25 Minuter
Likes
168
Antal inlägg
143
Följare
46
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

25 minuter, avsnitt 1 - Utbildning och Karriär

Presentation

Syding: pensionerad hedgefondförvaltare, Sunström: marknadsföring och författare

 

Sammanfattning

Vad händer med din framtid i ljuset av den snabba teknologiska utvecklingen och ökade automatiseringen av många yrken?

 

Fokusera på att utveckla och bibehålla dina 4 personliga kapital för att göra dig mer framtidssäker

 

Veckans bok: Tyler Cowen, The Great Stagnation

Veckans tips: bokläsningsbok

 

Endast de paranoida överlever

Det räcker inte längre att ha en bra intelligenskvot och bra utbildning för att bli framgångsrik

Evigt lärande är viktigare

Skolan ligger dessutom ofta efter i utvecklingen och lär ut irrelevanta färdigheter

 

Ett stort bankkonto är inte tillräckligt

4 valutor för framtidssäkring

 

Pengar är inte allt. Du behöver tre kapital till utöver

 

* finansiellt kapital

 

de är

 

  • * socialt kapital

  • * kulturellt kapital

  • * auktoritet

 

Enbart socialt kapital kan emellertid räcka riktigt långt om du allierar dig med andra som har mycket av de andra kapitalformerna. Syding konstaterade att en orsak till att han slutade som förvaltare var att ge utrymme för att utveckla övriga valutor.

 

Äkta, direkta färdigheter har blivit viktigare igen

Först jagade vi mammutar (konkret), sedan hamnade vi vid löpande band eller bakom skrivbord och skyfflade papper (vagt) och nu krävs direkt värdeskapande igen - för oss själva eller en slutkund.

 

Skolan har svårt att hänga med i den här utvecklingen då branscher och teknologier ändras så fort. Man måste själv hänga med och utveckla sina egna färdigheter i specifika sociala nätverk eller utbildningssajter.

 

Veckans mindset: livslångt lärande

Det går inte längre att fastställa att en viss färdighet, en viss utbildning eller ett specifikt programmeringsspråk kommer ge dig möjlighet att skapa värde för dig eller andra. Istället behöver du tänka i termer av att alltid utvecklas, alltid lära dig mer, alltid vara lite orolig över vad som kan göra att du blir bortrationaliserad om 5-10 år.

 

Veckans bok: The Great Stagnation av Tyler Cowen

Cowen tar bland annat upp att USA plockat den lägst hängande frukten i form av mark, utbildning och teknologi och att det blir svårare nu.

 

Tyler Cowen har även skrivit Average Is Over

 

Veckans tips: bokläsningsbok

Skriv ned några korta hållpunkter från varje bok du läser. Skriv dessa i en särskild mapp eller fysisk bokläsningsbok, t.ex.:

 

Bokens längd, hur lång tid den tog att läsa, när du läste den, ett par meningar som sammanfattar bokens essens (bra träning på syntetisering av information), 3 konkreta förändringar i ditt liv (vanor, tankar mm) som du inför med anledning av boken samt ett avslutande citat eller annan trivia från boken.

 

Syding passade på att demonstrera sin favoritmetod “Bara En Till” som sänker tröskeln för alla typer av ansträngande uppgifter eller hinder.

 

Alternativkostnad

Det ska vara kul att läsa och att lära. Visst ska det finnas lite lagom tuggmotstånd, men en bok och inte minst en bokläsningsbok ska tillföra livet något, göra det intressantare, bättre och lättare - inte vara en börda.

 

Samma sak gäller investeringar i de fyra kapitalen. Komplettera med utökningar inom dina svaga områden för att det stärker dig, inte om det bara leder till stress. Du ska t.ex. inte investera i aktier, om det gör att du sover dåligt och får svårt att umgås med dina vänner eller fungera på jobbet.

 

Avslutning

Nästa gång ska vi prata om hur man utvecklar sin talang till en färdighetsbas och matchar det med en givande karriär. Ska man vara strategisk eller intuitiv?

 

Tänk på att njuta av resan, att ditt liv och din karriär ska ha ett värde i sig själva - inte avgöras av slutresultatet på mållinjen. Din utbildning, ditt lärande, din karriär, ditt liv ska vara givande även om du misslyckas.

Taggar (blogg): 
25 Minuter's picture
168
149
46
0
25 Minuter

Jag skrev om holländska sjukan för några månader sedan. Där uttryckte jag tankar i linje med de 4 kapitalen och vikten av att inte fokusera på en enda styrka. Det var emellertid innan Ludvig strukturerade upp ämnet.

Läs mer här: http://www.tradevenue.se/SpreZZaturian/riding-high-stocks-aiming-high-fi...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar