Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 april 2016

Lunchanalys: Förra veckans räntebesked var lite mer tillbakadragna

Jag tänkte i dagens lunchanalys ta en titt på räntebeskeden från den svenska Riksbanken samt får den Europeiska centralbanken som kom in under förra veckan. I de två beskeden kunde man nämligen se tendenser till en väldigt intressant detalj och frågan är om den är en faktor som kommer vända på trenden framöver?  

 

Båda var avvaktande:

Till att börja med så var både Riksbanken i Sverige och den Europeiska centralbanken ganska så avvaktande då båda valde att låta sin räntor ligga oförändrade, på – 0,50 % i Sverige och på +/- 0,00 % gällande den Europeiska centralbanken. I Sverige fick vi dock ett utökat stödköpsprogram på 45 miljarder kronor men den Europeiska centralbanken valde att inte göra någonting på den punkten heller.

Bortser man från själva utfallen i beskeden så tyckte jag även att hela stämningen och utstrålningen från de båda parterna var en aning mer avvaktande och tillbakadragen än tidigare. Frågan är om det här bara var en tillfällighet eller om dessa tendenser kan vara vägledande inför framtiden?

 

En ny inställning eller läser de av marknaden?

Hela den känslan jag fick i och med beskeden förra veckan var alltså att det var någonting som kändes nytt och annorlunda och det är inte riktigt förens nu som jag kunnat sätta fingret på vad det var. Jag fick nämligen alltså känslan av att inställningen inför den kommande penningpolitiken i Sverige och Europa nu har blivit betydligt mindre aggressiv och om det bara handlar om att jag fick den känslan, att centralbankerna försöker avvakta och läsa av marknaden eller om det faktiskt är så att de nu drar ner på aggressiviteten återstår såklart att se. Men om ni kollar på alla de uttalanden som gjordes i och med förra veckans besked så märker man helt klart av att något känns annorlunda så det kan jag starkt rekommendera att ni gör.

 

FED i USA måste inse att de är ”världens centralbank”:  

Ett svar på den ovanstående frågan skulle kunna vara att Sverige och Europa som det handlade om i det här fallet avvaktar inför FED:s kommande agerande i USA. Jag hörde för någon dag sedan att någon sa ”att FED måste inse att de inte bara är USA:s centralbank utan även indirekt världens” och det tycker jag var väldigt bra sagt. Tidigare har nämligen de flesta centralbanker vågat agera ganska så aggressivt på egen hand men nu när de har satt sig själva i den situationen som de satt sig i idag och där det hela kanske gick lite för fort börjar man återigen även fokusera på andra än sig själva och då är det FED i USA som man vänder sig till och vill ha stöttning ifrån, eller i alla fall indirekt vägledning.

Om min känsla gällande en förändring när det kommer till penningpolitiken är rätt eller fel återstår såklart att se men eftersom att det inte bara var jag som reagerade på det här sättet nu och under förra veckan så känns det som att en sakta men säker förändring kan vara på gång, eller vad tror ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
5 april 2016

Intressant och skrämmande fakta om FED i USA

Sedan år 2008 och fram till slutet av år 2014 pumpade amerikanska FED (Federal Reserve) in ungefär 26 000 miljarder kronor i den amerikanska ekonomin. Det är helt klart både ett anmärkningsvärt agerande och en anmärkningsvärd siffra och även om den epoken nu är över så finns ligger frågan gällande huruvida det här var ett korrekt agerande eller inte kvar.   

FED:s pengar har bevisligen hjälp USA att återhämta sig sedan finanskrisen, både t.ex. börsen och arbetslösheten har regerat positivt och rört sig åt rätt håll men det har än så länge bara gått något eller ett par år så frågar nu mig så har vi inte fått se det här riktiga efterspelet än så länge. FED har alltså pumpat in pengar sedan 2008, under cirka 5-6 år så hur kommer de kommande 5-6 åren att utveckla sig i USA? Det är det som jag tycker ska bli intressant att se. Är verkligen landet så stabilt och så återhämtat efter krisen som de flesta amerikanare vill påstå? Det lär vi i alla fall märka under de kommande åren.

 

Vad tror ni?
 
 

David  

Taggar (blogg): 
31 mars 2016

Lunchanalys: FED- världens viktigaste centralbank eller en cirkus?

Den amerikanska centralbanken, FED har påverkat marknaden ganska så markant under de senaste dagarna den här veckan och den gjorde även det en hel del under förra veckan m.m. Därför tänkte jag att det nu passar väldigt bra att i dagens lunchanalys kolla lite på vad FED egentligen håller på med, hur de troligen kommer agera framöver och det allmänna röran som har kretsat kring FED den senaste tiden.

 

En enda stor röra, eller?

Om vi börjar med att kika lite på röran och osäkerheten som FED faktiskt har förmedlat den senaste tiden så kan man nästan säga att det hela liknar en cirkus. För att göra några långa historier korta så menar jag här att FED inte alls för många månader sedan valde att höja räntan och det var relativt säkra på att de löpande under t.ex. i år skulle fortsätta att höja. Nu i dagens läge däremot så har de nästan tvärvänt då de nu istället säger att marknaden inte ska förvänta sig lika många höjningar och att FED kommer vara väldigt försiktiga med att höja räntan igen. Som grädde på moset här har får vi löpande ta del av väldigt mixade uttalanden från olika representanter från just FED och där kan det faktiskt svänga så mycket att den ena säger fler höjningar inte är så sannolikt inom den närmsta tiden och den andra säger helt tvärt om så det är verkligen inte så konstigt att marknaden just nu är väldigt förvirrad när det kommer till FED i USA.

Även om det hela med stor sannolikhet verkar vara en större ”cirkus” och mer rörigt i t.ex. kommunikationen mellan representanterna från FED än vad det egentligen är så är det marknadens tolkningar och reaktioner som spelar roll här, i alla fall ur ett börsmässigt perspektiv. Det är exakt där problemet ligger för när någonting verkar osäkert, svårläst och rörigt tolkar marknaden det i de allra flesta fall negativt och här görs inget undantag för FED heller och det kanske med all rätt, eller vad tycker ni? Man kan ju överlag tycka att en av världens viktigaste centralbanker ska kunna kommunicera bättre och bry sig lite mer om hur marknaden ser på och tolkar saker, men det kanske helt enkelt är för mycket begärt?    

 

Hur ska man tolka allt det här?

Den stora frågan här är såklart hur man ska tolka alla de här mixade beskeden och uttalanden och då ser jag på det hela på ett visst sätt rakt igenom. Eftersom att FED valde att höja räntan i slutet av året och då planera för löpande höjningar under det här året men att de nu nästan har tvärvänt så ser jag det som att de helt klart valde att höja räntan alldeles för tidigt. Varken världen eller USA själva var beredda på den där plötsligt mer aggressiva penningpolitiken som FED skulle börja driva i slutet av förra året och det har helt klart medfört en del problem.

Hela FED:s strategi skulle tidigare gå ut på att då i slutet av år 2015 sätta en standard för kommande räntehöjningar och sedan som sagt fortsätta på den banan och höja räntan löpande framöver. Den strategin verkar nästan helt vara körd nu och framöver och även om FED kanske inte behövde höja räntan vid det senaste tillfället så bör det har kommunicerat om en fortsatt styrka och att planen löper på som planerat, det har de inte gjort så därför bör vi heller inte förvänta oss att det som sades angående höjningar tidigare.

Om det här är bra eller dåligt är såklart en bedömningsfråga som man kommer få olika svar på från olika håll. Jag ser det hela dock som negativt då det kort och gott helt klart är ett misslyckande av FED men i samma veva var det ändå bra att de verkar se till att reparera sina misstag ganska så snabbt och det får ändå ses som en styrka.

 

Vad är troligt att de gör framöver?

Som sagt så tror jag att vi kan förvänta oss en väldigt mycket lägre aggressivitet från FED än vad de flaggade för tidigare och då färre räntehöjningar. Dessutom kommer det ta tid att reparera förtroendet och få bort osäkerheten som just nu finns mot FED på marknaden.

Just att reparera och bli mer tydliga i sin kommunikation tror jag är det vi kommer se mest ifrån FED under den kommande tiden, det tyckte jag att vi fick se tendenser till redan i ordförande, Janet Yellens senaste tal som hon höll tidigare i veckan.      

Färre räntehöjningar, bättre och mer kommunikation och framförallt ett lite mer synkroniserat FED är alltså det jag tror att vi har att vänta oss framöver och då tänker jag ungefär under den resterande delen av det här året. Samtidigt tror jag även att marknadens reaktioner när det kommer till vad FED gör kommer fortsätta att vara väldigt blandade och volatila och det på grund av att de då kommer ta tid att reparera den senaste tidens misstag om man nu får utrycka sig så.

 

Vad tror ni om FED framöver? Hur kommer de agera?

 

Trevlig lunch!
David  

10 mars 2016

Lunchanalys: Centralbankerna bygger upp en falsk trygghet och ett beroende…

 

Eftersom att den Europeiska centralbanken (ECB) kommer med sitt räntebesked nu lite senare i eftermiddag (klockan 13:45) så tänkte jag att det nu i dagens lunchanalys skulle passa bra att kolla lite på vad den här aggressiva penningpolitiken som många centralbanker driver just nu kan medföra i längden.

 

Den falska tryggheten:

Jag börjar med att gå rakt på sak och hävda att i längden så så kommer den här tryggheten som centralbankerna försöker få fram och faktiskt har lyckats få fram enbart vara en falsk trygghet. Att stimulera marknaden via olika stödköp och räntesänkningar kan fungera bra och ge ganska så stora resultat i det kortsiktiga perspektivet men problemet är att när man väl har gjort marknaden van vid sådana här löpande stimulanser så kommer det vara väldigt svårt att veta när man ska sluta. Hela tanken är ju att hjälpa och stödja marknaden så länge det behövs och sedan när den klarar sig själv kan man ta bort stödhjulen. Men den stora frågan här är om den på allvar och på lång sikt kommer att kunna klara sig själv, nu när den vet att hjälp alltid kommer att finnas om så behövs?  

 

Beroendet:

Den ovanstående frågan leder oss även in på ett starkt och farligt beroende som har skapats på marknaden. Det beroendet eller begäret handlar om att flera av världens centralbanker har fått marknaden att mer eller mindre hela tiden kräva mer. Marknaden bryr sig inte längre om att de här stödåtgärderna är tillfälliga och till för att just stötta och hjälpa marknaden enbart när det behövs. Världens centralbanker har som sagt byggt upp ett farligt begär och om de fortsätter med det kan vi mycket väl börja dra paralleller med ett intensivt drogberoende och de flesta känner nog till vad som händer om man tar bort drogerna från en missbrukare och en person som är beroende.

Jag säger inte att det här kommer att hända på marknaden och i de länder där centralbankerna agerar aggressivt. Men det här är en väg och många börjar närma sig den avfarten just nu och det i en ganska så hög fart, frågan är om vi kommer hinna svänga åt ett annat håll?  
 

Inget fokus på helheten:  

Ytterligare ett problem som jag ser är att ingen här verkar fokusera på helheten. Trots att de flesta länder har varit globala på många sätt under en väldigt lång tid just nu så är det ibland skrämmande att se hur vissa länder och ibland även regioner stirrar sig blint på sig själva och inte på t.ex. världen i sin helhet eller i alla fall på de största allierade länderna och handelspartnerna m.m.   

Om alla länder ska styra t.ex. sina valutor och sin tillväxt så att det ser bra ut inom landet och på pappret kommer vi ganska så snart antagligen få se större problem och mer konflikter mellan olika länder. Tidigare har konflikter mellan länder handlat om land- eller tillgångsövertagande och varit på militär nivå. I framtiden kan vi mycket väl få se att det handlar om ekonomi till en betydligt högre grad än förut och det bör i längden oroa mer än någon annan konflikt runt om i världen.

 

Rimligt agerande eller en ny bubbla?

Om vi nu ska vända oss till den stora frågan gällande huruvida världens centralbanker agerar rätt och har agerat rätt eller om de bara bygger upp en ny bubbla? Den frågan är såklart omöjligt att svara på nu i dagens läge då man egentligen bara kan avgöra om det var en kris eller en så kallad bubbla i efterhand när det väl redan har hänt. Men spekulera kan man alltid och frågar ni mig så tycker jag att själva agerandet och tänket från många av världens centralbanker har varit rätt den senaste tiden även om det gått lite väl fort framåt. Problemet anser jag ligger i att de som sagt börjar göra marknaden van vid sådana här stimulanser och där är där den stora risken finns.

Om centralbankerna kunde kontrollera den risken så skulle de kunna bedriva vilken penningpolitik som helst men det kan de inte och det borde oroa marknaden mer än vad det gör, eller vad tycker ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar