Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
17 februari 2016

Lunchanalys: De svenska investmentbolagen, del 1

Visste ni att det faktiskt finns över 10 olika investmentbolag noterade på den svenska börsen? Vissa har en ganska så liknande verksamhet men flera skiljer sig också åt gentemot de andra så hela den mixande kompotten är minst sagt väldigt intressant och blandad på många sätt.

Ur ett investeringsmässigt perspektiv tycker jag att många av investmentbolagen är helt fantastiska då man via enbart en investering får en väldigt bra spridning på sin portfölj m.m. Den spridningen kan många gånger jämföras med den som man får i olika fonder men i de flesta fall tycker jag att en direktinvestering i ett eller flera investmentbolag är ett överlägset alternativ. Därför tänkte jag nu i tre delar gå igenom de svenska investmentbolag och kolla lite på hur deras innehav ser ut och hur jag ser på dem i dagens läge m.m.

Den första delen som ni hittar här nedanför samt den andra delen kommer att innehålla de konkreta genomgångarna av investmentbolagen. Sedan i den tredje och den sista delen kommer jag att gå igenom vad man ska tänka på när man väljer investmentbolag att investera i samt vilket bolag som passar olika investerartyper o.s.v.   

 

Investor:
Investor är ett investmentbolag med huvudsakligt fokus på svenska storbolag men också på andra och mindre bolag och områden och det t.ex. via deras riskkapitalbolag EQT. Investor sitter idag på direkta eller indirekta innehav i t.ex. ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Nasdaq, Sobi, Wärtsilä, Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris, Grand Hotel, och Vectura m.m.  

Enligt mig så är Investor det självklara valet om man som investerare vill exponera sig mot både Sveriges storbolag samt mot lite mindre tillväxtbolag. Deras satsning på riskkapital har blivit ett av de mest framgångsrika bolagen i Europa och den ”lilla” extra touchen hos Investor gillar jag skarpt. Man får även en direktavkastning från de årliga utdelningarna på nästan 4 % vilket också känns väldigt attraktivt.   

 

Industrivärden:
Industrivärden är ett investmentbolag i Norden med ägande koncentrerat på nordiska börsbolag. Långsiktigt och aktivt ägande prioriteras och innehaven består bland annat av stora poster i Handelsbanken, SSAB, SCA, Ericsson, Volvo, Skanska, och ICA.

Industrivärden skiljer sig inte jättemycket från Investor, i alla fall inte om man kolla på kärninnehaven och kärnverksamheten. Om man i längden vill ha ett stabilt investmentbolag med en bra utdelning och inte någonting mer eller extra så tycker jag att Industrivärden är ett bra val. Bolaget kan fungera som en väldigt bra grund i en portfölj och direktavkastningen ligger idag på ungefär 3,50 %.   

 

Kinnevik:
Kinneviks innehav finns till största del inom kommunikation, e-handel, underhållning och finansiella tjänster. Innehaven består bland annat av stora poster i Millicom, Tele2, Zalando, Qliro Group, Avito, Rocket Internet, MTG, Black Earth Farming och Transcom m.fl.

Om man vill ha ett investmentbolag som inte riktar sig mot t.ex. industrin till största del så är Kinnevik helt klart ett intressant alternativ. Vill man ha en mer teknisk och innovativ exponering så är det helt klart Kinnevik som gäller men då måste man även acceptera att både risken och volatiliteten är högre. Kinneviks direktavkastning ligger också på ungefär 4 % per år.

 

Lundbergföretagen:
Lundbergföretagen liknar både Investor och Industrivärden på många sätt då de har stora innehav i t.ex. Handelsbanken, Husqvarna, Industrivärden, Indutrade, Skanska och Sandvik. Den stora skillnaden med Lundbergföretagen är att ett stort fokus riktas mot fastigheter och det via deras onoterad bolag Fastighets AB L E Lundberg som sitter på över 150 fastigheter inom kontors- och butikslokaler samt även bostadslägenheter.

Lundbergföretagen är investmentbolag för de investerare som är intresserad av fastigheter men kanske inte enbart vill exponera sig mot fastighetsmarknaden via t.ex. en investering i ett fastighetsbolag. Via en investering i Lundbergföretagen får man både exponeringen mot fastigheter och mot några av Sveriges största börsbolag och det kan vara en perfekt grund i en portfölj. Lundbergföretagen direktavkastning är lite lägre och ligger på mellan 1-1,5 %.

 

Melker Schörling:
Melker Schörling är personen och investmentbolaget som gjort miljoner till miljarder via investeringar i både bolag på börsen och onoterade bolag. Portföljen består bland annat av Hexagon, Arhus Karlshamn, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol.

Melker Schörling innehar en lite högre entreprenörsanda än många andra investmentbolag vilket har genererat en väldigt bra avkastning med tiden. Så om man vill bort lite från de största investmentbolagen och komma lite närmare hela bolaget så är Melker Schörling ett intressant alternativ. Entreprenörsanda påverkar dock direktavkastningen en aning då den idag ligger på lite mindre än 1 %.

 

Latour:
Latour liknar Melker Schörling på många sätt då de sitter på innehav i t.ex. Assa Abloy, Securitas, Sweco, Fagerhult, HMS Networks, Loomis, Nederman, Nobia, Tomra och Troax. Det som skiljer Latour åt är dock deras egna verksamhet inom industri och handel via deras egna företagskoncern som bland annat består av Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock, Specma Group och Swegon.

Om man vill komma åt en familjekänsla och investera i en familjekoncern så är Latour det rätta valet. Här finns både en stor potential och en större risk i de övriga industri- och handelsverksamheten. Latour erbjuder idag sina ägare en direktavkastning på ungefär 2 %.     

 

Ratos:
Ratos är en udda fågel bland investmentbolagen då de helt fokuserar på aktivet ägande i onoterade bolag. Ratos liknar mer ett riskkapitalbolag och innehaven består idag av AH Industries, Aibel, Arcus-Gruppen, Biolin Scientific, Bisnode, DIAB, Euromaint, GS-Hydro, Hafa Bathroom Group, HENT, HL Display, Jøtul, KVD, Ledil, Mobile Climate Control, Nebula, Speed Group och TFS.

För oss privatpersoner är det svårt att exponera oss mot riskkapitalbolag då vi helt enkelt har för lite pengar. Men via Ratos har vi en ganska så unik chans som jag tycker är väldigt intressant ur ett långsiktigt perspektiv. Direktavkastningen ser dessutom väldigt bra ut då den ligger på ungefär 7 %.

 

 

Här ovanför har ni alltså den första delen av genomgången och den andra delen med lika många till investmentbolag kommer imorgon vid lunchtid. Som ni kan se så är många av bolagen väldigt lika men samtidigt väldigt olika och att det antagligen finns något bolag för alla sorters investerare. Har ni någon favorit bland de svenska investmentbolagen?

 

Trevlig lunch!
David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar