25 Minuter
Likes
168
Antal inlägg
143
Följare
46
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

#59 Så blir du egen konsult

Vi går igenom steg-för-steg hur du blir egen konsult, vad som krävs, och varför vi tror att många lyssnare kan eller bör göra det. Även en del praktiska tips och eventuella faror tas upp.

Se till att gå med i lyssnarbrevet (www.25minuter.se.) eller kolla vår Twitter (@25minuter) för att komma åt checklistan och extrainformationen från detta avsnitt. Det är gratis. 

Vill du kontakta oss? Maila då 25minuter@gmail.com

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
duh (ej registrerad)

Bra avsnitt, skulle vilja tillägga några saker specifikt här istf för twitter för den som vill börja som egenkonsult inom IT, vilket jag själv gjorde nu i höstas, tog äntligen steget från anställd till eget (dvs högkunjunktur inom IT) och trivs så fantastiskt bra! Bland det bästa jag gjort!

Bidrar med mina tre nyckelfaktorer till en lyckad raketstart!

- LinkedIn
I stort sett alla inom IT, speciellt konsulting, använder LinkedIn. Skapa en profil om du inte redan har en, gå med i grupper specifikt för ditt område samt grupper för konsultmäklare/underkonsulter samt be om testimonials från fd kollegor/kunder.

- Konsultmäklare
Googla på vilka bolag som tar in underkonsulter och kontakta bolaget, anmäl ditt intresse av att vara underkonsult så blir du kontaktad. Det ligger i både ditt och deras intresse av att du kommer ut på uppdrag. Standard i branschen är att konsultmäklaren tar 10%, mer är orimligt och anses faktiskt fult vilket inte hindrar en del konsultmäklare att försöka ändå. På 25 minuter kan du lätt få en lista på minst 10-15 konsultblag som tar in underkonsulter. En jättebra sajt är www.resrc.se.

De senaste åren har fler och fler kunder börjat med ramavtal med en eller ett par konsultförmedlare som hanterar alla konsulter, oavsett leverantör. Det betyder att du i praktiken inte kan undvika konsultmäklare, även om du får direktkontakt med en kund kan det innebära att du måste gå via en konsultmäklare tyvärr men då ge en mindre procentandel. Konsultmäklare är definitivt en nyckel till uppdrag, de gör att du helt enkelt kan göra det du är bra på och har passion för, utveckla, designa, koda, krava, testa etc istf att kallringa eller försöka dig på att sälja själv vilket du högst troligt inte tycker är roligt som egen inom IT.

- Initial ekonomisk buffert
Innan du säger upp dig från din nuvarande anställning: Tänk på att säkrat upp en privatekonomisk buffert på 2-3 månader innan du startar då din fakturering för exempelvis september inte kommer in på ditt konto förrän sista oktober, det är ju 30 dagars eftersläpning på pengar in efter fakturan skickats. Buffert på 2-3 månader då kanske du inte kan vara helt 100% säker på att du får ett heltidsuppdrag den tiden du tänkt börja. Med buffert har du mindre eller liten stress att det ska ticka in pengar direkt. Börja konsumera mindre nu direkt och spara till din buffert redan nu, det är bra för dig och din ekonomi även om du väljer att vara kvar som anställd. Det du konsumerar nu istället för att lägga i sparande för dig eller ditt framtida egna bolag gör bara att du fortsätter begränsa dig, din personliga utveckling och din framtida personliga frihet.

Sammanfattning
- som egenkonsult kan du beroende på timpennning och utslaget över ett år jobba två månader men få betalt för 3-4 månader. 
- bara känslan av friheten som egenkonsult är värd massor! (DU bestämmer, du behöver inte fråga din chef, tänk dig känslan.... :-)
- våga ta klivet ur din komfortzon, lita på ditt egna omdöme, kan jag kan du, tro mig!

 

 

 

Anonymous's picture
Nja. Tycker det... (ej registrerad)

Nog kan man bli egen konsult, men glöm inte ensamheten. Det finns bl.a. ett stort värde i att ha ett gäng att dela vardag, motgång och framgång med. Inte så kul att sitta hemma och bokföra vid köksbordet på natten.

Det ni säger handlar egentligen bara om att tjäna mer. Det må vara sant i det korta perspektivet, men räkna inte med någon löneutveckling. Snarare blir det varje år en lönesänkning. 

Många bränner av krut på en teknik några år. Sen är tekniken plötsligt ointressant och då blir det tungt att komma upp på spåret. Man måste hela tiden investera i kompetensutveckling. Det kostar både pengar och tid. 

Och så måste du själv hantera alla risker, exempelvis den att du blir riktigt sjuk, då är det skönt att ha en arbetsgivare i ryggen.

jag säger så här: starta eget om du har ambition att anställa personal. Har du inte den kraften så är du inte längre gångbar när du fyllt 50. Kommer du att tjäna så bra att du kan gå i pension då? Du kommer att ha svårt att få en anställning annat än som expert. Är du så bra? 

 

Lycka till

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar