Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 februari 2016

Lunchanalys: Företag med månadsvisa utdelningar

I gårdagens lunchanalys gick jag igenom möjligheterna för hur man kan skapa extra inkomster varje månad med hjälp av utdelningar och om ni vill läsa det inlägget så hittar ni det här. Nu tänkte jag gå vidare och visa er några företag som just delar ut pengar till sina aktieägare varje månad.

Sådana här bolag som delar ut pengar varje månad finner vi framförallt i USA och där finns det en hel del med den policyn men alla är långtifrån en attraktiv investering enligt mig. Likasom när jag kollar på andra investeringar till min långsiktiga utdelningsportfölj så föredrar jag stabila företag med en bra underliggande verksamhet och tillgångar även när det kommer till sådana här utdelningsbolag och det är just några sådana som jag tänkte tipsa er om idag.

 

Realty Income:

Ett av de mest kända och även enligt mig mest attraktiva bolagen inom den här kategorin är fastighetsbolaget Realty Income. Företaget äger idag cirka 4 500 kommersiella fastigheter i 49 stater i USA samt även vissa utanför landet. Realty Incomes recept för framgång går ut på att skriva långsiktiga hyreskontrakt för att på så sätt säkra det kontinuerliga kassaflödet och stabiliteten.        

Under nästan 20 år har Realty Income löpande höjt sina utdelningar och de genererar idag en direktavkastning på ungefär 4 %. Realty Income är enligt mig som sagt ett av de mest attraktiva alternativen när det kommer till bolag som delar ut pengar varje månad och helt klart ett bolag som man bör börja kolla lite extra på om man är intresserad av sådana här investeringar.

 

STAG Industrial:

Om man är lite mer riskvillig så finns det ett lite mindre företag som heter STAG Industrial som är ett investment- och fastighetsbolag med fokus mot industrisektorn. Även STAG Industrial fokuserar på att skriva långsiktiga kontrakt med sina hyresgäster och när det kommer till fastighetsförvärven så köper de sådana med låga underhållningskostnader och sådana som de kan hyra ut till en och samma hyresgäst under en längre tid.

STAG Industrial har blivit lite bortglömt på börsen i USA då de som sagt är ett lite mindre företag som de stora aktörerna inte kollar så mycket på. Risken är som sagt lite högre då de är lite mindre men de har ändå lyckats sprida sina investeringar i fastigheter väldigt bra och de genererar idag en direktavkastning på över 8 %. Det kan skrämma bort många men de har faktiskt även höjt sin utdelning fem år i rad så STAG Industrial är helt klart ett företag som den lite mer riskvillige bör kolla lite extra på.

 

Prospect Capital:

De två tidigare bolagen har varit så kallade REIT-bolag (Real Estate Investment Trust) som har väldigt fördelaktiga skatteregler m.m. på grund av att de delar ut en stor del av intäkterna till sina ägare varje månad. Nu tänkte jag även kolla på så kallade Business Development Companys som också har likande skatteregler men som istället fokuserar på ägande och utveckling av små och medelstora företag.

Just Prospect Capital är precis ett sådant företag och det här är också en investering för den lite mer riskvilliga. Prospect Capital har nämligen fått ta emot rejält med stryk på börsen under den senaste tiden och det bland annat på grund av spekulationer om att högre räntor i USA kommer att öka risken markant i deras verksamhet framöver.

Det här medför att Prospect Capital idag värderas ganska så rejält mycket lägre än deras bokförda tillgångar och idag ligger direktavkastningen på en bra bit över 10 %. Prospect Capital har också höjt sin utdelning fem år i rad. Risken är som sagt väldigt hög här men för den som tror att värderingen jämfört med det bokförda tillgångarna kommer jämna ut sig med tiden så kan det här vara ett intressant case.

 

Här ovanför har ni alltså tre exempel på företag som delar ut pengar till sina aktieägare varje månad och dessa tre tycker jag är några av de mest attraktiva och intressanta på marknaden just nu. Det finns såklart en rad andra bolag som också har sådan här utdelningspolicy men många har krångliga verksamheter och är egentligen inte bolag utan fonder men de handlas som bolag på börsen m.m. men sådana är inte jag intresserad av då jag vill ha en bra och tydlig underliggande verksamhet som jag förstår mig på och som jag kan analysera.

Risknivån hos de bolag som jag gått igenom är som jag nämnt ganska så blandad så där måste man fråga sig själv vilket risk man är beredd att ta. Jag ska även tillägga att risken i den här typen av bolag har ökat en del den senaste tiden med tanke på att ränteläget i USA är på väg att förändras. Jag är dock inte lika orolig som många andra verkar vara då det har blivit väldigt tydligt att en sådan här förändring inte kommer ske över natten utan det kommer ta lång tid och då är jag övertygad om att även sådana här bolag kommer hinna anpassa sig.

Jag anser att sådana här bolag ska man lägga i sin portfölj och bara låta dem arbeta på sitt sätt. Det är just utdelningarna som är nyckeln här och så länge man låter dem arbeta varje månad och varje år så kommer man i längden även kunna ta del av företagets utveckling på andra men det är som sagt tid och långsiktighet som är nyckeln till framgång här.

Det här är ett så pass intressant ämne så jag kommer fortsätta att skriva om det nu under helgen. Då kommer jag att fokusera på att förklara sådana här bolag och begreppen kring dem lite mer noggrant samt även tipsa er om ytterligare några intressanta case, låter det bra?

 

Vad tycker ni om dessa bolag som jag har pratat om här ovanför?

 

Trevlig lunch!
David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar