Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 december 2016

Flödet visar inte alltid hela sanningen

Många investerare följer sina bolag via flödet som kommer från media, olika pressmeddelanden och andra kanaler m.m. På så sätt kan man få en väldigt klar och tydlig bild över ett bolag men bara för att en bild är klar och tydlig betyder det inte att den visar sanningen. Kopplar man inte samman ett flöde av nyheter med verkligheten samt även aktiens utveckling på börsen får man ingen klar bild och det har jag här nedanför några tydliga exempel på, exemplen kommer direkt från min utdelningsportfölj.

 

McDonalds:

Om vi börjar med McDonalds som jag har som innehav i min utdelningsportfölj så har både det här bolaget och den här aktien dömts ut ganska så rejält i media under den senaste tiden. Det har t.ex. handlat om att den här typen av snabbmat är omodern o.s.v. och att därför hela bolaget är på väg att bli utdömt.

Men kollar man på verkligheten och så är McDonalds som företag i full fart med att anpassa sig efter den nya marknaden där snabbmat är på väg att bli en annan sak än vad den har varit under de tidigare åren. Kollar vi dessutom på aktien så har jag här fått en värde ökning på nästan 4 % på ett år och hela 26 % på tre år. Här ska det även tilläggas att jag under åren har fått en direktavkastning från utdelningarna på cirka 3 % och att bolaget har höjt sina utdelningar under hela 39 år i rad.

 

Microsoft:

Ett annat exempel är Microsoft som jag då också har i min utdelningsportfölj. Här har nyhetsflödet gång på gång dömt ut bolagets nya satsningar och sagt att de är en dinosaurie som hela tiden ligger steget efter.

Men om vi då återigen kollar på verkligheten så kan vi klart och tydligt se att Microsofts enorma kundbas m.m. har underskattats så även om alla ny satsningar inte har gått hela vägen än så länge har Microsoft redan en stabil grund att stå på.

Den här stabila grunden har under det senaste året givit min utdelningsportfölj en avkastning på nästan 13 % och under de senaste 3 åren över hela 60 %. Årliga utdelningar på mellan 2-3 % har också tickat på och den här totala avkastningen är jag mer än nöjd med.

 

Altria Group:    

Likadant har det varit för mitt innehav i Altria Group då deras tobaksprodukter har dömts ut i media och i nyhetsflödet under ett antal år nu. Men i samma veva har de aldrig satsat så mycket på forskning och utveckling av nya produkter samtidigt som det har givit mig en avkastning på över 15 % på ett år och på en bit över 75 % på tre år.

Direktavkastningen från utdelningarna på nästan 4 % per år tycker jag inte heller är något som man soppar under mattan.

 

Här har vi alltså tre tydliga exempel på företag som gång på gång under de senaste åren har blivit uttömda om man bara kollar på dem i nyhetsflödet. Ändå har jag dem i min utdelningsportfölj och har under samma år som de varit utdömda fått en fantastiskt avkastning så jag tycker att läxan här är väldigt tydlig, eller vad tycker ni?

Oavsett vad ni tycker om bolagen i mitt exempel, se till att aldrig döma et bolag eller en investering efter enbart ett flöde utan väg in alla delarna och då framförallt den faktiska avkastningen för det är det investeringar handlar om, eller hur?

 

David  

18 maj 2016

Dagens snackis: Nya mobiltelefoner från Nokia

Dagens snackis blev att vi snart återigen kommer börja se mobiltelefoner med namnet Nokia på marknaden. Det beror för det första på att Nokia har tecknat ett licensavtal med HMD, som ger HMD rätt att ta fram en nya mobiltelefoner och läsplattor med Nokias varumärke på. Det beror även på att Microsoft som köpte Nokias mobiltelefonverksamhet har sålt den del av mobiltelefonverksamheten som består av enklare mobiltelefoner till just HMD.

Det här medför att Nokia framöver kommer få licensintäkter och då återigen tjäna pengar på mobiltelefoner och nu då även surfplattor. Den stora frågan här är om cirkeln nu är sluten eller om den här verksamheten ska fram och tillbaka fler gånger?

 

 

David

Taggar (blogg): 
7 april 2016

Tre ökningar i utdelningsportföljen

Nu under veckan har jag shoppat lite på börsen i Sverige och i USA via min utdelningsportfölj och det har så här långt blivit tre ökningar och det i Microsoft, Altria Group och Axfood. Dessa tre affärer var förhållandevis stora då jag har letat köplägen i just dessa aktier under en ganska lång tid nu så jag såg till att slå till ordentligt och även om jag inte blev helt nöjd till 100 % så är jag ändå övertygad om att dessa affärer kommer vara bra på lång sikt.  

Om jag ska ge er en snabb genomgång om varför jag ökade i just dessa tre bolag så var det ju för det första på grund av att jag tyckte att jag hittade köplägen och för att jag helt enkelt villa investera mer pengar just i dessa företag.

Sedan gällande Microsoft så tycker jag att det på ett väldigt bra sätt fortsätter att ta in bolaget i nästa era och det via allt ifrån ett ökat fokus mot de områden som går bra och via nya försäljningsmetoder m.m. Microsoft är ett av de ledande teknik- och IT-företagen i världen och jag tror starkt på hela den löpande omstruktureringen om man kan kalla det så i kombination med satsningar på nya områden kommer ta bolaget in i en nya era och även en väldigt lönsam sådan.

Altria Group har jag i min portfölj för att de gång på gång under åren har visat att de kan anpassa sig efter en marknad som hela tiden förändras, att de kan sälja sina produkter i stort sett oavsett vad samt för att marknaden fortfarande suktar efter deras produkter. I alla bolag speglas dock inte sådana här saker i aktien löpande men det tycker jag att det gör hos just Altria Group och det uppskattar jag som investerare och det i kombination med en direktavkastning på mellan 3-4 % tycker jag är svårt att slå.

Axfood har avslutningsvis under tidigare år varit en väldigt älskad aktie men nu den senaste tiden gått till att blivit lite mer ifrågasatt. Jag anser dock att den stabila kärnan finns kvar och det i kombination med satsningar på mat på internet och liknande tycker jag gör att Axfood fortfarande är ett väldigt intressant bolag, även om sådana nya satsningar sker mycket i skymundan så finns de där och det ser jag som ett stort plus.

 

Vad tycker ni om dessa tre företag? Det vore roligt att få lite olika synvinklar på saker och ting!

 

David  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar