Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 juni 2017

Tech var då, nu ska ”green” läggas till

Väldigt enkelt förklarat är greentech en bransch vars syfte är att minska vår världs miljöpåverkan på jorden ifrån sett alla tänkbara synvinklar. Det kan t.ex. handla om innovativa tekniska uppfinningar som då på ett eller flera sätt bidrar positivt till miljön.

För att dra ett väldigt enkelt exempel så kan det t.ex. handla om ”smarta hus” som tar tillvara på bland annat solens energi och har smarta vattenlösningar installerade som ser till att slöseriet med vattnet minskar.

Greentech är en bransch som visserligen har funnits med under en ganska så lång tid men på grund av en i dagens mått mätt en låg innovationsnivå, dyra produkter och alternativ samt en alldeles för låg effektivitet har tidigare gjort att flera stora greentech-lösningar inte kunde slå igenom på marknaden. Men med dagens teknik och globala tillgänglighet för nästan vad som helst har greentech nu på allvar börjat slå igenom och det i en rasande takt och med ett stort intresse från marknaden och allmänheten.        

 

Den nya trenden:

Greentech håller just nu alltså på allvar bli en väldigt populär och intressant trend då det i dagens samhälle verkligen har blivit just en trend att tänka på och ta hand om miljön och jordens resurser.

Den medvetenheten hos oss människor som inte har funnits förut kombinerat med dagens teknik och utveckling möjliggör det nu för flera greentech-bolag med olika inriktning att slå igenom på allvar.

Att marknaden dessutom nu i dagens läge är beredda att betala lite extra för gröna och miljösmarta lösningar tyder på en medvetenhet som vi inte har sett förut och det kommer vara en stor bidragande faktor för greentechs framtida utveckling och tillväxt.     

 

Ett måste i våra samhällen: 

Greentech kommer även vara ”ett måste” i vår samhällen framöver om de ska fungera överhuvudtaget. Själva miljöhotet är ett lite mer långsiktigt orosmoln och hot om man nu kan säga så. Men de stora problemen som är problem redan nu är att t.ex. våra samhällens infrastruktur inte är anpassade för de ökande behoven och den snabbväxande befolkningen.

Det kan t.ex. handla om att normalstora och moderna städer i dagens läge inte klarar av att hantera den mängden vatten som uppkommer och som dagligen ska hanteras. Att t.ex. dagens vatten- och avloppssystem inte är rustade för framtiden är bara ett litet exempel men det är också inom det området som det just nu finns ett väldigt intressant investeringsalternativ som ni kan läsa mer om här nedanför.

 

Ett aktuellt bolag:

 

Greentech-bolaget som jag pratar om heter Urbangreen och de utvecklar fasader och tak till alla typer av fastigheter. De gröna fasaderna och taken som bolaget kallar sina produkter fördröjer och absorberar vattenflödenas intensitet och får dagvattenhanteringen att fungera i ett slutet kretslopp som ni kan se på bilden här nedanför. 

 

Urbangreens mål är att bygga upp sin industri kring de överallt ökande skyfallen i världen och ta hand om vattnet på ett smidigare och bättre sätt än vad de underdimensionerade dagvattensystemen gör eller överhuvudtaget kan göra. Det här är ett större problem än vad många tror och det skapar redan idag stora skador i de flesta städer.  

Urbangreen genomför just nu en nyemission och en ägarspridning via crowdfunding-plattformen, Pepins. Det medför nu alltså att vi har chansen att ta del av greentech-branschens utveckling via en direktinvestering i ett väldigt spännande bolag.

Potentialen och den kommande tillväxten ser väldigt lovande ut vilket ni kan läsa mer om i mitt investeringsutskick om Urbangreen här. Ni hittar även all nödvändig information hos Pepins här.

 

Vad tror ni om Urbangreen?

 

I sammarbete med Urbangreen och Pepins, 
David   

Taggar (blogg): 
31 augusti 2016

Wifog- ”Det mest spännande kvartalet så här långt”

Tidigare i veckan, i måndags närmare bestämt släppte Wifog sin delårsrapport och eftersom att jag under förra helgen publicerade min bolagsgenomgång med en tillhörande vd-intervju om just Wifog så tänkte jag att det vore intressant att även kommentera rapporten.

Ni som vill ta del av den kompletta rapporten där ni kan läsa om alla konkreta siffror med mera hittar den här men jag tänkte fokusera på några huvudområden som jag tycker var mest intressanta.

 

Högt tempo och rakt uppåt:

Wifogs vd, Peter Håkansson som jag för övrigt intervjuade här sa att det andra kvartalet nu under år 2016 var det mest spännande kvartalet någonsin för bolaget och det är svårt att säga någonting annat. Under den tiden har Wifog slutit ett avtal med Tele2 gällande att låta deras kunder helt eller delvis betala sina mobilräkningar via Wifog. Utöver det slöts även ett avtal med Aon Sweden för att ta fram nya försäkringslösningar och där med fortsätter Wifog att ge sig in på nya områden.

Dessutom är Wifog just nu ett av tre företag som fortfarande är med i en anbudsprocess med en av Sydostasiens största mobiltelefon-operatörer, med över 100 miljoner användare. Även om den processen är långtifrån klar och att det inte alls är säkert att just Wifog och deras tjänster väljs ut så är det här helt klart ett bevis på att Wifogs tjänster är väldigt eftertraktade, ligger helt rätt i tiden och passar väldigt bra även på global nivå.  

 

”Affärsmodellen håller”:

En av de viktigaste sakerna som Wifog släppte fram i sin kvartalsrapport var att det nu är solklart att bolagets affärsmodell håller och som sagt även kan fungera väldigt bra på global nivå. Det kan vi tydligt se via de två nya samarbetsavtalen som jag pratade om här ovanför och det känns som att dess kan vara startskottet på någonting mycket större.

Även den tekniska biten är viktig inom ett bolag som Wifog och den ser också ut att hålla. Framförallt så är det nu bevisat att allt kan skalas upp snabbt och säkert och det kommer vara en viktig komponent inför framtiden.

 

Mycket på gång:  

Wifog har nu alltså helt klart mycket på gång och det känns som att det ordentliga startskottet då allt kommer att börja skalas upp i ett väldigt högt tempo är nära. Bolaget själva säger att om de bara kan komma åt en bråkdel av de kunder som finns inom de nya samarbetsavtalen så kommer man kunna bli kassaflödespositiva och bara en sådan sak gör att framtiden för bolaget ser riktigt intressant ut.

Självklart finns det även en hel del frågetecken som fortfarande och ett av dem är t.ex. läget angående den eventuella affären i Asien som jag också pratade om tidigare här i inlägget. Självklart kommer det vara tråkigt om en sådan affär inte går igenom och minst lika roligt och spännande om den gör det men det viktiga att tänka på i ett sådant läge är att man måste fortsätta ge ett bolag som Wifog tid för då kommer de kunna upprepa sådana affärer som de med t.ex. Tele2 och Aon och då ser framtiden väldigt ljus ut.

När någonting ser bra ut för ett lite mindre tillväxtbolag så brukar jag säga att framtiden knackar på dörren men i Wifogs fall skulle jag vilja omformulera mig lite och säga att det är Wifog som knackar på dörren och nu är framtiden och marknaden redo för den här typen av bolag.     

 

Vad har ni för intressant att säga om Wifogs senaste rapport?

 

David 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
20 maj 2016

Lunchanalys: En ny vd och en avvikelse

Det har hänt otroligt mycket inom Cybaero den senaste tiden och om ni är intresserade av att veta mer om t.ex. den senaste finansieringslösningen och de kommande leveranserna m.m. så hittar ni alla mina inlägg om Cybaero om ni scrollar ner längst ner i det här inlägget och klickar på ”taggen” som är märkt med just Cybero, då kommer hela flödet upp.

Men nu i dagens lunchanalys tänkte jag passa på att gå igenom de senaste händelserna inom Cybaero som har omfattat alltifrån ett vd-byte till avvikande revisionsberättelser och nedskrivningar.

 

Den operativa chefen blev vd:

Om vi börjar med vd-bytet så blev det förra veckan klart att Rolf Schytt som tidigare var operativ chef inom Cybaero tar över vd-posten efter Mikael Hult. Grunden för vd-bytet ligger i att Cybaero nu framöver mer på allvar ska gå över mot att fokusera på produktionen och försäljningen.

Enlig mig känns det här skiftet rimligt och jag ser faktiskt inte alls några orosfaktorer i den här processen. Det verkar vara sunda och tydliga företagsändamål som ligger bakom bytet och att det dessutom är Rolf Schytt som får ta över ser jag som en väldigt bra styrka. Han har bra koll på hela verksamheten från sin tidigare roll inom bolaget och dessutom en gedigen erfarenhet från hans tidigare erfarenheter som t.ex. omfattar flera andra vd-roller.

Även marknaden gillade det här vd-bytet och i många fall är en sådan sak någonting som marknaden inte brukar uppskatta och istället faktiskt ta emot det ganska så negativt. Men Cybaeros vd-byte togs alltså emot positivt och det antagligen på grund av att de flesta vet att det är just produktionen och försäljningen som bolaget måste få ordning på och att då Rolf Schytt på förhand ser ut att vara väldigt bra lämpad för det jobbet.

 

Förseningar som stör på mer än ett sätt:

Just produktionen och försäljningen tar oss även in på nästa nyhet som dock tyvärr inte alls var lika positiv som vd-bytet. När Cybaero nyligen släppte sin årsredovisning för år 2015 så innehöll den nämligen en avvikande revisionsberättelse. I stora drag och med andra ord kan man alltså säga att Cybaeros revisorer inte var helt säkra på att redovisningen var korrekt och det är ju aldrig bra.

Det hela handlar om Cybaeros fordran till den kinesiska köparen av det system som skulle ha blivit levererat i början av det här året men som flera gånger har blivit framskjutet på grund av förseningar inom utvecklingen med mera. Den förseningen medföra att bolagets revisor eventuellt anser att den beställningen inte är lika säker och solid längre, i alla fall inte rent redovisningstekniskt. Det pratades även om en eventuell nedskrivning men mer information än så har bolaget idag inte gått ut med.

Man kan nu alltså säga att till och med ännu mer nu hänger på att den här försenade leveransen verkligen blir av nu under juni månad som Cybaero har flaggat för. För om så inte blir fallet så är det nu alltså även redovisningstekniska faktorer som hotar bolaget och det i kombination med kassaflödet och produktionsproblemen bådar inte gott.

 

Det svänger:

Läget i Cybaero fortsätter alltså att svänga fram och tillbaka. För några veckor sedan såg nyhetsflödet riktigt bra ut för bolaget men sedan avlöstes de av den här ovanstående missen och det känns lite som att det är typiskt för just Cybaero.

Även om marknaden såklart inte gillade den här senaste nyheten så är jag inte speciellt oroad för just den detaljen även om jag som jag sagt tidigare är väldigt avvaktande gentemot bolaget just. Extremt mycket hänger på den här kommande leveransen nu i juni och till dess håller jag nästa andan, jag kommer i vilket fall inte agera på något sätt förens jag har fått in mer information från utfallet där.

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar