Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 december 2016

Flödet visar inte alltid hela sanningen

Många investerare följer sina bolag via flödet som kommer från media, olika pressmeddelanden och andra kanaler m.m. På så sätt kan man få en väldigt klar och tydlig bild över ett bolag men bara för att en bild är klar och tydlig betyder det inte att den visar sanningen. Kopplar man inte samman ett flöde av nyheter med verkligheten samt även aktiens utveckling på börsen får man ingen klar bild och det har jag här nedanför några tydliga exempel på, exemplen kommer direkt från min utdelningsportfölj.

 

McDonalds:

Om vi börjar med McDonalds som jag har som innehav i min utdelningsportfölj så har både det här bolaget och den här aktien dömts ut ganska så rejält i media under den senaste tiden. Det har t.ex. handlat om att den här typen av snabbmat är omodern o.s.v. och att därför hela bolaget är på väg att bli utdömt.

Men kollar man på verkligheten och så är McDonalds som företag i full fart med att anpassa sig efter den nya marknaden där snabbmat är på väg att bli en annan sak än vad den har varit under de tidigare åren. Kollar vi dessutom på aktien så har jag här fått en värde ökning på nästan 4 % på ett år och hela 26 % på tre år. Här ska det även tilläggas att jag under åren har fått en direktavkastning från utdelningarna på cirka 3 % och att bolaget har höjt sina utdelningar under hela 39 år i rad.

 

Microsoft:

Ett annat exempel är Microsoft som jag då också har i min utdelningsportfölj. Här har nyhetsflödet gång på gång dömt ut bolagets nya satsningar och sagt att de är en dinosaurie som hela tiden ligger steget efter.

Men om vi då återigen kollar på verkligheten så kan vi klart och tydligt se att Microsofts enorma kundbas m.m. har underskattats så även om alla ny satsningar inte har gått hela vägen än så länge har Microsoft redan en stabil grund att stå på.

Den här stabila grunden har under det senaste året givit min utdelningsportfölj en avkastning på nästan 13 % och under de senaste 3 åren över hela 60 %. Årliga utdelningar på mellan 2-3 % har också tickat på och den här totala avkastningen är jag mer än nöjd med.

 

Altria Group:    

Likadant har det varit för mitt innehav i Altria Group då deras tobaksprodukter har dömts ut i media och i nyhetsflödet under ett antal år nu. Men i samma veva har de aldrig satsat så mycket på forskning och utveckling av nya produkter samtidigt som det har givit mig en avkastning på över 15 % på ett år och på en bit över 75 % på tre år.

Direktavkastningen från utdelningarna på nästan 4 % per år tycker jag inte heller är något som man soppar under mattan.

 

Här har vi alltså tre tydliga exempel på företag som gång på gång under de senaste åren har blivit uttömda om man bara kollar på dem i nyhetsflödet. Ändå har jag dem i min utdelningsportfölj och har under samma år som de varit utdömda fått en fantastiskt avkastning så jag tycker att läxan här är väldigt tydlig, eller vad tycker ni?

Oavsett vad ni tycker om bolagen i mitt exempel, se till att aldrig döma et bolag eller en investering efter enbart ett flöde utan väg in alla delarna och då framförallt den faktiska avkastningen för det är det investeringar handlar om, eller hur?

 

David  

19 oktober 2016

De senaste inköpen till utdelningsportföljen

Trots en aning turbulenta och volatila börstider så fortsätter jag självklart att bygga vidare på min utdelningsportfölj, eller evighetsmaskinen som jag kallade portföljen för i mitt tidigare inlägg här. Som jag sa förra veckan så ökade jag på mitt innehav i Nokia och nu har jag även gjort ännu fler investeringar.

Till att börja med har jag under de senaste dagarna ökat på mitt innehav i norska Gjensidige. Den nordiska försäkringskoncernen är ett av mina grundinnehav och det är också på så sätt som jag exponerar mig mot finansiella tjänster i min utdelningsportfölj. Gjensidige har tuffat på bra uppåt under en bra tid och därför vill jag fortsätta att följa med den trenden uppåt för det verkar helt klart finnas en riktigt bra och genomgående styrka i bolaget just nu och direktavkastningen på en bra bit över 5 % är ju inte fel den heller.

Jag har även ökat på mitt innehav i Betsson och tillskillnad mot Gjensidige har trenden varit allt annat än uppåt i Betssons fall. Även Betsson är ett av mina grundinnehav och jag som långsiktig investerare är övertygad om att Betsson fortfarande är ett riktigt bra långsiktigt case (annars hade jag inte behållit innehavet) och därför har jag nu börjat köpa på mig aktier och det på riktigt attraktiva nivåer, enligt mig. Jag kommer med stor sannolikhet fortsätta att öka på mitt innehav i Betsson även inom den närmsta tiden.

Avslutningsvis för den här gången så har jag under de senaste dagarna även ökat på mitt innehav i Mc Donalds. Jag har tidigare pratat om pågående förändringar inom Mc Donalds och varför jag fortfarande ser dem som en stark aktör och det kan ni bland annat läsa mer om här. Men för övrigt så har bolagets aktie backat en aning under de senaste månaderna och därför valde jag nu att öka på mitt innehav.

 

Vad har ni köpt på er den senaste tiden?

 

David

6 april 2016

Snabbmaten siktar in sig på Afrika- Tvåsiffrig årlig tillväxt!

 

Över lag så växer snabbmatsbranschen i Afrika med mer än 10 % per år. Det har fått bland annat Mc Donalds som jag för övrigt är aktieägare i att börja agera och inta regionen. Visserligen har Mc Donalds funnits i länder som t.ex. Egypten och Sydafrika sedan 1990-talet men det är inte för ens nu som den stora ”invasionen” i regionen börjar ta fart.

Mc Donalds har en tydlig plan för hur de ska ta sig an Afrika och den kommer till en början gå ut på att satsa på de största länderna och de med bäst ekonomi i första hand. För verkligheten i Afrika är faktiskt den att de flesta av invånarna absolut inte har råd med ett mål på t.ex. Mc Donalds i dagens läge.

Just den sistnämnda faktorn medför såklart en hel del problem och det resulterar i att regionen är ganska så ostabil på just den marknaden just nu. Men i och med att regionen hela tiden utvecklas så kommer även efterfrågan på snabbmat att växa bland alla sorters människor. Så även om den riktigt stora efterfrågan inte finns där idag så är det viktigt att snabbmatskedjorna börjar etablera sig i regionen redan nu om de vill vara på plats och på rätt plats när efterfrågan börjar trappas upp på allvar.

Att Mc Donalds redan nu har planer på att på allvar börja etablera sig i Afrika ser jag därför som väldigt positivt. Även om det på kort sikt under några år kommer leda till ökade kostnader och kanske lite lägre vinster så anser jag som är en långsiktig investerare att det är rätt tillvägagångssätt. För om några år kommer det handla om vilken restaurangkedja som har sina restauranger på de bästa ställena och vilka som var där först så därför gäller det att börja i tid.

Jag håller för övrigt på att öka på mitt innehav i Mc Donalds som jag har i min utdelningsportfölj och då spelar sådana här detaljer en väldigt stor roll. Många anser att Mc Donalds aktie är ganska så dyr i dagens läge och det kan kanske stämma om man bara har tänkt att äga den på kort sikt. Ur det långsiktiga perspektivet tycker jag dock att den är köpvärd och det är just sådana här framtida triggers som då intåget i Afrika som jag anser att potentialen finns. På bilden högst upp här i inlägget kan ni även se att det fortfarande finns gott om etableringsmöjligheter för Mc Donalds i just Afrika. 

 

Många börjar även räkna bort Mc Donalds och snabbmat? Hur ser ni på den saken?

 

David

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar