Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 mars 2016

Mina senaste inköp till utdelningsportföljen

På grund av att jag har varit på resande fot, både privat under lite semester samt inom jobbet den senaste tiden så har jag inte riktigt hunnit med att skriva om mina senaste aktieaffärer så det tänkte jag göra nu.

Jag har gjort en hel del ökningar i mina innehav i min utdelningsportfölj och det både i svenska och i amerikanska bolag.

Om vi börjar med mina ökningar på den amerikanska börsen så har jag under de senaste veckorna köpt på mig fler aktier i Realty Income, NRG Energy och Exxon. På den svenska fronten har jag ökat på mina innehav i Betsson, SAAB och Swedish Match.

Jag har så här långt i år tagit det ganska lugnt med att sätta mina likvida medel i rullning och det på grund av det rådande marknadsläget. Dock har jag redan sedan slutet av förra året tyckt att det finns mycket som ser väldigt billigt på börserna runt om i världen och därför väljer jag både nu och till viss del den senaste tiden att både avvakta en aning och köpa på mig en hel del aktier, om man nu kan göra det på en och samma gång?

Just nu och inför den närmsta tiden framöver håller jag på att kolla lite extra på McDonalds, Axfood och Altria Group. I dessa bolag känner jag att jag inte riktigt har hittat några jättebra köplägen och när de faktiskt har funnits om vi kollar tillbaka några extra månader i tiden så har jag tyvärr missat dem, även sådant händer ju ibland. Men det dyker alltid upp nya köplägen lite då och då och om det kommer ske i just dessa bolag får framtiden helt enkelt utvisa.

 

 

Har ni köpt på er något intressant under den senaste tiden och har ni några roliga bevakningslistor?

 

David 

3 mars 2016

Jag shoppade i USA igår

Eftersom att volatiliteten var ganska så hög i USA igår och att utvecklingen där faktiskt låg på negativt territorium under ett flertal tillfällen så passade jag på att öka på några av mina amerikanska innehav. Jag köpte på mig fler aktier i Exxon, NRG Energy och i Realty Income.

 

Realty Income:

Om vi börjar med att kolla på mitt senaste köp i Realty Income så skedde den ökningen framförallt för att bolaget med tiden ska bli ett av mina största innehav i min portfölj. Även om dagens nivåer kan ses som relativt höga så tycker jag att allt ser väldigt bra ut på lång sikt och den här ökningen kommer även bidra med ett ännu större flöde av likvida medel till min portfölj varje månad vilket kommer möjliggöra för ännu fler investeringar framöver och det är också en av anledningarna till den här ökningen. Flödet av likvida medel kommer för övrigt från Realty Incomes månadsvisa utdelningar.

 

Exxon:

Även oljejätten Exxon ska med tiden bli ett av mina grundinnehav och så länge aktien fortsätter att handlas runt 80-dollars-nivån kommer jag att fortsätta öka på mitt innehav, i alla fall under den närmaste tiden.

Om ni är sugna på att veta mer om hur jag ser på Exxon och varför jag köper på mig aktier där så kan ni läsa mina tidigare inlägg här.  

 

NRG Energy:

NRG Energy ska med tiden inte bli ett av mina huvudinnehav men det ska ligga i ”mellandelen” och förr eller senare kommer det innehavet också bli ganska så stort. Hur som helst så ökade jag på det innehavet för att jag vill ha min portfölj exponerad mot förnybar energi m.m. samt för att jag tycker att deras aktie har fått ta emot alldeles för mycket stryk den senaste tiden. Jag passade på att köpa på mig aktier nästan direkt när USA-börserna öppnade upp igår och det visade sig bli ett riktigt bra köp då aktien sedan steg med nästan 8 % under dagen. Det är dock inget jag lägger någon större vikt vid då det här är ett långsiktigt innehav men det är alltid trevligt att lyckas med tajmingen lite då och då.

 

 

Det är alltså i USA som jag gjort mina senaste inköp. Har ni köpt något intressant den senaste tiden?

 

David 

16 februari 2016

Olja och förnybar energi kan gå hand i hand

Jag har under en längre tid verkligen trott och spekulerat i att det är de stora oljebolagen som med tiden även kommer bli jättarna på marknaden för förnybar energi. Att oljejättarna börjar använda sina kassor till att mer på allvar investera i andra och då förnybara energialternativ har för mig alltid känts självklart och det är också en faktor som gjort att jag fortfarande tror på oljebolag ur ett långsiktigt perspektiv.

Nu kan vi eventuellt fått ett ordentligt startskott på den fronten du det norska oljebolaget Statoil idag meddelade att de har startat en riskkapitalfond som ska fokusera på investeringar inom just förnybar energi. Fonden ska till en början investera nästan 2 miljarder norska kronor vilket också medför att den blir en av de största fonderna i världen av den här typen och med fokus riktat mot just förnybar energi.

Många andra oljebolag har visserligen en del investeringar i förnybar energi men de är än så länge förhållandevis väldigt små och vi har inte fått det här tydliga startskottet som jag pratar om och som jag tror vi kommer få. När det väl sker tror jag att vi tydligt kommer få se att oljepengarna börjar flöda in i förnybar energi och att det på allvar blir en trend.

Jag har som sagt alltid trott att det är oljebolagen som kommer bli de stora spelarna även på den alternativa energimarknaden och av den anledningen har jag ändå varit ganska så avvaktande med att investera i förnybar energi. Jag tror att t.ex. mitt innehav i Exxon kommer göra det själv åt mig och kanske ser vi här och nu att Statoil börjar sätta den här trenden, eller vad tror ni om det?

 

David      

Taggar (blogg): 
1 februari 2016

Warren Buffett satsar på olja, börjar det bli dags?

För ett tag sedan blev det officiellt att Warren Buffett via sitt investmentbolag Berkshire Hathaway börjat bygga upp en position i petroleumbolaget Phillips 66. Senast i fredags förra veckan köpta han även ännu fler aktier i bolaget och ska nu ha kontroll över ungefär 13-14 % av Phillips 66 och dessutom är det här innehavet det sjunde största för Berkshire Hathaway.

Phillips 66  är som sagt ett petroleumbolaget som tillskillnad från många andra stora oljebolag fokuserar på att raffinera, producera, marknadsföra, leverera och sälja petroleumprodukter och naturgas istället för att ägna sig åt egen prospektering och utvinning. Man kan alltså säga att Phillips 66 är ett bolag som tar hand om själva slutprocesserna och ser till att t.ex. oljan kommer ut på marknaden i rätt form och når de rätta köparna.

Phillips 66 är alltså ett bolag som är så djup inne i och så beroende som man kan vara av oljebranschen och det väljer alltså Warren Buffett som är en av världens mest framgångsrika investerare att satsa på. Många andra ratar oljesektorn helt på grund av det låga oljepriset så den frågan som självklart dyker upp är om Warren Buffett vet saker eller i alla fall känner saker som många andra på marknaden inte gör? Han har tidigare haft en väldigt bra känsla för marknadens framtida utveckling och han har tjänat väldigt mycket pengar på att positionera sig vid ett tidigt stadie eller vid tillfällen då ingen annan vill eller vågar ta några positioner och kanske kommer även den här investeringen bli ytterligare ett sådant exempel framöver.     

Det verkar onekligen så att ur det långsiktiga perspektivet så tror Warren Buffett fortfarande på oljan och om det med tiden visar sig bli rätt så tror jag att det börjar bli dags att börja köpa på sig oljerelaterade aktier, precis som Warren Buffett nu gör och har gjort den senaste tiden.

Jag själv har sakta men säkert ökat på min exponering mot oljan via ökningar i Exxon under slutet av förra året och via min utdelningsportfölj. Just Exxon står även högt upp på min ”öka-på-lista” för min utdelningsportfölj just nu och dessutom går jag i tankarna på att köpa fler aktier i Africa Oil via mitt företag. Så jag kan väl också säga att jag har börjat öka min exponering mot oljesektorn och det beror helt enkelt på att jag börjar tycka att vi i alla fall är relativt nära en botten och kollar man på det hela ur ett långsiktigt perspektiv så tror jag att dagens ingångsnivåer kommer vara ganska så bra. Den känslan och tron förstärks så klart när man ser att Warren Buffett agerar som han gör, jag skulle ljuga om jag påstod något annat.

 

Men framtiden får helt enkelt visa om jag har rätt, precis som med allt annat. Vad tror ni om oljan och oljeaktierna? Börjar ni också att ta positioner nu i dagens läge?

 

David    

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar