Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 november 2015

Lunchanalys: Precise Biometrics

I dagens lunchanalys kommer jag att kolla på företaget Precise Biometrics vilket jag tycker är väldigt passande med tanke på att de idag släppte sin rapport och att aktien har kastats uppåt och nedåt på börsen den senaste tiden.

Till att börja med så är Precise Biometrics ett företag som säljer säkerhetslösningar för fingeravtrycksigenkänning. Tjänsterna och produkterna omfattar både hårdvara och mjukvara och riktar sig bland annat till mobiltelefoner, surfplattor, datorer, id-kort samt in- och utpasseringssystem i olika fastigheter med mera. Precise Biometrics riktar sig först och främst till företag och myndigheter runt om i hela världen.

Om vi börjar med uppståndelsen kring Precise Biometrics och deras aktie den senaste tiden så började det hela mer eller mindre med en positiv omvänd vinstvarning för någon vecka sedan. Bolaget flaggade för att efter över 10 år av förluster nu kommer att omvandlas till en vinst och så blev också fallet men mer om det senare. Sedan kom det en analys från Dagens Industri igår och för att sammanfatta den kort så anser de att bolagets senaste framsteg gällande resultatet med mera inte är tillräckligt för den höga värderingen samt att de ser en ökad konkurrens på marknaden. Dagens Industris rekommendation blev sälj och de pekade då även ut att aktien skulle ner mot 1 krona jämfört med dagens 5 kronor (cirka) och en ännu högre värdering innan analysen publicerades.

Kollar vi på dagens rapport så visade Precise Biometrics som lovat att de har vänt förlusten till vinst efter alla dessa år. Vinsten landade på ungefär 3 miljoner kronor före skatt och omsättningen landade på 18 miljoner kronor och dessa siffror är för det tredje kvartalet. Även marginalerna såg bra ut i rapporten vilket vi även fått se hos andra företag inom branschen så på det planet hänger Precise Biometrics med i utvecklingen.

Den stora frågan nu är hur man ska bedöma den här rapporten i förhållande till framtiden och bland annat till de riskfaktorer som Dagens Industri pekade ut igår och som faktiskt finns. Till att börja med så tycker jag att den framtida tillväxten den närmsta tiden ser väldigt bra ut. Det beror på att många av intäkterna från Precise Biometrics senaste affärer och samarbeten ännu inte har börjat komma in vilket de gör nu i slutet av året och i början av nästa år. Gällande en ökad konkurrens samt att andra aktörer som Precise Biometrics samarbetar med just nu kommer att börja göra allt på egen hand är såklart en riskfaktor men om så blir fallet så behöver det inte betyda att Precise Biometrics går under. Bolaget är redan känt över större delar av världen och att de redan idag jobbat med några av jättarna inom den här branschen och inom det här området kan lika väl leda till att kunderna börjar vända sig direkt till Precise Biometrics i framtiden. Jag tycker överlag att marknaden och många investerare underskattar potentialen rent verksamhetsmässigt i Precise Biometrics och i hela hysterin på börsen kring Fingerprint så har Precise Biometrics mer eller mindre glömts bort, i alla fall som företag för även deras aktie har visserligen stigit på bra på börsen den senaste tiden.

Allt det här som jag nämnt ska även sättas i förhållande till värderingen på bolaget och det är här det blir otroligt svårt. Till att börja med så anser jag att det idag i princip inte går att bedöma värderingen ur ett långsiktigt perspektiv. Jag vill i alla fall ha in siffrorna från rapporten för kvartal 4 senare i år samt även de från kvartal 1 under nästa år. Förstå då när man på allvar kan börja bedöma om Precise Biometrics verkligen har vänt uppåt och om de på allvar är på väg in i en intensiv tillväxtfas.  

Sammanfattningsvis så tycker jag fortfarande att det finns gott om potential i Precise Biometrics ur det långsiktiga perspektivet och att allt deras slit under föregående år underskattas av marknaden. Precise Biometrics kommer med största sannolikhet inte att bli en av de allra största aktörerna på marknaden men de kan fortfarande bli en stor och lönsam världsomfattande aktör. När man ser det på det sättet så kan det även mycket väl bli så att andra större aktörer börjar kolla på att förvärva Precise Biometrics framöver så möjligheterna är enligt mig många för bolaget. Riskerna finns såklart men gällande konkurrensen så anser jag att det är för tidigt att på allvar bedöma den risken och så är det i nästan alla bolag i branschen. Det som är det största problemet just nu ur ett investeringsmässigt perspektiv är värderingen på bolaget och även om jag anser att felaktig är fel ord i det här fallet så kan jag inget annat än att säga att värderingen är hög. Men hög behöver inte alltid vara fel för det är som sagt marknaden som styr den här saken. Värderingen i dagens läge är alltså hög och kanske felaktig eller kanske korrekt men det är enligt mig helt ointressant då det är värderingen i förhållande till de långsiktiga förutsättningarna som är intressant. Den saken är som sagt svår att bedöma med tanke på att Precise Biometrics precis har lyckats vända sitt resultat uppåt men man kommer kunna göra en korrekt bedömning om cirka 6 månader när vi fått in fler besked och siffror.

På grund av det väldigt svårtolkade läget i Precise Biometrics just nu så blir Aktieinkomsters rekommendation behåll och det på lång sikt framöver. Potentialen finns men för att kunna bedöma framtiden på ett korrekt sätt så måste vi avvakta och under tiden behåller i alla fall jag mina aktier i Precise Biometrics.

 
Ha en bra lunch!
David

Taggar (blogg): 
29 oktober 2015

Cybaero, rörelserna i aktien

Cybaeros aktien som tidigare i år har varit en riktig surdeg på börsen har den senaste månaden stigit med en bra bit över 40 %. Vi har alltså till viss del börjat få se de efterlängtade rörelserna i Cybaeros aktie men frågan är om de senaste rörelserna uppåt är befogade?

Problemet med uppgången i aktien är att bolaget själva inte har kommit ut med några nyheter utan omsättningen har bara varit ovanligt hög och kanske är det så att fler och fler börjar få upp ögonen för Cybaeros aktie. Under den senaste tiden har bolaget visserligen genomfört en övertecknad och väldigt populär nyemission samt visat upp positiva och lyckade tester som de genomfört så det har ändå kommit en del information från bolaget den senaste tiden. Det som dock är lite konstigt är att rörelserna i aktien inte kommer i och med nyheterna som bolaget släpper, så som det burkar vara i andra aktier.

Jag personligen tycker dock att den senaste tidens uppgång minst sagt är befogad och förhoppningsvis innebär den att fler som sagt börjar bli intresserade av aktien. Kollar man på vad bolaget har framför sig och vad de faktiskt åstadkommit den senaste tiden så tycker jag att aktien fortfarande är väldigt undervärderad och attraktiv ur det långsiktiga perspektivet i dagens läge. Det går dock inte komma ifrån att det finns en risk att marknaden framöver kommer se den här uppgången som obefogad och att aktien då börjar leta sig nedåt igen. Det vore såklart väldigt tråkigt och förhoppningsvis slipper vi det men jag var ändå tvungen att nämna det då risken faktiskt finns. Min personliga tro och mina förhoppningar just nu är dock att aktien sakta men säkert kommer börja stabilisera sig på lite högre nivåer för den känslan har jag faktiskt fått den senaste tiden. Bolaget har mycket på gång och finansieringen är nu löst så nu är det bara att vänta och se och låta bolaget göra sitt så kommer vi förhoppningsvis på allvar börja få se den stora potential som Cybaero faktiskt innehar och sitter på.

David           

Taggar (blogg): 
26 oktober 2015

Lunchanalys: Hybricon Bus Systems

I dagens lunchanalys tänkte jag blicka in lite i framtiden och kolla på det svenska företaget Hybricon Bus Systems som bland annat tillverkar el-bussar. Enligt boalget själva så tillverkar de världens mest energieffektiva bussburen kollektivtrafik för att rena och tysta miljön. I det stora hela erbjuder Hybricon Bus Systems heltäckande lösningar inom det här segmentet gällande t.ex. själva el-bussarna, laddningsstationer, service och även de nödvändiga IT-lösningarna. Kort och gott så satsar bolaget fullt på att vara en heltäckande leverantör av el-bussar till bland annat kollektivtrafiken och det låter väldigt intressant.

Hybricon Bus Systems är fortfarande inne i en väldig tidig fas och en stor del av bolagets fokus ligger fortfarande på utveckling. Bolaget har ännu inte på allvar kommit igång med sin försäljning men har nu den senaste tiden på allvar börjat visa upp sina produkter för framtida kunder och samarbetspartners. Bolaget har även den senaste tiden genomfört flera nyemissioner för att säkra finansieringen för den kommande tiden och dessa nyemissioner har varit ganska populära.     

Men trots att bolaget är inne i en tidig fas så har de redan nu i dagens läge åstadkommit en del. Under år 2014 levererade bolaget sin första buss och den går som flygbuss mellan Umeå centrum och Umeå flygplats. Efter det fick de in ytterligare en beställning från Umeå Kommun gällande åtta bussar till och den serieleveransen ska inledas nu under hösten år 2015. Den ordern är värd 66 miljoner kronor samt ytterligare 2 miljoner kronor årligen i 10 år framöver via ett tillhörande serviceavtal. 

Enligt mig köper man i Hybricon Bus Systems på grund av framtidsutsikterna för även om bolaget sakta men säkert redan nu har börjat komma igång så har de en lång väg kvar att gå och de har mycket att bevisa framöver. Deras mål är att förändra hela standarden inom kollektivtrafiken och om det är den resan som man som investerare vill vara med på så gäller det att ge bolaget tid. Den här ordern från Umeå Kommun medför dock att en viss stabilitet införs till bolaget och dessa leveranser kommer få igång flödet av kapital in till bolaget, både via grundbetalningarna men också via det löpande årliga serviceavtalet.

Hybricon Bus Systems har alltså en intressant vision och en intressant affärsidé som de nu eventuellt börjar få igång på allvar. Det går inte komma bort ifrån att bolaget med stor sannolikhet har en hel del utveckling kvar att genomföra då många saker fortfarande befinner sig på prototypnivå. Det är svårt att se exakt hur kostnadsbiten kommer se ut i förhållande till intäktsbiten framöver men en sak som är säker är att man i alla fall inte bör förvänta sig jättemycket gällande den finansiella biten hos Hybricon Bus Systems under den kommande tiden. Så ser det dock ut hos det flesta tillväxtbolag men det viktiga är att man håller koll på att bolaget faktiskt tar sig framåt mot en finansiell självständighet. Det här är enligt mig alltså inte en investering som man bara ska placera i sin portfölj och sen låta den ligga. Här måste man vara aktiv och delaktig och det även om man har tänkt vara en långsiktig ägare i bolaget.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Hybricon Bus Systems tanke och vision innehåller en stor potential. Hur stor potentialen är för just Hybricon Bus Systems är jag lite mer kluven om men den finns helt klart där. Framtiden kommer dock inte vara någon enkel resa för bolaget men vem vill ha enkelt i sitt liv? Intresset för bolagets produkter och tjänster har redan visat sig vara väldigt stort och desto längre fram de kommer desto större tror jag intresset för själva bolaget kommer bli. Med det menar jag att uppköpsmöjligheterna i längden redan nu ser relativt stora ut för det finns nog många större aktörer på marknaden som vill åt Hybricon Bus Systems verksamhet. Aktieinkomsters rekommendation blir dock köp och behåll på lång sikt framöver för det här är ändå en del av framtiden och om Hybricon Bus Systems på allvar kan bli en del av den framtiden så kommer det här kunna bli ett väldigt lönsamt och framgångsrikt företag. De ligger redan i dagens läge i framkant inom det här segmentet så förutsättningarna ser ändå bra ut även om risk/rewarden är ganska så svårbedömd just nu. Slutligen så skulle jag även hålla en eventuell investering i bolaget på en låg nivå jämfört med andra investeringar som man har i sin portfölj och det på grund av just det svårbedömliga läget.

Trevlig lunch!
David      

Taggar (blogg): 
25 oktober 2015

Lunchanalys: Minesto

Idag tänkte jag göra en lite annorlunda lunchanalys här på Aktieinkomster.se då jag tänkte kolla på ett bolag som ännu inte är börsnoterat men som är på väg till börsen. Bolaget heter Minesto och de utvecklar tekniker för att ta till vara på energin ur tidvatten- och havsströmmar. Nu ska alltså Minesto till börsen och i samma veva ska de ta in nytt kapital för att kunna finansiera sin övergångsfas från utveckling till kommersiell användning.

Om vi börjar med att kolla på Minestos teknik så går den ut på att en typ av ”vattendrake” rör sig under vattenytan via att utnyttja vattnets ständiga rörelse och på så sätt få draken att röra sig. Vattnet rinner sedan igenom en turbin som är fäst på draken och på så sätt produceras elektricitet som sedan skickas vidare via en kabel som finns på havsbotten och som sedan leds in till land och till elnätet. På bilden här nedanför får ni en mer verklig bild av hur hela processen ser ut.

Hela det här systemet från Minesto kallas för Deep Green och tanken är att flera enheter ska kopplas samman med varandra och ungefär 100 enheter ska kunna producera el till över 30 000 hushåll. En av de stora fördelarna är att tillskillnad från sol- och vindkraft där hela energiproduktionen är ganska så svårberäknelig så är hela produktionen i Deep Greens enheter väldigt lätt att beräkna och kalkylera. Det beror på att enheterna styrs av bland annat tidvattnet och den faktorn har vi länge kunnat förutspå och just att den faktorn är väldigt säker är en stor fördel för Minesto och deras Deep Green.

Kollar vi på framtiden för Minesto så tar de nu alltså in pengar inför börsnoteringen och pengarna ska som sagt användas till att få ut bolagets teknik i drift och ut på marknaden. Inom mindre än 2 år räknar bolaget med att deras enheter kommer producera 1.5 MW vilket kommer kunna förse över 300 hushåll med elektricitet under ett helt år. Nästa mål ska vara att uppnå 10 MW men där har bolaget än så länge ingen konkret tidsplan. Sedan år 2009 har bolagets enheter kunnat producera el och under år 2013 inleddes ett långsiktigt test. Minesto har alltså en spännande framtid framför sig under de kommande åren och enligt dem själv är deras teknik den enda som fungerar i stor skala inom det här området i dagens läge. De är dock även tydliga med att tekniken inte är helt färdigutvecklad och det finns saker som de måste fortsätta att arbeta med och lösa för att Deep Green ska kunna tas i bruk på allvar.

Rent finansiellt så har Minesto idag ett tjugotal anställda och de omsätter idag cirka 12 miljoner kronor. Resultatet ligger just nu på minus 10 miljoner kronor på årsbasis. Bolaget kommer att värderas till ungefär 200 miljoner kronor efter nyemissionen och när de har börsnoterats. Även om t.ex. omsättningen har ökat från 7 miljoner kronor till 12 miljoner kronor under de senaste 3 åren så är det mer eller mindre ganska så ointressant. Man kan inte vänta sig speciellt mycket rent ekonomiskt av Minesto i dagens läge och under den kommande tiden då de fortfarande är inne i en utvecklingsfas samt för att de ännu inte fått ut sina produkter på marknaden ännu. Men om bolagets plan håller så bör även den ekonomiska biten börja röra på sig inom några år och jag själv anser att bolaget nu tar sig till börsen i helt rätt skede.

Även om hela Minesto är ett väldigt intressant bolag med intressanta produkter så går det inte komma ifrån den höga risken. Potentialen är på pappret väldigt bra men om man ska vara lite realistisk så tycker jag att den ligger i linje med riskerna just nu i dagens läge. Den Risk/Rewarden tycker dock jag är helt okej i dagens läge och om jag hade haft möjlighet så skulle jag ha tecknat några aktier i den pågående nyemissionen som för övrig löper ut imorgon den 21:e oktober. Jag skulle dock sett till att den här investeringen hölls på en väldigt låg nivå jämfört med min övriga portfölj men det här kan helt klart bli ett riktigt intressant tillväxtcase att inneha.   

Avslutningsvis kan jag rekommendera att ni kollar in Minestos informationsvideo som ni hittar här nedanför. 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
25 augusti 2015

Intervju med Jan Bolmeson om privatekonomi

Jag fortsätter med att intervjua intressanta personer som jag tycker har intressanta saker att säga och tillföra gällande olika områden inom ämnet ekonomi. Dagens intervju är med Jan Bolmeson som är en expert på privatekonomi och här nedanför hittar ni lite mer information om honom samt hans svar på mina frågor.  

Jan Bolmeson driver Sveriges största blogg om privatekonomi – RikaTillsammans.se. Han startade bloggen 2008 då han saknade ett sammanhang där man kunde prata om privatekonomi på ett värdigt sätt. Han insåg att bankerna bara driver sin egen agenda och medias bästa spartips var av typen ”drick en kopp mindre kaffe om dagen”. Han saknade något för de som är intresserad av min ekonomi, vill ha en bra avkastning men utan att lägga ner massor med timmar varje dag eftersom många ofta har andra intressen.

Idag är bloggen något som han gör deltid, jämte sina engagemang i lite olika styrelser och företag. Han tycker det är fantastiskt roligt att få vara en liten del av människors resa till ett rikare liv – särskilt kring sparande till barn, ett ämne som ligger honom nära om hjärtat med tanke på sin egen dotter Freja. Det är också ett ämne som han hoppas blir till en bok nästa år.

1. Hur skulle du sammanfatta det privatekonomiska läget Sverige just nu?

Det beror helt och hållet på vilket perspektiv man tittar från. Jag brukar säga att Sverige är ett rikt land med en fattig befolkning. Bortser man från det tvångssparandet i form av pension så sparar vi väldigt lite. Jag har för mig att jag har sett siffror att upp till och med 35 % av svenska hushåll inte har några pengar kvar i slutet av månaden, eller att 16 % av Sveriges befolkning inte klarar en oförutsedd utgift på 8 000 kr utan att ta lån.

Utifrån det andra perspektivet så kan man säga att vi aldrig har varit rikare än vad vi är nu. Det låga ränteläget, bristen på bostäder, jobbskatteavdragen, minskade fastighetsskatten har gjort en väldigt stor del av den svenska befolkningen till vinnare tack vare sitt ägande i bostadsrätter och villor.

Det som skrämmer mig lite är att jag ser inte hur en sådan utveckling med prisökningar om 14 % eller mer per år kan vara uthållig. Tyvärr tror jag att många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar. Men än så länge fortsätter festen. 

2. Finns det enligt dig några tydliga hot mot de svenska hushållen på marknaden just nu? 

Ja, absolut. Jag skulle säga att där finns många hot. Jag själv skulle säga att den svenska skuldkvoten är ett stort hot mot hushållen. Den genomsnittliga skuldkvoten ligger ju på 170 %, men räknar man bort de utan skulder, så kryper den upp mot 300 %. Jag tror de flesta har vant sig med räntor kring 1-2 %, men när räntorna går tillbaka till normalläget på 4-6 % så kommer många få det tufft.

3. Finns det enligt dig några speciella och unika möjligheter på marknaden just nu? 

Det är svårt att säga – jag själv investerar enligt en strategi som går ut på att man inte ska behöva korrigera sina investeringar oavsett vilket ekonomiskt klimat det är. Utifrån det perspektivet är det inte annorlunda nu på marknaden än det brukar vara.

Det som är unikt nu är ju det låga ränteläget, vilket gör att utifrån ett hushållsperspektiv, så är det ju nu man ska fylla ladorna inför sämre tider. Samtidigt om man känner sig mer modig och vet vad man håller på med, så har det ju sällan varit så bra tillfälle som nu att belåna sina innehav till låga räntor och använda sig av billiga pengar som hävstång.  

4. Vad skulle du ge för starttips till personer som vill börja ta kontroll över sin ekonomi? 

Det bästa tipset skulle vara att först och främst skaffa sig koll på nuläget. Det finns en del bra appar för det här – jag själv använder Balansbladet och Tink för att hålla koll på min ekonomi. Utan att veta hur det ser ut idag påstår jag att det är omöjligt att göra en förändring. Många gånger är det dessutom som den amerikanske coachen Tony Robbins säger – ”The truth will set you free, but first, it may piss you off”. Man upptäcker nämligen många konstiga utgifter om man mäter sin ekonomi över en längre period.

Därefter skulle jag ge rådet att börja spara _minst_ 10 %, gärna mer, av alla sina inkomster i en automatisk pengamaskin. Jag själv brukar rekommendera indexfonder med mindre än 0.4 % i avgifter och sedan låta pengarna vara helt i fred (oavsett vad som händer på marknaden) i minst 5 till 10 år.

Sedan vore det ju tjänstefel att inte rekommendera ”Så blir du rik”-kategorin på min egen blogg.

5. Vad gör vi svenskar för fel när vi hanterar vår privatekonomi? 

Det vanligaste felet skulle jag säga är att vi är sugna på att göra en förändring men utan att se hur det ser ut i dagsläget. Vi tycker normalt sett budget är tråkigt och att ekonomi är tråkigt, jag brukar säga – tänk om det inte är ekonomi som är tråkigt, tänk om det är din ekonomi som är tråkig. Då finns det ju nämligen en hel del möjligheter att göra en förändring.

Det andra felet skulle jag säga är att när vi väl börjar spara så vill vi att det ska gå fort. Vi skiljer inte på procent och absoluta tal och tycker att 10 % på 1 000 kr är lite. Vilket det är i absoluta tal, det är ju bara att jobba en timme extra. Men 10 % på 1 000 000 är plötsligt en helt annan sak. Vi tycker att 10 % är lite så då jagar vi mer högrisk investeringar som ska ge mer avkastning, men så blir vi tyvärr lurade och sedan slutar vi spara överhuvudtaget. Jag skulle önska mer träning i uppskjuten belöning. 

6. Hur stor del av sina inkomster anser du är rimligt att spara varje månad?

Jag skulle säga minst 10 % som ett minimum. Men handen på hjärtat så behöver man spara mer än så om man vill bli ekonomiskt fri.

7. Om du skulle ge 5 tips för att minska sina utgifter varje månad utan att man behöver ändra sin livsstil allt för mycket, vilka tips skulle det vara?

Oj… jag brukar snarare vända på frågan och ställa den som – vad skulle man behöva göra för att tjäna lite mer pengar istället? Det är en svårare, men roligare fråga. Jag skulle dock säga, börja följ upp din ekonomi så att du ser vart pengarna går och fråga dig själv sedan – ger den här utgiften mig glädje eller energi?

8. På rak arm, hur lång tid anser du att det tar att spara ihop till en miljon kronor (ungefär)?

Omöjlig fråga, då den helt och hållet beror på arbetsinsats, intresse, ambition och förutsättningar. Jag själv har gjort det på mindre än 5 år, men då har jag också jobbat väldigt hårt för det. Jag vet flera som sparar 10 000 kr i månaden och med 8 % avkastning så tar det 5-10 år. Har man i dagsläget en bostadsrätt för 2 Mkr som är belånad så har det gått på ungefär samma tid. Ska man spara ihop det bara på sin lön, då skulle jag säga 10 – 20 år.

Ett stort tack till Jan Bolmeson!
David  

Taggar (blogg): 
15 juni 2015

Ökar på mitt innehav i Fortum

Under dagen har jag köpt på mig ännu fler aktier i det finska energibolaget Fortum. Anledningen till det är dels för att jag vill att Fortum på lång sikt framöver ska spela en större roll i min portfölj och vara en del av den stabila grunden som jag vill ha att stå på. Sedan tycker jag även att Fortum har sackat efter omotiverat mycket under den senaste tiden och därför valde jag att agera just i dagens läge.

För övrigt så skrev jag lite mer om just Fortum för någon dag sedan i ett annat inlägg här på Aktieinkomster.se och det hittar ni här. Fortum handlas idag till ungefär 17 euro per aktie och det tycker i alla fall jag är ganska så lågt värderat. Jag tycker mycket väl att bolaget är värt att handlas runt 20 euro per aktie i dagens läge så det finns potential till en uppgång även på kort sikt framöver.

Taggar (blogg): 
7 april 2015

Takpannor med inbyggda solceller

Det svenska företaget Soltech Energy har utvecklat genomskinliga takpannor i glas som skyddar huset lika bra som vanliga takpannor men som samtidigt tar vara på energin ifrån solen via de inbyggda solcellerna. Takpannorna från Soltech är lika hållbara som vanliga takpannor i t.ex. tegel eller betong.

Ni kan själva kolla in företagspresentationen och hur takpannorna fungerar i videoklippet här nedanför. Utöver företagets intressanta produkter så kommer det att börsnoteras på First North i Stockholm nu under våren och det är någonting som jag absolut kommer hålla ögonen öppna efter. 

 

Solenergi förväntas ha blivit den största energikällan i världen innan år 2025 och om så blir fallet så kan man ganska enkelt räkna ut att det är många företag inom branschen som kommer växa väldigt mycket under de kommande åren. Jag själv håller på att leta efter investeringar inom bland annat solenergi till mina portföljer och Soltech Energy kan mycket väl komma att bli ett väldigt intressant alternativ.

Taggar (blogg): 
20 mars 2015

Skydda sig mot en börskrasch

Tack vare bloggen Cornucopia hittade jag Youtube-kanalen ”Bubo aktieanalys & utbildning” och videoklippet ”Kommande börskraschen, så här skyddar du dig”.

Klippet handlar om hur de så kallade ”proffsen” agrarer när en börskrasch inträffar och hur de låter de okunniga småspararna ta den stora smällen. Tipsen som tas upp i klippet kommer med största sannolikhet inte din bank att visa dig så man kan faktiskt lära sig en hel del i det här videoklippet.

Det är bara 18 minuter långt så det kan vara lite lagom nu på fredagseftermiddagen när man börjar längta hemåt och efter helgen. 

David 

Taggar (blogg): 
3 februari 2015

Analys: ShaMaran Petroleum

Verksamhet:

ShaMaran Petroleum är ett kanadensiskt olje- och gasbolag som bedriver sin verksamhet i Kurdistan i området Atrush. Företaget är för stunden enbart aktiva på ett fält som de äger ungefär 20 % av.

Det som gör ShaMaran Petroleum intressant är området som de bedriver sin verksamhet på. Området där är väldigt underexploaterat och en rad olika stora oljebolag har visat sig vara intresserade av just det området.

Om man kikar på de beräknande oljereserverna som finns på fältet där ShaMaran Petroleum är verksamma så kommer de max kunna motsvara lite mer än 110 000 fat olja per dag. Av dessa fat så kommer max knappt 10 000 fat tillhöra ShaMaran Petroleum. Men det mest troliga är att en produktion på ungefär 30 000 fat olja per dag uppnås och då tillhör ungefär 4 000 fat ShaMaran Petroleum.
Det är dock viktigt att tillägga att dessa prognoser bara är uppskattningar och det är mycket möjligt att man inte kommer komma upp i närheten av dessa siffror i slutändan.    

På pappret finns det alltså gott om potential där ShaMaran Petroleum verkar men det återstår mycket arbete för att ens komma i närheten av vad som är möjligt. En oroande del är att ShaMaran Petroleums del av verksamheten är relativt liten i längden och eftersom att man dessutom troligtvis inte kommer kunna uppnå maxproduktion så blir den slutliga delen ännu lägre.     


Geografiskt:

ShaMaran Petroleum är som sagt bara verksamma i Kurdistan i området Atrush. Där bedriver de sin verksamhet på ett fält så man kan alltså säga att de mer eller mindre har satsat alla sina kort på ett och samma ställe.

Fältet ligger visserligen vid Zagros Vikta Belt som fortfarande innehåller många miljarder fat olja. ShaMaran Petroleums fält ligger precis intill det så kallade Shaikan-fältet som beräknas innehålla över 13 miljarder olja.

Just det geografiska läget är ett stort frågetecken i ShaMaran Petroleum då i Kurdistan och runt omkring är osäkert både politiskt och säkerhetsmässigt.  

På kartan här nedanför ser ni var ShaMaran Petroleums fält är lokaliserat och hur stort det är.    

 

 

ShaMaran Petroleum ute i samhället:

ShaMaran Petroleum grundades under år 1991 men gick då under namnet Arauco Resources Corporation. ShaMaran Petroleum ingår idag i Lundingruppen vilket många ofta missar då kanadensiska företag inte behöver redovisa vilka ägarna är på samma sätt som svenska företag måste göra.

Keith C. Hill är styrelseordförande i företaget och utöver det är han även VD i t.ex. Africa Oil som också är ett företag inom Lundingruppen.  

ShaMaran Petroleum har sitt huvudkontor i Vancouver i Kanada. 


Framtidsutsikter:

Som jag nämnde förut så finns det gott om potential i ShaMaran Petroleum och framtidsutsikterna ser helt okej ut. Borrningarna har hittills varit väldigt lyckade då ungefär 70 % har upptäckt olja och det är en ganska hög siffra. Det är heller ingen tvekan om att det finns olja där ShaMaran Petroleum verkar och det ser även ut att finnas ganska så mycket men det finns fortfarande en hel del frågetecken.

En osäker faktor är det geografiska läget i Kurdistan där ShaMaran Petroleum verkar. Regionen är känd för osäkerhet både politiskt och säkerhetsmässigt och det har påverkat företaget många gånger. De har bland annat varit tvungna att skjuta fram produktionsstarten från i början av år 2015 till i slutet av år 2015 och sådana här saker och andra liknanden har uppstått många gånger och flera gånger medfört att verksamheten har stängts ner under ett tag.

Ett annat frågetecken är hur länge kassan kommer att räcka om inte produktionen kommer igång snart. Den bör räcka mer eller mindre exakt tills i slutet av år 2015 och om produktionen inte är igång då så kommer de behöva mer pengar och det antagligen via en nyemission. Det ska tilläggas att de håller på att genomföra en nyemission nu under skrivande stund och de pengar som kommer komma in där men som ännu inte kommit in ingår i den kassa som kommer räcka under ungefär ett år framöver. 

Det är alltså inget fel på verksamheten i ShaMaran Petroleum eller potentialen gällande oljan där de verkar utan det är de geografiska riskerna som ställer till det och som då också påverkar verksamheten väldigt negativt. De har också varit tydliga med att de vill växa via t.ex. förvärv när produktionen i Kurdistan är igång men sådana satsningar kommer kräva ännu mer pengar och det är pengar som ShaMaran Petroleum idag inte har tillgång till.   


Finansiellt:

ShaMaran Petroleum har idag et börsvärde på ungefär 1,3 miljarder kronor. Den senaste tiden har minusresultat i olika storlekar varit ett faktum för ShaMaran Petroleum och det beror då på att produktionen i Kurdistan inte är igång ännu.

Bolagets kassa som jag pratade om tidigare kommer att räcka under ungefär hela år 2015 och kanske lite till och det efter att pengarna från nyemissionen kommit in. Så det mesta hänger på att företaget tillsammans med sina partners får igång produktionen i slutet av året som de räknar med.

Så även om den finansiella biten ser helt okej ut just nu så ska man komma ihåg att det är en nyemission på ungefär 600 miljoner kronor som säkrat allt och att det faktiskt inte ser jättesäkert ut på längre sikt framöver. Om produktionsstarten skjuts upp igen och inte blir aktuell under det här året så kommer företaget få ganska så stora problem.    

Aktien:

ShaMaran Petroleums aktie är noterad både i Sverige och i Kanada och här hemma i Sverige handlas den på First North. Aktien noterades i Sverige under år 2011 och på grafen här nedanför kan ni se hur den har utvecklat sig sedan dess. Den har alltså tappat över 85 % av sitt värde under ungefär fyra år. Jag anser dock att det är rimligt och att dagens värdering är godkänd. 

Just nu genomför ShaMaran Petroleums en nyemission och teckningspriset är satt till 0,10 kanadensiska dollar vilket motsvarar ungefär 0,66 kronor. Dagens aktiekurs ligger på cirka 0,88 kronor.  

Köp, Sälj eller Behåll?:

Det finn som jag nämnt både gott om potential i ShaMaran Petroleum men även många risker. Jag tycker tyvärr att riskerna är lite för stora för att företaget ska kännas tillräckligt attraktivt och dessa risker har även gång på gång visat sig vara välgrundade. Ett exempel på det är att produktionsstarten har skjutits upp gång på gång och det kan mycket väl hända igen och det kommer i så fall medföra att företaget får finansiella problem.   

Men det finns som sagt gott om potential inom företaget och den potentialen är faktiskt ganska lockande. Men i alla fall jag skulle vilja se lite mer positiva nyheter närmare datumet för produktionsstarten för annars anser jag att riskerna för ett nytt bakslag är för stora.

Jag skulle inte köpa på mig aktier i dagens läge i ShaMaran Petroleum men jag skulle heller inte sälja mina aktier om jag hade några. Så rekommendationen kan alltså inte bli köp och inte sälj så den får bli BEHÅLL, men man måste vara medveten om att riskerna för ytterligare bakslag fortfarande är ganska stora.

Taggar (blogg): 
4 december 2014

Nytt drönarföretag till börsen

Företaget Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar är nu för tiden ett ganska så igenkänt företag, i alla fall här på Aktieinkomster.se. Cybaero har sin bas i Linköping och nu är ett nytt företag som jobbar inom drönarbrasnchen i Linköping på väg till börsen.

Företaget heter Intuitive Aerial och de utvecklar flygande kamerariggar (en drönare utrustad med en kamera) som används till bland annat filminspelning. Företagets vision är att bli det ledande företaget inom just det området. 
Företaget ser år 2015 som deras genombrotts år och börsnoteringen ska hjälpa till med kapital samt uppmärksamhet och marknadsföring.
Ni kan själva kolla in vad företaget sysslar med och hur deras produkter ser ut och fungerar i videon här nedanför.

Jag personligen har inte hunnit gå igenom bolaget för att kunna ha en åsikt om dem men det kommer jag absolut att göra under den kommande tiden och då kommer jag säga vad jag tycker. Som en sista input så är det här inte en konkurrent till Cybaero, vilket jag hört många uttala sig om. Företagen verkar inom två helt olika områden inom drönarbranschen så att säga att de är konkurrenter anser jag är helt fel. 
 
För övrigt så sitter Cybaeros VD Mikael Hulth med i styrelsen i Intuitive Aerial.
 

Om ni vill läsa mer om den här noteringen så kan ni göra det här.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar