Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 juni 2016

Därför skiljer sig räntorna så mycket

I dagens låga ränteläge är det fler och fler personer som faktiskt börjar kolla på räntan och jämföra bankernas räntor med varandra. Det man då kan se är att räntorna skiljer sig en hel del på marknaden just nu vilket kan skapa en stor förvirring. Därför tänkte jag nu gå igenom varför räntorna kan skilja sig så pass mycket mellan de olika bankerna.

Självklart så styr ränteläget i respektive land räntorna hos olika banker till viss del men som sagt så finns det även en del andra faktorer som också väger in. Till att börja med så känner säkert de flesta till att en del av en banks verksamhet går in på att låna in pengar från sina kunder och sedan låna ut pengarna till andra kunder. De pengar som man sätter in på sitt sparkonto förflyttas alltså vidare och lånas ut till andra personer. Nu för tiden finns det regler för hur mycket banken måste låna in för att kunna låna ut en viss mängd och så vidare. Det här har oftast de större bankerna inget problem med då de redan har en bra kundbas som fungerar som en grund och det behöver inte locka in nya kunder via att ge dem en hög sparränta med mera. Det behöver dock mindre banker göra för eftersom att de inte har någon stor kundbas att luta sig tillbaka mot så måste de hela tiden hitta nya kunder att låna pengar från för att kunna fortsätta låna ut pengar och då erbjuder de helt enkelt en högre ränta en de lite större bankerna. Självklart tjänar de fortfarande pengar i slutändan då de bara tar en ännu högre utlåningsränta till de andra kunderna än vad du får som inlåningsränta.    

De större bankerna där man har t.ex. sina huslån, billån, sitt lönekonto och andra saker samlade vet även att det ska mycket till för att en kund ska byta bank. Vi människor som är kunder hos bankerna tycker helt enkelt att det är för jobbigt att byta bank och det känner så klart bankerna till och därför kan de i princip styra och ställa med räntorna hur de vill, mer eller mindre i alla fall. Vi måste också komma ihåg att hos en storbank där det redan finns en bra och stabil kundbas ligger första och högsta prioritet på utlåningen. Det är i den verksamhet som banken tjänar pengar och eftersom att inlåningen från kunderna i princip fungerar i vilket fall så kan de tära på gränserna mer där än vad de kan göra gällande utlåningen.

Slutligen så finns det även en hel del andra mindre faktorer som påverkar ränta hos olika banker. Det kan vara saker som att man måste låsa sina pengar under en viss tid om man vill ta del av den lite högre räntan. Eller så är det en mindre aktör som enbart vill locka till sig kunder som jag nämnde förut och då måste man ha koll på om den aktören omfattas av den statliga insättningsgarantin eller inte. En högre ränta kommer alltså oftast men krav eller negativa aspekter så det gäller att kolla upp saker och ting ordentligt innan man bestämmer sig för att sätta in pengar någonstans.

 

Lycka till i er jakt på höga räntor!
David     

Taggar (blogg): 
27 maj 2016

Veckans videoklipp: Allt om Barnsparande

I den här veckans videoklipp kommer jag tips er om en klipp som är inom ett nytt område för mig och även om det inte är aktuellt än så kommer det förhoppningsvis bli det en vacker dag. Veckans videoklipp här på Aktieinkomster handlar nämligen om barnsparande som är ett otroligt viktigt ämne då föräldrars beslut kommer att spela en otroligt stor roll när det kommer till barnens framtid och start i livet.

Det är nätmäklaren Nordnet som har producerat den här fantastiska genomgången av sparande till barn och därför vill jag även passa på att rikta ett stort tack till dem. Om ni bara klickar på play här nedanför så startar klippet och ni kan få full koll på allt kring sparande till barn.

 

David  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar