Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 februari 2016

Lunchanalys: Kommer det skrivas finanshistoria framöver?

Imorgon drar den omtalade rättegången i härvan kring HQ Bank igång. Rättegången om HQ Bank som även ofta kallas för fuskbygget förväntas ta mer än en månad och den omtalade förundersökningen som staten har drivit har pågått i hela sex år och kostat oss skattebetalare tiotals miljoner kronor.

 

Detta har hänt i korthet:

Under år 2010 blev HQ Bank av med sitt banktillstånd på grund av att de minst sagt misslyckats totalt med riskhanteringen på sin tradingavdelning. HQ:s egna tradingavdelning fick slutligen ta förluster på 1,2 miljarder kronor för att avveckla tradingportföljen.

Förluster är alltid förluster och behöver i sin tur inte betyda att några lagbrott har begåtts men i HQ:s fall så handlar det om att ledningen och andra nyckelpersonerna ska ha känt till riskerna med trading och vad portföljens verkliga värde var, samtidigt som de sa någonting helt annat till marknaden och till aktieägarna. Döljandet av tradingförlusterna omfattar enligt det här målet alltifrån bokföringsbrott till andra typer av grov ekonomisk brottslighet.

 

De åtalade personerna:

I statens fall mot HQ är det fem personer som står åtalade och dessa är, Mats Qviberg (dåvarandeordförande HQ AB), Stefan Dahlbo (tidigare ordförande i HQ Bank och ledamot i HQ AB:s styrelse), Mikael König (tidigare vd i HQ AB och HQ Bank och ledamot i dess styrelse), Kurt Lönnström (tidigare ledamot i HQ AB och HQ Banks styrelse och ordförande i bolagens revisionsutskott) och Johan Dyrefors (tidigare revisor i HQ AB).

Brotten som de åtalas för är lite olika men som sagt handlar det om grov ekonomisk brottslighet, gällande t.ex. svindleri och bokföringsbrott m.m. i teorin kan dessa brott ge fängelsedomar upp till 6 år för de vederbörande personerna och det var det nog ingen som hade räknat med för 6 år sedan när HQ Bank gick omkull.  

 

Det slutar inte här:

Men härvan tar inte slut här för bolaget HQ AB finns fortfarande kvar och verksamheten går ut på att driva skadeståndsprocesser mot bland annat den tidigare styrelsen, revisorn och revisionsbyrån KPMG.

HQ:s krav mot dessa parter uppgår just nu till ungefär 5 miljarder kronor vilket gör det till de största målet i Sveriges historia när det kommer till sådana här finansiella fall.

Det går också att vända på hela steken då både Mats Qviberg och KPMG har stämt ekobrottsmyndigheten och staten.

Det är viktigt att särskilja dessa tre olika fall de de både har allt och ingenting med varandra att göra. Nu i veckan är det alltså statens brottsmål och rättegången där som drar igång. Men sammanfattningsvis har vi alltså:
 

  • Staten mot HQ:s nyckelpersoner
  • HQ AB mot HQ:s styrelse, revisor och revisonbyrån KPMG
  • Mats Qviberg och KPMG mot statenKostnaderna kring alla dessa processer är dock en enda stor röra då det är omöjligt för fallen att inte överlappa varandra även fast de som sagt ska särskiljas. Det finns inofficiella uppgifter att de totala kostnaderna för samtliga parter i de tre fallen idag uppgår till mellan 300-500 miljoner kronor så man kan helt klart säga att alla parter går all in för att vinna och bli friade eller för att fälla.   

 

Analys:

Om vi börjar med att kolla på brottsfallet som drar igång så är det en rörig process. Överlag handlar det om de vederbörande personerna har begått bokföringsbrott och då med tillhörande svindleri eller inte. Utifrån är det väldigt svårbedömt då bara redovisningsregler är en hel djungel som många gånger är öppna för olika tolkningar. Med mina kunskaper inom just redovisning kan jag säga att jag förstår båda parterna och jag kan både se det lagliga som visserligen ligger i gråzonen men som inte är olagligt samt det olagliga men det hela beror som sagt på hur man tolkar det.

När det kommer till HQ:s skadeståndsprocess så är det enligt mig lite mer tydligt då det är uppenbart att tradingförlusterna var kända och att marknaden då har vilseletts. Men exakt vilka personer som ska hållas ansvariga är en svårare fråga att svara på då det skylls på varandra fram och tillbaka.

Min tro är dock att brottsfallet blir det svåraste och jag tror ändå att samtliga personer bli frikända i slutändan. Men när det kommer till skadeståndsmålet så tror jag att någon form av ekonomisk uppgörelse kommer att tas fram och den kommer nog inte att bli speciellt tillfredställande för HQ:s ägare, men det här är ju bara mina gissningar.        

 

Investera i HQ:

Eftersom att bolaget HQ AB fortfarande finns kvar och dessutom fortfarande är börsnoterat så kan man alltså investera i HQ i tron om att skadeståndspengarna ska trilla in då det är exakt det som bolagets verksamhet nu går ut på.

Som ni säkert förstår är risknivån här väldigt hög och inget av fallen har någon solklar vinnare så här på förhand. Den stora frågan tycker jag är vad som kommer att hända med HQ:s skadeståndsprocess mot nyckelpersonerna om de nu frias i brottsmålet? Om några år när alla dessa processer är klara tror jag dock att de som satsat på skadeståndet kommer bli besvikna även om en ekonomisk uppgörelse tas fram och därför är det här inte en investering som jag skulle eller kommer satsa på.      

 

 

Vad tror ni om nyckelpersonerna i HQ? Kommer vi att få se dem i fängelse, långt borta från börsbolagens styrelser på grund av näringsförbud med mera och med miljarder i skadeståndskrav?    

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar