25 Minuter
Likes
168
Antal inlägg
143
Följare
46
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

25 Minuter, Avsnitt 3: Orsak & Verkan

Blanda inte ihop Orsak & Verkan

Veckans tema: Människans inbyggda förmåga och vilja till mönsterigenkänning gör det alltför lätt att vända på orsak och verkan.

Bara för att B händer efter A, betyder det inte att A orsakade B.

Att någon har blivit rik på en viss aktiestrategi betyder t.ex. inte att du kan bli rik med samma metod framöver. Det kan ha varit tur och tillfälligheter som låg bakom, snarare än en hållbar strategi. Syding håller med om att han själv mycket väl kan utgöra exempel för denna typ av slumpmässiga “överlevare”.

Vi tar upp exempel från bl.a. träningslokalen och korstågen och konstaterar att historia skrivs av vinnarna.

Veckans visdomsord kommer från Howard Marks, kungen av risk, som påpekar att risk betyder att det finns fler potentiella utfall än det enda som förverkligas, och det behöver absolut inte vara det mest sannolika. Däremot vill våra hjärnor gärna få oss att tro att det var den enda tänkbara utvecklingen och dessutom att den kom sig av en enda orsak.

Veckans svar från förra programmet var förstås att

 • Steve Jobs kläder inte är något du kan kopiera för att nå framgång (kanske snarare tvärtom)
 • Den mall start-ups ofta följer inte alls borgar för framgång för företaget, även om det kan vara bra för riskkapitalisten som vill klä bruden inför en försäljning
 • Att trycka pengar inte medför något extra välstånd. Tvärtom. De temporära flaskhalsar som eventuellt kan undanröjas fanns ändå där pga tidigare centralbankspolitik, och åtgärderna man vidtar leder till ytterligare följdfel

Veckan utrop: Ät inte upp utsädet. Det är produktion som ger välstånd, inte konsumtion - ett typiskt (medvetet) missförstånd hos politiker.

Veckans faux pas kommer när Ludvig nämner Hitler trots att vi i programförklaringen sagt att det är ett ämne vi ska undvika. Förutom Hitler kommer även Steve jobs, Napoleons och Warren Buffetts matvanor på tal. Ludvig förklarar att herrarnas framgångar knappast kan eller bör kopieras genom att anamma deras näringsstrategier.

Dölj inte dina egenheter, men försök inte heller upphöja dina eller andras konstigheter till dygder. Syding är skyldig både till att dölja sin person och till att upphöja knaset till positiva förklaringsvariabler.

Veckans mindset: Betänk hela komplexiteten i ett skeende

Vi presenterar fyra tekniker för att minska risken att blanda ihop orsak och verkan

 

 1. Kompetens är relativ
  1. Genomskåda kamoflerade charlataner som är mycket bra på en sak, men inte för den skull förtjänar förtroende inom andra områden. En kändis är inte självklart bra på politiska analyser eller investeringstips. Man är inte bra på allt bara för att man är bra på något.
 2. Blanda inte ihop orsak och verkan
  1. Bara för att något korrelerar, dvs har inträffat samtidigt historiskt, betyder det inte att det finns ett orsakssamband, en kausalitet, eller att korrelationen kommer finnas kvar i framtiden. Vår hjärna vill gärna hitta mönster som inte finns. Vi tar upp exempel på framgångsrika avhoppare från sin utbildning, fotboll och aktier samt universitet med duktiga alumner
 3. Beakta sannolikhet och tur
  1. Tänk på att det finns en alternativ historia som aldrig inträffade, trots att den kanske var mer sannolik. Hög risk ger inte självklart hög avkastning. Då vore det ju ingen risk. 1996-2000 var det lätt att tro att IT-investerare var genier, men de följande två åren förlorade många allt. I Sverige satt dessutom en del kvar med större skatteskulder än tillgångar.
 4. Verkligheten är komplex - det finns mer än en orsak till att något händer
  1. Det finns en mängd potentiella förklaringsvariabler till ett utfall, en mängd olika orsakskedjor och en mängd alternativa historier som aldrig manifesterades. Gör inte som media och tro att det finns en 1-till-1-relation mellan specifika på varandra följande händelser

Veckans citat: As a rule, man is made by circumstances (Napoleon)

Syding känner sig träffad av citatet. Napoleon också, men utåt sade han att det var ödesbestämt.

Veckans Tips: Läs historia och biografier

Historia kan ge insikt i allmän masspsykologi och återkommande cykler, medan biografier kan visa på framgångsrika personers misstag och hjälpa en att tydligare reda ut vad som är orsak och verkan.

Syding passade på att dra ett av sina favoritcitat av Terry Pratchett med anledning av att Syding verkligen inte uppskattade historia i skolan: “Detta har redan hänt” (och är därmed per definition passé)

Veckans mindset: Självreflektion, att ta för vana att fundera över sin egen position på normalfördelningskurvan

De flesta befinner sig i mitten, sannolikt du också vad gäller de flesta företeelser. Ibland sticker du ut lite uppåt eller nedåt och ytterst få sticker ut mycket i ett eller flera avseenden. Se verkligheten i vitögat och ta konsekvenserna.

Veckans boktips: How An Economy Grows And Why It Crashes av Peter Schiff 

HAEG får dig att skratta samtidigt som du oavsett tidigare kunskapsnivå lär dig nya saker om inflation, produktivitet, värdeskapande och det där med att trycka pengar samt om konsumtion och lån skapar välstånd eller inte och i sådana fall hur. Se upp för Ben Barnacle, Ally Greenfin och fishflation (det är mycket vattenhumor i boken).

Veckans andra boktips: Fooled By Randomness av Nassim Nicholas Taleb

FBR tar upp just människors problem att se objektivt på orsak och verkan samt skillnaden på slumpmässig korrelation och direkt kausalitet, precis det programmet idag handlade om.

Sammanfattning

Sätt inte hästen framför vagnen.

Blanda inte ihop orsak och verkan. Även om det ibland är svårt att genomskåda nonsenskorrelation, gör det inte värre genom att dessutom vända på turordningen. Överlevareffekten kan vara särskilt bedräglig så ta för vana att änka efter noga vilka egenskaper som egentligen ligger bakom ett visst utfall. Det är ofta dolda fundamenta snarare än ytliga egenheter.

Nästa vecka

Vikten av att vara motvalls

När är det bra att vara, tänka och göra annorlunda än de flesta?

 1. Kan man vara för annorlunda
 2. Varför kan det gynna sig att vara annorlunda
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar