Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 juni 2016

Därför skiljer sig räntorna så mycket

I dagens låga ränteläge är det fler och fler personer som faktiskt börjar kolla på räntan och jämföra bankernas räntor med varandra. Det man då kan se är att räntorna skiljer sig en hel del på marknaden just nu vilket kan skapa en stor förvirring. Därför tänkte jag nu gå igenom varför räntorna kan skilja sig så pass mycket mellan de olika bankerna.

Självklart så styr ränteläget i respektive land räntorna hos olika banker till viss del men som sagt så finns det även en del andra faktorer som också väger in. Till att börja med så känner säkert de flesta till att en del av en banks verksamhet går in på att låna in pengar från sina kunder och sedan låna ut pengarna till andra kunder. De pengar som man sätter in på sitt sparkonto förflyttas alltså vidare och lånas ut till andra personer. Nu för tiden finns det regler för hur mycket banken måste låna in för att kunna låna ut en viss mängd och så vidare. Det här har oftast de större bankerna inget problem med då de redan har en bra kundbas som fungerar som en grund och det behöver inte locka in nya kunder via att ge dem en hög sparränta med mera. Det behöver dock mindre banker göra för eftersom att de inte har någon stor kundbas att luta sig tillbaka mot så måste de hela tiden hitta nya kunder att låna pengar från för att kunna fortsätta låna ut pengar och då erbjuder de helt enkelt en högre ränta en de lite större bankerna. Självklart tjänar de fortfarande pengar i slutändan då de bara tar en ännu högre utlåningsränta till de andra kunderna än vad du får som inlåningsränta.    

De större bankerna där man har t.ex. sina huslån, billån, sitt lönekonto och andra saker samlade vet även att det ska mycket till för att en kund ska byta bank. Vi människor som är kunder hos bankerna tycker helt enkelt att det är för jobbigt att byta bank och det känner så klart bankerna till och därför kan de i princip styra och ställa med räntorna hur de vill, mer eller mindre i alla fall. Vi måste också komma ihåg att hos en storbank där det redan finns en bra och stabil kundbas ligger första och högsta prioritet på utlåningen. Det är i den verksamhet som banken tjänar pengar och eftersom att inlåningen från kunderna i princip fungerar i vilket fall så kan de tära på gränserna mer där än vad de kan göra gällande utlåningen.

Slutligen så finns det även en hel del andra mindre faktorer som påverkar ränta hos olika banker. Det kan vara saker som att man måste låsa sina pengar under en viss tid om man vill ta del av den lite högre räntan. Eller så är det en mindre aktör som enbart vill locka till sig kunder som jag nämnde förut och då måste man ha koll på om den aktören omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte. En högre ränta kommer alltså oftast men krav eller negativa aspekter så det gäller att kolla upp saker och ting ordentligt innan man bestämmer sig för att sätta in pengar någonstans.

 

Lycka till i er jakt på höga räntor!
David     

Taggar (blogg): 
20 maj 2016

Dagens snackis: Nordea har "trollat bort" miljonvinster

Idag kom det ut att Nordea har "trollat bort" miljonvinster via snåriga skatteupplägg och så kallade räntesnurror när de har sålt några av sina fastigheter. Vi har tidigare sett det här hos t.ex. vårdbolag och apotek men nu har alltså även bankerna gett sig in i matchen.

Det är antagligen egentligen ingenting nytt att de stora börsbolagen använder sig av olika saktteupplägg så den stora frågan här är om det nu börjar komma fram mer och mer och om det skulle vara en trend så kommer bolagen inte bara få betala massa mer skatt på grund av att de upptaxeras utan även också att vissa av vinsterna kanske är hotade i längden.

Vad tror ni hela det uppskruvade läget när det kommer till undvikande av skatt? Tror ni att trenden kommer hålla i sig och att det kan få en negativ effekt i bolagens resultat?

 

Ha en trevlig fredagskväll och helg!
David 

Taggar (blogg): 
8 mars 2016

Veckans videoklipp: Banksektorn, hur kan det vara så?

Ni som är sugna på att ta del av en finansdokumentär ikväll eller under någon tid framöver bör verkligen kolla in veckans videoklipp som ni nu hittar här nedanför. Veckans videoklipp består den här veckan nämligen av dokumentären, The Bank of Tax Cheats.

I det stora hela fokuserar dokumentären på hur en av de största bankerna i världen hjälpt förmögna kunder att smita undan skattebetalningar utan att fuskarna eller bankerna har blivit föremål för åtal. Den stor frågan är hur kan det vara så? Och den får vi svar på i dokumentären, klicka bara på play här nedanför så drar den igång.

 

 

David

Taggar (blogg): 
29 februari 2016

Alla anser inte att potentialen är hög i Afrika

Under januari månad nu år körde jag som de flesta säkert känner till en temavecka med fokus på Afrika här på Aktieinkomster. Ni som missade den veckan kan kolla in alla inlägg om Afrika ur ett investeringsmässigt perspektiv här.

Under den veckan pratade jag en hel del om potentialen i Afrika för oss investerare men också för många företag. Som jag även sa då så har många företag redan nu börjat se potentialen i Afrika och många är på god väg att etablera sig i regionen. Viljan att ta över Afrika och att bygga nästa generations framgångssagor delas dock inte av alla företag och det tänkte jag nu ge er ett konkret exempel på.

Barclays som är en av världen största banker överväger nämligen nu i dagens läge att lämna Afrika helt och hållet och de har till och med tillsatt en kommitté som ska avgöra om det är rätt drag eller inte. Efter över 100 års närvaro i Afrika kan alltså en av världens största banker välja att lämna Afrika och det när framtiden antagligen aldrig har sett bättre ut och då uppstår helt klart många frågetecken. Samtidigt säger Barclays att tillväxtmöjligheterna ser riktigt bra ut i Afrika men det är eventuellt inget för dem då de framöver istället vill satsa fullt ut på Storbritannien och USA.

Möjligheterna i Afrika kanske alltså inte passar för alla, oavsett hur stort företaget är och hur väletablerade de är runt om i världen. Det här tycker jag även stämmer in för oss investerare då Afrika helt enkelt inte är till för och passar alla och det tycker jag är värt att tänka på. Vi investerare glömmer ofta bort att anpassa våra investeringar efter oss själva och vår personlighet och i längden kan det bli förödande.

Därför får dagens tips bli att man inte ska satsa på en region, ett område eller ett företag bara för att potentialen och möjligheterna ser bra ut. Passar det inte in på dig så kommer det inte bli bra i längden så istället för att oroa oss över Barclays eventuella uttåg från Afrika så ska vi nog lära oss av hela processen.

 

David    

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar