25 Minuter
Likes
168
Antal inlägg
143
Följare
46
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 december 2015

Show notes - Avsnitt 5

Avsnitt 5 - Om konformism. Anpassa dig eller dö

 

-programmet med kontraster och perspektiv

 

 

När kan, vill eller bör man anpassa sig?

När är man för välanpassad?

 

Veckans anekdot: Om hur Syding misslyckades med att vara en vanlig människa på Handelshögskolan, för att inte tala om hur missanpassad han blev även i Handelssammanhang.

 

Greater fool fallacy: om att hoppas springa en stund med gruppen för att vältajmat avvika coh lämpa över risken på “den större dåren”. Ofta misslyckas detta och man inser att dåren är en själv. Greater fool theory på Wikipedia.

 

Veckans återblick: Om hur tufft det var att gå mot strömmen under uppbyggnaden av USAs husprisbubbla. Att få rätt efter så lång tid är nästan samma sak som att ha fel. Det hade varit bättre att följa strömmen mycket längre.

 

Vi nämner att 50 välkända och erkänt duktiga bedömare förutsåg huskraschen… och gjorde det med lagom tajming: Steve Keen, Kyle Bass, Hussman, Faber...

 

Varför är det lättare att vara konformist?

 

Jo, det kräver mindre energi, är säkrast, ger acceptans i gruppen och kan ske utan att behöva tänka. Vi har det nedärvt i oss att det sällan är bra att gå emot ledaren eller gruppen.

 

“Det går snabbt att anpassa sig, men tar lång tid att ändra sig”

 

Det skapas lätt finansiella cykler som är självförstärkande. Då bör eller t.o.m. måste man gå med strömmen (ett tag) eftersom processen går så långt innan bränslet tar slut.

 

T.ex. skolsystemet tvingar fram konformism eftersom man måste ta sig igenom alla ämnen i åtminstone grundskolan för att få vara med i samhället. Tyvärr skapar det en vana av att vara en liten anpassad kugge i det stora maskineriet - a brick in the wall. Jag önskar att lärarna kunde lämna eleverna i fred att lära sig istället.

 

På börsen är trenden din vän, men trenden leder också förr eller senare för långt. Det gör den alltid. Tyvärr är det just på slutet - när man borde - som det är som svårast att bryta den mysiga (och vinstgivande) gemenskapen.

 

 

När är man för konform?

 

Mänsklighetens försvarare: Det är omöjligt att bli en hel och riktigt lycklig individ om man aldrig går sin egen väg

 

Veckans citat, av Newton: “I can calculate the movement of stars, but not the madness of men”, vilket han sägs ha yttrat under South Sea-bubblan 1720, som eventuellt ruinerade honom när han klev in (igen) nära toppen, efter att tidigare gjort ca 200% vinst i aktien på kort tid.

 

Det är aldrig bråttom att investera” - nya möjligheter uppstår alltid, om än kanske inte i samma instrument. Om det känns bråttom är det ofta redan försent.

 

Veckans bok: Den nakna apan, Desmond Morris - en underhållande, lättläst och tankeväckande bok där en zoolog studerar och jämför primater och hittar en naken apa (människan), vars beteende och drifter kartläggs objektivt.

 

I den oklippta versionen diskuterades LTCM och hur nobelpristagarna bakom lockades ta så mycket risk att fonden gick omkull 1998 och riskerade att dra med sig hela finanssystemet - precis som Lehman brothers 10 år senare

 

Vi diskuterar bubblan i TV-reklam. T.ex. Procter & Gamble var tidigt ute och utnyttjade mediet till sin fördel. Mer senkomna företag som försökte samma sak misslyckades pga att reklampriserna hade anpassats (uppåt) och konkurrenterna redan bliit för stora.

 

Många företag drev sig själva till konkurs när de försent försökte anpassa sig till TV-reklamtrenden.

 

Veckans tips: Ta medvetna beslut för när du vill göra som alla andra och när du tvärtom vill utgöra kontrast. Ta en paus och tänk efter, just när du noterar att allt flyter och känns jättebra

 

OBS: notera det svåra i att öht veta om vad som är trend och vad som är motvalls. Selektiv varseblivning gör det mycket svårt att helöt oberoende bedöma vad som är trend, brus eller contrarian.

 

Om du drar slutsatser när du är orolig eller stressad blir det oftast samma slutsatser som alla andra drar, just för att du faktiskt inte tänker. Det är din amygdala som tar besluten åt dig baserade på 100 miljoner år gamla reptilinstinkter. Thinking fast = inte alls (kolla gärna in Kahnemans bok Thinking fast and slow om du inte läst den eller ekonomisk psykologi).

 

 

Sammanfattning

Vårt flockdjursarv gör det lätt att vilja anpassa sig till gruppen och ledaren

Följ gärna gruppen, särskilt om det inte finns någon uppsida med att avvika, eller om nedsidan är mycket stor med att gå din egen väg.

 

Var istället motvalls när det gäller livsbeslut (du blir inte lycklig av att kopiera andra) eller vid investeringar du inte själv har full koll på. Stå emot när muppar skriker, eller räkna åtminstone själv.

 

PS: glöm inte att berätta för andra om “25 minuter”, att prenumerera i din podcast-app samt att betygsätta oss på iTunes. Anteckningar och vidare diskussion hittar du på TradeVenue: http://www.tradevenue.se/25minuter/blog

Taggar (blogg): 
30 november 2015

Avsnitt 5 - Konformist? Javisst! (När gynnar det sig att gå MED strömmen)

Gruppen har ofta rätt, men går nästan alltid för långt--och då är det farligt att låta grupptänket leda en. Trots detta finns det en hel del situationer då man faktiskt bör gå med gruppen. I detta avsnitt går Syding & Sunström igenom just dessa situationer.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar