Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 juni 2016

Veckans videoklipp: Så här påverkas vi och bolagen av en Brexit

Nu på torsdag, alltså imorgon ska britterna rösta om de vill vara kvar i EU eller inte. Jag tror inte att det egentligen har undgått någon då man har märkt av spänningen kring omröstningen ganska så rejält, inte minst sagt på börsen.

Det som dock inte är lika självklart är hur en eventuell Brexit egentligen kommer påverka oss människor, vår ekonomi och bolagen på och utanför börsen. Av den anledningen ger jag er nu här nedanför två videoklipp som veckans videoklipp och det första handlar om hur en Brexit kan komma att påverka vår privatekonomi och det andra om hur bolagen kan komma att påverkas.

Klicka bara på play här nedanför så hoppas jag att även ni få full koll på vad en Brexit egentligen kan medföra rent praktiskt.  

 

 

David 

Taggar (blogg): 
27 maj 2016

Lunchanalys: Ingen lugn sommar år 2016

Sommaren börjar nu på allvar närma sig med stormsteg och därför tänkte jag i dagens lunchanalys kika lite på vad som står på schemat under sommaren. En sak som är säker är i alla fall att vi inte kommer få någon lugn sommar på börsen.

 

De tre R:en:  

Man skulle kunna säga att marknaden under den här sommaren kommer att fokusera på de tre R:en. Med det menar jag först FED:s räntebesked i USA, röstningen om Storbritannien ska lämna EU eller inte och rapportperioden som drar igång i juli månad.  

Det här är tre händelserna är som ni säkert förstår väldigt stora och de kommer även på egen hand kunna dra åt sig en väldigt stor del av marknadens fokus. Därför blir de här tre i kombination med varandra en enorm faktor som kommer påverka och även om de i sig kanske inte har speciellt mycket med varandra att göra så kommer de tillsammans i princip kunna styra marknaden helt och hållet.

 

Räntebesked från FED den 15:e juni:

Om vi börjar med det första beskedet så är det FED:s räntebesked i USA den 15:e juni. Där har förutsättningarna ändrats en hel del om man jämför med det senaste räntebeskedet. FED har nu nämligen aktivt flaggat för att en räntehöjning nu i juni nästan är ett måste och så här långt har det inte tagits emot sådär jättebra av marknaden. Det har dock varit svårt att avgöra om marknaden har varit orolig för en eventuell räntehöjning eller om det är FED:s bristande kommunikationsförmåga och svängningar fram och tillbaka som har varit orsaken.

Det kommer vi då få svar på den 15:e juni och så här på förhand ser det väl inte ut som att det kommer bli en jättepositiv reaktion från marknadens sida men det återstår att se.  

 

Brexit-omröstning den 23:e juni:

Efter FED:s räntebesked är det dags för Storbritannien att rösta om det ska fortsätta vara med i EU eller inte. Så här på förhand är utfallet här lika oklart som vid FED:s räntebesked. En sak som dock nästan är helt säker är att om det i förlängningen blir så att Storbritannien lämnar EU kommer vi på kort sikt nästan inte kunna se några positiva effekter och det är antagligen just det som marknaden kommer fokusera på.    

 

Rapportperioden i juli:

Som tur är kommer de stora makrohändelserna inte ta över sommaren helt utan vi kommer även till en ganska så stor del få fokusera på bolagen på börsen. I juli drar nämligen rapportperioden för kvartal två igång och det kommer som vanligt bli både en väldigt intensiv och intressant period.

Med tanke på att de senaste rapportperioderna har varit väldigt volatila och att vi tack vare de här ovanstående beskeden antagligen kommer få en väldigt volatil sommar överlag på börsen så kommer så med stor sannolikhet även bli fallet när rapportperioden drar igång. Det kommer komma in både riktigt starka och riktigt dåliga rapporter från storbolagen och då skapas det volatila läget och att vänja sig vid det kan nog vara en väldigt bra riktlinje inför sommaren.

 

En ökad aktivitet?

Utöver de stora frågorna kring utfallen av de här ovanstående händelserna i sommar så finns det även en väldigt intressant marknadsmässig fråga. För det är nämligen så att förr så brukade sommaren betyda att det blev en lugn period på börsen. Det har vi väl visserligen även fått se under de senaste åren men under förra sommaren tyckte i alla fall jag att vi fick se en klar och tydlig förändring på den fronten. Jag tyckte nämligen att aktiviteten var ovanlig hög trots industrisemestern och stängda kontor och allt vad sommaren nu medför.

Min spådom är därför att marknaden nu under sommaren kommer att likna den resterande delen på året mycket mer än vad den kommer likna de somrar som vi tidigare har varit vana vid. Självklart kommer aktiviteten sjunka till viss del då flera stora aktörer delvis tar lite ledigt men som sagt så tror jag inte att den här sommaren kommer bli en sådan där man bara kan lägga sig i hängmattan och koppla bort börsen helt och hållet för då kommer man i så fall missa otroligt mycket.

 

Vad tror ni om de här kommande händelserna och om sommaren rent börsmässigt?

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar