Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Börsåret 2015: En perfekt kombination eller ett mardrömsår?

Nu när vi även har inlett det här nya börsåret så tänkte jag att det var dags att analysera år 2015 ur ett börsmässigt/ekonomiskt perspektiv. År 2015 var ett väldigt händelserikt år både på makro- och bolagsfronten och här nedanför ser ni de enligt mig viktigaste faktorerna och händelserna från året. Idag eller imorgon kommer jag även publicera inlägg gällande mina mål för år 2016, gällande mina spådomar för året samt summeringar för år 2015 och för mina portföljer.  

 

OMXS30:

Om vi börjar med att kolla på börsutvecklingen i Sverige så har den varit väldigt volatil vilket man klart och tydligt kan se på grafen här nedanför. Utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen slutade på – 1,21 % för år 2015.

Som vi också kan se på grafen inledde vi förra året väldigt bra sedan i slutet av april började börsen falla nedåt och alla de faktorer som har varit med och påverkat tar jag upp här nedanför, i alla fall de största och del allra viktigaste. 

 

 

Centralbanker:

Världens centralbanker gav börsen både en enorm styrka och en lika stor, om inte ännu större svaghet under år 2015. I stora drag kan man väl säga att Sverige och Europa överlag har lyckats ganska så bra med sin penningpolitik, i alla fall om man kollar på det ur börsens perspektiv. Det var t.ex. den Europeiska Centralbanken (ECB) som mer eller mindre drog igång börsrallyt i början av år 2015 och även den svenska Riksbanken var då med och bidrog till börsuppgången. Den stora frågan i Europa är dock om länder lever på lånad tid lika mycket som de lever på lånade pengar och om de negativa styrräntorna och stödköpen inte har inbringat lite för mycket falsk stabilitet till marknaden?

USA och den amerikanska centralbanken FED har tvärtemot Europa bidragit med en ganska så stor svaghet på marknaden. Osäkerheten fanns inför en räntehöjning under i princip hela året och olika talespersoner gjorde marknaden mer och mer förvirrad hela tiden, i alla fall tills räntehöjningen väl kom i december. Dessutom så är marknaden nu orolig för att den amerikanska ekonomin inte är tillräckligt stark för att FED ska kunna fortsätta höja räntan och om så blir fallet har vi en ännu större orosfaktor som vi måste processa framöver.

I Asien kan man väl säga att Kinas centralbank har försökt att stimulera marknaden på samma sätt som på många andra håll och kanter runt om i världen men inte för öka tillväxten utan snarare för att hålla den uppe. Men det är inte Kinas agerade som jag tycker är det mest anmärkningsvärda i Asien och ur ett centralbanksperspektiv utan det är vad som hänt i Japan. Där har de nämligen fortsatt att försöka och försöka att verkligen få igång landets ekonomi och tillväxt men kanske utan att lyckas. Japan här nu under många år försökt med det här men ingenting händer och det är konstigt att det här inte har uppmärksammats mer.

Råvarumarknaden:

År 2015 har även varit det året som råvarumarknaden sviktade rejält och gick ifrån att vara en av de mest stabila, populära och bästa investeringar till att bli en av de absolut sämsta, i alla fall på årsbasis. En viss högre efterfrågan och konsumtion på många håll har inte kunnat väga upp för den ökade produktionen och utbudet och i det stora hela är det faktiskt det som har varit problemet på råvarumarknaden under år 2015. Företagen inom branschen vill väga upp för de lägre råvarupriserna och då producerar de mera för att hålla vinsterna uppe och det är just det som har bidragit till det kraftiga överutbudet gällande t.ex. för oljan.    

På diagrammet här nedanför ser ni hur de största råvarorna (samt även en del andra tillgångar) har utvecklat sig under år 2015 och där ligger som sagt många råvaror i botten. 

Valutor:

Om vi tar en snabbtitt på valutafronten så har utvecklingen och händelserna även där varit väldigt varierande. Många valutor runt om i världen har haft det tufft som ni också kan se på diagrammet här ovanför. Ett undantag är dock den amerikanska dollarn som har utvecklat sig riktigt starkt under år 2015 och det är helt klart en av de mest anmärkningsvärda händelserna under året.      

Geopolitik:

En faktor utanför börsen men som har påverkat marknaden väldigt mycket är att det geopolitiska läget runt om i världen har försämrats markant under år 2015. Alltifrån terrordåd till militära konflikter har ökat markant och överlag så kan man säga att världen har blivit betydligt mer osäker bara nu under det senaste året.

Det här har visserligen sänkt börsen en hel del men i och med att många länder har visat en bra samhörighet och samarbetsförmåga i flera fall har det även stärkt börsen och det tycker jag är en intressant detalj. Men överlag så tror jag att den här ökade osäkerheten runt om i världen är här för att stanna och det kan vara värt att tänka på framöver. 

Det politiska läget i Sverige:  

Det har även hänt en hel del på den politiska fronten i Sverige, även om mycket har hänt i skymundan av andra händelser. Jag tycker dock att det politiska läget i Sverige nästan har nått någon katastrofal gräns. Oklarheten, och osämjan är större än någonsin och jag tycker att jag med all rätt kan säga att mycket på det politiska planet har spårat ut totalt och är bortom kontroll. Oavsett vilken politisk ställning man har så tror jag att de flesta håller med mig när jag säger att Sverige knappt längre styrs utan att landet mer eller mindre flödar fritt eller i alla fall fram och tillbaka mellan olika beslut och ändringar.

Sveriges politiska läge och styrning har fått stor kritik både i Sverige och utomlands och jag anser att vi enbart precis har lyckats ducka flera alvarliga problem och hot som nästan innebär en total kollaps och om vi fortsätter på den här banan kommer vi få betydligt större problem i längden framöver och även det är en sak som man måste väga in i sina beslut och tankar.

Bolagsfronten:

På bolagsfronten har det hänt minst lika mycket som på övriga håll och kanter. Om vi ska börja någonstans så kan man säga att det har varit ett år då olika skandaler i börsbolag har avlöst varandra. Det har varit alltifrån tveksamma användningar av SCA:s jetplan, problem med korsägandet och godkännande av utgifter i den härvan, mut- och korruptionsanklagelsers i Telia till förskingringar i det mindre lånebolaget Trustbuddy och till den enorma miljöskandalen i tyska Volkswagen. Skanderna är i sig väldigt allvarliga men en fråga som jag tycker jag uppstått som många andra och marknaden för övrigt missar är problemen med börsbolagens kommunikation. Jag tycker att bolagen blir mer och mer stängda trots börsen alla regler gällande öppenhet och kommunikation och de kan i längden bli en större orosfaktor och ett större problem än själva skandalerna.

År 2015 har även varit börsnoteringarnas år och det till största del i Sverige. Under större delar av året har bolagen mer eller mindre flödat in till börsen och det många gånger nästan på daglig basis. Självklart är det alltid roligt med nya bolag på börsen och nya investeringsmöjligheter men samtidigt så finns det orosmoln även här. Även om det inte har blivit så än så finns det tendenser till att börsen börjar bli riskkapitalbolagens skräphög och kanske har det blivit lite för lätt att börsnotera ett bolag. Om det här fortsätter så finns det en hög risk att många bolag bara bli liggandes på börsen då ingen handel kommer ske i aktien på grund av att det helt enkelt finns för många andra bolag att välja på.  

Men om vi kollar mer på själva börs- och aktieutvecklingen under året så kan man säga det att det både har gått att tjäna väldigt mycket pengar men också förlora minst lika mycket. De största pengarna har man kunnat göra i småbolagen på de lite mindre listorna, där känns det som att kursdubblarna har avlöst varandra och trots en svag börsutveckling överlag har förutsättningarna för att tjäna väldigt mycket pengar på börsen varit väldigt bra. Ett ställe där man har kunnat förlora mest pengar har faktiskt varit hos storbolagen. Det går inte ens att jämföra utvecklingen för storbolagen med småbolagen men överlag så tycker jag att man kan säga att vi haft en bättre utveckling på börsen än vad den totala utvecklingen i procent visar.   

Sammanfattning:

Om jag då nu ska sammanfatta år 2015 så skulle jag vilja säga att vi både har fått så många tydliga styrkor på börsen men också många svagheter. Tyvärr har styrkorna infallit eller dragit åt sig marknadens fokus vid fel tid.  Den dåliga tajmingen i kombination med en fel sort av styrkor för den aktuella tiden medförde att de negativa aspekterna kunde ta över även om börsen verkligen har försökt att ta sig uppåt flera gånger under året.

Annars så har vi antingen haft en perfekt kombination av olika händelser under året eller helt enkelt ett mardrömsår rent ut sagt då så pass mycket har hänt på samma gång under i princip hela året, det hela beror såklart på ur vilket perspektiv man ser det samt kanske även hur man själv presterade under året.

Nu när år 2016 har inletts så anser jag att i princip alla områden som jag nämnt i den här genomgången visar en svaghet eller i alla fall en osäkerhet om man kollar från år 2015 och inför år 2016. Bolagsfronten är ett av de få områden som jag tycker har kvar sin styrka och förhoppningsvis kan det förbli så även nu under år 2016 för annars kommer problemen utökas markant men det kommer vi få svar på nu när bolagsrapporterna strax börjar komma in.

Jag vill nu slutligen bara säga att jag själv faktiskt är ganska så nöjd med år 2015 även om jag absolut inte har presterat helt fantastiskt. Det här kommer jag prata mer om i mina summeringar för mina portföljer som jag kommer publicera för er antingen senare idag eller imorgon.

 

 

Ha en trevlig lunch!
David     

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

Hur skulle ni beskriva år 2015?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar