Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 november 2017

Min företagsägda portfölj- betydligt högre risk än utdelningsportföljen

I mitt tidigare inlägg från förra veckan som ni hittar här gick jag igenom och uppdaterade er om läget i min privata långsiktiga utdelningsportfölj. Nu tänkte jag även ta er in i världen för min företagsägda portfölj då en del av verksamheten i mitt bolag går ut på just sådana här ivnesteringar.

Till att börja med och som rubriken lyder så är risknivån betydligt högre i min företagsägda portfölj. Men det är också så att den har en helt annan inriktning och att jag har en helt annan strategi där. Här ligger nämligen fokus på lite mindre bolag med bra potential. Här letar jag alltså efter en så hög kursutveckling istället för direktavkastning från utdelningar.

Min företagsägda portfölj består just nu av nedanstående innehav:

  • A1M Pharma
  • Advencia
  • Angler Gaming
  • BrainCool
  • Cybaero
  • Irisity
  • myTaste
  • Precise Biometrics
  • Pricer
  • Seamless Distribution

 

Som jag nämnde och som ni kan se sitter den här portföljen på en hel del risk men jag ser det även som att potentialen överspeglar den risken. Den är som ni också säkert förstår väldigt volatil men just nu har min företagsägda portfölj faktiskt ökat i värde med hela 42 % så här långt i år och det är jag väldigt nöjd med.

Det här är tio bolag som jag valt i första hand för att jag verkligen ser en stor potential men också för att jag vill vara exponerad mot respektive bransch. Flera av bolagen har t.ex. gjort nyemissioner under året eller de senaste åren och dessa har jag deltagit i varje gång och det för att jag ansett att grunden och målet med respektive emission har varit helt rätt.

Just nu är jag väldigt nöjd med innehaven, fördelningen och exponeringen i min företagsägda portfölj och jag ökar på innehaven löpande när köptillfälle ges. Hittar jag något nytt litet intressant bolag så kommer jag plocka in det men just nu är jag som sagt väldigt nöjd med hur portföljen ser ut.

Min tidshorisont för dessa innehav är inte på något sätt spikad men en sak som är säker är att jag har innehaven för att göra en exit någon gång. Även det skiljer sig från min strategi för min privata utdelningsportfölj då jag där planerar att behålla innehaven i princip för alltid. Men i min företagsägda portfölj är alltså tanken att göra en exit när jag är nöjd med kursutvecklingen och jag anser att respektive bolag kommer stanna av lite i tillväxten.

 

Så här ser alltså min företagsägda portfölj ut men nu är jag nyfiken på hur ni andra långsiktiga investerare har lagt upp det? Har ni också en separat portfölj där ni har den här typen av innehav eller avstår ni dessa helt och hållet för att de inte passar in i er långsiktiga strategi? 

 

David

16 mars 2017

Portföljfokus år 2017

Nu är vi i full gång med ytterligare ett nytt börsår och det kan på många sätt komma att bli ett speciellt börsår. Utan att gå in för mycket på i detaljer så anser jag kort och konkret att år 2017 kommer bli det året då styrkan på allvar ska bevisas eller då en nedåtgående trend inleds. Det här kommer jag återkomma mer till framöver för nu tänkte jag istället visa er vart jag kommer rikta fokus för min utdelningsportfölj mot under året.

Mitt huvudsyfte kommer att vara att fortsätta att aktivt stoppa in nya pengar i min portfölj för att få den att växa även på det sättet. En väldigt stor del av mitt privata sparande varje månad pumpas in i min utdelningsportfölj och på så sätt får jag tillsammans med värdeutvecklingen och utdelningarna en väldigt bra långsiktig hävstång.

Sedan kommer jag även i princip bara fokusera på att öka på i mina nuvarande innehav istället för att hela tiden plocka in nya till portföljen. Jag är idag väldigt nöjd med hur min utdelningsportfölj är uppbyggd och fördelad och därför ser jag ingen anledning till att hela tiden fokusera på och hålla på att jaga efter nya innehav. Självklart är jag alltid uppmärksam och öppen för nya bolag om något intressant skulle dyka upp men det är som sagt inte det som är prioriterat just nu utan nu ska mina nuvarande innehav i portföljen bli riktigt stora.

Jag har alltså en ganska så direkt och konkret fokus för min utdelningsportfölj under år 2017 och även om det kan se enkelt ut så tycker jag att det är enkelhet när den är som bäst. Den stora utmaningen för min del kommer bli att löpande hitta attraktiva köplägen i mina portföljbolag och bara det kan många gånger vara lättare sagt en gjort.

 

Hur ser er portföljplan för år 2017 ut?

 

David 

7 april 2016

Mitt företags investeringsportfölj

Här nedanför kan ni kolla in hur mitt företags investeringsportfölj ser ut och är uppdelad nu i dagens läge. Storleksordningen är som ni säkert förstår uppifrån och nedåt och just nu är faktiskt innehaven på respektive nivå ganska så lika varandra rent storleksmässigt.  

 

Jag har nu i dagens läge även en hel del bolag på min bevakningslista och som jag håller på att analysera och det skrev jag mer om för någon vecka sedan här. Om ni är sugna på att kolla in hur min strategi ser ut för den här portföljen så kan ni läsa mer om det på min portfölj-sida här och då kommer ni väldigt snabbt märka att investeringsstrategin i mitt företag skiljer sig väldigt mycket från min privata strategi gällande min utdelningsportfölj.

 

Har ni några färska tips på mindre bolag som kan vara intressanta att ta en position i?

 

 

David 

Taggar (blogg): 
31 mars 2016

Satsar hårdare på mina företagsinvesteringar

Under de senaste månaderna har jag i princip avvaktat helt när det kommer till de investeringar som jag gör via mitt företag. Den delen av bolagets verksamhet har legat på is dels för att jag ägnat mycket tid åt annat nu i början av det här åren samt för att jag medvetet har avvaktat. Min avvaktande inställning har framförallt berott på det volatila läget och eftersom att dessa investeringar i princip bara riktar sig mot mindre så kallade framtidsbolag så har avvaktandet varit ännu mer befogat då volatiliteten just hos dessa bolag och aktier oftast är ännu högre.

Under den här tiden har mitt bolag då även samlat på sig en hel del likvida medel i sin portfölj och nu under den senaste tiden har jag på allvar börjat kolla på nya investering igen. Jag började med att gå igenom mina nuvarande innehav (kolla in min företagsportfölj här) ordentligt ytterligare en gång och jag kommer inte göra mig av med något av dem i dagens läge utan snarare göra några ökningar nu framöver.

Sedan har jag även börjat kika på en del nya bolag och just nu har jag min arbetsplats översvämmad med information och olika papper om GWS Production, Catella, Black Earth Farming, Minesto, SolTech Energy Sweden, Matse och Mavshack. Det är inte säkert att jag kommer investera i något av dessa bolag men det är de jag just nu håller på att analysera och än så länge har jag då inte kommit fram till något resultat.

Som ni ser är det nästan bara lite mindre bolag där det finns många frågetecken men en enligt mig bra potential som jag kollar på och det är exakt så som mitt företags investeringsstrategi ser ut. Tillskillnad från min privata utdelningsportfölj där jag jagar stora och stabila bolag som jag antagligen aldrig kommer sälja av så är jag här på jakt efter en högre tillväxt rent kursmässigt så att jag kan göra en exit efter ett visst antal år, det kan bli alltifrån ett år till t.ex. 20 år, jag vill helt enkelt låta företagen jobba och försöka utvecklas så att jag verkligen får ta del av potentialen så det är svårt att säga hur lång tid det kommer ta nu i dagens läge.   

 

Har ni något intressant att säga och tillägga om några av dessa bolag?

 

David 

28 mars 2016

Noll till 175 miljarder på 5 år- Investera i drönare?

 

Drönarmarknaden är på väg att bli lika stor som marknaden för vanliga helikoptrar och det innan år 2020, det spår i alla fall Goldman Sachs i sin senaste genomgång. Även om militären kommer vara en fortsatt största köparen under de kommande åren så kommer även den civila marknaden komma igång ordentlig och gå ifrån ett värde på i princip noll till 175 miljarder på bara 5 år, det framkommer också i Goldman Sachs rapport.

Användningsområdena för olika typer av drönare är många redan nu inom det militära men när det civila kommer igång så utökas det hela markant. Listan kan göras lång men i Goldman Sachs rapport pratas det om att bland annat fastighetsmäklare, elbolag, gruvbolag, filmbolag och områden och branscher som kräver allmän inspektion och övervakning kommer utöka sitt användande markant av drönare under de kommande åren. Det går att rabbla upp hur många branscher och områden som helst men det räcker i princip att tänker på vart och i vilka situationer en drönare skulle kunna underlätta, förbättra och göra jobbet billigare så tror jag att vi tillsammans kan göra den listan hur lång som helst. Det vore faktiskt kul att sätta ihop en sådan lista tillsammans med er så ni får hemskt gärna dela med er av era tankar och idéer i kommentarsfältet här nedanför.

Det är ju just kostnadsbesparingarna som drönare kan erbjuda marknaden som jag tror kommer bli den största framgångsfaktorn och nu när övergången börjar komma igång på allvar och användandet av drönare växer så tror jag att utvecklingen och tillväxten kommer gå väldigt fort. Av den enkla anledningen håller jag väldigt hårt i mina aktier i det svenska drönarbolaget Cybaero och jag planerar faktiskt att öka på mitt innehav under den kommande tiden, kanske redan nu under veckan.     

Cybaero har redan den kinesiska tullen och det kinesiska försvarsbolag, Avic som kunder och dessa affärer är idag nästan värda 1 miljard kronor vilket kan jämföras med Cybaeros börsvärde på ungefär 270 miljoner kronor. Marknaden, de flesta aktörer och handlarna har haft alldeles för bråttom när det kommer till Cybaero och de räknade med en alldeles för snabb tillväxt alldeles för tidigt. Det gör inte mig något då jag som ni säkert vet föredrar just långsiktig och stabil tillväxt och det tror jag skarpt på att jag kan få i Cybaero.

Jag är även delvis exponerad mot drönarmarknaden via mitt innehav i SAAB men den delen är i dagens läge relativt liten inom hela SAAB-koncernen och det är inte min huvudanledning till att jag investerat i SAAB. Så till största del är det Cybaero som jag satsar på när det kommer till drönare, hur ser er exponering mot drönarmarknaden ut?

 

David  

Taggar (blogg): 
10 februari 2016

Min aktuella bevakningslista

Just nu har jag inte många företag alls på min bevakningslista för min privata utdelningsportfölj men på den för min företagsägda portfölj har jag en del. Jag är väldigt nöjd med hur min utdelningsportfölj är uppbyggd och vilka innehav som finns i den just nu och därför fokuserar jag istället på att bygga vidare och förbättra dessa upplägg och öka på min nuvarande innehav.

Men jag har ändå några bolag på mina två bevakningslistor och dessa ser ni här nedanför.

 

Bevakningslistan för min utdelningsportfölj:

 

Vestas Wind Systems- Har stått på min bevakningslista under ungefär ett år nu och det jag gillar mest är att de är en heltäckande leverantör av vindkraftverk, planering, installation och drift. Vindkraft kommer vara en stor del av framtiden inom energibranschen och i längden kommer Vestas Wind Systems kunna utnyttja sin marknadsledande position väldigt bra. Direktavkastningen på 1 % är lite lågt men potentialen och stabiliteten på den fronten finns också ur det långsiktiga perspektivet.

 

Bevakningslista för min företagsägda portfölj:

 

GWS Production- Är ett ganska så nytt tillskott på min bevakningslista men ett väldigt intressant sådant. Världen blir hela tiden mer och mer osäkert och därför tror jag att GWS Production varningstjänster kommer kunna bli väldigt eftertraktade, både av privatpersoner och av företag.       

Catella- Den europeiska finansgruppen, Catella har jag haft på min bevakningslista från och till under ett par år nu. Anledningen till att jag blev intresserad av bolaget från första början var för att jag ville exponera mig mot finanssektorn och då framförallt med fokus på förvaltning och finansiell rådgivning och det bortom från de klassiska storbankerna. Just nu tycker jag att Catella har genomfört flera lyckade omstruktureringar och att värderingen nu är ganska attraktiv och därför har jag återigen börjat kolla på bolaget.     

Black Earth Farming- Har jag småsneglat på under ganska så många år men jag har hållit mig ganska långt borta från en investering, vilket har visat sig vara väldigt bra. Men jag anser fortfarande att jordbruk är en intressant bransch under de kommande åren och Black Earth Farmings värdering börjar kännas ganska så attraktiv.  

Minesto- Risken i bolaget är skyhög men jag har fastnat för deras unika vattenkraftverk och jag bevakar just nu bolaget ganska så noggrant och jag processar all information som jag kommer över. Jag är lite kluven om jag ska gå in i bolaget ganska så snart och ta en högre risk men också få en högre potential eller om jag ska vänta tills de har mer kött på benen.   

SolTech Energy Sweden- Jag har även fastnat för SolTechs solenergisystem som integreras i fastigheters fasader eller tak. Situationen för min del är ungefär likadan som för Minesto men det är mycket som lockar.

 

Vad tycker ni om dessa företag? Har ni någon intressant bevakningslista?

 

David    

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar