Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Analys: Ratos- Investeringarna har hamnat i skymundan

I det senaste veckobrevet som skickades ut tidigare idag blev Ratos veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

I veckobrevet den här veckan blev alltså investment- och private equity-bolaget, Ratos veckans företag. Även om Ratos har haft och har en hel del stora problem så finns det styrkor och positiva aspekter om man kollar på det fundamentala och det medför att Ratos aktie helt klart känns köpvärd ur det långsiktiga perspektivet.

 

Problemen löser av varandra:

Under de senaste åren har Ratos haft en rad olika strukturella problem gällande alltifrån ledningen och det styrande personerna till en bristande tro från marknadens sida. Det i kombination med dålig tajming gällande vissa investeringar samt att vissa portföljbolag inte riktigt har utvecklat sig som man har förutspått har medfört både en markant lägre aktiekurs (Ratos aktie har sjunkit med cirka 20 % under de senaste 3 åren) och även ett lägre resultat och en sämre utveckling överlag för hela Ratos portfölj.

Problemen har alltså minst sagt avlöst varandra inom Ratos under de senaste åren och även om alla problem är långtifrån lösta så finns det ljuspunkter och dessa missar de flesta handlare och aktörer på marknaden just nu.

 

Investeringarna har hamnat i skymundan:

Även om Ratos har tajmat vissa av sina investeringar ganska så fel under de senaste åren (t.ex. de enorma miljardinvesteringarna inom oljebranschen) så har de även gjort några riktiga bra affärer under samma tidsperiod och många av portföljbolagen börjar sakta men säkert att röra sig i rätt riktning.

Det här har dock mer eller mindre hamnat helt i skymundan och det delvis på grund av alla problem men också på grund av att marknaden tidigare har varit van vid att Ratos är ett unikt investmentbolag som växer snabbt och mycket hela tiden. Det tankesättet gällande Ratos måste man tyvärr antagligen lämna bakom sig men ”nya” Ratos som är på väg att växa fram kan mycket väl bli minst lika intressant.  

 

Ratos är på väg att förändras:

Som sagt så håller Ratos som företag helt klart på att förändras och det har pågått under ett bra tag nu, även om de flesta väljer att enbart fokusera på det negativa. Man kommer inte längre kunna förvänta sig snabba vinster från Ratos sida och det kommer man inte kunna göra inom några riskkapital- eller investmentbolag framöver, i alla fall inte på samma sätt som förut.

När bolagen tvingas bli mer långsiktiga och uthålliga så måste även investerarna bli det. Ratos har en ganska så unik inriktning som investmentbolag då de mer liknar ett riskkapitalbolag. Den unika inriktningen kommer aktieägarna med stor sannolikhet fortsätta att kunna tjäna väldigt mycket pengar på i längden men det förutsätter som sagt att man anpassar sin investering efter det nya läget i Ratos samt att man blir betydligt mer långsiktig än tidigare men om man som investerare kan uppfylla det kan det vara väldigt intressant att återigen börja kika på Ratos.     

 

 

David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar