Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
23 januari

Dagens skolor räcker inte till men framtidens utbildningar är här

Det har antagligen inte undgått någon att skolorna i det svenska samhället idag har svårt att räcka till. Oavsett om vi vill kalla det för en kris eller inte så har t.ex. färre lärare, större klasser och för lite tid med mera bidragit till alltifrån bristande undervisning och sämre betyg till mer djupgående personliga misslyckanden som verkligen börjar bli ett problem i vårt samhälle.

Det här medför att alla parter, oavsett om det handlar om själva skolorna, lärarna eller de enskilda individerna i form av studenterna får det svårare och svårare att nå sina mål. Ur ett samhälsmässigperspektiv kollar vi gärna på att statistiken ser dålig ut hos skolorna men det största problemet och det som ibland ser väldigt hemskt ut landar på de enskilda individerna som då underpresterar och självkänslan sätts på prov.  

 

En kris ja, men det finns lösningar:

Oavsett om vi väljer att kalla det här för en kris eller inte så är det viktiga huruvida det finns lösningar på problemet eller inte, för ett problem är det. På det här planet har samhället i Sverige redan nu kommit väldigt långt och det via företagande och entreprenörskap. Med det menar jag inte t.ex. privata friskolor eller något sådan utan företag och entreprenörer som går in och stöttar och hjälper de individer som faktiskt behöver extra hjälp men som inte får det via det svenska skolsystemet.

Det kan t.ex. handla om läxhjälp, pluggande inför ett visst prov, ren och konkret privatundervisning eller hela kurser under t.ex. sommaren och ett sådant företag är Allakando som bedriver just den här verksamheten utanför det svenska skolsystemet och som ni ser på bilden och statistiken här ovanför faktiskt lyckas väldigt bra med att just stötta och hjälpa den personer som behöver mer hjälp än vad skolan kan erbjuda.    

Att få tillgång till läxhjälp eller annan typ av privatundervisning kan alltså mycket väl vara nyckeln till fortsatt framgång för hela Sverige som land och framförallt vara en stod bidragsfaktor till att den nedåtgående trenden för den svenska skolan vänds uppåt istället.

 

Framtiden skaps:

Det har under ett flertal år nu funnits en het debatt om privata friskolor som drivs som vilka företag som helst med mera och man får tycka exakt vad man vill om det. Men just den här glömda och problematiska delen, i första hand utanför skolan fyller en viktig funktion för hur många skolor inom skolsystemet brukar kunna ställa upp efter skoltid med den hjälpen som behövs? Svaret på den frågan är med största sannolikhet alldeles för få och därför är företag som Allakando helt klart en del av framtiden, i alla fall om vi vill vända statistiken, resultaten, prestationerna och välmående hos individerna uppåt igen. 

 

Eller vad tycker ni?

 

 

I samarbete med: Allkando

Taggar (blogg): 
30 maj 2016

Dagens snackis: En ny miljardorder för SAAB

Dagens snackis idag blev att försvarskoncernen, SAAB meddelade att de fått in ytterligare en miljardorder och den här gången gällde det flygburen övervakning.

SAAB känns nu helt klart som ett av de mest attraktiva företagen på den svenska börsen och det är konstigt att marknaden till viss del fortfarande underskattar bolagets aktie på börsen.

Om koncernen fortsätter att plocka hem miljardordrar i det här tempot så kan SAAB mycket väl bli nästa svenska exportsuccé igen, flera gånger om.

 

Vad tycker ni om SAAB ur ett investeringsmässigt perspektiv?

 

 

David

9 maj 2016

Veckans Twitterprofil: Göte Brunasso- @Ekonomilararen

Den här veckan tänkte jag tipsa er att följa Twitterprofilen Göte Brunasso eller @Ekonomilararen som är hans namn på Twitter. Om ni frågar mig så verkar Göte helt klart vara en av de mest engagerade och drivna ekonomilärarna i Sverige. Hans brinnande intresse för investeringar, aktier och ekonomi i allmänhet är exakt det som vi behöver få in i den svenska skolan och jag vill till och med påstå att om fler lärare vore lite mer som Göte så skulle kunnandet och inställningen för ekonomin hos Sveriges unga vuxna att förändras och förbättras markant.

Det jag gillar mest med Göte är att han faktiskt agerar för att utveckla det ekonomiska lärandet via väldigt konkreta metoder som han även verkar sätta i verket direkt och bara dessa detaljer är ju väldigt unika om man kollar på den svenska skolan.

På grund av allt det här vill jag nu verkligen rekommendera er att ni kollar upp @Ekonomilararen på Twitter och även stöttar honom i hans fantastiska arbete.

 

David 

18 mars 2016

Utdelningar årsvis, månadsvis eller kvartalsvis?

 

Olika typer av utdelningar:

Utdelningar kommer oftast antingen årsvis, månadsvis eller kvartalsvis beroende på t.ex. hur företagets policy ser ut, hur lagstiftningen ser ut vilket land företaget är ifrån m.m.

I Sverige är det absolut vanligast med årsvisa utdelningar med undantag från bland annat preferensaktier som oftast delar ut pengar fyra gånger om året, en gång per kvartal.

I USA är det nästan uteslutande kvartalsvisa utdelningar som gäller men det går även hitta en hel del bolag med månadsvisa utdelningar.

Kollar vi på övriga Europa så är det där en blandning mellan Sverige och USA och där ser vi till största del årsvisa utdelningar men i vissa fall även kvartalsvisa.

 

Vilken typ ska man satsa på?

Vilken typ av utdelningar man ska satsa på beror på vad man som investerare föredrar. Det man här ska känna till är att själva utdelningsbeloppet blir det samma oavsett hur många gånger det fördelas över. Här handlar det alltså enbart om hur man vill att flödet av likvida medel ska se ut i sin portfölj.

Jag personligen föredrar en kombination av alla de här tre utdelningstyperna, månadsvisa, årsvisa och kvartalsvisa och det på grund av att jag vill ha ett löpande flöde av likvida medel in till min portfölj, varje månad. Det här har jag gjort möjligt via att jag har svenska, amerikanska och europeiska innehav i min utdelningsportfölj.

Självklart skulle det även fungera bra med bara årsvisa utdelningar som man sedan får fördela ut och på så sätt alltid se till att man har likvida medel på sitt konto. Men jag föredrar som sagt att utdelningar automatiskt flödar in varje månad då jag på så sätt alltid kan utnyttja eventuella köplägen som uppstår på börsen.

 

Håll er till det fundamentala:

Oavsett vilken utdelningstyp man väljer och föredrar så gäller det att fortfarande fokusera på det fundamentala när det kommer till utdelningar som jag pratat om tidigare under veckan. Stabiliteten hos utdelningsbolagen och utdelningstillväxten m.m. är fortfarande det viktigaste.

Så själva utdelningstypen är inte det första man ska fokusera på för då kommer man med stor sannolikhet inte att hitta några bra utdelningsbolag. Det man kan göra är att man gör upp olika listor med bolag från de olika kategorierna så kan man sedan sortera ut de bästa och sedan bygga sin portfölj efter det.

 

Vad för typ av utdelningar föredrar ni?

 

 

Trevlig lunch!
David  

3 mars 2016

Lunchanalys: Vill du investera i Sverige? Då är exporten en nyckelfaktor

 

De flesta svenska investerare väljer att rikta sig mot den svenska marknaden och det kan många gånger vara väldigt bra då vi i Sverige ligger i framkant inom många områden. Om man som investerare vill åt den största potentialen men fortfarande bara vill investera i svenska företag så gäller det dock att rikta sig mot exportbolag som även har verksamhet utanför Sverige. I gårdagens lunchanalys kollade jag på hur man på bästa sätt framtidssäkrar sin portfölj och det tänkte jag nu spinna vidare på via att visa er vart den största potentialen och stabiliteten finns just här i Sverige.   

 

En stor del finns hos exporten:

Som jag sa så finns en stor del av både den framtida potentialen och stabiliteten hos den svenska exporten så därför tänkte jag att vi börjar med att vi börjar med att kolla på inom vilka export-områden vi i Sverige är stora inom.

På cirkeldiagrammet här nedanför får ni en väldigt bra överblick av vilka Sveriges största export-områden är. Om ni vill bryta ner det hela ännu mer i ännu fler underkategorier så kan ni klicka på bilden och då kommer ni till sajten, Ekonomifakta.

 

Svenska exportföretag:  

Sverige har många stora exportbolag men bara för att nämna några och för att ni enkelt ska kunna koppla ihop de ovanstående områdena med konkreta bolag så har vi de bolag som ni ser här nedanför och dessa är några av de största svenska exportbolagen.

 

 • Ericsson
 • SSAB
 • AstraZeneca
 • Sandvik
 • SAAB
 • Husqvarna
 • SCA
 • Stora Enso
 • Getinge
 • Electrolux

   

Välj ut ett stort och stabilt område:

Nu när vi både identifierat de största exportområdena och några företag som är kopplade till dessa områden så kommer det slutliga valet gällande investeringar självklart bli personligt beroende på vad man själv föredrar och tror på. Men som ett sista tips vill jag bara rekommendera att man kollar på just de största exportområdena, identifierar de områden som har störst potential inför framtiden och där stabiliteten är hög och sedan väljer ut ett eller några bolag inom det området. På så sätt anser jag att man i längden kommer få ut så mycket som möjligt av sina svenska investeringar då en väldigt stor nyckel till framgång ligger just i exporten då svenska företag är väldigt stora på det globala planet.

Sedan finns det såklart andra möjligheter utanför export-faktorn men om man är en långsiktigt investerare så anser jag att det är väldigt bra att börja med att kolla på svenska exportbolag för då kan man kombinera stabilitet och potential på bästa sätt vilket är ett väldigt bra tillvägagångssätt i längden.

 

 

Trevlig lunch!
David       

15 december 2015

Ränteanalys: Det enklaste alternativet?

Idag valde den svenska Riksbanken att inte röra reporäntan utan de lämnade den oförändrad på- 0,35 %. Stödköpen av statsobligationer fortsätter enligt eden tidigare planen och den stärker sig just nu till och med det första halvåret under år 2016. Riksbanken fortsätter dock att vara tydlig med att de fortfarande har högsta beredskap och de är hela tiden beredda att göra mer och införa fler åtgärder om så skulle behövas.

I samband med det här räntebeskedet sa även Riksbanken att allt kring det här beslutet grundas på att den svenska ekonomin har visat mer styrka än vad som var förväntat den senaste tiden och därför ansåg man att det inte behövdes ytterligare räntesänkningar just nu.

Mina reflektioner kring dagens räntebesked är dock lite annorlunda och inte bara att Sverige verkar stå starkt just nu. Jag ser det samtidigt så att Riksbanken till ganska så hög grad garderar sig och är ganska så avvaktande. Nu när läget just för stunden är tillräckligt stabilt så att räntan inte behöver sänkas ytterligare så väljer nog Riksbanken att inte göra någonting på grund av att de vet att det här inte kan vara för evigt. Någon gång ska räntan uppåt igen och om nivåerna då är för låga så kommer det då uppstå problem på grund av att vägen tillbaka är för lång och av den anledningen tror jag att Riksbanken väljer att gardera sig och avvakta vid varje tillfälle som de får möjlighet.    

Med andra ord så tror jag alltså att Riksbanken den här gången väljer den enklaste utvägen. Jag säger inte att jag tycker att de bort sänkt räntan ytterligare men det jag vill få fram är att jag anser att Riksbanken inte kommunicerar fullt ut om varför de gör som de gör och det kan eventuellt slå tillbaka i längden och framöver. 

Men för att slutligen ge er min åsikt om det här räntebeskedet så anser jag att det är ett korrekt beslut och ett bra agerande. Utan att gå in mer i detalj så tycker jag faktiskt att det här med räntan och penningpolitiken har börjat spåra ut lite så jag är för att de nu väljer att ta det lite lugnare så dagens besked får ändå tummen upp av mig men jag efterlyser som sagt mer och bättre kommunikation.

 

Ha nu en trevlig lunch!
David        

Taggar (blogg): 
19 november 2015

En genomgång av börsen, börslistor och handelsplatser

Har ni koll på börserna, börslistorna och handelsplatserna i Sverige? Det hela kan likna en hel djungel och det är väldigt lätt att bli förvirrad. Men här nedanför har jag gjort en genomgång av de mest kända och aktuella begreppen som förhoppningsvis kan ge er lite bättre koll på allt.

Den nordiska börsen:
Den nordiska börsen är den marknadsplats som vi dagligen kallar för börsen. Här ingår Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavik och varje börs är sedan indelad i tre delar. Det hela beror på hur stora bolagen är och de hamnar på någon av dessa avdelningar, Large Cap (Stora bolag) Mid Cap (medelstora bolag) Small Cap (Små bolag).

Aktietorget:
Handeln på Aktietorget sker nästan exakt som på de ”riktiga börserna” då den sker i samma handelssystem. Hela tanken här är att mindre bolag som vill växa och utvecklas ska kunna få tillgång till kapital från investerare.

First North:
First North-listan och Aktietorget liknar varandra på många sätt men First North-listan är en del av den nordiska börsen. Handeln sker även här som vanligt och som på de andra börserna men reglerna för företagen som handlas där är lite mildare. First North-listan riktar sig också mot mindre företag som vill växa.

NGM-börsen:
Nordic Growth Market (NGM) är en auktoriserad marknadsplats och även en direkt konkurrent till den nordiska börsen. Reglerna och villkoren för NGM liknar de för Stockholmsbörsen på de flesta punkterna förutom att börsen mest är till för små och medelstora företag.

Nordic MTF:
Nordic MTF är NGM:s motsvarighet till First North och riktar sig mot lite mindre bolag som vill få tillgång till kapital, komma i kontakt med investerare och göra det möjligt att dagligen handla med företagens aktier men med lite enklare regler och lägre krav.  

Alternativa aktiemarknaden:
Alternativa aktiemarknaden är lite annorlunda då köpare och säljare enbart förs samman ungefär en gång i månaden. Här är tanken att mindre företag ska kunna hitta nya ägare och få in nytt kapital.

 

Det finns slutligen även en del andra listor och handelsplatser som t.ex. Bequoted där inofficiell handel sker i bolag som inte är noterade på börsen. Sedan har även den riktiga börsen flera underlistor för att dela in och sortera bolagen inom olika kategorier. Det sker t.ex. via sortering i olika sektorer med mera och det är för övrigt en internationell standard.

Det här är alltså de vanligaste och de viktigaste begreppen när det kommer till börsen och handel med finansiella instrument i Sverige. Håller man koll på det här så han överlag väldigt bra koll på handelssystemet och det här är viktigare än vad många tror och det kan ha en stor inverkan på olika investeringar.

 

David

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar