25 Minuter
Likes
168
Antal inlägg
143
Följare
46
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 november 2015

25 minuter avsnitt 2: Talang och svaghet

Vinjett: Sluta försöka eliminera dina svagheter - de blir inte så mycket bättre i alla fall

 

Sammanfattning

Hur matchar du din talang till en lämplig karriär

Alla har något de har en naturlig fallenhet för; hur identifierar du din talang?

 

Huvudtema: att hitta sin talang och utveckla sina styrkor

Det är lätt att misstolka sina intressen som sin talang. Skilj på talang och färdighet; frågan är vilken den underliggande orsaken till att du är bra på något är.

 

Syding erkänner att han ibland har otur när han tänker och därför länge trodde att hans begåvning låg inom datorer, programmering, algebra, vetenskap och språk, när den underliggande orsaken vara starkt tålamod, analytiskt intresse och självständighet (tack vare begränsad social förmåga)

 

Ludvig spelade mycket datorspel, men den underliggande talangen var egentligen ett generellt intresse för att lära sig nya saker.

 

Du håller ofta redan på med något som ligger nära din talang, men det är inte säkert att du lyckats pricka rätt på vad du faktiskt borde göra. Ditt undermedvetna har styrt dig ganska rätt, men kanske lite snett pga påverkan av media och bekantskapskrets.

 

Gör det därför till en vana att reflektera över dig själv och leta efter mönster i ditt beteende. Lär känna dig själv helt enkelt genom introspektion. Prata med dig själv och fråga dig varför du tar vissa beslut.

 

I ett sidospår konstateras att en stödfärdighet eller stödvariabel kan förändra toalbilden väsentligt. T.ex. pekar ett 20-tal indikatorer på endast 10% risk för recession i USA, men kombinerat med rörelserna i aktieindex ökar sannolikheten till 70%.

 

På ett analogt sätt kan ytterligare stödfärdigheter göra att du skapar en unik och unikt stark kombination som ger dig ett slags monopol. Tack vare internet har du möjlighet att matcha detta monopol med en efterfrågan.

 

Våga vara dig själv även om det innebär att gå mot strömmen. Det är när du är ditt unika jag som du kan tillföra mest värde - framför allt för dig själv, men i nätverkens tidsålder även för andra.

 

Veckans bok

“How to Fail at Almost Everything and Still Win Big” av Scott Adams

 

Boken handlar om att hitta vad man är bra på, om att hitta en unik kombination av egenskaper. Scott Adams, som hoppat av en finanskarriär för att skapa Dilbert, fick nej från många olika förlag och det verkade osannolikt att han skulle slå igenom. Men, till slut blev det succé i alla fall och det hänförs till fokus på styrkor inte att dölja eller kompensera för sina svagheter.

 

Syding kämpade länge med att dölja svagheter som ansiktsblindhet och svårigheter minnas namn på kunder, leverantörer, företagsledare, affärsområden osv. Han la onödig energi på att läsa ikapp varje morgon för att dölja svagheterna istället för att ytterligare utveckla de styrkor han hade.

 

Tre saker lockar en felaktigt att just försöka dölja sina svagheter istället för bygga på sina styrkor:

 

  1. * Ovana att reflektera över sig själv, okunskap om sin underliggande talang

  2. * Gruppbeteende, vilja att passa in

  3. * Hjärnan är inställd på att processa negativ feed back

 

Skolans belöningssystem förstärker problemet med gruppbeteende. Alla tvingas fokusera på samma saker, samma ämnen. istället för att belöna extremkompetenser och utvecklade talanger ligger fokus på att “alla ska med” i alla ämnen och svagheter ska elimineras.

 

I just want to fit in!

Svagheterna blir ändå inte särskilt mycket bättre. Även om du tror att du är ganska bra på att dölja dem så ser andra det i alla fall. Syding fick ibland höra att han var annorlunda och fick frågan varför han ville (!) sticka ut.

 

Veckans praktiska tips

För en dagbok (veckobok, månadsbok, valfritt intervall), en journal som är specifik för ditt område. T.ex. en beslutsjournal där du skriver upp hur du tänkte före och efter ett beslut, hur det fick dig att känna osv. Det gör att du lär känna dig själv bättre.

 

Veckans mindset

Ha för vana att reflektera över vad det egentligen är du gör, varför och hur det får dig att känna. Skriv ibland upp slutsatserna, särskilt när du fått en riktig aha-upplevelse om ditt eget beteende, i din journal.

 

Veckans citat

Veckans citat kommer från boken “The Art Of Worldly Wisdom” av Balthasar Gracian

 

Andemeningen är att det är klokt att sikta högt, men inte så högt att man förlorar sig själv eller missar målet. Det gäller att känna sin egen naturliga kompetenssfär (Circle Of Competence)

 

Fokusera på det du har ett naturligt intresse och talang för, det som gör att du uppfyller dina livsmål, inte bara det som kanske skulle kunna ge dig en optimal karriär eller förmögenhet.

 

Alla behöver en korrektionsfas i sitt liv då orimliga barndomsdrömmar medvetet stryks för att slippa ett abrupt uppvaknande mycket senare med en livskris som följd. Ju tidigare homeostasen bryts, desto mindre ont gör det. Men om du har närt en dröm hela livet men som 40-åring till slut inser att chansen är borta gör det lika ont som att bryta upp ett äktenskap efter 25 år.

 

Med anledning av detta kan man själv mer strategiskt, i god tid, notera och eliminera projekt och drömmar man absolut inte ska ägna sig åt. Det är lättare att eliminera helt omöjliga och orimliga drömmar än försöka definiera exakt vad man bör ägna sig åt.

 

Sammanfattning

  • * Veckans mindset är att lära känna sig själv genom regelbunden introspektion

  • * Veckans praktiska tips är att skriva upp sina aha-upplevelser om sitt eget beteende och sina känslor

  • * Veckans huvudtema är att identifiera sina talanger och använda dessa för att utveckla sina styrkor till en unik kombination av färdigheter, snarare än att kämpa för att dölja sina svagheter. Du är inte lika svag som din svagaste länk; tvärtom. Var mer dig själv, inte mer mellanmjölk.

 

Nästa avsnitt

Om att inte blanda ihop orsak och verkan. Gör en polotröja som den Steve Jobs hade att du blir en bättre företagsledare? Är det bra att många riskkapitalister och start-ups jobbar efter samma ganska stela modell? Fungerar det att trycka pengar för att stimulera ekonomin?

PS: Glöm inte att prenumerera på programmet i t.ex. iTunes, Podcast Addict, Podcaster, Downcast och andra plattformar

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
9 november 2015

Avsnitt 2 - Sluta bygga på dina svagheter, fokusera på dina styrkor--det är då du drar ifrån!

Hur hittar man sin talang? Och om man vet vad man är bra på, hur kan man då bygga en karriär runt det? Vad är bäst: att satsa på en enskild kompetens, eller att kombinera olika stödaktiviteter till en slags unik kombination? Detta är några av huvudfrågorna som Syding och Sunström besvarar i dagens avsnitt av "25 Minuter".

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (9)

Taggar