Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 november 2016

Utdelningsportföljen utökar i Millicom och Ratos

Under de senaste veckorna har jag genomfört två stycken nya inköp eller ökningar rättar sagt till min utdelningsportfölj. Anledningarna till att jag valde att öka i just dessa bolag kan ni läsa mer om här nedanför men jag vill även tillägga att jag tycker att börsläget har varit otroligt svårtolkat under en rad månader just nu och därför har jag legat ganska så lågt med nya affärer. Det är inte det att jag inte har hittat attraktiva köpläget på börsen eller bland mina portföljbolag utan det har varit det att det har varit svårt att veta om de köplägen som uppstår verkligen är riktiga köplägen eller om det bara har varit väl kamouflerade och det speciellt nu under den senaste rapportperioden.

Men nu har jag alltså ökat på mina innanhav i Millicom och Raots och om vi börjar med att ta en titt på Millicom så var det kursfallet tidigare i år kombinerat med de fortsatta tillväxtmöjligheterna i tillväxtländer som fick mig att slå till. Telekom är framtiden i alla länder och här är Millicom bra positionerade inom en rad olika områden och därför anser jag att de kort och gott är ett klockrent case som man kan fynda på dagens nivåer.

Gällande Ratos så har även den aktien backat rejält under den senaste tiden och här är det många som anser att man inte ser något ljus i tunneln över huvud taget. Jag kan förstå det tankesättet men det är samtidigt vid sådana tillfällen som jag brukar gilla att köpa aktier i företag som jag är övertygad om kommer kunna prestera väldigt bra på lång sikt om man bara ger dem tid och just ett sådant case är Ratos. Därför valde jag att öka på mitt innehav även här men samtidigt är jag ändå medveten om att det antagligen inte kommer bli min ökning på de lägsta nivåerna innan det vänder men om Ratos ska ner ännu mer är jag beredd att köpa på mig ännu mer.

 

Avslutningsvis vill jag också bara tillägga att jag just nu i dagens läge inte direkt tycker att marknadsläget har blivit mer lättolkat. Men det dyker hela tiden upp intressanta köplägen och därför kommer det nog bli ett par till köp för mig innan året är slut och då återkommer jag med en ny uppdatering.

 

David         

Taggar (blogg): 
27 juni 2016

Analys: Ratos- Investeringarna har hamnat i skymundan

I det senaste veckobrevet som skickades ut tidigare idag blev Ratos veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

I veckobrevet den här veckan blev alltså investment- och private equity-bolaget, Ratos veckans företag. Även om Ratos har haft och har en hel del stora problem så finns det styrkor och positiva aspekter om man kollar på det fundamentala och det medför att Ratos aktie helt klart känns köpvärd ur det långsiktiga perspektivet.

 

Problemen löser av varandra:

Under de senaste åren har Ratos haft en rad olika strukturella problem gällande alltifrån ledningen och det styrande personerna till en bristande tro från marknadens sida. Det i kombination med dålig tajming gällande vissa investeringar samt att vissa portföljbolag inte riktigt har utvecklat sig som man har förutspått har medfört både en markant lägre aktiekurs (Ratos aktie har sjunkit med cirka 20 % under de senaste 3 åren) och även ett lägre resultat och en sämre utveckling överlag för hela Ratos portfölj.

Problemen har alltså minst sagt avlöst varandra inom Ratos under de senaste åren och även om alla problem är långtifrån lösta så finns det ljuspunkter och dessa missar de flesta handlare och aktörer på marknaden just nu.

 

Investeringarna har hamnat i skymundan:

Även om Ratos har tajmat vissa av sina investeringar ganska så fel under de senaste åren (t.ex. de enorma miljardinvesteringarna inom oljebranschen) så har de även gjort några riktiga bra affärer under samma tidsperiod och många av portföljbolagen börjar sakta men säkert att röra sig i rätt riktning.

Det här har dock mer eller mindre hamnat helt i skymundan och det delvis på grund av alla problem men också på grund av att marknaden tidigare har varit van vid att Ratos är ett unikt investmentbolag som växer snabbt och mycket hela tiden. Det tankesättet gällande Ratos måste man tyvärr antagligen lämna bakom sig men ”nya” Ratos som är på väg att växa fram kan mycket väl bli minst lika intressant.  

 

Ratos är på väg att förändras:

Som sagt så håller Ratos som företag helt klart på att förändras och det har pågått under ett bra tag nu, även om de flesta väljer att enbart fokusera på det negativa. Man kommer inte längre kunna förvänta sig snabba vinster från Ratos sida och det kommer man inte kunna göra inom några riskkapital- eller investmentbolag framöver, i alla fall inte på samma sätt som förut.

När bolagen tvingas bli mer långsiktiga och uthålliga så måste även investerarna bli det. Ratos har en ganska så unik inriktning som investmentbolag då de mer liknar ett riskkapitalbolag. Den unika inriktningen kommer aktieägarna med stor sannolikhet fortsätta att kunna tjäna väldigt mycket pengar på i längden men det förutsätter som sagt att man anpassar sin investering efter det nya läget i Ratos samt att man blir betydligt mer långsiktig än tidigare men om man som investerare kan uppfylla det kan det vara väldigt intressant att återigen börja kika på Ratos.     

 

 

David

Taggar (blogg): 
7 mars 2016

Det händer saker i Ratos

För några veckor sedan publicerade jag en analys av private equity-bolaget Ratos och där riktades en stor del av fokus mot att Ratos jobbar på bra i skymundan och kan vara på väg tillbaka på allvar. Den analysen kan ni kolla in här men nu tänkte jag visa er ett bra och aktuellt exempel på att bolaget faktiskt jobbar på väldigt bra i skymundan.

För några dagar sedan blev det nämligen känt att Ratos kan vara på väg att göra en exit i vin- och spritleverantören, ArcusGruppen via en börsnotering. Om dessa spekulationer kommer stämma överens någorlunda med verkligheten och värderingen skulle bli ungefär vad analytikerna tror om ArcusGruppen börsnoteras så skulle det här kunna medföra att Ratos plockar hem över en miljard kronor i vinst.

Det är just sådana här saker som kan ge svar på tal när det kommer till t.ex. marknadens osäkerhet kring Ratos utdelningar och till deras allmänna förmåga att tjäna pengar och göra bra affärer. Alla dessa saker har ifrågasatts rejält under den senaste tiden och även om man som långsiktig investerare tror på bolaget så känns det som att det är dags att även sådana här detaljer hos Ratos uppmärksammas lite mer. Annars kan man visserligen passa på att fortsätta utnyttja den här situationen till att köpa på sig Ratos-aktier billigt, det gör i alla fall jag.

 

Hur agerar ni i Ratos just nu och vad tycker ni om marknadens väldigt mörka syn på bolaget?

 

 

David  

Taggar (blogg): 
19 februari 2016

De svenska investmentbolagen, del 3: Vilka bolag ska man investera i?

Under de senaste dagarna har jag i två olika delar (två olika inlägg) kikat på det svenska investmentbolagen och lite kort sammanfattat deras verksamheter, innehav och strategier m.m. I de två delarna har jag kollat på Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen, Melker Schörling, Latour, Ratos, Öresund, Creades, Traction, Svolder, East Capital Explorer och Bure Equity och ni hittar den första delen här och den andra delen här. Nu tänkte jag kolla lite på vad som är viktigt att kika på när man ska välja vilka investmentbolag man ska investera i och det här blir alltså den tredje och den sista delen för den här gången.

 

Ett attraktivt alternativ:
Till att börja med vill jag återigen bara säga att jag i i princip alla fall skulle föredra att bygga upp en portfölj med bara investmentbolag istället för att sprida investeringarna i olika fonder. Via att välja några investmentbolag så kan man få en väldigt bra spridning, oftast bättre än de man får i olika fonder och dessutom får man ta del av en större del av avkastningen och utdelningar m.m. och så slipper man även de höga förvaltningsavgifterna från fonderna som i längden äter upp en väldigt stor del av avkastningen.

I videoklippet här nedanför kan ni klart och tydligt se hur fondavgifterna äter upp avkastningen i längden och det slipper man då helt om man istället satsar på att investera i investmentbolag.

 

 

Kolla på innehaven:     
En av de viktigaste detaljerna när det kommer till att välja vilka investmentbolag man ska investera i är självklart innehaven. Här finns det inget rätt eller fel utan det handlar om vad man själv är på jakt efter, vilken risk man vill ta och vad man vill exponera sig mot.

Det jag anser är viktigast att tänka på här är att man kollar ordentligt på de olika investmentbolagens innehav om man har tänkt att investera i flera stycken. Som ni säkert såg i genomgångarna så har vissa bolag ganska så liknande innehav och då kanske det är bättre att välja något annat så man får en så bra spridning som möjligt.

Innehaven hos investmentbolagen är alltså den viktigaste frågan här men svaren blir också personliga till 100 % och mitt tips är att ni klickar er in på bolagens hemsidor då man där hittar väldigt bra information om just innehaven m.m.

  

Ägarna är en viktig faktor:
En annan viktig faktor tycker jag är ägarna som står bakom respektive investmentbolag. I de flesta fall är det väldigt tydligt som t.ex. familjen Wallenberg i Investor, Melker Schörling i Melker Schörling, Mats Qviberg i Öresund och Sven Hagströmer Creades och så vidare. Här handlar det om personkemi och tidigare framgångar och den här faktorn är viktigare än vad man kan tro. Eftersom att det är den här personen eller personerna som direkt eller indirekt kommer förvalta dina investerade pengar så är det väldigt viktigt att man ”kommer överens”  med dessa personer för om man inte gör det är det som att investera i ett bolag som man inte tror på.

Många av de här personerna har även varit med under en väldigt lång tid och det är därför inte troligt att de kommer ändra på sig nu eller framöver. De har sin strategi och sitt tankesätt som de arbetar efter och gillar man inte det så är det lika bra att vända sig någon annanstans.   

 

Strategin och verksamheten:
De styrande personerna tar oss även in på själva strategin och verksamheten hos de olika investmentbolagen. När jag säger strategi så menar jag att om man är en långsiktig investerare så är det väldigt troligt att en långsiktig strategi hos investmentbolagen passar in bäst hos just en själv. Sedan får man även fråga sig själv om man vill ha aktivt ägande, det vill säga vill man att representanter från investmentbolagen ska gå in och styra och ställa i bolagen som de investerar i eller ska de få sköta verksamhet på egen hand? Svaret på den här frågan sammankopplas även med ovanstående stycke då det helt enkelt handlar om vad för kompetens investmentbolagets anställda sitter på.

Många investmentbolag har även andra verksamheter som t.ex. satsningar på riskkapital eller egna verksamheter inom industri m.m. och då är frågan om man även vill ha det eller om man bara vill komma åt rena investeringar i t.ex. olika börsbolag eller onoterade bolag.  

 

Avkastningen och finansiell data:    
Självklart är även den finansiella biten en väldigt viktig faktor i sådana här val och det som är viktigt att kolla på här är vilken avkastningen de har uppnått tidigare på sina investeringar för även om historiken inte säger någonting om framtiden så kan man få ett hum om vad de är kapabla till. Sedan är utdelningen även en viktig faktor och här kan man framförallt kolla på hur utdelningstillväxten har sett ut.

Sedan finns det även någonting som kallas för substansvärde och här pratar man ofta även om substansrabatten i investmentbolagen. Substansvärdet är summan av värdet på de tillgångar som det aktuella investmentbolaget har. Då är sedan substansrabatten skillnaden mellan det aktuella värdet på tillgångarna och värdet på investmentbolagets aktie. Det innebär alltså att man i vissa fall kan komma åt innehaven som kanske består av stora börsnoterade svenska bolag till ett lägre pris om man investerar vi ett investmentbolag.

Sedan kan investmentbolagen även handlas till en premie på börsen och då är situationen omvänd. Då tvingas man som investerare att betala ett högre pris för aktierna i investmentbolaget och det kan t.ex. beror på att man får betala för en hög kompetens och bra historik m.m.      

 

Sammanfattning:
Punkterna här nedanför tycker jag sammanfattar hur man ska gå tillväga när man ska välja investmentbolag väldigt bra. Det hela är egentligen inte speciellt svårt då man i princip kan använda sig av samma metoder som när man väljer fonder, det vill säga att man t.ex. kollar på innehaven och förvaltarna som i det här fallet är huvudägarna och så vidare.

 

 • En portfölj med några olika investmentbolag kommer med stor sannolikhet att slå en fondportfölj markant i längden.
   
 • Kolla noggrant på innehaven, är det mycket noterade bolag, onoterade bolag, små bolag eller stora bolag m.m. Gör upp en konkret plan gällande vad du är på jakt efter och se till att inte välja investmentbolag med för lika innehav.
   
 • Analysera ägarna är också en viktig detalj då man kan säga att det är dessa personer som kommer förvalta dina pengar framöver, precis som respektive fondförvaltare gör.  
   
 • Strategin och verksamheten är också väldigt viktig då det inte bra är innehaven i ett investmentbolagen som man investerar i. Man måste även gilla själva verksamheten och tillvägagångsätteten för annars är det som sagt som att investera i ett bolag vars verksamhet man inte tror på.
   
 • Avslutningsvis har vi då även den finansiella biten. Här anser jag att utdelningarna samt substansvärdet är de viktigaste faktorerna och gällande just utdelningarna så kan det även vara bra att kolla på hur de ser ut hos investmentbolagets innehav då det blir dessa som indirekt flödar vidare till dig som ägare.    

 

Fråga gärna:
Jag hoppas att den är genomgången i tre delar nu har gett er en väldigt bra koll på de svenska investmentbolagen samt på vad man ska tänka på när man ska välja vilka man ska investera i. Avslutningsvis tänkte även säga att ni jättegärna får slänga iväg en kommentar här nedanför med era kriterier och tankar när det kommer till investmentbolagen så kan jag försöka tipsa er om vilket bolag som eventuellt passar just dig, om ni nu skulle vilja det.

 

 

Ha nu en trevlig fredagslunch!
David 

17 februari 2016

Lunchanalys: De svenska investmentbolagen, del 1

Visste ni att det faktiskt finns över 10 olika investmentbolag noterade på den svenska börsen? Vissa har en ganska så liknande verksamhet men flera skiljer sig också åt gentemot de andra så hela den mixande kompotten är minst sagt väldigt intressant och blandad på många sätt.

Ur ett investeringsmässigt perspektiv tycker jag att många av investmentbolagen är helt fantastiska då man via enbart en investering får en väldigt bra spridning på sin portfölj m.m. Den spridningen kan många gånger jämföras med den som man får i olika fonder men i de flesta fall tycker jag att en direktinvestering i ett eller flera investmentbolag är ett överlägset alternativ. Därför tänkte jag nu i tre delar gå igenom de svenska investmentbolag och kolla lite på hur deras innehav ser ut och hur jag ser på dem i dagens läge m.m.

Den första delen som ni hittar här nedanför samt den andra delen kommer att innehålla de konkreta genomgångarna av investmentbolagen. Sedan i den tredje och den sista delen kommer jag att gå igenom vad man ska tänka på när man väljer investmentbolag att investera i samt vilket bolag som passar olika investerartyper o.s.v.   

 

Investor:
Investor är ett investmentbolag med huvudsakligt fokus på svenska storbolag men också på andra och mindre bolag och områden och det t.ex. via deras riskkapitalbolag EQT. Investor sitter idag på direkta eller indirekta innehav i t.ex. ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Nasdaq, Sobi, Wärtsilä, Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris, Grand Hotel, och Vectura m.m.  

Enligt mig så är Investor det självklara valet om man som investerare vill exponera sig mot både Sveriges storbolag samt mot lite mindre tillväxtbolag. Deras satsning på riskkapital har blivit ett av de mest framgångsrika bolagen i Europa och den ”lilla” extra touchen hos Investor gillar jag skarpt. Man får även en direktavkastning från de årliga utdelningarna på nästan 4 % vilket också känns väldigt attraktivt.   

 

Industrivärden:
Industrivärden är ett investmentbolag i Norden med ägande koncentrerat på nordiska börsbolag. Långsiktigt och aktivt ägande prioriteras och innehaven består bland annat av stora poster i Handelsbanken, SSAB, SCA, Ericsson, Volvo, Skanska, och ICA.

Industrivärden skiljer sig inte jättemycket från Investor, i alla fall inte om man kolla på kärninnehaven och kärnverksamheten. Om man i längden vill ha ett stabilt investmentbolag med en bra utdelning och inte någonting mer eller extra så tycker jag att Industrivärden är ett bra val. Bolaget kan fungera som en väldigt bra grund i en portfölj och direktavkastningen ligger idag på ungefär 3,50 %.   

 

Kinnevik:
Kinneviks innehav finns till största del inom kommunikation, e-handel, underhållning och finansiella tjänster. Innehaven består bland annat av stora poster i Millicom, Tele2, Zalando, Qliro Group, Avito, Rocket Internet, MTG, Black Earth Farming och Transcom m.fl.

Om man vill ha ett investmentbolag som inte riktar sig mot t.ex. industrin till största del så är Kinnevik helt klart ett intressant alternativ. Vill man ha en mer teknisk och innovativ exponering så är det helt klart Kinnevik som gäller men då måste man även acceptera att både risken och volatiliteten är högre. Kinneviks direktavkastning ligger också på ungefär 4 % per år.

 

Lundbergföretagen:
Lundbergföretagen liknar både Investor och Industrivärden på många sätt då de har stora innehav i t.ex. Handelsbanken, Husqvarna, Industrivärden, Indutrade, Skanska och Sandvik. Den stora skillnaden med Lundbergföretagen är att ett stort fokus riktas mot fastigheter och det via deras onoterad bolag Fastighets AB L E Lundberg som sitter på över 150 fastigheter inom kontors- och butikslokaler samt även bostadslägenheter.

Lundbergföretagen är investmentbolag för de investerare som är intresserad av fastigheter men kanske inte enbart vill exponera sig mot fastighetsmarknaden via t.ex. en investering i ett fastighetsbolag. Via en investering i Lundbergföretagen får man både exponeringen mot fastigheter och mot några av Sveriges största börsbolag och det kan vara en perfekt grund i en portfölj. Lundbergföretagen direktavkastning är lite lägre och ligger på mellan 1-1,5 %.

 

Melker Schörling:
Melker Schörling är personen och investmentbolaget som gjort miljoner till miljarder via investeringar i både bolag på börsen och onoterade bolag. Portföljen består bland annat av Hexagon, Arhus Karlshamn, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol.

Melker Schörling innehar en lite högre entreprenörsanda än många andra investmentbolag vilket har genererat en väldigt bra avkastning med tiden. Så om man vill bort lite från de största investmentbolagen och komma lite närmare hela bolaget så är Melker Schörling ett intressant alternativ. Entreprenörsanda påverkar dock direktavkastningen en aning då den idag ligger på lite mindre än 1 %.

 

Latour:
Latour liknar Melker Schörling på många sätt då de sitter på innehav i t.ex. Assa Abloy, Securitas, Sweco, Fagerhult, HMS Networks, Loomis, Nederman, Nobia, Tomra och Troax. Det som skiljer Latour åt är dock deras egna verksamhet inom industri och handel via deras egna företagskoncern som bland annat består av Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock, Specma Group och Swegon.

Om man vill komma åt en familjekänsla och investera i en familjekoncern så är Latour det rätta valet. Här finns både en stor potential och en större risk i de övriga industri- och handelsverksamheten. Latour erbjuder idag sina ägare en direktavkastning på ungefär 2 %.     

 

Ratos:
Ratos är en udda fågel bland investmentbolagen då de helt fokuserar på aktivet ägande i onoterade bolag. Ratos liknar mer ett riskkapitalbolag och innehaven består idag av AH Industries, Aibel, Arcus-Gruppen, Biolin Scientific, Bisnode, DIAB, Euromaint, GS-Hydro, Hafa Bathroom Group, HENT, HL Display, Jøtul, KVD, Ledil, Mobile Climate Control, Nebula, Speed Group och TFS.

För oss privatpersoner är det svårt att exponera oss mot riskkapitalbolag då vi helt enkelt har för lite pengar. Men via Ratos har vi en ganska så unik chans som jag tycker är väldigt intressant ur ett långsiktigt perspektiv. Direktavkastningen ser dessutom väldigt bra ut då den ligger på ungefär 7 %.

 

 

Här ovanför har ni alltså den första delen av genomgången och den andra delen med lika många till investmentbolag kommer imorgon vid lunchtid. Som ni kan se så är många av bolagen väldigt lika men samtidigt väldigt olika och att det antagligen finns något bolag för alla sorters investerare. Har ni någon favorit bland de svenska investmentbolagen?

 

Trevlig lunch!
David 

15 februari 2016

Lunchanalys: Ratos jobbar på i skymundan

Private Equity- bolaget Ratos var för några år sedan en stor favorit hos många investerare men sedan hände det en del både inom företaget och med deras investeringar som fick många att helt vända ryggen mot Ratos. Det handlade t.ex. om förändringar inom organisationen gällande vd-byte m.m. samt att marknaden ansåg att de började tappa stinget när det kommer till att göra bra investeringar, vilket de tidigare har varit kända för.

Det här har slagit hårt mot Ratos aktie och under de senaste 3 åren har den tappad ungefär en tredjedel av sitt värde. Jag själv har däremot stannat kvar som aktieägare i Ratos och jag har löpande ökat på mitt innehav. Det beror på att jag hela tiden fortfarande har tyckt att Ratos styrka fortfarande finns kvar i grunden och de har jobbat på väldigt bra både med nya investeringar och flera exits (försäljningar) och när ingen annan verkar vara intresserade av ett bolag så blir jag ofta det mer och mer och så har det varit med Ratos.

För att bara ge er något konkret exempel så meddelade Ratos senast idag att de har gjort en ny investering och den här gången i det danska företaget, Airteam som sysslar med olika typer av ventilationslösningar. Köpesumman uppgår till 250 miljoner kronor för 70 % av aktierna i bolaget.

Det jag tror att de flesta investerare har missat är att den här typen av verksamhet som Ratos bedriver har förändrats ganska markant under den senaste tiden. För inte alls för många år sedan så kunde det räcka för Ratos att ge sådana här investeringar och eventuella åtgärder som de vill göra i bolaget mellan 3-5 år. Nu i dagens läge är det snarare kanske 8-12 år som gäller om man ska få upp lönsamheten på samma nivå och det är egentligen inget konstigt med det. Ratos själv och andra bolag inom branschen känner såklart till de här förändringarna på marknaden och jag tycker att de har anpassat sig väldigt bra efter det men det är samtidigt just sådana detaljer som många missar när de kollar på Ratos.

I dagens läge tycker jag faktiskt att Ratos portfölj ser väldigt bra ut och det finns många intressanta innehav där. Men det kan den i princip bara göra om man är beredd att ge dessa innehav  mer tid än vad man har behövt innan. Eftersom att investeringarna behöver mer tid i dagens läge så kommer Ratos att då och då hamna i sådana här mellanperioder när allt inte ser lika bra ut längre men då är det viktigt att man känner till det och accepterar det för om man inte gör det så kanske Ratos inte är någon investering som passar en själv nu i dagens läge, även om den har gjort det tidigare.

Sammanfattningsvis tycker jag alltså att Ratos känns ganska så lockande i dagens läge och ur ett långsiktigt perspektiv. Man ska köpa när andra har tappat hoppet och i en sådan situation har Ratos befunnit sig i den senaste tiden och befinner sig också i den nu. Under tiden får man ta del av höga utdelningar som genererar en bra direktavkastning och kanske löpande öka på sitt innehav. Jag tror att det inom de närmsta 5 åren kommer Ratos att återigen börja visa det som marknaden vill se då de då har fått tillräckligt många år på sig att få den igång de här förändringarna och anpassningar och då kan det börja hända grejer och den resan ska jag vara med på. Man kan se det lite som att som att Ratos är på väg in i en nya era och att vi nu har en gyllene möjlighet att kliva på den här nya resan, så ser i alla fall jag på Ratos just nu i dagens läge.

 

Trevlig lunch!
David               

Taggar (blogg): 
20 november 2015

Ratos, en ny era?

Ganska så nyligen meddelade Ratos och bolagets ordförande Arne Karlsson att han inte kommer ställa upp i omvalet inför valet av ordförande år 2016. Arne Karlsson har under en lång tid varit vd för Ratos och nu under de senaste åren då ordförande. Det är mer eller mindre han som är förknippad med Ratos tidigare framgångar, i alla fall till stor del och även om det inte har gått lika bra under de senaste åren så är det helt klart en framgångssaga som på ett sätt nu tar slut och en ny era kan inledas.

Arne Karlsson var en av de personer som la grunden för det Ratos som vi känner till idag. Han tog bolaget från att vara ett investmentbolag till att bli en blandning av just ett investmentbolag och ett riskkapitalbolag. Huvudsyftet har sedan dess varit att gå in som en aktiv ägare i olika företag och den affärsmodellen har fungerat väldigt bra, i alla fall om man ser på helheten.

De flesta anser att Ratos har tappat glöden under de senaste åren och även om jag förstår det resonemanget så kan jag inte helt och hållet hålla med. Det stämmer visserligen att bolaget inte har visat upp de fantastiska resultat som vi tidigare har varit vana vid med det som de flesta samtidigt glömmer bort är att resultaten och prestationerna fortfarande har varit mer än okej och jag tycker faktiskt att bolaget har fått ta emot lite för mycket skit. Det blir dock lätt så när man vänjer marknaden vid bättre och bättre siffror hela tiden men som sagt så tycker jag att marknaden har tagit ”hatet” mot bolaget lite väl långt.

Den person som har föreslagits ta över efter Arne Karlsson är Jonas Wiström som idag är vd på börsbolaget ÅF. Han har redan idag kunskaper inom just företagsutveckling och företagsförvärv vilket då hela Ratos verksamhet går ut på. Jag kan inte säga att jag har jättebra koll på vad han är för person men med tanke på vad jag tidigare har vetat och vad jag nu fått reda på så anser jag att han absolut är en lämplig ersättare.

Någonstans för några år sedan körde Ratos fast och blev lite för bekväma med saker och ting och för att ändra på det och för att ta tillbaka bolaget till sin forna glans så anser jag att sådana här förändringar är den rätta vägen att gå. Jag har absolut inget emot Arne Karlsson utan helt tvärt så har jag alltid gillat honom men alla måste någon gång lämna saker och ting vidare och att han nu gör det helt av egen vilja anser jag är ett tecken på styrka och inte en svaghet. Han gör det som är bäst för Ratos långsiktiga framtid och dessa förändringar tror jag kommer kunna leda Ratos in i en nya era och mot nya framgångar.

Jag är aktieägare i Ratos via min utdelningsportfölj och jag kommer att behålla mina aktier under en lång tid framöver. Jag tror på bolaget och deras verksamhet och jag vet att det finns värden där som marknaden underskattar i dagens läge. Ur det långsiktiga perspektivet tycker jag även att aktien känns ganska så attraktivt i dagens läge och eventuellt kommer jag öka på mitt innehav innan det här året är slut.

 

Hur ser ni på Ratos och det här skiftet inom bolaget?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar