Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 maj 2016

Dagens snackis: Fingerprint börjar återköpa aktier

Så fort Fingerprint släpper en nyhet så blir det en ganska så hög uppståndelse kring bolaget. Det har vi märkt många gånger förut och även nu idag då de nämligen gick ut med att de kommer börja återköpa aktier. Syftet med de här återköpen ska vara att öka styrelsens handlingsutrymme när det kommer till t.ex. förvärv och eventuella kapitalanskaffningar.

Fingerprint passade också på att meddela att avstämningsdagen för aktiespliten, där varje befintlig aktie delas upp i fem nya kommer infalla den 30 maj nu i år.

Fingerprints aktie steg idag med + 6,22 %.

 

Vad tycker ni om Fingerprints nya satsning på återköp?

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

Taggar (blogg): 
22 april 2016

Dagens snackis: Säljrekommendation i Fingerprint

Dagens snackis idag blev att UBS som är ett av världens största internationella finansbolag gick ut med en säljrekommendation nu när de nyligen tog upp bevakningen av aktien på allvar. I stora drag hävdar de att de marknaden överskattar Fingerprints långsiktiga tillväxtmöjligheter och det resulterade alltså i en säljrekommendation med en riktkurs på 375 kronor. 

Som vanligt när det gäller Fingerprint så drar det här åt sig ett väldigt stort fokus och gör även många upprörda. Inte allt för oväntat handlades Fingerprints aktie ner på det här beskedet och det med hela - 8,09 % och kursen ligger just nu på 511 kronor, jämfört med riktkursen på 375 kronor som UBS satte.  

 

Vad tror ni om den nya säljrekommendationen? Är riktkursen rimlig eller inte?

 

 

David 

Taggar (blogg): 
29 mars 2016

Lunchanalys: Rikta blickarna mot Fingerprint igen?

 

I förra veckans veckobrev som skickades ut i söndags blev veckans företag Fingerprint och jag tänkte att det även vore passande och intressant att publicera dessa tankar plus nu några extra även här på bloggen. Ni anmäler er för övrigt till mitt och TradeVenue:s gemensamma veckobrev här. Då kommer ni få sådana här bolags- och marknadsgenomgångar m.m. löpande varje vecka till er mejl, helt gratis.

En stor anledning till att Fingerprint blev veckans företag i vårt veckobrev var för att jag tycker att marknaden, aktörerna och handlarna på allvar och till en betydligt högre grad måste börja skilja på bolaget och aktien. Kollar man på verksamheten och de konkreta siffrorna här ovanför och nedanför så ser hela företaget onekligen väldigt intressant ut och då är den volatila aktien en risk man måste våga ta som långsiktig investerare.

 

Bolaget försvarar sin verksamhet:  

Om vi börjar med Fingerprints verksamhet så är själva grundidén tekniker och system för att avläsning av fingeravtryck och dessa kan användas i alltifrån mobiltelefoner till bilar och kreditkort. Här har Fingerprint löpande fått ta emot kritik gällande t.ex. att de kommer bli omkörda rent tekniskt av t.ex. andra bolag inom branschen och att priserna på fingeravtrycksläsare pressas nedåt och att Fingerprint då kommer ha svårt att hänga med. Gång på gång har bolaget dock visat att de är en spelare som man bör räkna med både via att de hela tiden utvecklar sina produkter för att se till att hänga med i marknadens utveckling samt även via att hela tiden vilja ta sig in på nya marknader och områden.

Rent verksamhetsmässigt ser det kort och gott alltså väldigt bra ut och Fingerprint har där en styrka som många oftast missar för att de fokuserar för mycket på själva aktien.

 

En hög värdering som säger flera saker:

Ett problem som många investerare tycker ställer till det lite är att de tycker att värderingen är ganska så hög. Aktien har stigit med en bra bit över 1 000 % under de senaste tre åren men nu i år har den dock backat med över 20 %.

Även om Fingerprint inte alltid är tydliga med sin kommunikation gällande t.ex. framtidsprognoser m.m. då det oftast finns ett väldigt stort spann i dessa så skulle inte jag säga att bolag är övervärderat ur ett långsiktigt perspektiv. Om man bortser från hysterin kring själva aktien och istället fokuserar på just verksamheten, framtidsprognoserna och vad de faktiskt har åstadkommit t.ex. tillväxtmässigt den senaste tiden så ser det faktiskt väldigt intressant ut.

Att skilja på själva aktien och bolaget är alltså A och O för oss långsiktiga investerare i Fingerprints fall. Kan man det så är det alltså mycket möjligt att förhoppningar på allvar håller på att bli verklighet i Fingerprint.     

 

Några nyckelfaktorer:

Om man som långsiktig investerare har tänkt att ta en position i Fingerprint så tycker jag att man först och främst ska skilja på aktien och bolaget. Sedan skulle jag hålla mig långt borta ifrån all hysteri i media och kring vissa personer som löpande gör lite halvkonstiga utdelanden och istället som sagt fokusera helt på verksamhet och hur den utvecklas.

Dessutom måste man se till att ha nerverna för att klara av Fingerprints otroligt volatila aktier. Man kan inte låta sig påverkas av rörelser på t.ex. 10 % uppåt eller nedåt på daglig basis om man nu har bestämt sig för att vara inne i bolaget på lång sikt men om man klarar av det så kan det vara dags att börja kika lite extra på Fingerprint nu på nivåerna mellan 400-450 kronor.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
27 mars 2016

Veckobrev, vecka 12: Påsktrenden blev nedåt och riskviljan försvann i Sverige

Självklart kollar vi in det aktuella marknadsläget i och via vårt veckobrev även den här veckan, trots att det var en kortvecka både nu den här veckan och nästa vecka på grund av firandet av påsken.

Dessa kortveckor på många av världens börser har dock inte betytt och kommer inte betyda att det är så där jättelugnt på marknaden utan det har överlag varit en bra fart även om vi helt klart fått en setback. Dessutom så kommer tempot skruvas upp ganska så rejält under nästa vecka och det på ganska så många fronter så vi hoppas att ni vilat ut er ordentligt nu under den här ledigheten för nu blir det snart full fart igen.

Den här veckan har vi även tagit en extra titt på Fingerprint då bolaget helt klart börjar se intressant ur ur ett investeringsmässigt perspektiv, i alla fall om man kollar på det hela ur rätt perspektiv och med rätt tanke.

Allt det här hittar ni då i veckans veckobrev och ni som ännu inte är anmälda kan göra som tusentalspersoner redan har gjort, nämligen att anmäla er till det helt gratis här. Om ni anmäler er nu och inte hann få veckans utskick så kan ni bara skicka ett mejl till mig på david@aktieinkomster.se så skickar jag över det manuellt till er och så kommer ni få alla de kommande utskicken framöver.

 

Ha en bra kväll!
David 

Taggar (blogg): 
22 februari 2016

Lunchanalys: Kommer Fingerprint bli uppköpta?

 

Även i år har Fingerprint fortsatt att dra åt sig marknadens fokus både i media och på börsen. Slutet av förra året och även inledningen på år 2016 har i Fingerprints fall präglats av mer konkreta siffror gällande försäljningen, resultaten och tillväxtmöjligheterna m.m. och nu när fler på ett mer tydligt sätt vet vad bolaget går för så har en ny intressant fråga uppstått.

Spekulationerna kring att Fingerprint kan vara en eftertraktad uppköpskandidat har tätnat och därför tänkte jag nu i dagens lunchanalys kolla lite extra på den frågan.

 

En uppköpskandidat eller inte?
För att svara kort och snabbt på frågan om Fingerprint är en aktuell uppköpskandidat eller inte så är det enkla svaret, ja. Ett sådant här teknikbolag som är ledande inom sitt område, som hela tiden anpassar sig efter marknaden och även ser till att ta fram nya produkter och lösningar, både på egen hand och tillsammans med olika partners är rena drömmen för många större bolag som på något sätt verkar inom Fingerprints bransch.

Fingerprint har även bara under de senaste månaderna gått ifrån att mer eller mindre vara ett förhoppningsbolag till att vara ett konkret tillväxtbolag som redan nu har levererat ett par riktigt bra rapport där i stort sett alla siffror pekar uppåt. Den detaljen har med största sannolikhet gjort en stor skillnad när det kommer till hur eventuella budgivare ser på bolaget, även om det innebär att de kommer få betala ett högre pris idag än vad de hade behövt för t.ex. ett halvår sedan.       

 

Vem kan vilja köpa?
Fingerprint är alltså helt klart en väldigt konkret och het uppköpskandidat och den senaste tiden har ryktena varit många och stora när det kommer till vem som kan tänka sig vilja köpa bolaget. De mest tydliga ryktena har handlat om att t.ex. amerikanska konkurrenter är de mest troliga köparna men jag tar det hela ett steg längre och ser en mycket större och bredare målgrupp.

Det beror på att Fingerprints produkter och system riktar sig mot så många mer områden än t.ex. mobiltelefoner och surfplattor som det pratas mest om i media just nu. Bolaget har möjlighet att erövra alltifrån marknaderna för fastighetssäkerhet och IT-säkerhet till den här typen av säkerhet när det kommer till olika fordon med mycket mera. Därför ser jag inte lika tydligt vem köparen kan tänkas bli då det om man leker med tanken lika gärna skulle kunna bli bolag som Apple eller Microsoft (bara några spontana förslag och mer en syfte på en viss typ av företag) till t.ex. en fordonsjätte inom den globala bilindustrin. Om jag får gissa så tror jag att de flesta kommer bli väldigt överraskade gällande vem köparen blir om det nu skulle bli så att Fingerprint skulle bli uppköpta.


Tror ni på någon speciell köpare nu i dagens läge?     

 

Problematiskt för en eventuell budgivare:
Samtidigt som Fingerprint kan ses som rena drömmen hos många köpare så finns det även en hel del problematik. Till att börja med så har som sagt priset på bolaget stigit markant på väldigt kort tid i och med att Fingerprint på allvar har börjat prestera. Så på samma gång som det blir enklare att bedöma bolaget så kommer det bli svårare att få fram ett bud som passar både marknaden och köparen för nu när de flesta känner till vad Fingerprint går för vad de kan komma att åstadkomma framöver så är det ingen som kommer släppa sina aktier för billigt och det ställer då till problem för budgivaren då hen inte vill betala ett för högt pris bara för att bolaget är hajpat på börsen.

Fingerprint har även varit både älskad av marknaden men även en av de största slagpåsarna på den svenska börsen under den senaste tiden. Man ska absolut inte sticka under stolen med att det finns många frågetecken när det kommet till Fingerprint och det gällande alltifrån själva bolaget och ledningen m.m. till marknadsandelarna och konkurrenskraften o.s.v. och ur en köpares perspektiv är det ett större problem än vad många kan tro.

Dessa saker kombinerat med varandra medför i stora drag att även om det har sett jättebra ut för Fingerprint den senaste tiden så finns det många frågetecken kring framtiden och det medför att en köpare antagligen kommer vara väldigt försiktig med priset. Men ett för lågt pris kommer som sagt aldrig marknaden att acceptera och det dilemmat som då uppstår kommer helt klart vara en svår nöt att käcka och frågan är vilken part som kommer gå ut som vinnare i en sådan situation?        

 

Det bästa för Fingerprint:
En annan intressant fråga är såklart vad som är bäst för Fingerprint, ska de fortsätta verka på egen hand eller är det bäst om de blir uppköpta för att nå största möjliga framgång? Här anser jag helt klart att de bör fortsätta på egen hand men fortsätta att växa och utvecklas via olika partners och samarbeten, vilket vi har fått se mer och mer av den senaste tiden. Sedan om den samarbetspartnern köper in sig i bolaget och kanske tar en stor ägarroll, det är en helt annan sak och något som i de flesta fall skulle vara väldigt positivt.

Men överlag så tror jag inte att ett uppköp i dagens läge är det bästa för Fingerprint som förtag då hela känslan och konceptet kring ett tillväxtbolag då försvinner. Dessutom så tror jag som sagt att en sådan köpare skulle bli ett bolag vars tanke med köpet är att framförallt använda tekniken och produkterna på egen hand i sina egna produkter och system och då försvinner en stor del av den heltäckande potentialen hos Fingerprint som oberoende aktör och det vore väldigt tråkigt.  

 

Ja eller nej?
Jag är väldigt kluven till hur chanserna för att Fingerprint blir uppköpta inom den närmsta tiden (under de kommande åren) egentligen ser ut då det som sagt både finns väldigt mycket som talar för och emot ett sådant scenario. Om jag tvingades att göra en gissning just nu i dagens läge så skulle jag dock säga att samtidigt som Fingerprint är en väldigt attraktiv uppköpskandidat så kommer kommer den eventuella köparen få det väldigt svårt att få igenom ett bud som gör ägarna och marknaden nöjda så i dagens läge säger jag faktiskt nej till ett sådant uppköp. Sedan om jag var aktieägare i Fingerprint så skulle jag nog säga nej oavsett hur bra eller dåligt priset på budet var då jag anser att tillväxtpotentialen för bolaget är större om de verkar på egen hand som de gör idag.

 

Vad tror ni? Säger ni spontant ja eller nej till ett att Fingerprint blir uppköpta inom den närmsta tiden?

 

 

Trevlig lunch!
David    

Taggar (blogg): 
10 december 2015

Fingerprint, problemet är aktien, eller?

Dagens snabbgenomgång är passande nog av företaget Fingerprint som för övrigt släppte sina prognoser för år 2016 igår under ganska så kaotiska omständigheter med bland annat läckor och handelsstopp med mera.

För att kort kommentera bolaget så tycker jag att det är ett fantastiskt företag med väldigt bra produkter och verksamhet överlag. Även framtiden ser väldigt bra ut för Fingerprint men det stora problemet tycker jag är aktien. När jag säger att aktien är ett problem så menar jag inte att den har stigit mycket utan mer hur handel sköts. Det här får mig avstå helt från att investera i bolaget.

 

Vad tycker ni om Fingerprint om ni bedömer bolaget och aktien var för sig? 

 

Trevlig torsdagslunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar