Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 november 2017

Låna pengar? Tänk efter först!

Är du sugen på att investera i något, men saknar de likvida medel som behövs? Lösningen kallas för lån, men det vet du redan säkert, med tanke på att vi svenskar är rekordbelånade. Det är naturligtvis bolånet som ansvarar för den största biten av kakan, men vi lånar även bland annat för att renovera våra hem, köpa nya bilar och prylar, för att resa bort eller för att skjuta in kapital till våra investeringar.

När du ska låna pengar så kan du se på processen i tre huvudsakliga steg:

- Behov
- Kapacitet
- Beslut

 

Behov:

Först och främst måste du veta hur mycket pengar som behövs. Beräkna ditt behov noggrant och överdriv inte, så slipper du betala extra ränta. Tänk på att endast låna pengar om du behöver dem, inte bara för att du vill hålla jämna steg med familjen Johansson i grannhuset.

Kapacitet:

Nästa steg är din kapacitet för att låna – det vill säga hur mycket du kan betala per månader och under hur lång tid. Var realistisk – du kommer förmodligen inte hålla dig din briljanta plan att endast äta snabbnudlar i åtta år.

Beslut:

Beslutet är inte bara kombinationen av de två tidigare stegen, utan handlar även om att välja ut vilken typ av lån du vill söka, samt varifrån. Du kan med fördel använda dig av Lånemäklaren (som också har verksamhet i Norge) för att jämföra räntor, som tillsammans med villkoren blir bättre med konkurrensutsättning. Först måste du dock veta vilken typ av lån som passar dig bäst.

Typ av lån:

Det finns många olika typer av lån, med olika villkor och regler. Långivarna kan kräva att du har fast anställning, att du inte har betalningsanmärkningar, att du är kreditvärdig och så vidare. Ett bolån måste användas för att köpa boende och har i regel betydligt lägre räntor än andra typer av lån, eftersom de är bundna till huset som säkerhet.

Om pengarna är avsedda för konsumtion så kan du även låna privat med ett så kallat blancolån. Det kan till och med vara möjligt att få privatlån även om du har betalningsanmärkningar eller andra brister. Nu när du läst detta är du förhoppningsvis redo att låna smartare.

 

Det här är ett sponsrat inlägg.

Taggar (blogg): 
7 juli 2017

Sommarhälsning från Mikaela på Vontobel

Här kommer en trevlig sommarhälsning från min samarbetspartner, Vontobel Bank och från Mikaela Hildén som är nordenansvarig på Vontobel!
Missa heller inte min tidigare intervju med Mikaela. Där fokuserade vi på att lära oss handla med börshandlade produkter. Ni hittar intervjun här.​   ​

Mikaela Hildén (ansvarig för distributionen av nordiska finansiella produkter på Vontobel) vill tillsammans med Vontobel önska alla handlare och investerare en riktigt trevlig sommar!

Glöm inte bort att Vontobels värld av börshandlade produkter står öppen som vanligt även under sommarlugnet på börsen. Så passa på att slå två flugor i en smäll och dra nytta av börsens trender från stranden eller hängmattan. Ni kan upptäcka hela Vontobels utbud av börshandlade produkter via här.

 

Vänliga hälsningar,
Mikaela

27 juni 2017

Företag ska inte behöva agera bank

Jag tror att alla som en gång på något sätt har drivit företag eller som jobbat med någon typ av fakturering hos ett företag har varit med om att det kan vara väldigt svårt att få betalt från sina kunder. Det kan i alla fall många gånger vara svårt att få betalt i tid efter rådande avtal eller överenskommelse och det gäller både stora och små företag.

Det här skapar ett stort problem då företagen i princip tvingas att agera bank gentemot sina kunder eftersom att om man inte får betalt i tid tvingas man att ge kunderna en kredit som man från början inte hade räknat med och det kan ställa till problem på väldigt många sätt.

 

Företag ska kunna fokusera på sin verksamhet:

Alla företag, oavsett storlek eller inriktning på sin verksamhet ska kunna få fokusera på just sin verksamhet och sin affärsmodell. Det är relativt få bolag som faktiskt har som verksamhet att agera bank eller kreditgivare men det är då betydligt fler som varje dag tvingas att göra det. 

Det här medför att dessa företag varje dag går miste om både affärer och intäkter och det på två sätt. Den första är att obetalda fakturor tar upp otroligt mycket tid hos företagen då man måste hålla på och jaga sina kunder, förhandla med dom och sköta bra mycket mer administrativt arbete än vad man hade räknat med. Den andra faktorn kommer ifrån att de pengar och då likvida medlen som skulle ha kommit in från de kunder som inte betalar med största sannolikhet skulle ha använts till att få verksamheten att växa och kanske till och med till den dagliga driften. Så när man ser det hela på det sättet så kan man klart och tydligt konstatera att det här problemet mycket väl kan bli ett hot mot ett helt företag och när man ser det på det sättet inser antagligen de flesta att det här verkligen är ett problem som måste lösas.    

 

Det finns en lösning:

Som tur är i dagens värld och samhälle så finns det en lösning även på det här problemet, en lösning som gör att, alla företagare får möjligheten att avstå från att agera bank helt och hållet.

Den lösningen går ut på att man som, företag idag har möjlighet att sälja sina utgående fakturor och då inte bara få betalt i tid utan oftast även redan inom ett par dagar. Att sälja fakturor går till så att du säljer dem till ett finansbolag som då ta över din fordran gentemot din kund och då när försäljningen väl är godkänd får företaget pengarna utbetalda direkt.

Den enda kostnaden här är att finansbolaget som man säljer sina fakturor till tar ungefär strax över 1 % av fakturabeloppet i avgift. Cirka 1 % kan alltså bidra till att man som företagare slipper agera bank, att man får loss pengarna nästan direkt och därmed omvandlar dem till likvida medel som man kan använda till att bygga vidare verksamheten på.

För då cirka 1 % kan man minimera sin kreditrisk så mycket som man bara kan och det låter som en ganska så bra deal, eller vad tycker ni?   

 

Det nya svarta:

Även om det i dagens läge med största sannolikhet känns onaturligt för många företag att sälja sina utgående fakturor så skulle vi ni nästan kunna påstå att det tillvägagångssättet är det nya svarta i vårt samhälle.

Det är idag väldigt enkelt och smidigt att få någon att köpa sina fakturor och det är just det som fått den här metoden att verkligen slå igenom på marknaden och speciellt när det kombineras med det låga priset.

Det här är en faktor inom det här området för företagen i samhället som de med största sannolikhet måste anpassa sig efter. Det kommer alltid att finnas kunder som inte betalar eller i alla fall inte betalar i tid och den saken kommer det inte ändras på. Därför måste alla företag anpassa sig istället oavsett om man tycker att det är rätt eller fel.

Jag själv driver eget företag och jag har sålt fakturor flera gånger och jag kommer helt klart göra det även framöver, antagligen mer och mer då det är så pass smidigt, enkelt och billigt att göra det. Finns det några företagare här som har erfarenheter av det här med att sälja fakturor eller har åsikter om det?

 

I samarbete med Eurocredit,
David  

Taggar (blogg): 
28 maj 2017

Helgintervju: Mikaela Hildén (Nordenansvarig på Vontobel Bank) lär oss handla med börshandlade produkter

Jag har här intervjuat, Mikaela Hildén som är ansvarig för den nordiska distributionen av finansiella produkter på Bank Vontobel. Hon lär oss här i intervjun om de främsta investeringsmöjligheterna, riskerna och den flexibilitet som börshandlade produkter möjliggör.

 

Mikaela är före detta aktiemäklare och tog över rollen som nordenansvarig för finansiella produkter på Vontobel Investment Banking under sommaren 2016. Hon har ett starkt engagemang för att inspirera fler till att lyckas på börsen och är expert på området trading och hävstångsprodukter.

 

Vad är en börshandlad produkt och hur kan vi investerare använda oss av dom?

En börshandlad produkt med hävstång ger dig chansen att öka avkastningen på din investering genom att lyfta värdet av utvecklingen hos den underliggande referenstillgången. Med andra ord uppstår en hävstångseffekt på din investering genom att man endast behöver binda en mindre del kapital i jämförelse med en direktinvestering i den underliggande tillgången.

Börshandlade produkter ger dig en bred access till globala marknader och speciellt annars svåråtkomliga tillgångar, förklarar Mikaela. Hävstångseffekten möjliggör exempelvis att dedikera ett fokus i din portfölj genom att lyfta utvecklingen hos utvalda tillgångar eller att försäkra din portfölj genom att ta positioner i t.ex. valuta eller aktieindex. Investeraren har möjlighet att följa marknaden i både upp och nedgång med valfri risknivå, där en högre hävstång generellt sett bidrar till en högre risk och desto högre volatilitet i produktens prisutveckling.

Sammanfattningsvis förklarar hon, om du vill ta långa eller korta positioner i olika tillgångsslag och du förväntar dig antingen tydligt stigande eller fallande kurser för den underliggande tillgången, samtidigt som du är beredd på att ta en högre risk, som kan leda till en förlust upp till en totalförlust av det investerade kapitalet så kan hävstångsprodukter vara en mycket intressant produktkategori för dig.

Det är viktigt att komma ihåg att hävstången verkar i båda riktningarna. Om priset på den underliggande tillgången ökar med 1% och din hävstång är 5, ökar din investering teoretiskt sett med 5% om du är investerad i en Bull produkt, men din investering kan också falla med 5% om marknaden går emot din förväntan, vice versa gäller för en Bear produkt. Man kan dock inte förlora mer än sitt investerade kapital med Vontobels hävstångsprodukter, förklarar Mikaela.

 

Vad erbjuder Vontobel för börshandlade produkter?

Vontobel erbjuder marknadsledande hävstångsprodukter utan slutdatum för aktiv börshandel med hög handelskvalitet och attraktiva priser.

Bull & Bear-certifikat har en konstant daglig hävstång från två till femton. I faser när kurstrenden är stabil möjliggör Bull & Bear-certifikat vinster över genomsnittet och vid sidledes kursutvecklingar för den underliggande tillgången uppstår en så kallad urholkningseffekt som påverkar produktens värde negativt. Bull & Bear-certifikat är därför ingen buy-and-hold produkt utan istället ett lämpligt alternativ för starka och stabila kurstrender i positiv eller negativ riktning på kort sikt.

Mini Futures och Unlimited Turbos är för det andra passande för såväl kort till medellång sikt och är tillåtande för en mer rörlig kurs i positiv eller negativ riktning. Hävstången varierar från låg till mycket hög och ökar när den underliggande tillgångens värde närmar sig produktens barriär. Hävstången sjunker på så vis om marknaden utvecklas i den förväntade riktningen då den underliggande tillgången rör sig från produktens barriär.

Om du är intresserad av att lära dig mer, läs gärna om Vontobels produktutbud här.

 

Vilka är de största möjligheterna och riskerna med börshandalde produkter?

Börshandlade produkter med hävstång är ett optimalt verktyg för dig som vill nyttja börsens tydliga kurstrender, positiva som negativa. Börshandlade produkter öppnar upp för globala investeringsmöjligheter och ger dig enkelt via ditt ISK, kapitalförsäkring, aktie- eller fonddepå access till många ofta svåråtkomliga tillgångar för privatinvesterare.

Hävstångsprodukter är samtidigt komplexa finansiella instrument så det är också viktigt att ha en god kännedom för produkternas villkor och den underliggande marknaden. Möjligheter och risker väver ofta samman, förklarar Mikaela. Eftersom hävstångseffekten verkar i båda riktningarna betyder det att chansen till procentuellt höga vinster även kan leda till procentuellt höga förluster, upp till en totalförlust av det insatta kapitalet, om marknaden skulle utvecklas mot din förväntan.

 

Intervjun gjordes i saarbete med Vontobel Bank. Intervjun skickades först ut till Aktieinkomsters investerarnätverk. Om ni också vill vara först med att få fler intervjuer, rapporter och andra genomgångar så kan ni anmäla er till nätverket helt gratis här.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar