Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Analys: ShaMaran Petroleum

Verksamhet:

ShaMaran Petroleum är ett kanadensiskt olje- och gasbolag som bedriver sin verksamhet i Kurdistan i området Atrush. Företaget är för stunden enbart aktiva på ett fält som de äger ungefär 20 % av.

Det som gör ShaMaran Petroleum intressant är området som de bedriver sin verksamhet på. Området där är väldigt underexploaterat och en rad olika stora oljebolag har visat sig vara intresserade av just det området.

Om man kikar på de beräknande oljereserverna som finns på fältet där ShaMaran Petroleum är verksamma så kommer de max kunna motsvara lite mer än 110 000 fat olja per dag. Av dessa fat så kommer max knappt 10 000 fat tillhöra ShaMaran Petroleum. Men det mest troliga är att en produktion på ungefär 30 000 fat olja per dag uppnås och då tillhör ungefär 4 000 fat ShaMaran Petroleum.
Det är dock viktigt att tillägga att dessa prognoser bara är uppskattningar och det är mycket möjligt att man inte kommer komma upp i närheten av dessa siffror i slutändan.    

På pappret finns det alltså gott om potential där ShaMaran Petroleum verkar men det återstår mycket arbete för att ens komma i närheten av vad som är möjligt. En oroande del är att ShaMaran Petroleums del av verksamheten är relativt liten i längden och eftersom att man dessutom troligtvis inte kommer kunna uppnå maxproduktion så blir den slutliga delen ännu lägre.     


Geografiskt:

ShaMaran Petroleum är som sagt bara verksamma i Kurdistan i området Atrush. Där bedriver de sin verksamhet på ett fält så man kan alltså säga att de mer eller mindre har satsat alla sina kort på ett och samma ställe.

Fältet ligger visserligen vid Zagros Vikta Belt som fortfarande innehåller många miljarder fat olja. ShaMaran Petroleums fält ligger precis intill det så kallade Shaikan-fältet som beräknas innehålla över 13 miljarder olja.

Just det geografiska läget är ett stort frågetecken i ShaMaran Petroleum då i Kurdistan och runt omkring är osäkert både politiskt och säkerhetsmässigt.  

På kartan här nedanför ser ni var ShaMaran Petroleums fält är lokaliserat och hur stort det är.    

 

 

ShaMaran Petroleum ute i samhället:

ShaMaran Petroleum grundades under år 1991 men gick då under namnet Arauco Resources Corporation. ShaMaran Petroleum ingår idag i Lundingruppen vilket många ofta missar då kanadensiska företag inte behöver redovisa vilka ägarna är på samma sätt som svenska företag måste göra.

Keith C. Hill är styrelseordförande i företaget och utöver det är han även VD i t.ex. Africa Oil som också är ett företag inom Lundingruppen.  

ShaMaran Petroleum har sitt huvudkontor i Vancouver i Kanada. 


Framtidsutsikter:

Som jag nämnde förut så finns det gott om potential i ShaMaran Petroleum och framtidsutsikterna ser helt okej ut. Borrningarna har hittills varit väldigt lyckade då ungefär 70 % har upptäckt olja och det är en ganska hög siffra. Det är heller ingen tvekan om att det finns olja där ShaMaran Petroleum verkar och det ser även ut att finnas ganska så mycket men det finns fortfarande en hel del frågetecken.

En osäker faktor är det geografiska läget i Kurdistan där ShaMaran Petroleum verkar. Regionen är känd för osäkerhet både politiskt och säkerhetsmässigt och det har påverkat företaget många gånger. De har bland annat varit tvungna att skjuta fram produktionsstarten från i början av år 2015 till i slutet av år 2015 och sådana här saker och andra liknanden har uppstått många gånger och flera gånger medfört att verksamheten har stängts ner under ett tag.

Ett annat frågetecken är hur länge kassan kommer att räcka om inte produktionen kommer igång snart. Den bör räcka mer eller mindre exakt tills i slutet av år 2015 och om produktionen inte är igång då så kommer de behöva mer pengar och det antagligen via en nyemission. Det ska tilläggas att de håller på att genomföra en nyemission nu under skrivande stund och de pengar som kommer komma in där men som ännu inte kommit in ingår i den kassa som kommer räcka under ungefär ett år framöver. 

Det är alltså inget fel på verksamheten i ShaMaran Petroleum eller potentialen gällande oljan där de verkar utan det är de geografiska riskerna som ställer till det och som då också påverkar verksamheten väldigt negativt. De har också varit tydliga med att de vill växa via t.ex. förvärv när produktionen i Kurdistan är igång men sådana satsningar kommer kräva ännu mer pengar och det är pengar som ShaMaran Petroleum idag inte har tillgång till.   


Finansiellt:

ShaMaran Petroleum har idag et börsvärde på ungefär 1,3 miljarder kronor. Den senaste tiden har minusresultat i olika storlekar varit ett faktum för ShaMaran Petroleum och det beror då på att produktionen i Kurdistan inte är igång ännu.

Bolagets kassa som jag pratade om tidigare kommer att räcka under ungefär hela år 2015 och kanske lite till och det efter att pengarna från nyemissionen kommit in. Så det mesta hänger på att företaget tillsammans med sina partners får igång produktionen i slutet av året som de räknar med.

Så även om den finansiella biten ser helt okej ut just nu så ska man komma ihåg att det är en nyemission på ungefär 600 miljoner kronor som säkrat allt och att det faktiskt inte ser jättesäkert ut på längre sikt framöver. Om produktionsstarten skjuts upp igen och inte blir aktuell under det här året så kommer företaget få ganska så stora problem.    

Aktien:

ShaMaran Petroleums aktie är noterad både i Sverige och i Kanada och här hemma i Sverige handlas den på First North. Aktien noterades i Sverige under år 2011 och på grafen här nedanför kan ni se hur den har utvecklat sig sedan dess. Den har alltså tappat över 85 % av sitt värde under ungefär fyra år. Jag anser dock att det är rimligt och att dagens värdering är godkänd. 

Just nu genomför ShaMaran Petroleums en nyemission och teckningspriset är satt till 0,10 kanadensiska dollar vilket motsvarar ungefär 0,66 kronor. Dagens aktiekurs ligger på cirka 0,88 kronor.  

Köp, Sälj eller Behåll?:

Det finn som jag nämnt både gott om potential i ShaMaran Petroleum men även många risker. Jag tycker tyvärr att riskerna är lite för stora för att företaget ska kännas tillräckligt attraktivt och dessa risker har även gång på gång visat sig vara välgrundade. Ett exempel på det är att produktionsstarten har skjutits upp gång på gång och det kan mycket väl hända igen och det kommer i så fall medföra att företaget får finansiella problem.   

Men det finns som sagt gott om potential inom företaget och den potentialen är faktiskt ganska lockande. Men i alla fall jag skulle vilja se lite mer positiva nyheter närmare datumet för produktionsstarten för annars anser jag att riskerna för ett nytt bakslag är för stora.

Jag skulle inte köpa på mig aktier i dagens läge i ShaMaran Petroleum men jag skulle heller inte sälja mina aktier om jag hade några. Så rekommendationen kan alltså inte bli köp och inte sälj så den får bli BEHÅLL, men man måste vara medveten om att riskerna för ytterligare bakslag fortfarande är ganska stora.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar