Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Analys: Precise Biometrics

Verksamhet:

Precise Biometrics utvecklar och säljer olika typer av säkerhetslösningar för fingeravtrycksigenkänning. De erbjuder sina kunder både hård- och mjukvara anpassat efter just den specifika kundens behov och önskemål. Några exempel på användningsområden för Precise Biometrics fingeravtrycksigenkänning är in- och utpasseringssystem för dörrar, inloggning i datorer och identifiering i t.ex. en mobiltelefon med mera.
Precise Biometrics verksamhet är indelat i två områden, det första är ”Mobile” där företaget utvecklar lösningar för t.ex. mobiltelefoner och surfplattor och det andra är ”IAM” där den traditionella försäljningen som handlar om allt som inte rör mobila enheter är placerad.

Precise Biometrics verksamhet ligger helt rätt i tiden då fingeravtrycksigenkänning blir mer och mer vanligt i våra samhällen. Det är inte längre bara topphemliga myndigheter som använder sådana här system i sina lokaler. Nu för tiden kan sådana lösningar användas i stort sett vart som helst både på fasta platser som t.ex. i byggnader men också i mobila och rörliga enheter. Att marknaden har vuxit och utvecklas så pass mycket som den gjort den senaste tiden medför då också såklart att Precise Biometrics förutsättningar för att lyckas ökar markant.

Jag tycker som sagt att Precise Biometrics verksamhet ligger helt rätt i tiden och det är extra positivt att de inriktat sig mot en så bred marknad som de faktiskt gjort. Deras verksamhet täcker i stort sett de största och viktigaste områdena gällande fingeravtrycksigenkänning och det gör att Precise Biometrics kort och gott är ett intressant företag med en intressant verksamhet i en väldigt intressant bransch.  

Geografiskt:

Precise Biometrics har idag sitt huvudkontor i Sverige samt ett kontor för sitt amerikanska dotterbolag i Vienna, Virginia.

Precise Biometrics bedriver sin verksamhet i framförallt Europa och USA men även till viss del i Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Australien. De kunder som använder företagets produkter är bland annat olika amerikanska myndigheter och globala företag runt om i världen.

Eftersom att en efterfrågan på fingeravtrycksigenkänning idag finns i princip runt om i hela världen så är Precise Biometrics globala möjligheter rent teknisk obegränsade. Oavsett om det rör sig om ett lite fåmansföretag, en global koncern eller en statlig myndighet så kan de vara en potentiell kund för Precise Biometrics så företaget har även den geografiska delen på sin sida.

Precise Biometrics ute i samhället:

Precise Biometrics grundades år 1997 i Sverige där de fortfarande har sitt huvudkontor. Företaget börsnoterades i slutet av år 2000.

Idag är Precise Biometrics ett av de ledande företagen i världen både inom det ”fasta” och mobila området.

Precise Biometrics har vid flera tillfällen samarbetat med ett annat svenskt företag inom samma bransch, Fingerprint Cards. De har tillsammans bland annat tagit fram den ledande fingeravtrycksigenkännaren för mobila enheter.

Framtidsutsikter:

Med tanke på att Precise Biometrics verksamhet ligger helt rätt i tiden och att de har lyckats ta sig upp som marknadsledande inom flera områden så ser framtiden väldigt bra ut för företaget.

Utvecklingen och det finansiella resultatet har inte varit någon hitt under de senaste åren men företaget har varit i en utvecklingsfas och de har enligt mig inte befunnit sig i en så bra sits som de gör idag. De har nu optimerat både verksamheten och organisationen för att kunna nå lönsamhet under år 2015 och det är då saker och ting börjar hända på riktigt.

Eftersom att marknaden för fingeravtrycksigenkänning nu också på allvar är på väg uppåt så har nu Precise Biometrics lite mer på riktigt kunnat börja arbeta för att möta efterfrågan på marknaden och verkligen få ut sina produkter och system.   
Man måste dock vara medveten om att konkurrensen ute på den här marknaden är stenhård och den blir bara tuffare och tuffare desto större marknaden blir. Precise Biometrics har nu flera fördelar gentemot andra som t.ex. att de lyckats väldigt bra med vissa av sina nuvarande produkter och system samt att de lyckats arbeta fram några stora samarbetsavtal. Men det gäller att de fortsätter att arbeta i dessa banor och blickar framåt, för även om de har varit verksamma under ganska många år och lärt känna marknaden ganska väl så kan de inte bli för bekväma. För den här marknaden som Precise Biometrics verkar på har nyligen tagit nästa steg och fler lär den ta så det gäller att hänga med.

Finansiellt:

Precise Biometrics har idag ett börsvärde på lite över 348 miljoner kronor. De senaste åren har präglats av förluster på mellan 21-43 miljoner kronor. Men som jag skrev tidigare så har Precise Biometrics ledning satt upp tidliga mål och riktlinjer så att företaget ska kunna gå med vinst under år 2015.

Om de lyckats med att få fram en vinst under år 2015 så kommer det förändra Precise Biometrics ganska markant. Då kommer de att kunna börja utvecklas med hjälp av egna medel istället för att ta hjälp från aktieägarna, så man skulle kunna säga att Precise Biometrics snart är på väg att flyga ut ur boet helt på egen hand och det kommer antagligen att vara väldigt positivt för alla aktieägare.

Precise Biometrics mörka sida har tidigare under flera år varit den finansiella biten men nu håller då förhoppningsvis även det på att utvecklas åt rätt håll. Jag tror att just det här finansiella är en ganska stor nyckel till framgång för Precise Biometrics och att nyckeln nu snart är i rätt lås och på väg att vridas om ser jag som väldigt positivt.

Aktien:

Diagrammen här nedanför visar hur Precise Biometrics aktie har utvecklat sig sedan den noterades på börsen samt under de tre senaste åren. 

Ur många synvinklar så handlas aktien på ganska så låga nivåer just nu, både ur ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv. Ur det kortsiktiga perspektivet så anser jag att det fortfarande är mycket som är oklart och inte är färdigt men eftersom att hela den här analysen är ur ett långsiktigt perspektiv så det är också där fokus är riktat mot. Så ur ett långsiktigt perspektiv ser allt väldigt attraktivt ut men en annan och väldigt viktig nyckel i Precise Biometrics fall är långsiktighet för om man inte investerar på lång sikt och har tålamod och ger företaget tid så kan det lika gärna sluta åt helt fel håll.

Precise Biometrics är noterad på Small Cap-listan på Stockholmsbörsen, eller Nasdaq OMX Stockholm som den numera heter.   

Köp, Sälj eller Behåll?:

Om man är en långsiktig investerare som är beredd att sitta med en investering i t.ex. minst 15 år så tycker jag att Precise Biometrics är köpvärd i dagens läge. Angående vilka nivåer som aktien är köpvärd på så tycker jag att dagens ser helt okej ut. Runt 1 krona skulle jag själv kunna tänka mig att köpa på.

 Aktieinkomster.se:s rekommendation för Precise Biometrics är alltså köp men då är det viktigt att långsiktighet är ett av nyckelorden.
 
David  

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar