Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 juni 2016

Därför skiljer sig räntorna så mycket

I dagens låga ränteläge är det fler och fler personer som faktiskt börjar kolla på räntan och jämföra bankernas räntor med varandra. Det man då kan se är att räntorna skiljer sig en hel del på marknaden just nu vilket kan skapa en stor förvirring. Därför tänkte jag nu gå igenom varför räntorna kan skilja sig så pass mycket mellan de olika bankerna.

Självklart så styr ränteläget i respektive land räntorna hos olika banker till viss del men som sagt så finns det även en del andra faktorer som också väger in. Till att börja med så känner säkert de flesta till att en del av en banks verksamhet går in på att låna in pengar från sina kunder och sedan låna ut pengarna till andra kunder. De pengar som man sätter in på sitt sparkonto förflyttas alltså vidare och lånas ut till andra personer. Nu för tiden finns det regler för hur mycket banken måste låna in för att kunna låna ut en viss mängd och så vidare. Det här har oftast de större bankerna inget problem med då de redan har en bra kundbas som fungerar som en grund och det behöver inte locka in nya kunder via att ge dem en hög sparränta med mera. Det behöver dock mindre banker göra för eftersom att de inte har någon stor kundbas att luta sig tillbaka mot så måste de hela tiden hitta nya kunder att låna pengar från för att kunna fortsätta låna ut pengar och då erbjuder de helt enkelt en högre ränta en de lite större bankerna. Självklart tjänar de fortfarande pengar i slutändan då de bara tar en ännu högre utlåningsränta till de andra kunderna än vad du får som inlåningsränta.    

De större bankerna där man har t.ex. sina huslån, billån, sitt lönekonto och andra saker samlade vet även att det ska mycket till för att en kund ska byta bank. Vi människor som är kunder hos bankerna tycker helt enkelt att det är för jobbigt att byta bank och det känner så klart bankerna till och därför kan de i princip styra och ställa med räntorna hur de vill, mer eller mindre i alla fall. Vi måste också komma ihåg att hos en storbank där det redan finns en bra och stabil kundbas ligger första och högsta prioritet på utlåningen. Det är i den verksamhet som banken tjänar pengar och eftersom att inlåningen från kunderna i princip fungerar i vilket fall så kan de tära på gränserna mer där än vad de kan göra gällande utlåningen.

Slutligen så finns det även en hel del andra mindre faktorer som påverkar ränta hos olika banker. Det kan vara saker som att man måste låsa sina pengar under en viss tid om man vill ta del av den lite högre räntan. Eller så är det en mindre aktör som enbart vill locka till sig kunder som jag nämnde förut och då måste man ha koll på om den aktören omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte. En högre ränta kommer alltså oftast men krav eller negativa aspekter så det gäller att kolla upp saker och ting ordentligt innan man bestämmer sig för att sätta in pengar någonstans.

 

Lycka till i er jakt på höga räntor!
David     

Taggar (blogg): 
10 mars 2016

Lunchanalys: Centralbankerna bygger upp en falsk trygghet och ett beroende…

 

Eftersom att den Europeiska centralbanken (ECB) kommer med sitt räntebesked nu lite senare i eftermiddag (klockan 13:45) så tänkte jag att det nu i dagens lunchanalys skulle passa bra att kolla lite på vad den här aggressiva penningpolitiken som många centralbanker driver just nu kan medföra i längden.

 

Den falska tryggheten:

Jag börjar med att gå rakt på sak och hävda att i längden så så kommer den här tryggheten som centralbankerna försöker få fram och faktiskt har lyckats få fram enbart vara en falsk trygghet. Att stimulera marknaden via olika stödköp och räntesänkningar kan fungera bra och ge ganska så stora resultat i det kortsiktiga perspektivet men problemet är att när man väl har gjort marknaden van vid sådana här löpande stimulanser så kommer det vara väldigt svårt att veta när man ska sluta. Hela tanken är ju att hjälpa och stödja marknaden så länge det behövs och sedan när den klarar sig själv kan man ta bort stödhjulen. Men den stora frågan här är om den på allvar och på lång sikt kommer att kunna klara sig själv, nu när den vet att hjälp alltid kommer att finnas om så behövs?  

 

Beroendet:

Den ovanstående frågan leder oss även in på ett starkt och farligt beroende som har skapats på marknaden. Det beroendet eller begäret handlar om att flera av världens centralbanker har fått marknaden att mer eller mindre hela tiden kräva mer. Marknaden bryr sig inte längre om att de här stödåtgärderna är tillfälliga och till för att just stötta och hjälpa marknaden enbart när det behövs. Världens centralbanker har som sagt byggt upp ett farligt begär och om de fortsätter med det kan vi mycket väl börja dra paralleller med ett intensivt drogberoende och de flesta känner nog till vad som händer om man tar bort drogerna från en missbrukare och en person som är beroende.

Jag säger inte att det här kommer att hända på marknaden och i de länder där centralbankerna agerar aggressivt. Men det här är en väg och många börjar närma sig den avfarten just nu och det i en ganska så hög fart, frågan är om vi kommer hinna svänga åt ett annat håll?  
 

Inget fokus på helheten:  

Ytterligare ett problem som jag ser är att ingen här verkar fokusera på helheten. Trots att de flesta länder har varit globala på många sätt under en väldigt lång tid just nu så är det ibland skrämmande att se hur vissa länder och ibland även regioner stirrar sig blint på sig själva och inte på t.ex. världen i sin helhet eller i alla fall på de största allierade länderna och handelspartnerna m.m.   

Om alla länder ska styra t.ex. sina valutor och sin tillväxt så att det ser bra ut inom landet och på pappret kommer vi ganska så snart antagligen få se större problem och mer konflikter mellan olika länder. Tidigare har konflikter mellan länder handlat om land- eller tillgångsövertagande och varit på militär nivå. I framtiden kan vi mycket väl få se att det handlar om ekonomi till en betydligt högre grad än förut och det bör i längden oroa mer än någon annan konflikt runt om i världen.

 

Rimligt agerande eller en ny bubbla?

Om vi nu ska vända oss till den stora frågan gällande huruvida världens centralbanker agerar rätt och har agerat rätt eller om de bara bygger upp en ny bubbla? Den frågan är såklart omöjligt att svara på nu i dagens läge då man egentligen bara kan avgöra om det var en kris eller en så kallad bubbla i efterhand när det väl redan har hänt. Men spekulera kan man alltid och frågar ni mig så tycker jag att själva agerandet och tänket från många av världens centralbanker har varit rätt den senaste tiden även om det gått lite väl fort framåt. Problemet anser jag ligger i att de som sagt börjar göra marknaden van vid sådana här stimulanser och där är där den stora risken finns.

Om centralbankerna kunde kontrollera den risken så skulle de kunna bedriva vilken penningpolitik som helst men det kan de inte och det borde oroa marknaden mer än vad det gör, eller vad tycker ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
11 februari 2016

Lunchanalys: Riksbankens räntebesked (plus lite bonusprat om FED i USA)

Räntebeskedet:

Idag kom den svenska Riksbanken med ytterligare ett räntebesked och nu valde de att sänka räntan ännu mer och den här gången hela 15 punkter. Räntan i Sverige sänks nu alltså från – 0,35 % till – 0,50 % och samtidigt så meddelar Riksbanken återigen att de är beredda att göra mer och agera på fler sätt framöver vilket de har sagt varje gång den senaste tiden.

Även om de flesta faktiskt hade förväntat sig en räntesänkningen den här gången så blev den lite mer drastisk än vad många hade trott. En sänkning på 10 punkter till – 0,45 % var mer väntad men det var inte bara det som överraskade. Riksbanken var heller inte överens om sänkningen då röstningen uppges ha blivit 4-2 och det tycker inte jag känns så där jättelovande.

 

Analys:

Sammanfattningsvis fick vi idag alltså en hög räntesänkning som tyvärr även medförde en hel del frågetecken? Det första orosmomentet var som sagt att de styrande personerna i Riksbanken inte var överens om beskedet. Sedan tycker jag att de nu har snöat in sig alldeles för mycket på det så kallade KPI-indexet (Konsumentprisindex) som bland annat används till att mäta inflationen.

Riksbankens mål är alltså att styra inflationen, tillväxten och även den svenska kronan då de till och med har börjat prata om valutaåtgärder. Att vilja stärka tillväxten tycker jag är en sak men när det blir mer och mer tydligt att Riksbanken verkligen vill ha full kontroll (även om de såklart inte säger det själva) över dessa faktorer så börjar det gå överstyr. Jag hörde tidigare idag att Sveriges situation börjar likna den i Japan då deras centralbank i stora drag har försökt stimulera marknaden och landet på det här sättet i ganska så många år just nu utan att egentligen komma någon vart. Just den risken med att det är väldigt enkelt att köra fast när man agerar åt ett håll så här fort och så här drastiskt tycker jag att Riksbanken underskattar. Sverige är inte inne i någon krissituation utan det är bara Riksbanken som har snöat in sig på vissa tillväxtsiffror men är det inte så att man ibland måste låta tillväxten vara negativ, för allt kan ju inte bara röra sig uppåt hela tiden, eller? Så även om de agerar rätt så tycker jag personligen att det har gått alldeles för fort och de har helt enkelt för bråttom vilket väldigt lätt kan få det hela att slå slint och det är väldigt farligt att vänja marknaden vid sådant här agerande.

 

Punkterna här nedanför sammanfattar dagens räntebesked ur mitt perspektiv:

  • Räntesänkning på 0,15 punkter, - 0,35 % till – 0,50 %
  • Riksbanken kommer att göra mer, sänkningar? Stödköp? Agerande gällande valutan?
  • Riksbanken spelar ett högt och möjligtvis farligt spel
  • Riksbanken är för fokuserade på vissa nyckeltal
  • Att Riksbanken inte var överens skapar oro

 

FED och Janet Yellen är också i farten:

Under den här veckan har marknaden även riktat ett stort fokus mot USA:s centralbank, FED och dess ordförande Janet Yellen. Det beror på att hon talat inför och blivit utfrågad av bland annat den amerikanska kongressen och finansutskottet m.m. och nu har hon faktiskt visat en lite större styrka, tydlighet och självsäkerhet.

Överlag så har Janet Yellen flaggat för försatta kontinuerliga räntehöjningar samt varit mer tydlig med vad de menar när FED bevakar marknaden noggrant. Där handlade det inte som marknaden tidigare trodde att FED har bytt strategi och istället blivit mer avvaktande utan det handlar mer om att de vill få in en så bra tajming som möjligt i deras agerande. FED har alltså en tydlig och konkret plan gällande hur de kommer agera gällande räntan framöver och det var exakt det som marknaden trodde att de saknade men nu har vi alltså fått svar på tal från Janet Yellen.

Marknaden har tagit emot Janet Yellen uttalanden och svar väldigt bra under veckan och hon har under flera dagar stärkt börsen (även om det har varit andra negativa faktorer som tillslut tagit över). Jag anser att det viktigaste här har varit att vi fått mer tydliga besked från FED och det har helt klart lugnat marknaden. Så nu är det bara att hoppas på att FED nu har insett att det är viktigt att vara övertydlig hela tiden och det är ju bevisligen inte så svårt att vara det.  

 

Dessa punkter sammanfattar det viktigaste som FED och Janet Yellen har kommit med under veckan:  

  • FED har en tydlig plan gällande räntan
  • FED bevakar marknaden noggrant för att anpassa sig, inte för att bli mer avvaktande
  • FED har blivit mer tydliga i sina besked och uttalanden, hoppas att det håller i sig

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
28 januari 2016

Lunchanalys: Gårdagens räntebesked från FED i USA

Under kvällen igår kom amerikanska FED med ett nytt räntebesked och utfallet blev att räntan lämnades oförändrad på de tidigare intervallet intervallet 0,25-0,50 % i USA. Representanterna från FED var heller inte lika optimistiska som vid räntehöjningen i december förra året. Det blev igår tydligt att FED kommer få det betydligt svårare med sin penningpolitik framöver och de löpande höjningarna av räntan som många räknade med efter den första höjningen är inte lika självklara längre.

I och med det här beskedet sa FED också att de nu framöver kommer att bevaka marknadens utveckling och löpande göra bedömningar om hur läget ser ut. Tidigare har de varit ganska så positivt inställda till den framtida utvecklingen och tillväxten m.m. men nu har de alltså svängt ganska så rejält när det kommer till deras åsikter och inställning.

Jag personligen tycker att gårdagens besked klart och tydligt visar att FED gick alldeles för snabbt fram när det valde att höja räntan i slutet av förra året. I och med den höjningen så ändrade FED även marknadens syn på den framtida penningpolitiken och även om det inte är hela världen att de inte kan leva upp till den nya bilden efter den första månaden så tror jag att det här även kommer bli ett problem framöver i år, kanske till och med under hela år 2016.

Den här vändningen från FED skapar oro på världens börser redan nu och om det blir en trend att de från månad till månad blir mer och mer otydliga så kan det här bli en väldigt stor orosfaktor. Enligt mig borde FED varit mer avvaktande med räntehöjningarna och den här nya penningpolitiken. FED efterlyser en så stabil marknad som möjligt men när de själva beter sig och agerar på det här sättet så bidrar de bara till ännu mer osäkerhet och volatilitet så jag får inte det hela att hänga ihop här, får ni det?

Oavsett vad jag tycker så tror jag tyvärr att vi måste vänja oss vid att FED:s agerande kommer se ut på det här sättet. Marknaden är inte tillräckligt stabil för att deras första tanke med den kommande penningpolitiken ska fungera och då får istället sådana här varierande besked och uttalanden från månad till månad.

Som vanligt gäller det alltså att anpassa sig efter det aktuella marknadsläget och igår tycker jag att dessa förutsättningar ändrades en hel del. Vad tror ni om mina tankar och inställningen till FED framöver och hur tänker ni?

 

Trevlig lunch!
David   

Taggar (blogg): 
18 december 2015

FED kanske inte borde ha höjt räntan…

I onsdags valde den amerikanska centralbanken FED att höja räntan med 25 punkter och det är den första räntehöjningen i USA på nästan 10 år. Det här togs till en början emot väldigt positivt både i USA och runt om i övriga världen men den stora frågan nu är om den positiviteten enbart var en väldigt kortsiktig effekt och om FED verkligen agerade rätt när de valde att höja räntan?

De flesta hade förväntat sig en höjning under en ganska så lån tid innan och det medförde att pressen mot FED såklart var väldigt stor. Dessa förväntningar hade även medfört att om FED hade valt att inte höja räntan så hade det beskedet tagits emot väldigt negativt av marknaden och det skulle även ses som ett svaghetstecken gällande den amerikanska ekonomin.

Men om vi åter går tillbaka till frågan huruvida FED gjorde rätt som höjde räntan så anser jag nu efter några dagars efterforskningar att det inte var rätt. USA:s ekonomi är inte tillräckligt stark och stabil i dagens läge och vi har den senaste tiden inte fått se några tydliga indikatorer på att saker och ting är på väg att vända uppåt på allvar inom den närmsta tiden. Det är inte just den här räntehöjningen som jag anser är problemet för den kommer inte påverka helheten speciellt mycket. Utan det är att FED nu måste fortsätta att höja räntan som är det stora problemet för nu har de byggt upp en falsk trygghet och om de inte fortsätter på den banan kommer de riktiga problemen återigen komma upp till ytan och då är vi tillbaka på ruta 1 igen.

Det kan visserligen hända att vi får se kanske en räntehöjning till under den kommande tiden men i längden tror jag att FED kommer få det väldigt svårt, i alla fall så som läget ser ut just nu. Det här medför alltså att man enbart skjuter fram sina problem och den här räntehöjningen verkar det som att man gjorde enbart på grund av alla höga förväntningar och påtryckningar.

Jag tycker slutligen alltså att det var fel av FED att höja räntan i dagens läge och det av den enkla anledningen att det är bättre att göra marknaden besviken nu direkt och ta en mindre smäll än att skjuta fram det och på ett sätt bygga upp en liten minibubbla som kommer slå tillbaka betydligt hårdare när den väl spricker.

 

Vad tycker ni? Anser ni att FED agerade rätt i onsdags?

 

David       

Taggar (blogg): 
15 december 2015

Ränteanalys: Det enklaste alternativet?

Idag valde den svenska Riksbanken att inte röra reporäntan utan de lämnade den oförändrad på- 0,35 %. Stödköpen av statsobligationer fortsätter enligt eden tidigare planen och den stärker sig just nu till och med det första halvåret under år 2016. Riksbanken fortsätter dock att vara tydlig med att de fortfarande har högsta beredskap och de är hela tiden beredda att göra mer och införa fler åtgärder om så skulle behövas.

I samband med det här räntebeskedet sa även Riksbanken att allt kring det här beslutet grundas på att den svenska ekonomin har visat mer styrka än vad som var förväntat den senaste tiden och därför ansåg man att det inte behövdes ytterligare räntesänkningar just nu.

Mina reflektioner kring dagens räntebesked är dock lite annorlunda och inte bara att Sverige verkar stå starkt just nu. Jag ser det samtidigt så att Riksbanken till ganska så hög grad garderar sig och är ganska så avvaktande. Nu när läget just för stunden är tillräckligt stabilt så att räntan inte behöver sänkas ytterligare så väljer nog Riksbanken att inte göra någonting på grund av att de vet att det här inte kan vara för evigt. Någon gång ska räntan uppåt igen och om nivåerna då är för låga så kommer det då uppstå problem på grund av att vägen tillbaka är för lång och av den anledningen tror jag att Riksbanken väljer att gardera sig och avvakta vid varje tillfälle som de får möjlighet.    

Med andra ord så tror jag alltså att Riksbanken den här gången väljer den enklaste utvägen. Jag säger inte att jag tycker att de bort sänkt räntan ytterligare men det jag vill få fram är att jag anser att Riksbanken inte kommunicerar fullt ut om varför de gör som de gör och det kan eventuellt slå tillbaka i längden och framöver. 

Men för att slutligen ge er min åsikt om det här räntebeskedet så anser jag att det är ett korrekt beslut och ett bra agerande. Utan att gå in mer i detalj så tycker jag faktiskt att det här med räntan och penningpolitiken har börjat spåra ut lite så jag är för att de nu väljer att ta det lite lugnare så dagens besked får ändå tummen upp av mig men jag efterlyser som sagt mer och bättre kommunikation.

 

Ha nu en trevlig lunch!
David        

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar