Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 februari

Bevakningsuppdatering: Episurf Medical –inför en ny standard (Q1 2018)

Episurf Medical grundades 2009 och erbjuder människor med smärtsamma ledskador ett aktivare och friskare liv genom skräddarsydda behandlingsalternativ. Bolaget sätter patienten i centrum för design av implantat och kirurgiska instrument.

Genom att kombinera avancerad 3D-bildteknik med den senaste tillverkningstekniken anpassar Episurf inte bara varje implantat utan även de kirurgiska instrumenten till patientens unika skada och anatomi.

 

På gång hos Episurf Medical:

Episurf Medical arbetar just nu hårt för att göra sina produkter, sin verksamhet och sina processer till en ny standard inom ortopedin. Episurf Medicals implantat och unika behandlingsprocesser har gång på gång visat sig vara överlägsna de vanliga och nuvarande standardiserade metoderna.

Med andra ord Episurf Medical har utvecklat unika implantat och tillvägagångssätt som de nu håller på att på allvar få ut på marknaden och varje implantat som sätts in är ett steg närmare en ny standard på maranden, en standard som då uppfanns av Episurf Medical.

Nyligen, i slutet av år 2017 uppnådde Episurf Medical en milstolpe på 300 aktiva implantat och tillväxten fortsätter.  

 

Nyckelfaktorer för framtiden:

Många faktorer pekar nu för Episurf Medicals framgång framöver och det starkaste av allt är att de flesta även pekar mot att bolaget är på god väg att sätta en ny standard. 

 

 • Överlägsen prestanda:
  Episurf Medical är bevisat överlägset bäst på marknaden, både med sina implantat och sina processer för att operera in dem. Bara den faktorn talat för att bolaget är på gång att upprätta en ny standard på marknaden.  
   
 • Skalbart:
  Man burkar prata om att en affärsidé är skalbar, med andra ord anpassningsbar. Skalbar är också ett nyckelord när det kommer till Episurf Medicals implantat och processer då allt anpassas efter varje enskild patient. I dagens läge och med dagens standard får alla patienter samma behandling men eftersom att alla människor är olika så måste den standarden ändras för att uppnå bästa möjliga vård och längsta varaktighet och det är det Episurf Mecial håller på att göra.   
   
 • Förebyggande:
  I dagens moderna samhälle så blir det bara mer och mer populärt och eftertraktat att förebygga skador innan de har inträffat. Den utvecklingen kommer helt klart att fortsätta och även inom det förebyggande området ligger Episurf Medical i framkant. 
   
 • Patent över hela världen:
  Slutligen sitter Episurf Mecial redan idag på patent för sina produkter och processer runt om i världen. Senast i slutet av år 2017 fick bolaget ytterligare ett patent i Australien och det är ett tecken på att bolaget är på framfart på ett flertal marknader.
   

 

David

12 februari

Minesto: Framtidens energibolag

Framtidens förnybara energialternativ är redan och här och har under de senaste tio åren utvecklat sig i en rasande fart men än finns fortfarande mycket att hämta, både rent prestandamässigt och ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Ett bolag som jag har hållit koll på under ett par år nu är Minesto som via sina patenterade vattenkraftverk, Deep Green möjliggör energiutvinning ur havets vattenströmmar. Deep Greens konstruktion gör det möjligt att utnyttja långsamma strömmar, både tidvatten och andra havsströmmar.

Snabbfakta om Minesto:

 • Cirka 420 miljoner i börsvärde
 • Aktien handlas på First North Stockholm
 • Bolaget genomför nu nyemission på cirka 103 miljoner kronor
 • Minesto bedriver flera unika projekt inom förnybar energi

 

Innan ni läser intervjun här nedanför rekommenderar jag att ni kollar på informationsvideon om Minesto och deras Deep Green samt även läser intervjun med VD, Martin Edlund som TradeVenue genomförde här!

Mycket tas som ni kommer märka upp i videon samt i vd-intervjun men jag tänkte även gå in lite djupare på några detaljer här nedanför.
 

 

Patenterad teknik är nyckeln för investerare:

Ur ett investeringsmässigt perspektiv finns det idag väldigt många alternativ när man vill exponera sin portfölj mot framtidens energi och därför måste man bryta ner det ganska så rejält och verkligen ta fram de bolag med starkast case.

Ur Minestos perspektiv så sitter bolaget på patenterad teknik som öppnar upp för att utvinna energi ur havsströmmar vilket tidigare har visat sig vara ganska så komplicerat. Tekniken fungerar globalt och i olika miljöer och just den här aspekten är en av de absolut starkaste ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Jämfört med sina konkurrenter som bygger stora, tunga och dyra konstruktioner så jobbar Minesto istället med små och lätta lösningar där alla led också blir billigare. Det här gör att affärsmodellen blir betydligt mer skalbar vilket också kommer vara viktigt när det kommer till att konkurrera på den globala energimarknaden.   

 

Rätt i tiden ur flera aspekter:

De flesta länder, regioner, organisationer och till och med företag har redan sedan länge både tydliga och hårda miljömål för framtiden. Det medför att marknaden för förnybar energi kommer att fortsätta växa markant under många, många år framöver och Minestos position på den marknaden frontas nu av några viktiga detaljer.

För det är inte vilken förnybar energikälla eller vilken underliggande teknik som helst som kommer kunna slå igenom. Men när det kommer till Minesto så är bolagets produkt och teknik den enda verifierade som lönsamt kan producera el av långsamma havsströmmar och just det sistnämnda utgör den största marknaden för den här typen av energikälla.

Kostnaderna för produkten och tekniken hålls också nere, både inom bolaget och ut till kund och det även när det gäller service och underhåll i längden. Även det här gör att Minesto kan erbjuda en betydligt mer attraktiv kalkyl till sina kunder än vad många andra större aktörer inom förnybar energi kan.

 

Mycket ska falla på plats:

Minesto är såklart fortfarande ett ugnt bolag om man jämför med många andra inom branschen och även om produkten och tekniken på allvar börjar fall på plats så är det fortfarande mycket som ska klaffa och det framförallt kanske gällande försäljning och marknadsföring på en global nivå.

Men mycket finns som sagt redan i Minesto som case och det är intressant att se att bolaget nu genomför en nyemission (läs allt om den här) på lite mer än 100 miljoner kronor. Pengarna ska ju då användas till en global expansion och jag tycker att det mycket väl kan vara intressant att ta en position i bolaget nu i dagens läge.

 

Vad tycker ni om Minesto?

David   

26 januari

Nya tidens miljonärer

Tiderna förändras och som ni säkert redan vet sker mer och mer av våra dagliga aktiviteter online. Fler marknader etableras online, och vi behöver inte längre gå till specifika institutioner för att hantera våra pengar, ansöka om utbildningar, starta företag eller boka resor. Parallellt med att branscher flyttar från fysiska lokaler till internet, växer också helt onlinebaserade nischer fram, alltså fenomen som vi inte hade sett om det inte vore för vårt ökade användande av internet. Nu skapas helt nya marknader där framför allt unga entreprenörer ligger i framkant. Det är ingen slump att Bill Gates, som länge varit världens rikaste man, blev just rikast i världen genom sitt operativsystem Microsoft. Bland andra toppar märks såklart grundaren och VD:n för Facebook, Mark Zuckerberg, samt VD:n för Amazon, Jeff Bezos. Utöver rena teknologiföretag finns det dock miljoner med nya miljonärer som använder friheten internet ger och skapar sina egna kapital genom bloggar, Youtube och onlinespel. Det kan vara svårt att förstå hur eller vad en bloggare tjänar pengar på, och precis som kring e-gaming och e-sport kommer mycket av inkomsterna från sponsorer.

Poker var tidigt ett av de spel som flyttade från fysiska bord till internet, och plötsligt fick ett enormt uppsving i popularitet. Chris Moneymaker, som har tjänat mer än någon annan på poker, började spela online och tillsammans med många av sina kollegor gör han så än idag. De flesta pokerspelare delar sin tid mellan att resa till de stora turneringarna och att spela via nätet och deras inkomster består både i prispengar och sponsring. På samma sätt kan många e-sportare spendera sin tid, då internationella turneringar blir allt fler och större, men många väljer att spela hemifrån. Något av det mest intressanta med e-sport och onlinespel är att de som tjänat mest på sitt spelande världen över, ofta kommer från länder som inte förknippas med stort ekonomiskt välstånd. På topp tio, med miljardvinster från framför allt Dota 2, finns spelare från Jordanien, Pakistan och Bulgarien, och på topp hundra finns många spelare från Brasilien, Malaysia, Ukraina och Polen. Även om listan domineras av kineser och sydkoreaner finns alltså stort utrymme för spelare från utvecklingsländer att tjäna stora pengar online. Många gånger är marknaden för e-sport öppnare och mer tillgänglig än vad skulle vara fallet om man ville starta ett fysiskt företag i något av dessa länder.

Självklart går de största summorna pengar till de som uppfinner, grundar och utvecklar onlinebranscherna. Grundarna och ägarna av kanaler som YouTube, Snapchat, Instagram och liknande tjänar mer än deras användare, men ändå finns det de användare som tjänar miljonbelopp på att använda kanalerna. Daniel Middleton spelar Minecraft på sin egen YouTube-kanal med nära 17 miljoner följare. Han tjänar inga pengar på spelet i sig, men genom sponsorer, antalet följare och en liveturné med föreläsningar drog han in 16,5 miljoner dollar under 2017. På topp tio-listan över de mest framgångsrika YouTube-stjärnorna märks Dude Perfect, fem killar från USA som hittar på tricks och stunts tillsammans med sin panda-maskot, och sexårige Ryan som drog in 11 miljoner dollar förra året genom att testa leksaker på sin kanal.

Bloggare tjänar sina största pengar genom produktplacering, men också genom konsultarbete, föreläsningar, egna produkter och genom att ge onlinekurser i sitt ämne. De som tjänat mest på sina bloggar skriver just om hur man tjänar pengar genom att blogga – svårare än så behöver det inte vara!

 

Samarbetsinlägg.

Taggar (blogg): 
23 januari

Dagens skolor räcker inte till men framtidens utbildningar är här

Det har antagligen inte undgått någon att skolorna i det svenska samhället idag har svårt att räcka till. Oavsett om vi vill kalla det för en kris eller inte så har t.ex. färre lärare, större klasser och för lite tid med mera bidragit till alltifrån bristande undervisning och sämre betyg till mer djupgående personliga misslyckanden som verkligen börjar bli ett problem i vårt samhälle.

Det här medför att alla parter, oavsett om det handlar om själva skolorna, lärarna eller de enskilda individerna i form av studenterna får det svårare och svårare att nå sina mål. Ur ett samhälsmässigperspektiv kollar vi gärna på att statistiken ser dålig ut hos skolorna men det största problemet och det som ibland ser väldigt hemskt ut landar på de enskilda individerna som då underpresterar och självkänslan sätts på prov.  

 

En kris ja, men det finns lösningar:

Oavsett om vi väljer att kalla det här för en kris eller inte så är det viktiga huruvida det finns lösningar på problemet eller inte, för ett problem är det. På det här planet har samhället i Sverige redan nu kommit väldigt långt och det via företagande och entreprenörskap. Med det menar jag inte t.ex. privata friskolor eller något sådan utan företag och entreprenörer som går in och stöttar och hjälper de individer som faktiskt behöver extra hjälp men som inte får det via det svenska skolsystemet.

Det kan t.ex. handla om läxhjälp, pluggande inför ett visst prov, ren och konkret privatundervisning eller hela kurser under t.ex. sommaren och ett sådant företag är Allakando som bedriver just den här verksamheten utanför det svenska skolsystemet och som ni ser på bilden och statistiken här ovanför faktiskt lyckas väldigt bra med att just stötta och hjälpa den personer som behöver mer hjälp än vad skolan kan erbjuda.    

Att få tillgång till läxhjälp eller annan typ av privatundervisning kan alltså mycket väl vara nyckeln till fortsatt framgång för hela Sverige som land och framförallt vara en stod bidragsfaktor till att den nedåtgående trenden för den svenska skolan vänds uppåt istället.

 

Framtiden skaps:

Det har under ett flertal år nu funnits en het debatt om privata friskolor som drivs som vilka företag som helst med mera och man får tycka exakt vad man vill om det. Men just den här glömda och problematiska delen, i första hand utanför skolan fyller en viktig funktion för hur många skolor inom skolsystemet brukar kunna ställa upp efter skoltid med den hjälpen som behövs? Svaret på den frågan är med största sannolikhet alldeles för få och därför är företag som Allakando helt klart en del av framtiden, i alla fall om vi vill vända statistiken, resultaten, prestationerna och välmående hos individerna uppåt igen. 

 

Eller vad tycker ni?

 

 

I samarbete med: Allkando

Taggar (blogg): 
11 december 2017

Telekom är en hel djungel- vart ska man investera?

Jag personligen har alltid varit ett stort fan av telekombranschen ur ett investeringsmässigt perspektiv. Jag ser det hela som väldigt enkelt då användandet av mobila enheter och just nu kanske framförallt datakapacitet hela tiden ökar och kommer att öka under en lång tid framöver. Just nu är det självklart för det flesta av oss att ha en uppkopplad mobiltelefon tillgänglig var som helst och när som helst. Men det hela kommer bli bra mycket större än så då det inte bara kommer vara t.ex. då våra mobiltelefoner som är uppkopplade utan i framtiden kommer i princip varje teknisk apparat och maskin vara det, alltifrån bilar till köksutrustning och ytterdörrar med mycket mera. När man ser det hela på det sättet så behöver man inte tänka speciellt länge för att inse att då t.ex. telekombolag måste och kommer spela en stor roll i den här utvecklingen då det är dessa bolag som ska tillhandahålla med all datatrafik. Men även om potentialen här är enorm så är det inte alla telekombolag som lyckats eller kommer lyckas att ta till vara på den potentialen och just nu är faktiskt hela branschen en enda stor djungel ur ett investeringsmässigt perspektiv vilket gör det väldigt svårt att veta vart man ska placera sina pengar de kommande 10-20 åren men det tänkte jag kika lite på nu i det här inlägget.

Till att börja med är det mycket som har hänt inom den här branschen under de senaste åren. Det som drog in pengar för några år sedan kan man inte längre ta betalt för och marknaden har överlag blivit väldigt snårig. Kollar vi t.ex. på Sverige så trodde nog ingen att det skulle vara gratis att ringa och skicka sms från våra mobiltelefoner för tio år sedan, men så blev fallet. Visserligen har operatörerna bakat in dessa kostnader i abonnemangen där de säger att man enbart betalar för surfen och datamängden som man använder men i stora drag var det ett skifte som kom ganska så plötsligt när dataanvändningen började öka i vårt samhälle.

Sådana här förändringar är ett bevis på att saker och ting kan och kommer förändras snabbt i sådana här snabbväxande branscher och därför blir det hela lite svårare ur ett investeringsmässigt perspektiv.

Men om ni frågar mig så är det inte de stora och väletablerade I-länderna som sitter på den stora potentialen på telekommarkanden. Den här typen av marknader fungerar som en bra grund att stå på då kassaflödena där kan hållas ganska så stabila, även om priskrigen mellan operatörerna hela tiden kommer äga rum. Anledningen till att jag säger det här är för att vi människor i samhället som redan har ett välutvecklat telekomnät börjar bli ganska så mättade. Vi har vant oss vid att t.ex. hela tiden ha våra mobiltelefoner och datorer uppkopplade till ett rimligt fast pris och även om vi i framtiden kommer vilja alltifrån våra bilar och hushållsmaskiner med mycket mera uppkopplade så tror inte jag att betalningsviljan kommer hänga med i samma takt. Så om ni frågar mig är det här operatörerna som kommer få ge vika för kunderna och fortsätta erbjuda allt-i-ett-lösningar till ett rimligt fastpris, även om det som de måste leverera kommer öka markant.    

Av den anledningen anser jag också att den stora potentialen verkligen finns hos utvecklingsländerna då operatörerna och nätägarna där kommer kunna göra exakt det som de gjorde i Sverige och andra idag välutvecklade länder inom det här området för X anta år sedan. I sådana regioner kan de nämligen börja pusha ut standardtjänster som t.ex. mobiltelefoni och sms med mer från början och då även ta betalt för minsta lilla tjänst. Betalningsviljan och förmågan kan dock ställa till lite problem i sådana här områden i första hand men det kan också räddas av volymerna som kan skruvas upp markant redan från början. Självklart kommer även sådana regioner och områden att mogna efter X antal år och bli exakt som i Sverige men det är enligt mig kanske 10-20 år bort och under den tiden är det just telekombolag med en relativt stor inriktning mot utvecklingsländer som man ska satsa på och det av den enkla anledningen att de kan göra exakt som de eller andra bolag har gjort i Sverige under t.ex. de tio senaste åren.

En intressant reflektion som jag själv upplevde i somras när jag reste runt i större delar av Europa var att så fort man kommer utanför de lite större och mer utvecklade länderna så får man se prov på det här. Om vi t.ex. tar Kroatien så var det där inte fokus på surf och data och där betalde man fortfarande för varje enskilt samtal och sms och det framförallt då näten inte var så pass utvecklade än så man kunde inte använda tjänster som går över internet för samtal och meddelande i samma utsträckning som vi gör i Sverige. Sedan har ju många länder i just Europa kommit ljusår längre än länder i t.ex. Afrika men många är fortfarande långt ifrån Sverige och bara en sådan sak visar att det fortfarande finns en enorm potential inom den här branschen.

Slutligen har jag själv i min utdelningsportfölj innehav i Millicom som riktar sig mot Centralamerika, Sydamerika och Afrika samt Tele2 som har en stabil grund i Sverige men också en hel del potential i t.ex. Baltikum. Via dessa innehav tycker jag själv att jag får just en stabil grund att stå på inom branschen men också får ta del av den potentialen som faktiskt finns.

 

Vad tror ni om telekommarkanden och har ni några favoritbolag inom sektorn?
 

David        

4 april 2017

A1M Pharma- En miljardmarknad öppnar upp sig

A1M Pharma är ett läkemedelsbolag som utvecklar läkemedelskandidaten ROSGard, vilket i tidiga studier har visat sig återställa nedsatt njurfunktion. Det tänkta användningsområdet är njurskydd vid strålbehandling och behandling av havandeskapsförgiftning.

A1M Pharma genomför just nu en offensiv nyemission där målet är att ta in 122,9 MSEK (plus 41,0 MSEK vid fullt utnyttjande av teckningsoptioner). Pengarna ska användas till att inleda Fas I/II-studier inom njurskydd vid strålningsbehandling under år 2018. Målsättningen är att presentera preliminära resultat redan i slutet av 2018 för att kunna slutföra förhandlingar om ett licensavtal med ett internationellt läkemedelsbolag.

I videoklippet här nedanför kan ni kolla in Oscars (vd på TradeVenue) bolagsträff med A1m Pharma och dess ordförande, Martin Austin. Ni kan även kolla in TradeVenue:s kompletta bolagspresentation av A1M Pharma på Emissionsbloggen här

 

Men nu tänkte jag gå vidare och kolla lite på hur A1M Pharma ser ut ur ett investeringsmässigt perspektiv just nu, både och med den pågående nyemissionen samt den närmsta tiden efteråt.  

 

En attraktiv värdering och riskprofil:

Så som läget ser ut just nu för A1M Pharma kommer bolaget efter den här nyemissionen kunna bedriva sin verksamhet fullt ut tills produkterna ska ut på marknaden utan nya emissioner eller kapitalrundor.

Det i kombination med potentialen som kommer ifrån att bolaget nu när de får in pengar planerar en offensiv framfart med framtida tester på människor och lansering av sina produkter medför att dagens värdering känns väldigt attraktiv. Även ett deltagande i nyemissionen där man får teckna en ny aktie för 0,75 kronor känns lockande.

Bolaget medför visserligen en ganska så hög risknivå då produktportföljen är väldigt koncentrerad men efter lyckade förkliniska studier som nu ska övergå till Fas I/II-studier vilket innebär tester på människor och att dessa kommande studier kommer vara finansierade via pengarna från nyemissionen drar ner risken ganska så rejält.            

 

En enorm marknad:

Om vi övergår till att kolla på den potentiella marknaden för A1M Pharma så uppgår den på lite längre sikt nästan till 20 miljarder dollar. Här är visserligen marknaden för njurskydd vid strålbehandling som nu är bolagets främsta inriktning ganska så lite om man jämför med marknaden för havandeskapsförgiftning som kommer vara bolagets mer långsiktiga mål.

Att lansera sådana här produkter på läkemedelsmarknaden är i de allra flesta fall en väldigt kostsam process, även om man utvecklat färdigt själva produkten och fått alla tillstånd och så vidare. Av den anledningen kommer A1M Pharma att satsa på att knyta strategiska partnerskap med andra företag inom branschen för att licensera ut sina produkter och det tror jag kommer vara en avgörande framgångsfaktor för bolaget. De har insett sina begränsningar när man är ett så passa litet läkemedelsbolag och istället för att föra sig själva mot branta stup där man kanske klarar fallet och kommer tillbaka starkare än tidigare så väljer man att ta det säkra före det osäkra och det bör ses som en riktigt bra styrka och bra ledarskapsförmåga i bolaget.         

 

I pipelinen:

Om vi avslutningsvis även ska ta oss en titt på vad som ligger närmast i tiden och som kommer vara av intresse för oss investerare så kommer A1M Pharma att genomföra ett listbyte från AktieTorget till Nasdaq First North inom 1-2 månader nu efter nyemissionen.

Kollar vi på själva forskningen och utvecklingen av bolagets produkter så kommer år 2017 bestå av framförallt uppföljning av bolagets läkemedel, ROSGard och sedan även tillverkning av det. Sedan står även fler förkliniska studier på bland annat djur på schemat och allt det för att förbereda de kommande studierna på människor som kommer börja ta fart under år 2018.

Med andra ord har vi investerare alltså en rad potentiella triggers och stora händelser framför oss på en ganska så kort tid framöver så mycket kan komma att hända, både inom bolaget och för aktien framöver.    

 

I samarbete med Laika Consulting och A1M Pharma.

21 september 2016

Framtiden flyttar in på den svenska telekommarknaden

Jag har den senaste tiden vid ett par tillfällen skrivit om bolaget, Wifog. Ni hittar min bolagsgenomgång här och min kommentar om bolagets mest spännande kvartalsrapport någonsin här.

I de tidigare inläggen har jag nämnt att Wifog har haft ett väldigt stort samarbete med Tele2 på gång och nu har faktiskt det trätt i kraft på riktigt. Med andra ord har nu Wifog alltså på allvar börjat ta framtiden in på den svenska telekommarkanden och jag tror att de föregående kvartalet som klassades om det mest spännande i bolagets historia så här långt inte kommer vara någonting alls mot vad som komma skall nu.  

I stora drag går det här samarbetet ut på att Tele2:s kunder får möjligheten att bli av med hela eller delar av sin telefonräkning via Wifogs tjänster, vilket kan handla om poäng på shopping som kan utnyttjas, poäng via marknadsundersökningar och poäng via att titta på reklam m.m. och då på så sätt kan alltså kunderna finansiera sina mobilräkningar via dessa intjänade poäng.

Wifogs vd, Peter Håkansson sa enligt mig någonting riktigt bra i och med att det här samarbetet sjösattes. Han sa nämligen att ”det SAS Eurobonus har gjort för affärsresenärer vill och kommer Wifog göra för alla svenskar med mobiltelefon” och kollar man på hur lyckat SAS Eurobonus faktiskt blev och är så ser framtiden helt klart ljus ut för Wifog.

 

Det vore väldigt roligt att höra era tankar om den här förändringen som är på väg att ske på t.ex. telekommarkanden, vad tror ni om den? Tror ni att den verkligen är framtiden? Diskutera gärna vidare det med mig i kommentarsfältet här nedanför.

 

David 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
29 juni 2016

Analys: SolTech Energy- Ett intressant case men riskerna finns

SolTech Energy utvecklar solenergisystem som är en del av en fastighets yttre skal i form av ett tak eller en vägg i glas och dessa fungerar både som klimatskydd och solfångare för produktion av värme, varmvatten och elektricitet.

Senast idag fick SolTech en order på nästan 70 miljoner kronor (börsvärdet ligger på cirka 390 miljoner kronor) så mycket ser helt klart intressant ut och dessa faktorer samt även de risker som finns kikar jag på här nedanför.

 

Nytänkande och innovativt:

SolTech är helt klart ett väldigt nytänkande och innovativt företag som har potential att ta det här med solenergi till en helt ny nivå. Att integrera solenergisystem i fasader och tak hos olika byggnader istället för att installera externa och utanpåliggande system är helt klart framtiden och den stora frågan i det här fallet är om det är just det lilla svenska bolaget, SolTech som kommer leda den framfarten.   

Men även om alltifrån tankesättet, arbetssättet och visionerna inom bolaget är innovativa så handlar det i slutändan ändå om produkternas kvalité och potential på marknaden. Styrkan hos just SolTechs produkter ligger i att de passar för i princip alla typer av fastigheter, oavsett om det rör sig om hotell, hyreshus, skolor eller villor med mycket mera. Hela SolTechs grund kommer från forskning på Kungliga Tekniska Högskolan och det är en väldigt viktig detalj då SolTech därmed har forskning och utveckling enda in i benmärgen och det kommer vara extra viktigt med tiden då fokus även kommer behöva riktas mot att ha de mest effektiva produkterna och inte bara de mest användbara rent installations- och driftmässigt.

 

Helt rätt inför framtiden:

Som sagt så är SolTech helt klart ett bolag som ligger rätt i tiden och inte bara för att solenergi är en av framtidens stora energikällor utan också för att det egentligen är först nu som det på allvar börjar bli kommersialiserbart med solenergi. Många bolag har försökt att satsa tidigare men då har marknaden helt enkelt inte varit mogen. Men när de kommer till SolTech så ligger de väldigt bra till rent tidsmässigt och om SolTech kan hålla ut och fortsätta satsa under framförallt de kommande 5-10 åren kommer de helt klart ha chansen att bli en av de stora aktörerna inom sitt område som då är integrerade solenergisystem.

Kollar man på enbart marknaden för solenergisystem så räknar man grovt med att solenergi kommer vara den största energikällan i världen om cirka 30-40 år. Det är dock räknat med den tidigare och dagens utveckling och eftersom att både utvecklingen och tillväxten med stor sannolikhet kommer skalas upp markant för varje år som går så kan solenergi uppnå det betydligt tidigare, kanske till och med om drygt 20 år.

Bara den här marknadsfaktorn är såklart någonting som talar väldigt mycket för SolTech men man ska samtidigt inte sticka under stolen med att det är många företag som sysslar med solenergi och som vill ha sin del av marknadsandelarna och på den globala marknaden är SolTech än så länge en väldigt liten aktör men som sagt med stora visioner och framtidsplaner.

 

Satsning på rätt geografiska områden:

En detalj som dock talar för SolTech rent marknadsmässigt är deras satsningar rent geografiskt så här långt. Kina är idag det land där solenergi växer mest, snabbast och där det satsas mest på energiformen och det är också där SolTech riktar en stor del av sina satsningar nu.

Dessa satsningar sker via ett samriskbolag tillsammans med ett annat kinesiskt solenergiföretag och för SolTechs del är det helt klart Kina som är nyckeln till framgång. Eftersom att Kina är världens största marknad för solenergi så kommer man få ett enormt försprång på den övriga globala marknaden om man väl lyckas där.

Under de kommande åren är det alltså Kina som man måste hålla koll på när det gäller SolTech och även om dagens order på nästan 70 miljoner kronor från Kina är ett steg i rätt riktning så kommer det krävas mycket mer än så. Dessutom är den här ordern fördelad på 20 år, alltså 3,5 miljoner kronor om året så när man ser det ur det perspektivet har SolTech en lång väg kvar att gå, även om marknaden såklart gillar den här ordern och trycker upp bolagets aktie rejält idag.

Men om SolTech på allvar börjar ta sig högre och högre upp i Kina finns det även potential för att lite mindre beställningar till från t.ex. svenska fastighetsägare, villaägare och jordbrukare börjar rulla in per automatik och även om det är större försäljningar som kommer dra in de stora pengarna så kan man inte underskatta uppbyggandet av ett sådant lite mindre flöde då det i längden också kommer kunna dra upp volymerna rejält.

 

Hög risk:

Även om potentialen inom SolTech är ganska så genomgående, i alla fall på pappret och rent teoretiskt så bör det även understrykas att även riskerna är höga. Den största riskfaktorn i dagens läge är att SolTech är ett litet svenskt bolag som hela tiden måste ligga i framkant rent produkt- och teknikmässigt för att kunna konkurrera på den globala marknaden.

Även den hårda satsningen på Kina kan ganska så lätt börja röra sig i fel riktning då konkurrensen där är stenhård, både rent produktmässigt och prismässigt.

Kollar man på den finansiella biten så kan även det bli en kritisk faktor för SolTech då man som sagt hela tiden måste se till att ligga i framkant gällande utvecklingen och det kostar alltid en hel del pengar.     

 

En liten del av portföljen:   

Kollar man på risk/reward-profilen för SolTech så ser den ändå onekligen bra ut just nu. Den finansiella biten ser just nu nämligen ut att fungerar ganska så bra med hjälp av bland annat ett visst växande kassaflöde samt via en obligation som SolTech har ställt ut. Just för stunden säkrar det även utvecklingsbiten och gällande riskerna i Kina så är det helt enkelt någonting som man som investerare måste acceptera för det är just dessa satsningar som mer eller mindre gör SolTech och drar upp potentialen till de höga nivåer som faktiskt är aktuella idag och sådan marknadsrisk finns alltid när ett bolag satsar på nya marknader, både hos små och stora bolag.

Med en attraktiv potential och en risk/reward som känns kontrollerad är SolTech helt klart ett intressant tillväxtcase om man vill exponera sig mot ”den nya solenergimarkanden”, speciellt om man är villig att ta lite högre risk och då även komma åt en högre potential rent aktiemässigt än i de lite större och mer etablerade bolagen som på något sätt sysslar med solenergi.    

Jag anser dock att det finns två viktiga detaljer vid en investering i SolTech. Den första är att man är långsiktig och ger bolaget tid att växa och etablera sig. Den andra saken är att man enbart bör exponera en liten del av sin portfölj mot SolTech då bolaget som sagt är väldigt litet än så länge och att det finns en hel del konkreta risker. Avslutningsvis kan det även vara klokt att avvakta några veckor med en investering tills haussen kring den här nya ordern från Kina har lagt sig en aning och aktien antagligen har sjunkit ner till något lägre nivåer igen.

 

 

Trevlig onsdag!
David   

Taggar (blogg): 
20 juni 2016

Analys: ICA Gruppen- Kostsamt men framåt

I det senaste veckobrevet blev ICA Gruppen veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Den här veckans företag i veckobrevet blev alltså ICA Gruppen som vi både tycker står inför stora utmaningar och en väldigt intressant framtid och som dessutom värderas ganska så attraktivt just nu.

 

Renodlar:

För ett tag sedan meddelade ICA Gruppen att de har inlett en process där de ska renodla sin verksamhet och enbart satsa på kärnverksamheten som är dagligvaror och på saker som kan kopplas samman med den verksamheten. Det har redan nu medfört att ICA Gruppen är på väg att bli något mycket större än ”bara” den största dagligvarukedjan i Sverige.

I många ICA-butiker eller i alla fall i anslutning till dem kan man nu för tiden hitta alltifrån apoteksvaror (till stor del tack vare deras köp av Apotek Hjärtat) till heminredning (via deras köp av Hemtex) och även om många har varit skeptisk till den här utbyggnaden av affärsmodellen och affärsområdena så har den här något amerikanska modellen där man ska kunna handla allt på ett och samma ställe tagits emot väldigt bra så det kan helt klart vara sådana här satsningar som kommer kunna ta ICA Gruppen till nästa nivå på en annars ganska så trögväxande marknad.     

 

Effektivisering:

En annan sak som kommer kunna lyfta ICA Gruppen i längden är den pågående digitaliseringen av hela dagligvarumarkanden. Även om marknaden inte direkt växer bara för att människor börjar handla mat med mera på internet så medför det här i längden att ICA Gruppen kommer kunna effektivisera sina processer och dra ned på kostnaderna ganska så rejält och det här är en faktor som underskattas ganska så markant av marknaden.

Även om kampen på internet har hårdnat rejält bara under de senaste månaderna så har just ICA Gruppen här många fördelar. De har t.ex. en lång erfarenhet av verksamheter på internet och dessa kunskaper kan de nu använda sig av nu när även dagligvarudelen ska till internet på allvar.    

 

Tålamod krävs:

Man ska dock inte sticka under stollen med att det är väldigt långsiktiga processer som ICA Gruppen nu har inlett, både gällande renodlingen av verksamheten och digitaliseringen. Det kommer ta många år innan allt kan kopplas samman och flyta på lika bra som dagligvaruhandeln har gjort under alla år men det är också just det som gör att potentialen inom ICA gruppen stiger och i alla fall enligt oss är högre än hos t.ex. Axfood.

Dagens värdering känns som sagt också ganska så attraktiv och ICA Gruppen är ett sådant bolag som man ska passa på att köpa när det mer eller mindre ratas av marknaden. Om man har tålamod och kan hålla huvudet kallt så under en längre tid så kan det helt klart vara intressant att nu börja kolla på ICA Gruppen men tålamod är verkligen A och O här. Det har vi t.ex. klart och tydligt fått se idag när bolaget meddelade att de kommer sälja av inkClub med en förlust på ungefär 30 miljoner kronor. Men om man som vi tror på gruppen ur det längre perspektivet kan man under tiden ta del av direktavkastningen från utdelningarna på nästan 4 % varje år och bara det känns väldigt attraktivt.    

 

 

David 

7 juni 2016

Dagens snackis: En fullskalig e-handel för mat

Dagens snackis blev idag att dagligvaruföretaget Axfoods matvarukedja, Hemköp kommer lanserar en e-handel redan nu efter sommaren. Där ska kunderna kunna beställa varor samt färdigplanerade matkassar.

Axfood sa för några månader sedan att de skulle ta sig in på den digitala marknaden och att man hade inlett ett fåtal tester. Dessa tester såg då dock ganska så små ut så att en sådan här fullskalig lansering kom så pass fort blev verkligen en riktig snackis idag.

Nu blev även Axfood som börsbolag ett ännu mer intressant case på lång sikt, eller vad tycker ni?

 

Trevlig kväll!
David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar