Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
14 juli 2016

Tre analyskoncept

Eftersom att bolagsanalyser och genomgångar är en stor del av min vardag så vill jag även dela med mig av det jag kommer fram till och mina tankar kring olika bolag, det var en av de stora anledningarna till att jag valde att starta Aktieinkomster i bloggformat för mer än fyra år sedan. Genom dessa år har jag kommit fram till framförallt tre analyskoncept som jag personligen tycker är riktigt givande och användbara och det tycker förhoppningsvis ni också.

Det första konceptet är mina ”vanliga” analyser som har en fundamental inriktning där jag grundligt går igenom respektive bolag och kollar på alltifrån affärsidén och affärsmodellen till framtidsutsikterna och riskerna med mycket mera. Dessa lite längre och grundliga analyser hittar ni här och mitt mål är att publicera minst en sådan i veckan.

Sedan har jag även mina så kallade Lunchanalyser där jag kikar på bolag som kan vara intressanta ur ett långsiktigt perspektiv och även där med fokus på det fundamentala. Dessa är lite kortare då hela tanken är att man ska hinna läsa igenom dem på sin lunchrast (därav namnet) och på så sätt löpande få inspiration och tips om intressanta företag på börsen. Ni hittar alla Lunchanalyser här.   

Slutligen har jag även mina snabbgenomgångar som kort och gott fokuserar väldigt mycket på den finansiella biten, framtidsmål och verksamhetsbeskrivning. Här är tanken att man på ett snabbt och smidigt sätt ska få en bra överblick av ett företag och om man tycker att det ser intressant ut kan man analysera det vidare. Även om det är just snabbgenomgångar så trycker jag in väldigt mycket konkret information som man kan komma väldigt långt med. Dessa snabbgenomgångar hittar ni flera exempel på här.    

Jag personligen tycker att de här tre analyskoncepten fungerar väldigt bra ihop då man t.ex. kan få upp intresset för ett företag via en snabbgenomgång eller en lunchanalys och sedan forska ännu mer via att läsa en mer genomgående analys. Men självklart är det ni läsare som bör säga vad ni tycker och tänker om mina analyskoncept, gillar ni dem? Gillar ni dem inte? Tycker ni att det finns någonting som jag kan göra bättre eller bör ändra på? Skriv gärna en rad eller två i kommentarsfältet här nedanför vad ni tycker och tänker så kan jag använd mig av era tankar och idéer till att utveckla dessa koncept ännu mer.

 

 

Tack på förhand!
David  

7 juni 2016

Lunchanalys från veckobrevet: Skanska- Bolaget som är på väg till nästa nivå

I gårdagens veckobrev blev byggbolaget Skanska veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Skanska som är så mycket mer än vad man tror och som är på väg in i en helt ny era utan att värderingen har skjutit i höjden och det är exakt det som jag har kikat på här nedanför.  

 

Dolda värden:

Skanskas grund är bygg och fastighet och bara det är en väldigt bra grund att ha i sin portfölj ur ett långsiktigt perspektiv. Det som är mest intressant i just Skanskas fall är kanske inte riktigt de enorma byggverksamheten som genererar miljarder i kassaflöden varje år (även om det såklart också är väldigt intressant) utan det är deras fastighetsbestånd som är ganska så dolt för många. Det är faktiskt så att Skanska inte bara är av Sveriges och även världens största byggbolag utan på den svenska börsen är de även ett av de större fastighetsbolagen, bara att det aldrig pratas om den verksamheten.

Via en investering i Skanska får man alltså en jätte inom både bygg och fastighet och just fastighetsdelen är en väldigt bra grund för Skanska om beställningarna inom byggsektorn skulle börja trappas ned.   

 

Endast kortsiktiga hot:

Om man kollar på riskerna i Skanska så finns det såklart en hel del stora sådana eftersom att de jobbar med just bygg och fastigheter. Det finns alltid risker för mindre byggande och lägre fastighetspriser även om det kanske inte är speciellt aktuellt i dagens läge. Men det som är grejen med dessa riskfaktorer är att de är väldigt kortsiktiga och eftersom att Skanska har lyckats bygga upp en så stark position på marknaden så kommer de i stort sätt kunna vänta ut sådana situationer väldigt bra, även om det såklart skulle tära på den finansiella biten på kort sikt.

Skanskas verksamhet är dessutom spridd över en väldigt stor del av världen och det medför att den geografiska faktorn kommer kunna hålla uppe bolaget även om det svajar på en marknaden. För även om det finns en chans så är det inte speciellt troligt att både fastighets- och byggsektorn kollapsar runt om i världen samtidigt och därför skulle jag säga att Skanska geografiska spridning snarare är en långsiktig styrka än ett orosmoln som många andra på marknaden anser.    

 

På väg upp till en helt ny nivå:

Skanska har som sagt varit väldigt väletablerade runt om i världen under en ganska så lång tid men det som är intressant nu är att bolaget är på väg upp på nästa nivå. Det räcker t.ex. med att kolla på USA då Skanska där nästan har fått rekordorder efter rekordorder och sådana saker skapar helt klart ringar på vattnet.

Att Skanska den senaste tiden på allvar har visat att de kan plocka hem de riktigt stora kontrakten och att de är ett av förstahandsvalen i stora delar av världen när det ska byggas är en styrka som underskattas lite av marknaden just nu och det är även därför bolaget är extra intressant i dagens läge och att de blev veckans företag här i veckobrevet.  

 

Attraktiva nivåer och ett bra flöde:

Skanskas aktie har stigit med ungefär 8 % i år och det känns ganska så lite med tanke på vad de har lyckats åstadkomma och vad de har i pipen framöver. Men marknaden är kortsiktig och alla siffror från de senaste bedrifterna syns inte i böckerna ännu och det skapar ett intressant ingångsläge om man har tänkt att behålla aktierna under lång sikt framöver.

Dessutom kan man under tiden njuta av en direktavkastning från utdelningarna på mellan 4-5 % per år och bara det kommer i längden generera ett riktigt bra avkastning.   

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
1 juni 2016

Lunchanalys: Skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre

I dagens lunchanalys tänkte jag kika lite på börsens roll i vårt samhälle och hur den på allvar är på väg att förändras ganska så markant. Om de tendenser som vi fått se den senaste tiden fortsätter och till och med blir en trend kan börsen som marknadsplats i längden vara hotad och det är exakt det som jag har kollat på här nedanför.

 

Börsens roll då och nu:

Under en väldigt lång tid och fram tills i princip nu i dagens läge har börsen som marknadsplats haft en väldigt unik ställning och roll i våra samhällen som ingen egentligen har kunnat konkurrera med. Om ett bolag ville ta in nytt kapital så var börsen det smidigaste och bästa alternativet, om man vill få in nya ägare likaså och om man ville sälja av helt så var det återigen börsen som man oftast vände sig till.

Börsen var även unik i den bemärkelsen att det var dit sparare och investerare var tvungna att vända sig mot om de t.ex. ville köpa aktier i ett specifikt bolag och på sätt exponera sitt sparande åt det hållet.

Nu för tiden finns det dock en hel del andra marknadsplatser och möjligheter, både för bolagen och för investerarna. Det handlar t.ex. om att många bolag tar in pengar direkt från nya investerare istället för att gå via börsen samt att investerarna investerar mer direkt i onoterade bolag, både på egen hand och via flera nya marknadsplatser och det tänkte jag spåna vidare på här nedanför i nästa stycke.

Innan jag går vidare vill jag även tillägga att börsen på alla sätt och vis fortfarande har ett syfte och fortfarande är den största och viktigaste marknadsplatsen. Men saker och ting är som sagt helt klart på väg att förändras och det är både intressant och skrämmande.   

 

Många investerar vid sidan av:

Som jag nämnde tidigare så har det under de senaste åren blivit mer och mer vanligt att investeringar och kapitalanskaffningar sker utanför börsen. Till stor del är det den hajpade startup-industrin som har lett den här förändringen men det är även viktigt att känna till att det inte bara är mindre och nystartade bolag som avstår från börsen. Även många de större företagen väljer att hålla sig borta från börsen så länge som möjligt och vad jag själv har hört så handlar det om att man vill kunna ta del av friheten och flexibilitet så länge som möjligt och eventuellt kan även det bli ett problem för börsen i längden.

Börsen har speciella lagar och regler och det är väldigt viktiga förutsättningar för att marknadsplatsen ska fungera och hålla den höga kvalitén som den faktiskt gör. Tidigare har verkligen börsen varit en kvalitetsstämpel för hela bolag och så är det till stor del fortfarande men det går inget annat än att säga att det finns tendenser till att även den kvalitetsstämpel blir mindre värd och mindre eftertraktad och om det fortsätter kan börsen få stora problem.     

 

Konkurrerande marknadsplatser:

Det tar heller inte slut vid att många investerare sköter sina affärer utanför börsen och att många bolag inte ser börsen som en lika attraktiv handelsplats längre. Det har under de senaste åren dykt upp en rad andra marknadsplatser där investerare på olika sätt får möjlighet att exponera sig mot olika bolag och deras produkter eller tjänster.

I Sverige har vi tidigare legat en bit efter när det kommer till sådana här alternativa marknadsplatser som är direkt konkurrenter till börsen. Men nu har vi t.ex. Pepins, FundedByMe och Tessin med flera och dessa har blivit otroligt populära på en relativt kort tid och bara en sådan sak talar ju för de här nya marknadsplatserna.

Det som har gjort sådana här nya alternativ har blivit så pass populära är framförallt att de har visat att de på ett smidigt och säkert sätt går att investera i olika företag även utanför börsen. Just den enkelheten tror jag kommer bli deras fortsatta framgångsfaktor för där halkar börsen efter för nästan varje dag som går.

 

Kan börsen bli en dumpningsplats?

Jag har i den här lunchanalysen inte varit sådär jättepositiv till börsen och dess framtid och därför vill jag passa på att säga att jag tycker fortfarande att börsen spelar en viktig roll i vårt samhälle och att den kommer göra det även framöver. Men den kommer samtidigt hela tiden få mer och mer konkurrens och det är någonting som börsen nästan inte har haft överhuvudtaget tidigare och därför tror jag det kan uppstå stora problem för den när som rubriken säger, skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre och då man inte längre bara behöver vända sig till börsen för att göra en investering i ett företag.

Om världens börser inte ser till att hänga med i den här utvecklingen så tror jag att risken för att börsen blir en dumpningsplats eller en soptipp om man ska vara ännu hårdare för t.ex. riskkapitalbolag eller andra investerare som vill ha loss sina pengar absolut finns. Det är såklart en lång väg kvar dit och det är mycket negativt som ska hända för att så ska bli fallet men riskerna finns helt klart.

 

Vad tror ni om börsens framtid? Tror ni att vi om 5-10 år handlar på samma sätt på börsen som vi gör i dagens läge?

 

 

Trevlig lunch!
David  

Taggar (blogg): 
30 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Oriflame- Nya marknader tar över

I det senaste veckobrevet som skickades ut igår blev Oriflame veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Oriflame blev ett lite annorlunda bolagstips som antagligen inte passar alla men om man är villig att ta lite högre risk, har tålamod och är långsiktig så är Oriflame ett riktigt intressant case och det pratar jag mer om här nedanför.  Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Oriflame belv alltså veckans företag i gårdagens veckobrev och det beror på att saker och ting börjar på allvar ordna upp sig för bolaget och även om riskerna fortfarande finns så tycker jag att det börjar bli dags att kolla lite extra på bolaget igen, ur ett långsiktigt perspektiv.

Oriflame ett internationellt kosmetikföretag med försäljning i över 60 länder. Oriflame har ett produktutbud av svenska skönhetsprodukter och försäljningen sker via olika typer av återförsäljare och ombud samt nu även online via deras senaste internet-satsning som är igång i nästan samtliga länder.

 

Problemområden löses av av nya tillväxtregioner:

Ryssland har länge varit Oriflames absolut störst marknad och de stora problem som tyngt landet under de senaste åren har även smittat av sig på Oriflame. Alltifrån negativa valutaeffekter och sanktioner mot Ryssland till en minskad säljkår och färre franchisetagare har stört Oriflames utveckling men nu har man på allvar börjat kunna se en vändning.

Nu börjar nämligen tillväxtmarknaderna i framförallt Asien att ta över över inom Oriflame då tillväxten där ligger på nästan 30 % på årsbasis. Så även om Ryssland fortfarande är en väldigt stor marknad för bolaget så är det faktorer som då t.ex. Asien som gör att Oriflame mer intressant och som återigen får upp potentialen på attraktiva nivåer.

 

En unik affärsmodell:

Oriflame har även en väl etablerad och framtagen affärsmodell som gör att de kan växa både väldigt mycket och relativt snabbt men ändå hålla nere kostnaderna. Att det är t.ex. privata säljare och franchisetagare som sköter den större delen av etableringen och då just försäljningen medför att Oriflame kan kontrollera riskerna till en väldigt hög grad, i alla fall när det kommer till etableringar på nya marknader.   

En extra intressant detalj med själva verksamheten och affärsmodellen är även Oriflames senaste satsningar online. De har insett vilka möjligheter som finns på internet och nu finns de som sagt även online på de flesta marknader som de är verksamma på. Vad dessa satsningar kan ge har vi inte börjat fått se än då de är väldigt nya men det ska bli väldigt intressant att ta del av även den utvecklingen i längden för om ni frågar mig så har de även byggt upp sin internetverksamhet riktigt bra och snyggt.    

 

Allt är långt ifrån klart:

Det finns som sagt fortfarande en hel del risker kvar inom Oriflame och det handlar bland annat om att problemen i Ryssland är långtifrån lösta även om det ser bättre ut just nu i dagens läge samt att Oriflames globala verksamheter kan få ta emot rejäla smällar av de så kallade valutaeffekterna och det har blivit en ännu större riskfaktor nu under den senaste tiden när världens valutor tenderar att röra betydligt mer på sig än vad de har gjort tidigare.

Sedan har även en ny utmaning dykt upp för bolaget och den handlar om att locka till sig säljare och franchisetagare och få dem att vilja stanna kvar och fortsätta sälja. Den trenden har varit sådär i flera regioner den senaste tiden och det är antagligen den faktorn som man bör hålla mest koll på då den är hela grunden för Oriflames verksamhet och affärsmodell.

Sammanfattningsvis så är antagligen riskerna en aning större i Oriflame än vad de är i andra liknande bolag som är ungefär lika stora. Men samtidigt så anser vi att potentialen också är desto högre för etableringar på nya marknader, produktutvecklingen och t.ex. satsningarna online m.m. har potential att på allvar börja ta Oriflame in i en nya era så för den långsiktige investerare som vågar ta lite högre risk och har bra tålamod är Oriflame helt klart ett intressant alternativ.

Även om bolagets aktie har stigit med över 40 % i år så känns den inte övervärderad ur det längre perspektivet. En detalj som är värd att tillägga är dock att ryska myndigheter nyligen gjorde en razzia i Oriflames lokaler i Ryssland och innan vi på marknaden har fått mer konkreta detaljer kring det kan det vara bra att avvakta med en investering men man kan helt klart placera bolaget på sin bevakningslista redan nu.    

 

 

Trevlig lunch!
David   

Taggar (blogg): 
27 maj 2016

Lunchanalys: Ingen lugn sommar år 2016

Sommaren börjar nu på allvar närma sig med stormsteg och därför tänkte jag i dagens lunchanalys kika lite på vad som står på schemat under sommaren. En sak som är säker är i alla fall att vi inte kommer få någon lugn sommar på börsen.

 

De tre R:en:  

Man skulle kunna säga att marknaden under den här sommaren kommer att fokusera på de tre R:en. Med det menar jag först FED:s räntebesked i USA, röstningen om Storbritannien ska lämna EU eller inte och rapportperioden som drar igång i juli månad.  

Det här är tre händelserna är som ni säkert förstår väldigt stora och de kommer även på egen hand kunna dra åt sig en väldigt stor del av marknadens fokus. Därför blir de här tre i kombination med varandra en enorm faktor som kommer påverka och även om de i sig kanske inte har speciellt mycket med varandra att göra så kommer de tillsammans i princip kunna styra marknaden helt och hållet.

 

Räntebesked från FED den 15:e juni:

Om vi börjar med det första beskedet så är det FED:s räntebesked i USA den 15:e juni. Där har förutsättningarna ändrats en hel del om man jämför med det senaste räntebeskedet. FED har nu nämligen aktivt flaggat för att en räntehöjning nu i juni nästan är ett måste och så här långt har det inte tagits emot sådär jättebra av marknaden. Det har dock varit svårt att avgöra om marknaden har varit orolig för en eventuell räntehöjning eller om det är FED:s bristande kommunikationsförmåga och svängningar fram och tillbaka som har varit orsaken.

Det kommer vi då få svar på den 15:e juni och så här på förhand ser det väl inte ut som att det kommer bli en jättepositiv reaktion från marknadens sida men det återstår att se.  

 

Brexit-omröstning den 23:e juni:

Efter FED:s räntebesked är det dags för Storbritannien att rösta om det ska fortsätta vara med i EU eller inte. Så här på förhand är utfallet här lika oklart som vid FED:s räntebesked. En sak som dock nästan är helt säker är att om det i förlängningen blir så att Storbritannien lämnar EU kommer vi på kort sikt nästan inte kunna se några positiva effekter och det är antagligen just det som marknaden kommer fokusera på.    

 

Rapportperioden i juli:

Som tur är kommer de stora makrohändelserna inte ta över sommaren helt utan vi kommer även till en ganska så stor del få fokusera på bolagen på börsen. I juli drar nämligen rapportperioden för kvartal två igång och det kommer som vanligt bli både en väldigt intensiv och intressant period.

Med tanke på att de senaste rapportperioderna har varit väldigt volatila och att vi tack vare de här ovanstående beskeden antagligen kommer få en väldigt volatil sommar överlag på börsen så kommer så med stor sannolikhet även bli fallet när rapportperioden drar igång. Det kommer komma in både riktigt starka och riktigt dåliga rapporter från storbolagen och då skapas det volatila läget och att vänja sig vid det kan nog vara en väldigt bra riktlinje inför sommaren.

 

En ökad aktivitet?

Utöver de stora frågorna kring utfallen av de här ovanstående händelserna i sommar så finns det även en väldigt intressant marknadsmässig fråga. För det är nämligen så att förr så brukade sommaren betyda att det blev en lugn period på börsen. Det har vi väl visserligen även fått se under de senaste åren men under förra sommaren tyckte i alla fall jag att vi fick se en klar och tydlig förändring på den fronten. Jag tyckte nämligen att aktiviteten var ovanlig hög trots industrisemestern och stängda kontor och allt vad sommaren nu medför.

Min spådom är därför att marknaden nu under sommaren kommer att likna den resterande delen på året mycket mer än vad den kommer likna de somrar som vi tidigare har varit vana vid. Självklart kommer aktiviteten sjunka till viss del då flera stora aktörer delvis tar lite ledigt men som sagt så tror jag inte att den här sommaren kommer bli en sådan där man bara kan lägga sig i hängmattan och koppla bort börsen helt och hållet för då kommer man i så fall missa otroligt mycket.

 

Vad tror ni om de här kommande händelserna och om sommaren rent börsmässigt?

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

25 maj 2016

Lunchanalys: Mitt utdelningsflöde

I dagens lunchanalys tänkte jag att det var dags att ta en titt på hur mitt utdelningsflöde ser ut. Min utdelningsportfölj är som ni säkert förstår och redan känner till väldigt tungt fokuserad på just utdelningar och det är det flödet av likvida medel som varje månad tar portföljen till nya nivåer, helt per automatik.

Det här flödet som sker på månadsbasis kombinerar jag även med egna insättningar till portföljen varje månad och på så sätt anser jag att jag kan utnyttja ränta-på-ränta-effekten till så stor del som möjligt.

Här nedanför kan ni på ett väldigt konkret sätt se hur mitt utdelningsflöde ser under hela året. Jag är ganska så nöjd med hur flödet är fördelat men eftersom att mitt mål är att en dag leva på min utdelningar så skulle jag vilja få in några fler utdelningar under januari, juli och oktober. Att få ett jämt flöde har och kommer aldrig vara mitt huvudfokus då det alltid kommer vara att investera i bra företag men om man kan slå två flugor i en smäll så kan det hända att jag tar ett sådant tillfälle.   

 

Januari:

Realty income

 

Februari:

Relaty Income, Exxon, NRG Energy

 

Mars:

Realty Income, Axfood, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

April:

Realty income, Gjensidige, Swedish Match, Nokia, Skanska, Fortum, Ratos, SAAB, ICA Gruppen, G4S

 

Maj:

Millicom, Realty Income, Exxon, Tele2, MTG, Betsson, NRG Energy, H&M

 

Juni:

Realty income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Juli:

Realty Income

 

Augusti:

Realty Income, Exxon, NRG Energy

 

September:

Realty Income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Oktober:

Realty Income

 

November:

Realty Income, Exxon, NRG Energy

 

December:

Realty Income, Mc Donalds, Altria Group, Microsoft

 

Som jag sa här ovanför så skulle det inte vara helt fel att få in några fler utdelningar under under januari, juli och oktober så om ni har några fantastiska bolag att rekommendera så får ni gärna slänga iväg en kommentar här nedanför.

 

 

Trevlig lunch!
David  

23 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Byggmax Group- nya satsningar har underskattats

I  det senaste veckobrevet som skickades ut igår blev Byggmax veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Byggmax som är en byggvaruhandelskedja med inriktning mot gör-det-själv-marknaden. Företaget är en lågprisleverantör med ett begränsat sortiment på från ett fåtal leverantörer. Byggmax har över 100 varhus i Norden.

 

Nya intressanta satsningar:

Under det senaste året har Byggmax mer på allvar visat att de både vill och kan utvecklas. Det har de gjort via många och ganska så omfattande satsningar på internet och e-handeln. Det har t.ex. tagit sin grundverksamhet till internet mer på allvar, förvärvat andra e-handelsbolag inom branschen och växt på så vis samt även lanserat en rad olika digitala lösningar som ger kunderna i princip allt det man behöver nu även på internet.

Dessa satsningar har än så länge kostat väldigt mycket pengar, inte riktigt kommit igång och har därför underskattats och ibland till och med sågats av marknaden. Men om man gör en mer långsiktig bedömning så är det här satsningar som ligger helt rätt i tiden och som även kan ta Byggmax till en helt annan nivå och därför måste man återigen börja se på dem som ett utvecklingsbolag som man måste ge tid.  

 

Marknadsrisken finns:

Renoverings- och bygg-själv-hysterin har exploderat under de senaste åren och det är just därför som Byggmax har kunnat skörda sina framgångar. Om tiderna blir sämre så finns det alltid en ganska så stor risk att försäljningen dalar men det är en risk som finns i alla sådana här typer av bolag som är riktade mot konsumtion.

Via Byggmax kan man dock löpande få en bra direktavkastning på mellan 3-4 % och det är ganska så unikt i ett sådant här bolag som ändå har potential att växa markant under de kommande åren. Därför känns den risk/rewarden väldigt attraktiv, speciellt med tanke på att Byggmax är på väg att bygga någonting unikt inom sin bransch på internet.

 

Ett bra läge:

På grund av bland annat de senaste satsningarna som Byggmax har gjort och att de på kort sikt har och kommer belasta resultaten en aning så har marknaden tryckt ner aktien med över 25 % i år. Det medför att dagens läge känns som ett uppenbart tillfälle att ta en position i bolaget men bara om man tror på bolagets nya satsningar och är beredd att ge dem tid att på allvar förverkliga dem.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
20 maj 2016

Lunchanalys: En ny vd och en avvikelse

Det har hänt otroligt mycket inom Cybaero den senaste tiden och om ni är intresserade av att veta mer om t.ex. den senaste finansieringslösningen och de kommande leveranserna m.m. så hittar ni alla mina inlägg om Cybaero om ni scrollar ner längst ner i det här inlägget och klickar på ”taggen” som är märkt med just Cybero, då kommer hela flödet upp.

Men nu i dagens lunchanalys tänkte jag passa på att gå igenom de senaste händelserna inom Cybaero som har omfattat alltifrån ett vd-byte till avvikande revisionsberättelser och nedskrivningar.

 

Den operativa chefen blev vd:

Om vi börjar med vd-bytet så blev det förra veckan klart att Rolf Schytt som tidigare var operativ chef inom Cybaero tar över vd-posten efter Mikael Hult. Grunden för vd-bytet ligger i att Cybaero nu framöver mer på allvar ska gå över mot att fokusera på produktionen och försäljningen.

Enlig mig känns det här skiftet rimligt och jag ser faktiskt inte alls några orosfaktorer i den här processen. Det verkar vara sunda och tydliga företagsändamål som ligger bakom bytet och att det dessutom är Rolf Schytt som får ta över ser jag som en väldigt bra styrka. Han har bra koll på hela verksamheten från sin tidigare roll inom bolaget och dessutom en gedigen erfarenhet från hans tidigare erfarenheter som t.ex. omfattar flera andra vd-roller.

Även marknaden gillade det här vd-bytet och i många fall är en sådan sak någonting som marknaden inte brukar uppskatta och istället faktiskt ta emot det ganska så negativt. Men Cybaeros vd-byte togs alltså emot positivt och det antagligen på grund av att de flesta vet att det är just produktionen och försäljningen som bolaget måste få ordning på och att då Rolf Schytt på förhand ser ut att vara väldigt bra lämpad för det jobbet.

 

Förseningar som stör på mer än ett sätt:

Just produktionen och försäljningen tar oss även in på nästa nyhet som dock tyvärr inte alls var lika positiv som vd-bytet. När Cybaero nyligen släppte sin årsredovisning för år 2015 så innehöll den nämligen en avvikande revisionsberättelse. I stora drag och med andra ord kan man alltså säga att Cybaeros revisorer inte var helt säkra på att redovisningen var korrekt och det är ju aldrig bra.

Det hela handlar om Cybaeros fordran till den kinesiska köparen av det system som skulle ha blivit levererat i början av det här året men som flera gånger har blivit framskjutet på grund av förseningar inom utvecklingen med mera. Den förseningen medföra att bolagets revisor eventuellt anser att den beställningen inte är lika säker och solid längre, i alla fall inte rent redovisningstekniskt. Det pratades även om en eventuell nedskrivning men mer information än så har bolaget idag inte gått ut med.

Man kan nu alltså säga att till och med ännu mer nu hänger på att den här försenade leveransen verkligen blir av nu under juni månad som Cybaero har flaggat för. För om så inte blir fallet så är det nu alltså även redovisningstekniska faktorer som hotar bolaget och det i kombination med kassaflödet och produktionsproblemen bådar inte gott.

 

Det svänger:

Läget i Cybaero fortsätter alltså att svänga fram och tillbaka. För några veckor sedan såg nyhetsflödet riktigt bra ut för bolaget men sedan avlöstes de av den här ovanstående missen och det känns lite som att det är typiskt för just Cybaero.

Även om marknaden såklart inte gillade den här senaste nyheten så är jag inte speciellt oroad för just den detaljen även om jag som jag sagt tidigare är väldigt avvaktande gentemot bolaget just. Extremt mycket hänger på den här kommande leveransen nu i juni och till dess håller jag nästa andan, jag kommer i vilket fall inte agera på något sätt förens jag har fått in mer information från utfallet där.

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

Taggar (blogg): 
18 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Melker Schörling- En entreprenörsanda som man inte ska underskatta

I veckobrevet som skickades ut i söndags blev investmentbolaget, Melker Schörling veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.
 

Den här veckan faller veckans företag-tipset på investmentbolaget, Melker Schörling som bland annat sitter på innehav i Hexagon, Arhus Karlshamn, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol.

 

Miljoner blev miljarder:

Personen Melker Schörling som då även satte sitt eget namn på investmentbolaget är om vi kollar tillbaka i tiden mannen som gjorde miljoner till miljarder via lönsamma investeringar. Visserligen togs under tiden ganska så höga risker via stora lån m.m. men den styrka som finns inom det här investmentbolaget som kommer just ifrån att ha byggt upp någonting på egen hand kommer man som aktieägare kunna få ta del av även under en lång tid framöver.

Även innehavens inriktning har en mer personlig touch än vad många andra investmentbolag har. Flera stycken har varit med från ett väldigt tidigt skede så Melker Schörling som ägare har både ett stort inflytande och en hög grad av insyn vilket är viktigt om man vill göra bra investeringar.

 

Den unika entreprenörsandan:

Det slutar heller inte bara vid att det helt klart finns en mer närhet och personlig prägel inom Melker Schörling. Många andra investmentbolag har växt sig stora och nästan glömt bort aktieägarna på vägen men det kan man inte säga att Melker Schörling har gjort. Den entreprenörsanda som Melker Schörling som person själv sitter på och även sprider vidare i både investmentbolaget och i de bolag som man investerat i är näst intill unik. Den entreprenörsandan har bidragit till att Melker Schörling är det investmentbolag som gett sina aktieägare bäst avkastning under de senaste 10 åren då en investering under den tidsperioden nästan har kunnat tredubblas i värde.    

 

Vill alltid ha mer:

Att Melker Schörling tillsammans med sin familj idag fortfarande kontrollerar nästa 85 % av både rösterna och kapitalet i bolaget är också en styrka som oftast glöms bort på marknaden. På så sätt kan vi som aktieägare vara säkra på att samma anda och inritning kommer att fortsätta prioriteras även framöver för även om Melker Schörling har lyckats väldigt bra både som person och via sitt bolag så vill sådana här typer av personer alltid ha mer och hela tiden utvecklas och speciellt när man byggt upp allt på egen hand och längst ner från botten.

Om man är på jakt efter ett unikt investmentbolag både gällande innehaven och gällande den känslan av närhet till både Melker Schörling som bolag och som familj som faktiskt finns så är det här helt klart ett bolag som man bör ta sig en titt på ur det långsiktiga perspektivet.   

 

 

Trevlig lunch!
David 

9 maj 2016

Lunchanalys: Veckans företag från veckobrevet- Kinnevik, det bortglömda men unika investmentbolaget

Igår i veckobrevet blev investmentbolaget, Kinnevik veckans företag och nu tänkte jag även dela mig mig av tankarna kring bolaget här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Kinnevik är ett investmentbolag som nu för tiden framförallt fokuserar på investeringar inom kommunikation, e-handel, underhållning och finansiella tjänster. Verksamheten består både av helägda dotterbolag som genererar ett löpande kassaflöde samt av investeringar i noterade och onoterade bolag.

Några av de största och mest kända innehav är Millicom, Tele2, Zalando, Qliro Group, MTG, Metro och Rocket Internet.

 

Ett unikt investmentbolag:

Kinnevik är faktiskt ett unikt investmentbolag på många sätt och det både t.ex. rent innehavsmässigt och när det kommer till nytänkande. Sedan flera år har nämligen Kinnevik varit väldigt tydliga med att det är just teknik som de vill satsa mest på och de har genomfört en rad moderna omstruktureringar, både gällande innehaven och organisationen.

Så om man vill bort från de stora gamla klassiska svenska industriföretagen som merparten av de svenska investmentbolagen faktiskt fokuserar på så är det helt klart Kinnevik man ska kika på.    

Bolaget har till viss del blivit lite bortglömt och ibland till och med ratat under den senaste tiden på grund av de nya satsningarna och den förändrade riskbilden m.m. men det är lite synd för Kinnevik som investeringscase ser väldigt bra ut ur det långsiktiga perspektivet.

 

Fortfarande en del att bevisa:

Kinneviks väldigt konkreta omvandling mot teknikhållet har redan nu satt ganska så ordentliga spår och det både åt det positiva och negativa hållet. Egentligen så började Kinnevik att rikta sina blickar mot teknikhållet för väldigt många år sedan via satsningar på t.ex. telekom m.m. men det är nu under de senaste åren som de på allvar har börjat köpa på sig så kallade modern teknik. Många av dessa relativt nya investeringar har redan nu visat en god lönsamhet och andra inte men framförallt så har volatiliteten ökat både inom Kinnevik som bolag och för aktien och det beror helt enkelt på att de här lite nyare och moderna teknikinvesteringarna har en tendens att svänga lite mer då de är inne i intensiva tillväxtfaser så just en ökad volatilitet är någonting som man måste känna till och acceptera hos Kinnevik nu i dagens läge.

När fokus ligger så pass mycket på tillväxt och inte på resultatet rent finansiellt så är det även svårt att bedöma vissa satsningar som Kinnevik har gjort. Därför har de fortfarande en hel del kvar att bevis för även om de har en relativt hög omsättning på sina innehav och att de har visat att de kan göra relativt snabba miljardvinster från vissa försäljningar så finns det också några riktiga surdegar i portföljen så allt är inte bara frid och fröjd bara för att man har blivit moderna och satsar på ny teknik.    

 

En stark ställning:

Överlag har dock Kinnevik fortfarande en väldigt stark och även unik ställning runt om i större delar av världen. Risknivån har visserligen ökat succesivt under de senaste åren på grund av de nya satsningarna men även potentialen har hängt med uppåt väldigt bra. Om man vill exponera sig mot teknik ur ett väldigt brett perspektiv och om man är beredd att ta lite högre risk än hos andra investmentbolag och framförallt att man kan leva med och anpassa sig efter volatiliteten så tycker jag att Kinnevik är ett klockrent val. De har även gång på gång visat att de belönar sina ägare och det både via bra ordinarie utdelningar och flera extrautdelningar m.m. och det tycker jag är ett väldigt stort plus i kanten.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar