Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 dagar

Upptäck fördelarna med CFD

Att syssla med CFD-handel betyder att du kan satsa pengar på till exempel valutor, guld, olja eller värdepapper utan att själv behöva äga dem. Du satsar helt enkelt på om du tror på uppgång eller fall i värde. I och med att CFD:er handlas med en hävstång behöver du heller inte satsa på hela produktens värde. Att handla med CFD:er blir allt mer populärt i och med att intresset för aktiv handel ökar. Ska du handla med CFD gäller det att vara alert. Möjlighet till vinst finns men det gäller att se upp eftersom hävstången också kan göra att du förlorar pengar och du kan även förlora mer än du satsade.

En stor fördel med att handla med CFD är att du kan handla på marknader över hela världen. Det krävs inte heller att du måste öppna konton på flera olika plattformar. Med bara ett konto kan du lätt komma åt cirka 15 000 marknader. Ibland är det även möjligt att handla med CFD:er efter ordinariehandelstid och på så sätt kunna dra nytta av till exempel bolagsrapporter.

Den som är alert och kunnig har chansen att få ut mer av sitt investerade kapital tack vare den hävstångseffekt som används vid CFD-handel. Du behöver bara reservera en del av transaktionens värde som kallas för säkerhet. Din vinst eller förlust baseras sen på transaktionens totala värde, inte på säkerheten. Det gör att du kan vinna mycket mer än det du satsade.

En annan fördel att handla med CFD:er är att du kan satsa på det du tror på utan att behöva tänka på bolagsrisken. Om du till exempel tror att oljan kommer gå upp i pris skulle du med traditionella aktier vara tvungen att satsa dina pengar i ett oljebolag. Risken att något med bolaget gör att priset på deras aktier sjunker även om priset på olja går upp.

Många har trading som en fritidssysselsättning, det är någonting som de gör på sin lediga tid för att koppla av och fördriva lite tid. Om du letar efter ett sätt att få uppleva samma typ av spänning och underhållning men genom att satsa mindre summor med snabbare resultat kan du istället prova att spela på någon av casinon online. Det finns många som levererar spel på nätet, och ett av dem är Unibet som erbjuder sina kunder ett brett utbud av spel som till exempel Black Jack och Slots.
 

Samarbetsinlägg.

Taggar (blogg): 
12 februari

Bevakningsuppdatering: Episurf Medical –inför en ny standard (Q1 2018)

Episurf Medical grundades 2009 och erbjuder människor med smärtsamma ledskador ett aktivare och friskare liv genom skräddarsydda behandlingsalternativ. Bolaget sätter patienten i centrum för design av implantat och kirurgiska instrument.

Genom att kombinera avancerad 3D-bildteknik med den senaste tillverkningstekniken anpassar Episurf inte bara varje implantat utan även de kirurgiska instrumenten till patientens unika skada och anatomi.

 

På gång hos Episurf Medical:

Episurf Medical arbetar just nu hårt för att göra sina produkter, sin verksamhet och sina processer till en ny standard inom ortopedin. Episurf Medicals implantat och unika behandlingsprocesser har gång på gång visat sig vara överlägsna de vanliga och nuvarande standardiserade metoderna.

Med andra ord Episurf Medical har utvecklat unika implantat och tillvägagångssätt som de nu håller på att på allvar få ut på marknaden och varje implantat som sätts in är ett steg närmare en ny standard på maranden, en standard som då uppfanns av Episurf Medical.

Nyligen, i slutet av år 2017 uppnådde Episurf Medical en milstolpe på 300 aktiva implantat och tillväxten fortsätter.  

 

Nyckelfaktorer för framtiden:

Många faktorer pekar nu för Episurf Medicals framgång framöver och det starkaste av allt är att de flesta även pekar mot att bolaget är på god väg att sätta en ny standard. 

 

 • Överlägsen prestanda:
  Episurf Medical är bevisat överlägset bäst på marknaden, både med sina implantat och sina processer för att operera in dem. Bara den faktorn talat för att bolaget är på gång att upprätta en ny standard på marknaden.  
   
 • Skalbart:
  Man burkar prata om att en affärsidé är skalbar, med andra ord anpassningsbar. Skalbar är också ett nyckelord när det kommer till Episurf Medicals implantat och processer då allt anpassas efter varje enskild patient. I dagens läge och med dagens standard får alla patienter samma behandling men eftersom att alla människor är olika så måste den standarden ändras för att uppnå bästa möjliga vård och längsta varaktighet och det är det Episurf Mecial håller på att göra.   
   
 • Förebyggande:
  I dagens moderna samhälle så blir det bara mer och mer populärt och eftertraktat att förebygga skador innan de har inträffat. Den utvecklingen kommer helt klart att fortsätta och även inom det förebyggande området ligger Episurf Medical i framkant. 
   
 • Patent över hela världen:
  Slutligen sitter Episurf Mecial redan idag på patent för sina produkter och processer runt om i världen. Senast i slutet av år 2017 fick bolaget ytterligare ett patent i Australien och det är ett tecken på att bolaget är på framfart på ett flertal marknader.
   

 

David

12 februari

Minesto: Framtidens energibolag

Framtidens förnybara energialternativ är redan och här och har under de senaste tio åren utvecklat sig i en rasande fart men än finns fortfarande mycket att hämta, både rent prestandamässigt och ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Ett bolag som jag har hållit koll på under ett par år nu är Minesto som via sina patenterade vattenkraftverk, Deep Green möjliggör energiutvinning ur havets vattenströmmar. Deep Greens konstruktion gör det möjligt att utnyttja långsamma strömmar, både tidvatten och andra havsströmmar.

Snabbfakta om Minesto:

 • Cirka 420 miljoner i börsvärde
 • Aktien handlas på First North Stockholm
 • Bolaget genomför nu nyemission på cirka 103 miljoner kronor
 • Minesto bedriver flera unika projekt inom förnybar energi

 

Innan ni läser intervjun här nedanför rekommenderar jag att ni kollar på informationsvideon om Minesto och deras Deep Green samt även läser intervjun med VD, Martin Edlund som TradeVenue genomförde här!

Mycket tas som ni kommer märka upp i videon samt i vd-intervjun men jag tänkte även gå in lite djupare på några detaljer här nedanför.
 

 

Patenterad teknik är nyckeln för investerare:

Ur ett investeringsmässigt perspektiv finns det idag väldigt många alternativ när man vill exponera sin portfölj mot framtidens energi och därför måste man bryta ner det ganska så rejält och verkligen ta fram de bolag med starkast case.

Ur Minestos perspektiv så sitter bolaget på patenterad teknik som öppnar upp för att utvinna energi ur havsströmmar vilket tidigare har visat sig vara ganska så komplicerat. Tekniken fungerar globalt och i olika miljöer och just den här aspekten är en av de absolut starkaste ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Jämfört med sina konkurrenter som bygger stora, tunga och dyra konstruktioner så jobbar Minesto istället med små och lätta lösningar där alla led också blir billigare. Det här gör att affärsmodellen blir betydligt mer skalbar vilket också kommer vara viktigt när det kommer till att konkurrera på den globala energimarknaden.   

 

Rätt i tiden ur flera aspekter:

De flesta länder, regioner, organisationer och till och med företag har redan sedan länge både tydliga och hårda miljömål för framtiden. Det medför att marknaden för förnybar energi kommer att fortsätta växa markant under många, många år framöver och Minestos position på den marknaden frontas nu av några viktiga detaljer.

För det är inte vilken förnybar energikälla eller vilken underliggande teknik som helst som kommer kunna slå igenom. Men när det kommer till Minesto så är bolagets produkt och teknik den enda verifierade som lönsamt kan producera el av långsamma havsströmmar och just det sistnämnda utgör den största marknaden för den här typen av energikälla.

Kostnaderna för produkten och tekniken hålls också nere, både inom bolaget och ut till kund och det även när det gäller service och underhåll i längden. Även det här gör att Minesto kan erbjuda en betydligt mer attraktiv kalkyl till sina kunder än vad många andra större aktörer inom förnybar energi kan.

 

Mycket ska falla på plats:

Minesto är såklart fortfarande ett ugnt bolag om man jämför med många andra inom branschen och även om produkten och tekniken på allvar börjar fall på plats så är det fortfarande mycket som ska klaffa och det framförallt kanske gällande försäljning och marknadsföring på en global nivå.

Men mycket finns som sagt redan i Minesto som case och det är intressant att se att bolaget nu genomför en nyemission (läs allt om den här) på lite mer än 100 miljoner kronor. Pengarna ska ju då användas till en global expansion och jag tycker att det mycket väl kan vara intressant att ta en position i bolaget nu i dagens läge.

 

Vad tycker ni om Minesto?

David   

26 januari

Nya tidens miljonärer

Tiderna förändras och som ni säkert redan vet sker mer och mer av våra dagliga aktiviteter online. Fler marknader etableras online, och vi behöver inte längre gå till specifika institutioner för att hantera våra pengar, ansöka om utbildningar, starta företag eller boka resor. Parallellt med att branscher flyttar från fysiska lokaler till internet, växer också helt onlinebaserade nischer fram, alltså fenomen som vi inte hade sett om det inte vore för vårt ökade användande av internet. Nu skapas helt nya marknader där framför allt unga entreprenörer ligger i framkant. Det är ingen slump att Bill Gates, som länge varit världens rikaste man, blev just rikast i världen genom sitt operativsystem Microsoft. Bland andra toppar märks såklart grundaren och VD:n för Facebook, Mark Zuckerberg, samt VD:n för Amazon, Jeff Bezos. Utöver rena teknologiföretag finns det dock miljoner med nya miljonärer som använder friheten internet ger och skapar sina egna kapital genom bloggar, Youtube och onlinespel. Det kan vara svårt att förstå hur eller vad en bloggare tjänar pengar på, och precis som kring e-gaming och e-sport kommer mycket av inkomsterna från sponsorer.

Poker var tidigt ett av de spel som flyttade från fysiska bord till internet, och plötsligt fick ett enormt uppsving i popularitet. Chris Moneymaker, som har tjänat mer än någon annan på poker, började spela online och tillsammans med många av sina kollegor gör han så än idag. De flesta pokerspelare delar sin tid mellan att resa till de stora turneringarna och att spela via nätet och deras inkomster består både i prispengar och sponsring. På samma sätt kan många e-sportare spendera sin tid, då internationella turneringar blir allt fler och större, men många väljer att spela hemifrån. Något av det mest intressanta med e-sport och onlinespel är att de som tjänat mest på sitt spelande världen över, ofta kommer från länder som inte förknippas med stort ekonomiskt välstånd. På topp tio, med miljardvinster från framför allt Dota 2, finns spelare från Jordanien, Pakistan och Bulgarien, och på topp hundra finns många spelare från Brasilien, Malaysia, Ukraina och Polen. Även om listan domineras av kineser och sydkoreaner finns alltså stort utrymme för spelare från utvecklingsländer att tjäna stora pengar online. Många gånger är marknaden för e-sport öppnare och mer tillgänglig än vad skulle vara fallet om man ville starta ett fysiskt företag i något av dessa länder.

Självklart går de största summorna pengar till de som uppfinner, grundar och utvecklar onlinebranscherna. Grundarna och ägarna av kanaler som YouTube, Snapchat, Instagram och liknande tjänar mer än deras användare, men ändå finns det de användare som tjänar miljonbelopp på att använda kanalerna. Daniel Middleton spelar Minecraft på sin egen YouTube-kanal med nära 17 miljoner följare. Han tjänar inga pengar på spelet i sig, men genom sponsorer, antalet följare och en liveturné med föreläsningar drog han in 16,5 miljoner dollar under 2017. På topp tio-listan över de mest framgångsrika YouTube-stjärnorna märks Dude Perfect, fem killar från USA som hittar på tricks och stunts tillsammans med sin panda-maskot, och sexårige Ryan som drog in 11 miljoner dollar förra året genom att testa leksaker på sin kanal.

Bloggare tjänar sina största pengar genom produktplacering, men också genom konsultarbete, föreläsningar, egna produkter och genom att ge onlinekurser i sitt ämne. De som tjänat mest på sina bloggar skriver just om hur man tjänar pengar genom att blogga – svårare än så behöver det inte vara!

 

Samarbetsinlägg.

Taggar (blogg): 
23 januari

Dagens skolor räcker inte till men framtidens utbildningar är här

Det har antagligen inte undgått någon att skolorna i det svenska samhället idag har svårt att räcka till. Oavsett om vi vill kalla det för en kris eller inte så har t.ex. färre lärare, större klasser och för lite tid med mera bidragit till alltifrån bristande undervisning och sämre betyg till mer djupgående personliga misslyckanden som verkligen börjar bli ett problem i vårt samhälle.

Det här medför att alla parter, oavsett om det handlar om själva skolorna, lärarna eller de enskilda individerna i form av studenterna får det svårare och svårare att nå sina mål. Ur ett samhälsmässigperspektiv kollar vi gärna på att statistiken ser dålig ut hos skolorna men det största problemet och det som ibland ser väldigt hemskt ut landar på de enskilda individerna som då underpresterar och självkänslan sätts på prov.  

 

En kris ja, men det finns lösningar:

Oavsett om vi väljer att kalla det här för en kris eller inte så är det viktiga huruvida det finns lösningar på problemet eller inte, för ett problem är det. På det här planet har samhället i Sverige redan nu kommit väldigt långt och det via företagande och entreprenörskap. Med det menar jag inte t.ex. privata friskolor eller något sådan utan företag och entreprenörer som går in och stöttar och hjälper de individer som faktiskt behöver extra hjälp men som inte får det via det svenska skolsystemet.

Det kan t.ex. handla om läxhjälp, pluggande inför ett visst prov, ren och konkret privatundervisning eller hela kurser under t.ex. sommaren och ett sådant företag är Allakando som bedriver just den här verksamheten utanför det svenska skolsystemet och som ni ser på bilden och statistiken här ovanför faktiskt lyckas väldigt bra med att just stötta och hjälpa den personer som behöver mer hjälp än vad skolan kan erbjuda.    

Att få tillgång till läxhjälp eller annan typ av privatundervisning kan alltså mycket väl vara nyckeln till fortsatt framgång för hela Sverige som land och framförallt vara en stod bidragsfaktor till att den nedåtgående trenden för den svenska skolan vänds uppåt istället.

 

Framtiden skaps:

Det har under ett flertal år nu funnits en het debatt om privata friskolor som drivs som vilka företag som helst med mera och man får tycka exakt vad man vill om det. Men just den här glömda och problematiska delen, i första hand utanför skolan fyller en viktig funktion för hur många skolor inom skolsystemet brukar kunna ställa upp efter skoltid med den hjälpen som behövs? Svaret på den frågan är med största sannolikhet alldeles för få och därför är företag som Allakando helt klart en del av framtiden, i alla fall om vi vill vända statistiken, resultaten, prestationerna och välmående hos individerna uppåt igen. 

 

Eller vad tycker ni?

 

 

I samarbete med: Allkando

Taggar (blogg): 
12 december 2017

Aktieinkomster introducerar ”How To”

Sparande och investeringar är ett intressant och djupgående ämne där det som med allt annat finns oändligt med information på internet, i media och i böcker med mycket mera. Men som med allt annat så kan det vara svårt att veta exakt vart man ska börja någonstans och där med blir det även svårt att veta vilken information man ska använda sig av.

Av den enkla anledning har jag nu bestämt mig för att dra igång något som jag kallar för ”Aktieinkomsters How To”. Konceptet kommer bestå av lättförståeliga, enkla och snabba guider med inriktningar på investeringar och kan t.ex. innehålla en kort introduktion och sedan 5 enkla steg för att uppnå ett specifikt mål eller en specifik sak.

Ni kommer redan idag få en väldigt bra bild av hur upplägget kommer se ut då jag senare i imorgon eftermiddag kommer publicera min första ”How To”. Den kommer heta och bestå av hur alla via just 5 enkla steg kan börja bygga upp sin egna lönsamma utdelningsportfölj.

Så håll ögonen öppna i eftermiddag för att ta del av min första ”How To” guide!

 

Ni kommer hitta alla ”How To” guider här!

 

David     

Taggar (blogg): 
11 december 2017

Telekom är en hel djungel- vart ska man investera?

Jag personligen har alltid varit ett stort fan av telekombranschen ur ett investeringsmässigt perspektiv. Jag ser det hela som väldigt enkelt då användandet av mobila enheter och just nu kanske framförallt datakapacitet hela tiden ökar och kommer att öka under en lång tid framöver. Just nu är det självklart för det flesta av oss att ha en uppkopplad mobiltelefon tillgänglig var som helst och när som helst. Men det hela kommer bli bra mycket större än så då det inte bara kommer vara t.ex. då våra mobiltelefoner som är uppkopplade utan i framtiden kommer i princip varje teknisk apparat och maskin vara det, alltifrån bilar till köksutrustning och ytterdörrar med mycket mera. När man ser det hela på det sättet så behöver man inte tänka speciellt länge för att inse att då t.ex. telekombolag måste och kommer spela en stor roll i den här utvecklingen då det är dessa bolag som ska tillhandahålla med all datatrafik. Men även om potentialen här är enorm så är det inte alla telekombolag som lyckats eller kommer lyckas att ta till vara på den potentialen och just nu är faktiskt hela branschen en enda stor djungel ur ett investeringsmässigt perspektiv vilket gör det väldigt svårt att veta vart man ska placera sina pengar de kommande 10-20 åren men det tänkte jag kika lite på nu i det här inlägget.

Till att börja med är det mycket som har hänt inom den här branschen under de senaste åren. Det som drog in pengar för några år sedan kan man inte längre ta betalt för och marknaden har överlag blivit väldigt snårig. Kollar vi t.ex. på Sverige så trodde nog ingen att det skulle vara gratis att ringa och skicka sms från våra mobiltelefoner för tio år sedan, men så blev fallet. Visserligen har operatörerna bakat in dessa kostnader i abonnemangen där de säger att man enbart betalar för surfen och datamängden som man använder men i stora drag var det ett skifte som kom ganska så plötsligt när dataanvändningen började öka i vårt samhälle.

Sådana här förändringar är ett bevis på att saker och ting kan och kommer förändras snabbt i sådana här snabbväxande branscher och därför blir det hela lite svårare ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Men om ni frågar mig så är det inte de stora och väletablerade I-länderna som sitter på den stora potentialen på telekommarkanden. Den här typen av marknader fungerar som en bra grund att stå på då kassaflödena där kan hållas ganska så stabila, även om priskrigen mellan operatörerna hela tiden kommer äga rum. Anledningen till att jag säger det här är för att vi människor i samhället som redan har ett välutvecklat telekomnät börjar bli ganska så mättade. Vi har vant oss vid att t.ex. hela tiden ha våra mobiltelefoner och datorer uppkopplade till ett rimligt fast pris och även om vi i framtiden kommer vilja alltifrån våra bilar och hushållsmaskiner med mycket mera uppkopplade så tror inte jag att betalningsviljan kommer hänga med i samma takt. Så om ni frågar mig är det här operatörerna som kommer få ge vika för kunderna och fortsätta erbjuda allt-i-ett-lösningar till ett rimligt fastpris, även om det som de måste leverera kommer öka markant.    

Av den anledningen anser jag också att den stora potentialen verkligen finns hos utvecklingsländerna då operatörerna och nätägarna där kommer kunna göra exakt det som de gjorde i Sverige och andra idag välutvecklade länder inom det här området för X anta år sedan. I sådana regioner kan de nämligen börja pusha ut standardtjänster som t.ex. mobiltelefoni och sms med mer från början och då även ta betalt för minsta lilla tjänst. Betalningsviljan och förmågan kan dock ställa till lite problem i sådana här områden i första hand men det kan också räddas av volymerna som kan skruvas upp markant redan från början. Självklart kommer även sådana regioner och områden att mogna efter X antal år och bli exakt som i Sverige men det är enligt mig kanske 10-20 år bort och under den tiden är det just telekombolag med en relativt stor inriktning mot utvecklingsländer som man ska satsa på och det av den enkla anledningen att de kan göra exakt som de eller andra bolag har gjort i Sverige under t.ex. de tio senaste åren.

En intressant reflektion som jag själv upplevde i somras när jag reste runt i större delar av Europa var att så fort man kommer utanför de lite större och mer utvecklade länderna så får man se prov på det här. Om vi t.ex. tar Kroatien så var det där inte fokus på surf och data och där betalde man fortfarande för varje enskilt samtal och sms och det framförallt då näten inte var så pass utvecklade än så man kunde inte använda tjänster som går över internet för samtal och meddelande i samma utsträckning som vi gör i Sverige. Sedan har ju många länder i just Europa kommit ljusår längre än länder i t.ex. Afrika men många är fortfarande långt ifrån Sverige och bara en sådan sak visar att det fortfarande finns en enorm potential inom den här branschen.

Slutligen har jag själv i min utdelningsportfölj innehav i Millicom som riktar sig mot Centralamerika, Sydamerika och Afrika samt Tele2 som har en stabil grund i Sverige men också en hel del potential i t.ex. Baltikum. Via dessa innehav tycker jag själv att jag får just en stabil grund att stå på inom branschen men också får ta del av den potentialen som faktiskt finns.

 

Vad tror ni om telekommarkanden och har ni några favoritbolag inom sektorn?
 

David        

29 november 2017

Min företagsägda portfölj- betydligt högre risk än utdelningsportföljen

I mitt tidigare inlägg från förra veckan som ni hittar här gick jag igenom och uppdaterade er om läget i min privata långsiktiga utdelningsportfölj. Nu tänkte jag även ta er in i världen för min företagsägda portfölj då en del av verksamheten i mitt bolag går ut på just sådana här ivnesteringar.

Till att börja med och som rubriken lyder så är risknivån betydligt högre i min företagsägda portfölj. Men det är också så att den har en helt annan inriktning och att jag har en helt annan strategi där. Här ligger nämligen fokus på lite mindre bolag med bra potential. Här letar jag alltså efter en så hög kursutveckling istället för direktavkastning från utdelningar.

Min företagsägda portfölj består just nu av nedanstående innehav:

 • A1M Pharma
 • Advencia
 • Angler Gaming
 • BrainCool
 • Cybaero
 • Irisity
 • myTaste
 • Precise Biometrics
 • Pricer
 • Seamless Distribution

 

Som jag nämnde och som ni kan se sitter den här portföljen på en hel del risk men jag ser det även som att potentialen överspeglar den risken. Den är som ni också säkert förstår väldigt volatil men just nu har min företagsägda portfölj faktiskt ökat i värde med hela 42 % så här långt i år och det är jag väldigt nöjd med.

Det här är tio bolag som jag valt i första hand för att jag verkligen ser en stor potential men också för att jag vill vara exponerad mot respektive bransch. Flera av bolagen har t.ex. gjort nyemissioner under året eller de senaste åren och dessa har jag deltagit i varje gång och det för att jag ansett att grunden och målet med respektive emission har varit helt rätt.

Just nu är jag väldigt nöjd med innehaven, fördelningen och exponeringen i min företagsägda portfölj och jag ökar på innehaven löpande när köptillfälle ges. Hittar jag något nytt litet intressant bolag så kommer jag plocka in det men just nu är jag som sagt väldigt nöjd med hur portföljen ser ut.

Min tidshorisont för dessa innehav är inte på något sätt spikad men en sak som är säker är att jag har innehaven för att göra en exit någon gång. Även det skiljer sig från min strategi för min privata utdelningsportfölj då jag där planerar att behålla innehaven i princip för alltid. Men i min företagsägda portfölj är alltså tanken att göra en exit när jag är nöjd med kursutvecklingen och jag anser att respektive bolag kommer stanna av lite i tillväxten.

 

Så här ser alltså min företagsägda portfölj ut men nu är jag nyfiken på hur ni andra långsiktiga investerare har lagt upp det? Har ni också en separat portfölj där ni har den här typen av innehav eller avstår ni dessa helt och hållet för att de inte passar in i er långsiktiga strategi? 

 

David

21 november 2017

Kan man få för många innehav i sin portfölj? Kolla på Warren Buffett

Jag tror att de flesta långsiktiga investerare någon gång har upplevt dilemmat med att man tycker att sin portfölj börjar få för många innehav, oavsett om man har en långsiktig utdelningsportfölj eller någon annan typ av långsiktig portfölj. Men hur ska man då tänka när man hela tiden hittar nya intressanta innehav som man tror på i längden? Mina tankar kring det tänkte jag nu dela med mig av samt även visa er hur en av världens bästa investerare genom tiderna resonerar och gör i praktiken.

Om vi börjar med mitt tankesätt så resonerar jag så att det handlar om en kapitalfråga. Har man tillgång till en bra pott med kapital och t.ex. ökar på den potten varje månad eller liknande via sparande så ser inte jag något problem med att antalet innehav i portföljen utökas hela tiden. Det hela handlar om att man inte ska ha för små innehav i sin portfölj. Har man t.ex. bara några tusen kronor i kanske tio olika bolag så kanske man ska prioritera att öka på deras värde rent innehavsmässigt istället för att hela tiden köpa på sig nya. Vad som är en ordentlig pott med kapital och hur mycket man minst bör ha i varje bolag låter jag er själva avgöra men det viktiga är som sagt att inte låta innehaven bli för små och för många för det kommer tära på avkastningen från själva värdeökningen i längden. Då är det bättre att börja med att fokusera på ett mindre antal innehav och sedan när de vuxit till sig lite kan man börja plocka in något eller ett par nya.

Men om vi återgår till huvudfrågan om det är dåligt att ha många innehav i sin långsiktiga portfölj så är mitt svar på den frågan, nej. Jag tycker snarare tvärt om, nämligen att det kan vara väldigt bra då det inte bara innebär att man får en bra spridning utan även att man verkligen ser till att ta till vara på de långsiktiga investeringstillfällen som man hittar. Skulle jag ha mer eller mindre obegränsat med kapital så skulle jag ha betydligt många fler innehav än vad jag har idag och just nu sitter jag på 24 stycken i min utdelningsportfölj. Men även jag har löpande det problemet/dilemmat att jag hittar nya intressanta utdelningsbolag som jag skulle vilja plocka in. Ibland gör jag det och ibland avstår jag då jag känner att jag istället vill prioritera mina nuvarande innehav och öka på i dessa istället.

Min ståndpunkt är kort och gott alltså att man inte kan få för många innehav i en långsiktig portfölj, så länge man håller sig till det fundamentala, grundtanken med sin portfölj och inte skenar iväg för mycket. Den här ståndpunkten och dessa tankar kan man även klart och tydligt se hos Warren Buffet som om han inte är den bästa långsiktiga investeraren genom tiderna i alla fall är en av de bästa tänker likadant.

I dagens läge har Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway nästan ett hundratal bolag i sin portfölj, både noterade och onoterade utanför börsen. Även om Warren Buffett själv har sagt att för mycket spridning är att inte veta vad man håller på med så kan man också vända på det och klart och tydligt se att han ser till att utnyttja alla de tillfällen han tycker är intressanta och givande i längden. Att många av hans innehav sedan är enorma och att Berkshire Hathaway är storägare i flera stora bolag på börsen är en annan sak då det enbart handlar om att han har tillgång till den typen av kapital som gör att hans positioner blir så pass stora och tunga.  

Men avslutningsvis så skulle jag rekommendera och jag själv agerar så att jag aldrig låter ett intressant långsiktig investeringstillfälle gå till spillo, även om det medför att jag får ytterligare ett bolag i min portfölj. Det gäller bara att se till att positionerna inte blir för små och utspädda totalt i portföljen och den strategin har bevisligen funkat tidigare och kommer fungera även framöver.  

 

Det vore även roligt att höra hur ni tänker kring det här med antalet bolag i en portfölj?

 

David 

15 november 2017

Läget i min utdelningsportfölj

Det var ett tag sedan som jag uppdaterade er läsare om mina portföljer så därför tänkte jag passa på att göra det nu och jag börjar här med min utdelningsportfölj. Här nedanför ser ni

Min utdelningsportfölj:

I min privata och långsiktiga utdelningsportfölj har jag just nu dessa innehav efter storleksordning, uppifrån och ner:

Svenska innehav:

SAAB
Millicom
MTG
ABB
Axfood
Betsson
H&M
ICA Gruppen
Skanska
Tele2
Oriflame
Ratos
Swedish Match
TF Bank

Kollar jag på bara mina svenska innehav så ligger de en bit efter min utländska del om jag kollar på det är året än så länge. Bara mina svenska aktier har vuxit med strax under 10 % år vilket jag ändå tycker är bra med tanke på att vi har haft en väldigt ojämn börsutveckling.

Direktavkastningen det vill säga utvecklingen från mina utdelningar snittar just nu på 3,7 % för min svenska del och det tycker jag faktiskt är en aning låg just nu så den kommer jag försöka jobba upp framöver.

Utländska innehav:

Realty Income
NRG Energy
G4S
Exxon
Fortum
Gjensidige
Mc donalds
Microsoft
Nokia
Altria Group

Min utländska del av portföljen har på egen hand gått lite bättre än den svenska. Den har vuxit med över 15 % i år och det framförallt tack vare en stark börsutveckling i USA och då även för mina amerikanska innehav.

Direktavkastningen här snitta här på ungefär 4,3 % och det tycker jag är ganska så bra då jag hela tiden vill ligga över 4 %.

 

Min totala utveckling för utdelningsportföljen ligger just nu på + 12,5 % för år 2017 så här långt. Direktavkastningen snittar på strax under 3 % för hela portföljen och där kommer jag som sagt rikta en stor del av mitt fokus då jag vill få upp den till över 4 %.

Jag ökar kontinuerligt, varje månad på alla mina innehav men inte på en gång såklart. Jag väljer ut ett par bolag varje månad som jag köper fler aktier i och då letar jag efter attraktiva köplägen just för stunden för att på så sätt få bra snittinköpskurser för alla mina innehav.

Alla mina innehav i min utdelningsportfölj planerar jag att behålla i princip för alltid, om inget oväntat skulle hända såklart. Av den anledningen så fortsätter jag att hela tiden öka på alla mina innehav när tillfället ges.

Det är inte jätteofta jag plockar in nya innehav men i år har jag faktiskt tagit in TF Bank till min portfölj. Det har jag gjort för att jag tror på den lukrativa lånemarknaden och det framförallt i utvecklingsländer som inte riktigt har kommit lika långt som vi har i vårt samhälle i Sverige ännu. Dessutom gillar jag hur bolaget är ordentligt skött lite i skymundan på den svenska börsen men nu har växt till sig och blivit ett miljardbolag flera gånger om.   

 

Hur går det för era portföljer i år?

 

Trevlig kväll,
David   

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar