Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 januari 2016

FED:s räntebesked och valutamöjligheter

Att den amerikanska centralbanken FED höjde räntan i slutet av förra året var det nog ingen som missade men däremot så fokuserades det väldigt mycket på börsens utveckling i och med det beskedet och många andra faktorer glömdes bort. Det är väldigt många saker som påverkas av hur t.ex. FED agerar och en sådan sak som även hamnade lite i skymundan vid den senaste räntehöjningen var valutamarknaden.

Valutamarknaden och världens olika valutor spelar en stor roll för världsekonomin och en mycket större roll än vad de flesta tror. Om vi t.ex. kollar på den amerikanska dollarn så är utvecklingen där väldigt kritisk för hela världsekonomin då en stor del av alla affärer som sker t.ex. mellan företag runt om i världen sker i just amerikanska dollar. Dollarn har stigit på väldigt mycket under den senaste tiden och det är visserligen positivt för det företagen som tar betalt i dollar men det slår också hårt mot t.ex. många tillväxtmarknader runt om i världen och frågan är hur FED i USA ställer sig i den här frågan?

FED ser helt klart inte den starka dollarn som ett problem i dagens läge för då skulle de inte ha bedrivit den penningpolitik som de gjort den senaste tiden. Men i längden om den här utvecklingen fortsätter kan det helt klart bli ett problem, framförallt utanför USA. Även om USA ofta är kända för att enbart tänka på sig själva så är det här en faktor som de inte kan ignorera i längden då även de är intresserade av en bra tillväxt i världen överlag samt på olika tillväxtmarknader så det ska bli väldigt intressant att se hur FED väljer att agera framöver ur det här perspektivet.

Det här dilemmat och scenariot kan leda till att det både nu och framöver dyker upp en hel del trading-möjligheter på valutafronten och kanske framförallt gällande dollarn. Desto mer man kollar på hela den här situationen ur det här perspektivet, desto mer intressanta möjlighet ser man och jag tycker att det här är ett väldigt intressant och möjligtvis givande tillfälle.

 

Vad anser ni om hela situationen kring FED:s agerande ur ett valutamässigt perspektiv? Tycker ni också att valutaperspektivet lite har glömts bort av marknaden, eller i alla fall hamnat i skymundan och hur tror ni att ett framtida scenario kan se ut när det kommer till valutor och då t.ex. dollarn?

 

I Samarbete med IG Markets.         

Taggar (blogg): 
12 oktober 2012

Vad är CFD-handel?

Det blev tyvärr ingen trading den här veckan som jag hade planerat då det kom upp endel jobb som jag var tvungen att bli klar med först. Men nästa vecka kör jag igång ordentligt och det ser jag fram emot. Jag kommer ju sköta min trading helt via CFD-handel så i och med det har jag fått in en hel del frågor om vad just CDD-handel är, därför tänkte jag så enkelt som möjligt skriva ihop en beskrivning om just CFD-handel.

CFD står för Contracts for Difference, ett CFD-instrument speglar utvecklingen av den underliggande tillgången som kan vara t.ex. aktier, index, råvaror och valutor med mera. Det som i alla fall jag tycker är det bästa med CFD-handel är att man kan handla så pass många olika saker på ett och samma ställe.

En annan bra sak med CFD-handel är att det finns väldigt höga belåningsmöjligheter för alla. Om du t.ex. vill köpa 1 000 aktier med styckpriset 100:- kronor så måste ju du i vanliga fall ha tillgång till 100 000:- kronor, men vid CFD-Handel där du har möjligheter till den här belåningen bara ha tillgång till oftast mellan 5-40 % av det totala värdet på ordern (säkerhetskraven för belåningen varier för varje enskild mäklare). Du behöver alltså bara ha mellan 5 000-40 000:- kronor i det här fallet för att kunna ta en position på 100 000:- kronor.
Sådan här belåning skapar såklart möjligheter för att tjäna ännu mer pengar och kanske via inte så stora rörelser i det underliggande instrumentet . Men det som också är väldigt viktigt att veta är att när du belånar ditt köp så är du också skyldig att täcka de eventuella nedgångarna som kan uppstå. Hos vissa CFD-mäklare kan man bli skyldig mer än vad man från början hade som säkerhetskrav så det gäller att vara väldigt försiktig om man ska syssla med sådan här belåning.
Många tycker säkert att den här ovannämnda belåningsgraden är ganska hög men i CFD-världen är den faktiskt ganska låg, i vissa fall som när man handlar t.ex. index så krävs det enbart mellan 0,25-1 % i säkerhetskrav. Det finns alltså möjlighet att belåna sina köp med mer än 99 % så jag tycker det är rätt att återigen säga att man bör vara väldigt försiktig vid sådan här belåning.

Den största anledningen till att jag sköter min trading via CFD-handel är inte belåningen för den är jag väldigt försiktig med. Jag tycker att det bästa är att man kan komma åt att ta positioner i saker och ting som man är svåra att göra via sin vanliga aktiedepå. Det kan vara saker som olja och i princip alla olika råvaror, index över hela världen, valutor över hela världen den här listan skulle kunna göras väldigt lång men jag tror att ni fattar min poäng. Det är också lika enkelt att spekulera i att ett instrument ska gå upp som att det är att det ska gå ner, det krävs inga blankningsavtal eller liknande så det är väldigt smidigt.

En intressant fråga är vad som skiljer vanliga aktier från CFD:er? Svaret är ganska enkelt då man via en CFD inte innehar rösträtt och liknande saker i det underliggande bolaget. Men annars så är de ganska lika varandra, i båda fall kan man erhålla utdelningen eller vara tvungen att betala utdelningen om man har spekulerat i att aktien/CFD:n kommer gå ner när det är dags för utdelningen. En CFD rör sig också exakt lika dant som den underliggande tillgången oavsett om man har köpt CFD-aktier eller något annat.
Som ni kan se är det inte så stor skillnad mellan vanlig aktiehandel och CFD-handel borstet från att det finns fler möjligheter med CFD trading​ med AvaTrade.

En annan viktig fråga är hur CFD-handel beskattas? När CFD-handel började bli populär i Sverige så fanns det en hel del skilda åsikter om sådan handel skulle beskattas men idag skattar man precis som vid vanlig aktiehandel. Det är alltså 30 % på den eventuella vinsten som gäller och det finns också möjlighet att kvitta vinsterna mot förlusterna. Allt det här ska årligen redovisas i skatteverkets K4-dakelration precis som med de vanliga aktieaffärerna. Det finns såklart en del metoder att komma runt det här med beskattningen som exempelvisa välja en CFD-leverantör utomlands som skatteverket inte känner till men det är inget jag har erfarenhet av så det kan jag tyvärr inte yttra mig om. Jag ska också tillägga att både t.ex. CMC Markets och IG Market sär stationerade utomlands i England men dessa har skattverket full koll på. Så det gäller i så fall inte bara att välja en utländsk mäklare utan också en som i alla fall i Sverige är ganska okänd.

Jag fick också frågor om vilken CFD-leverantör man ska välja? Jag personligen har bara erfarenhet av just CMC Markets och IG Markets och det är dem som är störst och Sverige och många fler länder. Därför kan jag bara rekommendera någon av dessa, de är ganska så lika men jag tycker personligen att CMC-Markets tradingplattform är lite bättre. Men det här valet är såklart en smaksak, det är lite som att välja mellan Avanza och Nordnet. Om man är osäker skulle jag rekommendera att man googlar på t.ex. CFD-handel och sedan testar sig fram. De flesta leverantörer erbjuder ett testkonto med låssaspengar så det finns goda möjligheter att testa dig fram innan du bestämmer dig och sätter in några riktiga pengar.

Jag hoppas att jag fick med de viktigaste detaljerna om CFD-handel och att det var lätt att förstå. Om jag missat något eller om det är något ni undrar över så får ni gärna kontakta mig antingen via t.ex. mejl eller genom att kommentera det här inlägget.

Nu hoppas jag att ni alla får en bra helg!
David

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar