Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 juni 2016

Viktiga detaljer för ekonomisk framgång

Det finns en rad olika viktiga saker och detaljer som man måste tänka på om man vill bli framgångsrik på det ekonomiska planet, både rent investeringsmässigt och även gällande annat. Men det finns vissa saker som är mer betydande än andra och några av dessa tänkte jag nu prata lite om. 

 

1.    

Till att börja med så måste man börja se till att pengarna jobbar för en och inte att man själv bara jobbar för pengarna hela tiden. Man måste alltså se till att sätta sina pengar i arbete via t.ex. olika investeringar med mera så att de inte bara ligger där och inte växer och inte utvecklas av sig självt. Oavsett hur mycket pengar man tjänar från sin lön så kommer man aldrig att kunna bli framgångsrik rent ekonomiskt om man inte lär sig att sätta sina pengar i arbete efter att de har kommit in på ens konto.

 

2.

En annan sak som man måste ha klart för sig är att veta vad olika kostnader är och innebär. Det spelar ingen roll hur liten eller hur stor en kostnad är för man måste fortfarande se värdet i den ur ett långsiktigt perspektiv för om man inte gör det kommer kostnaderna att hela tiden tära på den ekonomiska framgången.
Det kan t.ex. handla om små och enkla saker som matinköp med mera. Dessa kostnader blir i längden och tillsammans väldigt stora och om man på t.ex. varje tusenlapp kan spara hundra kronor så kommer man komma långt i längden.

 

3.    

Begreppet tid är också någonting som man måste respektera och i längden se till att utnyttja. Bara under den senaste tiden har vi fått se hur otroligt svårt det är att tajma marknaden och tajma sina investeringar. Därför måste man istället börja se tid som en tillgång som man i längden kan dra nytta av för att göra så bra affärer som möjligt.

 

4.    

En sista detalj sak som man måste lära sig att göra om man vill nå ekonomisk framgång är att lära sig få ut sina tankar och idéer från huvudet till verkligheten. Man måste alltså kunna få ner saker och ting på pappret och sen även ut i praktiken och det gäller allt ifrån investeringsidéer till företagstankar med mycket mera.       

 

Som ni kan se så är de här sakerna som jag tog upp egentligen ganska så enkla men det svåra här är att tillämpa dem i praktiken. Men när man väl klarar av det så kommer man på allvar börja bana sin väg mot ekonomisk framgång så det är bara att sätta igång så fort som möjligt.

 

David

Taggar (blogg): 
14 juni 2016

6 finansiella misstag som man bör undvika

Det finns många finansiella fällor ute på marknaden och det bästa man kan göra för att undvika dem är att känna till dem och ha kunskap om dem. Därför tänkte jag här och nu gå igenom 6 sådana här finansiella fällor och ge er läsare kunskap om den så att så många som möjligt förhoppningsvis kan undvika dem i framtiden.

Dessa tips på saker som man ska undvika har överlag med ekonomi att göra men om ni fortsätter att läsa så ska ni se hur allt har med investeringar och sparande att göra och hur allt hänger ihop.

1.

Den första fälla som är väldigt lätt att undvika är att man absolut inte ska missa och överskrida sin budget. Om man gör det så tvingas man oftast plocka in pengar från t.ex. sina sparkonton och då har man satt käppar i hjulet på det planet. Men via att göra en ordentlig och detaljerad budget redan från början så kan man enkelt undvika att budgeten spricker och det kommer man kunna tjäna mycket på i längden.

2.

En annan fälla som man lätt hamnar i är att man sparar alldeles för lite pengar varje månad. Det här hänger ihop med den ovanstående budgeten och det gäller här att hitta den perfekta balansen och verkligen få in ett ordentligt sparande i sin budget varje månad.

3.

När vi ändå är inne på sparande så är det även viktigt att man har en buffert tillhands. Det kommer alltid att då och då uppstå oförutsedda kostnader gällande t.ex. sitt hem med mera och då gäller det att ha pengar tillhands. Här är det bra om man har ett separat buffert-sparande då det inte är bra att behöva ta ifrån sitt vanliga sparande för då kanske man måste sälja av aktier eller fonder med mera och det kan bli kostsamt om man hela tiden måste göra det.

4.

När det kommer till sitt sparande och sina investeringar så gäller det att ha en spridd portfölj. Vissa investeringar kommer med tiden gå bra och andra sämre och en sak som är säker är att man aldrig enbart kommer hitta de som bara utvecklar sig uppåt hela tiden. En välspridd portfölj är alltså ett måste enligt mig om man i längden vill lyckas med sina investeringar. Så fall inte ner i fällan att bara ha ett fåtal investeringar i era portföljer i längden för det kan bli kostsamt.

5.

Många som är anställda på större företag får chansen att direkt via sin lön köpa aktier i företaget månadsvis. Det kan många gånger vara en bra affär i längden men här måste man vara försiktig så att man inte riktar en för stor del av sina investeringar mot enbart ett företag. Det är som under punkten ovan aldrig bra att ha för dålig spridning i sin portfölj och om minimibeloppet för att köpa aktier direkt på sin lön i ett företag är för stort så kanske det är bättre att avstå.

6.

Slutligen så har jag ett sista tips på en fälla som man ska undvika och det är ett tips som jag vet att alla inte håller med mig om men för att få ut så mycket som möjligt av sitt sparande och sina investeringar så tycker jag att det här är ett måste. Det jag pratar om är jag tycker att man i längden ska hålla sig borta från fonder och direkt investera i aktier på egen hand istället. Det beror på att fonder medför avgifter och äter upp avkastningen. När man istället investerar direkt i aktier så får man själva ta del av hela kakan som består av avsaktning och utdelningar med mera istället för att fondbolagen ska ha sin del. Dessutom kommer man i längden ha stor nytta av den kunskapen som man hela tiden tar in och de lärdomar man får om man sköter sina investeringar helt på egen hand.          

 

Dessa saker som jag nu har nämnt är enligt mig ganska så enkla att undvika om man bara gör allt på rätt sätt och om man gör sitt förarbete ordentligt. Men trots det så kan man i längden tjäna väldigt mycket på att undvika dessa enkla saker så belöningen och potentialen här är väldigt stor och det gillar vi investerare, eller hur?

 

David 

Taggar (blogg): 
2 juni 2016

Veckans podcast: Ett rikare liv

Den här veckan tänkte jag tipsa er om podcasten, Ett rikare liv som ges ut av tidningen, Privata Affärer. Där pratar Privata Affärers reportrar om aktier, fonder, investeringar och allmänna tips och tankar om ekonomi och hur man hela tiden kan få ut lite extra från t.ex. sina investeringar eller sitt sparande.

Det bästa med den här podcasten tycker jag är att varje avsnitt är relativt kort och konkret då avsnitten är ungefär 15-20 minuter långa. Här har Privata Affärer enligt mig verkligen lyckats att på så kort tid både fånga lyssnarnas intresse och förmedla intressant och användbar information och det är det långtifrån alla poddar som lyckas med.

Så om ni är på jakt efter en ekonomi-podd där ni snabbt och enkelt får konkreta och användbara tips samt information om marknaden så rekommenderar jag helt klart att ni provlyssnar på Ett rikare liv, ni hittar avsnitten via länken här nedanför.

 

 

Ett rikare liv 

 

 

David 

Taggar (blogg): 
5 april 2016

Att jämföra är A och O i dagens samhälle

Vi lever idag i ett samhälle där utbudet nästan är obegränsat och valmöjligheterna oändliga. Det har medfört att vi personer som lever i samhället i princip aldrig har haft sådana här bra förutsättningar för att göra smarta val, affärer och köp m.m. men det finns en hållhake. Även om utbudet och valmöjligheterna är stora så kommer inte allt till oss av sig självt, vi måste själva se till att aktivt och löpande jämföra våra val om vi vill göra de smarta valen som vi faktiskt har fantastiska förutsättningar för att göra. 

Ett område där vi överlag jämför alldeles för lite och för dåligt är i vår privatekonomi och alltifrån gällande lån och krediter till sparande och försäkring m.m. Här är det myten om att i princip alla sådana här saker i princip kostar lika mycket hos alla aktörer och att det är jobbigt att byta från den ena till den andra som gör att vi gärna undviker sådana här processer. Det är väldigt synd och tråkigt att samhället ser ut så idag då det finns väldigt mycket pengar att spara inom dessa områden om man bara tar tag i jämförelserna en gång för alla.

Som tur är finns det även innovatörer även inom det här områden och det är här tjänsten Zmarta kommer in i bilden. Hos Zmarta kan man jämföra, vrida och vända på det mesta som har med sin privatekonomi att göra, som då t.ex. lån, kreditkort, sparande och försäkringar m.m. Där kan man hur enkelt som helst få fram de bästa erbjudande och villkoren som passar perfekt för just en själv och Zmarta själva säger att det är lika enkelt som det är gratis och det kan jag personligen gå i god för då jag använt och testat deras tjänster ett flertal gånger när jag t.ex. har kollat upp sparande och försäkringar.

Så se nu till att ni tar hela vårt jämförelse-samhälle till nästa nivå via att även börja jämföra er privatekonomi, jag lovar er att ni kommer bli väldigt förvånade över hur många tusenlappar ni kan spara varje år via några enkla klick och jämförelser.

 

I samarbete med Zmarta.    

Taggar (blogg): 
12 maj 2012

Ekonomiska termer och nyckeltal

I det här inlägget kommer jag förklara utvalda ekonomiska termer och nyckeltal som jag tycker är användbara vid aktie handel. Varje term/nyckeltal förklaras så kort och på så lätt sätt som möjligt samt att jag visar hur man räknar med dem. Om ni tycker att jag glömt ta med något speciellt så är det bara att ni slänger iväg en kommentar så ska jag se till att lägga till det jag eventuellt har missat.

P/E-tal: Det här är ett av de viktigaste nyckeltalen inom aktiehandel, P/E står för price/earnings. Man får enkelt fram P/E-talet genom att ta aktiens pris alltså aktiekursen delat med vinsten per aktie. Ett exempel är om aktiekursen är 100:- kronor och vinsten per aktie var senast 2:- kronor. Då tar man bara 100/2=50, alltså är P/E-talet 50, svårare än så är det inte.
Med hjälp av detta nyckeltal skulle man kunna konstatera att det tar 50 år för att få tillbaka det man investerat från börja. Då förutsatt att företaget delar ut hela vinsten eller förvaltar den på ett sådant sätt som gör att värdet på aktien ökar.

P/S-tal: Står för aktiepris/omsättning per aktie (Price/Sales). Ett exempel är om aktiekursen står i 100:- kronor och omsättningen per aktie är 70:kronor så blir uträkningen så här; 100/70=1,43. P/S-talet visar i princip hur mycket bolaget förväntar att öka sin omsättning med. Ett lågt P/S-tal brukar betyda att det antagligen är en bra investering och då ett högt P/S-tal visar att bolaget förväntas öka sin omsättning mycket mer och då kanske de inte lyckas leva upp till det och då blir det en sämre investering. Men bara för att bolaget har ett lågt P/S-tal så betyder inte det att det är en bra investering, därför bör detta nyckeltal alltid kompliteras med annan fakta och information.
P/S-talet är också väldigt användbart då P/E-talet ligger på minus eller väldigt nära noll.

Soliditet: Visar hur mycket av företagets pengar som faktiskt är deras egna. Man räknar det så att man delar det egna kapitalet med alla tillgångar (även skulderna) och får sedan fram en siffra, det kan se ut så här; Eget kapital är 1 000:- kronor och de totala tillgångarna är 5 000:- kronor, då blir uträkningen så här; 1 000/ 5 000= 0,2, sedan tar man gånger 100 för att få fram procentsatsen. 0,2*100= 20 %. Alltså så är bara 20 % av företagets tillgångar deras egna.

Skuldsättningsgrad: Är motsatsen till soliditeten, den visar hur stor del av företagets tillgångar som består av skulder. Det är alltså de resterande procent som finns kvar när man räknat ut soliditeten. I exemplet ovan skulle skuldsättningsgraden vara 80 % då soliditeten var 20 %.

Direktavkastning: Visar hur stor utdelningen är i procent förhållande till aktiekursen. Om aktiekursen är 100:- kronor och utdelningen 5:- kronor så räknar man så här; 5/100= 0,05, sedan tar man gånger hundra för att få det i procent; 0,05*100= 5%, direktavkastningen motsvarar alltså 5 % av aktiekursen.

Omsättning: Är företagets totala intäkter under en viss period. Man pratar ofta om nettoomsättning och det är de totala intäkterna minus momsen.

Rörelseresultat: Visar hur mycket bolagets verksamhet genererar efter att alla kostader har betalats. Man räknar det enkelt genom att ta intäkterna minus de kostnader som finns.

Rörelsemarginal: Visar hur stor del av den vinst som ett företags rörelse genererar som blir över till räntor, skatt och vinst, efter att rörelsens kostnader betalats.
Man räknar det genom att ta rörelseresultatet delat på omsättningen, det kan se ut så här; rörelseresultatet är 1 000:- kronor och omsättningen är 10 000:- kronor, då blir rörelsemarginalen 1 000/10 000= 0,1. Sedan tar vi 0,1*100= 10 % och då får vi fram rörelsemarginalen i procent.

Vinstmarginal: Visar hur stora ett företags vinster är i relation till omsättningen. För att få fram vinstmarginalen använder man vinsten före skatt. Om förteget har en vinst före skatt på 2 000:- kronor och en total omsättning på 20 000:- kronor så räknar man ut vinstmarginalen via att man delar vinsten för skatt med omsättningen. Det kan se ut så här; 2 000/20 000= 0,1 sedan tar vi 0,1*100= 10 % så får vi fram vinstmarginalen i procent.

Kassaflöde: Är en specifikation av företagets betalningsströmmar. Man kan räkna ut kassaflödet på två sätt. Det första sättet är att man räknar det exakt lika dant som man räknar direktavkastningen. Man tar alltså företagets kassaflöde delat med aktiekursen och på så sätt får man fram hur många procent gentemot aktiekursen som kassaflödet motsvarar. Det kan se ut så här; Kassaflödet är t.ex. 10:- kronor och aktiekursen är 100:- kronor. Då blir kassaflödesuträkningen i procent så här; 10/100= 0,1, sedan tar vi det gånger 100 så får vi fram kassaflödet i procent gentemot aktiekursen, 0,1*100=10 %.
Man kan också räkna kassaflödet till en multipel. Alltså hur många gånger som kassaflödet är aktiepriset. Det räknas med samma exempel som av så här; Aktiekurs 100:- kronor och kassa flödet 10:- kronor. Då blir uträkningen så här; 100/10=10. Kassaflödet gånger 10 är alltså aktiepriset.

Bruttovinstmarginal: Visar hur mycket företaget tjäna på varje omsatt hundralapp. Man räknar ut det genom att ta bruttovinsten minus kostnaderna delat på bruttovinsten. Om bruttovinsten är 100:- kronor och kostnaderna är 25:- kronor så räknar man så här; 100-25=75/100=0,75 och sedan tar vi det gånger hundra för att få det i procent. 0,75*100=75 %. Företaget tjänar alltså 75 % på varje omsatt hundralapp vilket också enkelt räknat är 75 kronor på varje omsatt hundralapp.

Dessa är de nyckeltal och ekonomiska termer som jag använder mig mest av. Det finns såklart väldigt många fler, men jag tänkte att det här är en väldigt bra början så får jag fortsätta med andra någon annan gång. Om ni saknar någon redan nu så är det bara att ni skriver det i en kommentar på det här inlägger. Gör också det om det är något ni inte förstår så ska jag förklara det ännu närmare.

Jag tycker att det är väldigt viktigt att kunna räkna på olika saker för olika företag på egen hand även fast de oftast finns färdiga siffror på t.ex. avanza.se. Men dessa siffror stämmer inte alltid stämmer inte alltid och då är det bra om man själv kan upptäcka det då man vet hur det ska räknas ut och då också vilket det rätta svaret är.

Ha en bra kväll!
David

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar