Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 maj 2017

Investera i fastigheter i Spanien - en marknad i förändringens tecken

Det är ingen hemlighet att den spanska fastighetsmarknaden har haft det väldigt tufft under de senaste åren. Det har fått både inhemska och utländska investerare och köpare att hålla sig bort och många fastigheter har därmed stått tomma och marknaden har varit helt stillastående.

Men nu under den senaste tiden har saker och ting börjat vända uppåt på allvar på den spanska fastighetsmarknaden och det är just det som jag nu tänkte visa er.

 

Utländska investerare och köpare vänder tillbaka till Spanien:  

Som sagt så har den spanska fastighetsmarknaden på allvar börjat vända uppåt igen och ett tydligt tecken på det är att utländska investerare och köpare återigen har börjat rikta sina blickar mot fastigheter i Spanien.

Men det hela har även här gått väldigt fort och det är inte enbart så att Spanien börjar se intressant ut igen utan sedan för cirka 1 år sedan har investerarna och köparna på allvar börjat agera igen och det har redan nu lite smått börjat spegla prisutvecklingen.

En av de stora anledningarna till att de har återvänt är att marknaden och aktörerna där började inse att botten var nådd och att det faktiskt fortfarande finns ett stort värde i spanska fastigheter, trots att den marknaden fick ta ordentligt med styrk under finanskrisen på grund av höga värderingar och höga belåningsgrader.

Det ska även tillägas att vi just nu håller på att se den här förändringen på nästan hela den spanska fastighetsmarknaden men en del so helt klart sticker ut i mängden är spanska solfastigheter och speciellt då ur ett perspektiv för utländska investerare och köpare.      

 

Bra marginaler och möjligheter:

Under just finanskrisen för cirka 8 år sedan tvingades de spanska bankerna att överta väldigt mycket fastigheter runt om i landet på grund av just överbelåning och en onaturligt optimistisk marknad som jag pratade om tidigare.

Det här har medfört att bankerna under alla dessa år har suttit på ett stort fastighetsbestånd som de egentligen inte vill sitta på men har tvingats till på grund av att de tidigare ägarna inte kunde betala för sig. Men det här är som sagt inte det bankerna vill eller deras huvudsakliga uppgift på marknaden och därför har de nu återigen börjat försöka sälja av sina stora bestånd.

Även det här är en av de stora anledningarna till att både investerarna och köparna har återvänt till den spanska marknaden för nu erbjuds igen fastigheter till attraktiva priser och går man via en bank så kan man dessutom bli erbjuden riktigt attraktiva finansieringsvillkor då bankerna som sagt börjar bli en aning desperata med att bli av med eller i alla fall förminska sina fastighetsbestånd.      

 

Ett intressant tillvägagångsätt för att investera i spanska fastigheter:

Även om jag tror att de flesta av oss investerare här på Aktieinkomster och TradeVenue tycker att det här låter intressant så är det antagligen långt ifrån alla av oss som har möjligheten att på egen hand investera i en fastighet på den spanska marknaden, jag själva har t.ex. inte det. Men därför tänkte jag nu efter att jag visat er att den spanska fastighetsmarknaden återigen är på uppgång visa er ett väldigt intressant alternativ när det kommer till investeringar i spanska fastigheter och som är på väg in till den svenska börsen.

Det är nämligen så att mellan den 12–30 maj, det vill säga till och med tisdag nästa vecka löper teckningsperioden i det svenska fastighetsbolaget, Quartiers Properties. Det här är ett svenskt fastighetsbolag som bedriver just fastighetsutveckling på den spanska solkusten och som precis som marknaden just nu befinner sig i en expansiv tillväxtfas.

Via att ta del av den återigen uppåtgående fastighetsmarknaden i Spanien och utnyttja faktorer som jag har nämnt som t.ex. att banker vill bli av med en hel del fastigheter och därför erbjuder bra finansieringsvillkor är Quartiers Properties nu på god väg att bygga upp en spansk fastighetsportfölj som innehåller solfastigheter med de mest attraktiva lägena. Här är tanken att förvalta, hyra ut och till viss del även sälja vissa fastigheter så småningom så den 21 juni nu under år 2017 när Quartiers Properties noteras har den svenska börsen för första gången ett heltäckande fastighetsbolag med en fullskalig inriktning på Spanien.    

Här har vi investerare alltså en unik möjlighet att från ett väldigt tidigt stadie ta del av både utvecklingen på den spanska fastighetsmarknaden och av ett nybygge av ett börsbolag i en expansiv tillväxtfas. Jag har här mest pratat om den spanska fastighetsmarknaden som om ni finner det här intressant och vill veta mer om just Quartiers Properties så kan ni även läsa TradeVenues bolagspresentation av, Quartiers Properties här och Quartiers Properties egna investeringsgenomgång i och med nyemissionen och börsnoteringen här.

 

Lycka till med era soliga investeringar,
David

19 oktober 2016

​Veckans boktips: SÄLJ! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst

Den här veckan tänkte jag tipsa er om en bok som jag själv läste ut väldigt nyligen, nämligen nu i dagarna. Boken jag pratar om är som rubriken säger, SÄLJ! Konsten att sälja vad som helst till vem som helst och som är skriven av fastighetsmäklaren, Fredrik Eklund.

Jag själv är långt ifrån någon stjärnsäljare men försäljning är ett område som jag är väldigt intresserad av. Även när man handlar på börsen så säljer man saker och därför tänkte jag att den här boken skulle passa in bra som boktips den här veckan.

Boken ger oss enligt mig väldigt speciella råd när det kommer till försäljning men också när det handlar om kundrelationer och konsten att hantera människor. Det här är ingen bok som berättar för dig exakt hur du ska göra när du t.ex. ringer ett säljsamtal eller har ett säljmöte men det genomgående budskapet med boken lär dig hur du ska utveckla dina egna säljmetoder och metoder för att hantera människor och just det extra steget som då låter oss läsare verkligen tänka till och bygga upp någonting eget är det som jag tycker gör hela boken. Att det sedan är Fredrik Eklund som skrivit boken och att han genom hela läsning är otroligt peppande (jag har aldrig upplevt det i en bok förut) gör ju inte det hela sämre.

Jag själv använde varje ledig minut för att läsa boken och jag gjorde det på bara två dagar. Nu rekommenderar jag varmt att även ni gör det för även om ni inte arbetar med eller är intresserade av försäljning så finns här viktiga lärdomar om kontakt med människor m.m. att hämta. Ni kan köpa boken för endast 99 kronor här och jag lovar er att det är väl investerade pengar.

 

Trevlig läsning!
David     

Taggar (blogg): 
7 juni 2016

Lunchanalys från veckobrevet: Skanska- Bolaget som är på väg till nästa nivå

I gårdagens veckobrev blev byggbolaget Skanska veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Skanska som är så mycket mer än vad man tror och som är på väg in i en helt ny era utan att värderingen har skjutit i höjden och det är exakt det som jag har kikat på här nedanför.  

 

Dolda värden:

Skanskas grund är bygg och fastighet och bara det är en väldigt bra grund att ha i sin portfölj ur ett långsiktigt perspektiv. Det som är mest intressant i just Skanskas fall är kanske inte riktigt de enorma byggverksamheten som genererar miljarder i kassaflöden varje år (även om det såklart också är väldigt intressant) utan det är deras fastighetsbestånd som är ganska så dolt för många. Det är faktiskt så att Skanska inte bara är av Sveriges och även världens största byggbolag utan på den svenska börsen är de även ett av de större fastighetsbolagen, bara att det aldrig pratas om den verksamheten.

Via en investering i Skanska får man alltså en jätte inom både bygg och fastighet och just fastighetsdelen är en väldigt bra grund för Skanska om beställningarna inom byggsektorn skulle börja trappas ned.   

 

Endast kortsiktiga hot:

Om man kollar på riskerna i Skanska så finns det såklart en hel del stora sådana eftersom att de jobbar med just bygg och fastigheter. Det finns alltid risker för mindre byggande och lägre fastighetspriser även om det kanske inte är speciellt aktuellt i dagens läge. Men det som är grejen med dessa riskfaktorer är att de är väldigt kortsiktiga och eftersom att Skanska har lyckats bygga upp en så stark position på marknaden så kommer de i stort sätt kunna vänta ut sådana situationer väldigt bra, även om det såklart skulle tära på den finansiella biten på kort sikt.

Skanskas verksamhet är dessutom spridd över en väldigt stor del av världen och det medför att den geografiska faktorn kommer kunna hålla uppe bolaget även om det svajar på en marknaden. För även om det finns en chans så är det inte speciellt troligt att både fastighets- och byggsektorn kollapsar runt om i världen samtidigt och därför skulle jag säga att Skanska geografiska spridning snarare är en långsiktig styrka än ett orosmoln som många andra på marknaden anser.    

 

På väg upp till en helt ny nivå:

Skanska har som sagt varit väldigt väletablerade runt om i världen under en ganska så lång tid men det som är intressant nu är att bolaget är på väg upp på nästa nivå. Det räcker t.ex. med att kolla på USA då Skanska där nästan har fått rekordorder efter rekordorder och sådana saker skapar helt klart ringar på vattnet.

Att Skanska den senaste tiden på allvar har visat att de kan plocka hem de riktigt stora kontrakten och att de är ett av förstahandsvalen i stora delar av världen när det ska byggas är en styrka som underskattas lite av marknaden just nu och det är även därför bolaget är extra intressant i dagens läge och att de blev veckans företag här i veckobrevet.  

 

Attraktiva nivåer och ett bra flöde:

Skanskas aktie har stigit med ungefär 8 % i år och det känns ganska så lite med tanke på vad de har lyckats åstadkomma och vad de har i pipen framöver. Men marknaden är kortsiktig och alla siffror från de senaste bedrifterna syns inte i böckerna ännu och det skapar ett intressant ingångsläge om man har tänkt att behålla aktierna under lång sikt framöver.

Dessutom kan man under tiden njuta av en direktavkastning från utdelningarna på mellan 4-5 % per år och bara det kommer i längden generera ett riktigt bra avkastning.   

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar