Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 februari

Minesto: Framtidens energibolag

Framtidens förnybara energialternativ är redan och här och har under de senaste tio åren utvecklat sig i en rasande fart men än finns fortfarande mycket att hämta, både rent prestandamässigt och ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Ett bolag som jag har hållit koll på under ett par år nu är Minesto som via sina patenterade vattenkraftverk, Deep Green möjliggör energiutvinning ur havets vattenströmmar. Deep Greens konstruktion gör det möjligt att utnyttja långsamma strömmar, både tidvatten och andra havsströmmar.

Snabbfakta om Minesto:

  • Cirka 420 miljoner i börsvärde
  • Aktien handlas på First North Stockholm
  • Bolaget genomför nu nyemission på cirka 103 miljoner kronor
  • Minesto bedriver flera unika projekt inom förnybar energi

 

Innan ni läser intervjun här nedanför rekommenderar jag att ni kollar på informationsvideon om Minesto och deras Deep Green samt även läser intervjun med VD, Martin Edlund som TradeVenue genomförde här!

Mycket tas som ni kommer märka upp i videon samt i vd-intervjun men jag tänkte även gå in lite djupare på några detaljer här nedanför.
 

 

Patenterad teknik är nyckeln för investerare:

Ur ett investeringsmässigt perspektiv finns det idag väldigt många alternativ när man vill exponera sin portfölj mot framtidens energi och därför måste man bryta ner det ganska så rejält och verkligen ta fram de bolag med starkast case.

Ur Minestos perspektiv så sitter bolaget på patenterad teknik som öppnar upp för att utvinna energi ur havsströmmar vilket tidigare har visat sig vara ganska så komplicerat. Tekniken fungerar globalt och i olika miljöer och just den här aspekten är en av de absolut starkaste ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Jämfört med sina konkurrenter som bygger stora, tunga och dyra konstruktioner så jobbar Minesto istället med små och lätta lösningar där alla led också blir billigare. Det här gör att affärsmodellen blir betydligt mer skalbar vilket också kommer vara viktigt när det kommer till att konkurrera på den globala energimarknaden.   

 

Rätt i tiden ur flera aspekter:

De flesta länder, regioner, organisationer och till och med företag har redan sedan länge både tydliga och hårda miljömål för framtiden. Det medför att marknaden för förnybar energi kommer att fortsätta växa markant under många, många år framöver och Minestos position på den marknaden frontas nu av några viktiga detaljer.

För det är inte vilken förnybar energikälla eller vilken underliggande teknik som helst som kommer kunna slå igenom. Men när det kommer till Minesto så är bolagets produkt och teknik den enda verifierade som lönsamt kan producera el av långsamma havsströmmar och just det sistnämnda utgör den största marknaden för den här typen av energikälla.

Kostnaderna för produkten och tekniken hålls också nere, både inom bolaget och ut till kund och det även när det gäller service och underhåll i längden. Även det här gör att Minesto kan erbjuda en betydligt mer attraktiv kalkyl till sina kunder än vad många andra större aktörer inom förnybar energi kan.

 

Mycket ska falla på plats:

Minesto är såklart fortfarande ett ugnt bolag om man jämför med många andra inom branschen och även om produkten och tekniken på allvar börjar fall på plats så är det fortfarande mycket som ska klaffa och det framförallt kanske gällande försäljning och marknadsföring på en global nivå.

Men mycket finns som sagt redan i Minesto som case och det är intressant att se att bolaget nu genomför en nyemission (läs allt om den här) på lite mer än 100 miljoner kronor. Pengarna ska ju då användas till en global expansion och jag tycker att det mycket väl kan vara intressant att ta en position i bolaget nu i dagens läge.

 

Vad tycker ni om Minesto?

David   

26 maj 2017

Investera i fastigheter i Spanien - en marknad i förändringens tecken

Det är ingen hemlighet att den spanska fastighetsmarknaden har haft det väldigt tufft under de senaste åren. Det har fått både inhemska och utländska investerare och köpare att hålla sig bort och många fastigheter har därmed stått tomma och marknaden har varit helt stillastående.

Men nu under den senaste tiden har saker och ting börjat vända uppåt på allvar på den spanska fastighetsmarknaden och det är just det som jag nu tänkte visa er.

 

Utländska investerare och köpare vänder tillbaka till Spanien:  

Som sagt så har den spanska fastighetsmarknaden på allvar börjat vända uppåt igen och ett tydligt tecken på det är att utländska investerare och köpare återigen har börjat rikta sina blickar mot fastigheter i Spanien.

Men det hela har även här gått väldigt fort och det är inte enbart så att Spanien börjar se intressant ut igen utan sedan för cirka 1 år sedan har investerarna och köparna på allvar börjat agera igen och det har redan nu lite smått börjat spegla prisutvecklingen.

En av de stora anledningarna till att de har återvänt är att marknaden och aktörerna där började inse att botten var nådd och att det faktiskt fortfarande finns ett stort värde i spanska fastigheter, trots att den marknaden fick ta ordentligt med styrk under finanskrisen på grund av höga värderingar och höga belåningsgrader.

Det ska även tillägas att vi just nu håller på att se den här förändringen på nästan hela den spanska fastighetsmarknaden men en del so helt klart sticker ut i mängden är spanska solfastigheter och speciellt då ur ett perspektiv för utländska investerare och köpare.      

 

Bra marginaler och möjligheter:

Under just finanskrisen för cirka 8 år sedan tvingades de spanska bankerna att överta väldigt mycket fastigheter runt om i landet på grund av just överbelåning och en onaturligt optimistisk marknad som jag pratade om tidigare.

Det här har medfört att bankerna under alla dessa år har suttit på ett stort fastighetsbestånd som de egentligen inte vill sitta på men har tvingats till på grund av att de tidigare ägarna inte kunde betala för sig. Men det här är som sagt inte det bankerna vill eller deras huvudsakliga uppgift på marknaden och därför har de nu återigen börjat försöka sälja av sina stora bestånd.

Även det här är en av de stora anledningarna till att både investerarna och köparna har återvänt till den spanska marknaden för nu erbjuds igen fastigheter till attraktiva priser och går man via en bank så kan man dessutom bli erbjuden riktigt attraktiva finansieringsvillkor då bankerna som sagt börjar bli en aning desperata med att bli av med eller i alla fall förminska sina fastighetsbestånd.      

 

Ett intressant tillvägagångsätt för att investera i spanska fastigheter:

Även om jag tror att de flesta av oss investerare här på Aktieinkomster och TradeVenue tycker att det här låter intressant så är det antagligen långt ifrån alla av oss som har möjligheten att på egen hand investera i en fastighet på den spanska marknaden, jag själva har t.ex. inte det. Men därför tänkte jag nu efter att jag visat er att den spanska fastighetsmarknaden återigen är på uppgång visa er ett väldigt intressant alternativ när det kommer till investeringar i spanska fastigheter och som är på väg in till den svenska börsen.

Det är nämligen så att mellan den 12–30 maj, det vill säga till och med tisdag nästa vecka löper teckningsperioden i det svenska fastighetsbolaget, Quartiers Properties. Det här är ett svenskt fastighetsbolag som bedriver just fastighetsutveckling på den spanska solkusten och som precis som marknaden just nu befinner sig i en expansiv tillväxtfas.

Via att ta del av den återigen uppåtgående fastighetsmarknaden i Spanien och utnyttja faktorer som jag har nämnt som t.ex. att banker vill bli av med en hel del fastigheter och därför erbjuder bra finansieringsvillkor är Quartiers Properties nu på god väg att bygga upp en spansk fastighetsportfölj som innehåller solfastigheter med de mest attraktiva lägena. Här är tanken att förvalta, hyra ut och till viss del även sälja vissa fastigheter så småningom så den 21 juni nu under år 2017 när Quartiers Properties noteras har den svenska börsen för första gången ett heltäckande fastighetsbolag med en fullskalig inriktning på Spanien.    

Här har vi investerare alltså en unik möjlighet att från ett väldigt tidigt stadie ta del av både utvecklingen på den spanska fastighetsmarknaden och av ett nybygge av ett börsbolag i en expansiv tillväxtfas. Jag har här mest pratat om den spanska fastighetsmarknaden som om ni finner det här intressant och vill veta mer om just Quartiers Properties så kan ni även läsa TradeVenues bolagspresentation av, Quartiers Properties här och Quartiers Properties egna investeringsgenomgång i och med nyemissionen och börsnoteringen här.

 

Lycka till med era soliga investeringar,
David

28 oktober 2016

Ett uppiggande investeringsalternativ- investera i kaffe

Jag tror inte att jag bara talar för mig själv när jag säger att kaffe minst sagt är ett måste. Kaffe kan vara skillnaden på en bra och en dålig dag och drycken har enligt mig även den unika förmågan att kunna vända just en dålig dag till en bra dag. Kaffe är alltså en del av livet och varför då även inte rikta sina investeringar mot kaffe? 

 

Investera i kaffe:  

Många har säkert hört talas om att man kan investera direkt i kaffe via olika typer av certifikat och börhandlade fonder (ETF:er) m.m. Det är absolut ett alternativ men det är inte det alternativet som jag tänkte visa er idag.

Nu är det nämligen så att det svenska bolaget, Barista Fair Trade Coffee är i fullgång med sin nyemission där målet är att skapa Sveriges bästa kundägda kaffe-kedja. Än så länge har nästan 1000 personer valt att delta i nyemissionen och företaget ska ta in mellan 20-35 miljoner kronor och investerare erbjuds nu att teckna aktier för 20 kronor styck via Pepins.

Idag omsätter Barista 50 MSEK och har kaféer i Sthlm, Göteborg och Skåne. Nya utgångsläget blir nio lönsamma enheter med tillväxtpotential, som blir en bas att bygga verksamheten på. Det finns många finansiella detaljer att gå in djupare på men istället för att jag ska göra det här tänkte jag här nedanför visa er en intressant vinkel hos den här investeringen och det här företaget. Så istället hittar ni alla nödvändiga detaljer om Barista Fair Trade Coffee, finansiella som bolagsmässiga här.         

 

Intressant med en bra sak: 

Det är nämligen så att Barista Fair Trade Coffee inte är någon vanlig kaffe-kedja. För varje kopp kaffe som säljs bidrar Barista Fair Trade Coffee till måltider och skolgång m.m. för barn i bland annat Afrika. Det är inte mycket som slår en varm kopp kaffe utan då kanske en varm kopp kaffe som man för varje klunk vet bidrar till någonting bra.

Ur ett investeringsmässigt perspektiv ligger allt som Barista Fair Trade Coffee står för och är även helt rätt i tiden. Marknaden är nu öppen och hungrar faktiskt efter produkter och tjänster som kan göra vår värld lite bättre och att just det tankesättet aldrig har varit så här populärt som det är nu gör helt klart att trenden pekar uppåt för bolaget.   

 

Pepins överträffar marknaden:

Likasom att Barista Fair Trade Coffee inte är någon vanlig kaffe-kedja utan någonting helt unikt så kan man även säga att det här investeringsalternativet är likaså. Barista Fair Trade Coffee tar nämligen in sina nya ägare via equity crowdfunding-plattformen, Pepins som ganska nyligen slog upp sina portar.

Pepins ger alla möjligheten att upptäcka och bli delägare i spännande tillväxtföretag samt att företag får chansen att växa via nya investerare via Pepins plattform. Alvestaglass, Kronfönster och Paradox Interactive är några av de genomförda emissionerna. På bilden här nedanför ser ni exakt hur det går till när man investerar via Pepins plattform och jag tycker helt klart att Pepins redan nu har överträffat allt annat liknande på marknaden och inte minst när de ger oss investerar möjligheten att ta del av sådana här intressanta bolag som t.ex. Barista Fair Trade Coffee. 

 

Hur ser ni på den här investeringen i kaffe? Samt på vad Pepins har börjat erbjuda oss investerare?    

 

David 

14 juli 2016

Veckans ”citat”: ”Om du inte är beredd eller villig att delta i en nyemission…

Den här veckans citat är, ”Om du inte är beredd eller villig att delta i en nyemission bör du inte investera i företaget alls”

Hela grundtanken med en långsiktig investering är såklart alltid (eller bör i alla fall vara) att man tror på respektive företag och vill därför ta del av deras utveckling och vara med på deras fortsatta resa. Den grundtanken bör även innehålla viljan att stötta företaget t.ex. via en nyemission om läget blir tufft eller om de behöver ny finansiering av någon annan anledning, till t.ex. ett visst projekt eller investering med mera.

Om man inte är beredd att delta i en nyemission kommer inte bara ens aktier spädas ut om så skulle bli fallet, då innebär det att man på något underliggande sätt egentligen heller inte tror på företaget och då har man missat hela grundtanken. Självklart finns det olika typer av nyemissioner och olika anledningar till att företag väljer att genomföra dem men och självklart måste man bedöma varje enskild situation när den väl kommer men grundtanken bör i alla fall vara att man ska tro så mycket på ett företag man investerar i på lång sikt så att man är beredd att delta i en nyemission och stötta det om så behövs.

 

Vad tycker ni om det här tankesättet?

 

David         

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar