Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

De svenska investmentbolagen, del 2

 

Igår började jag att kolla på de svenska investmentbolagen och då kollade jag på Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen, Melker Schörling, Latour och Ratos. Ni hittar den första delen här och nu tänkte jag gå vidare och kolla på de resterande investmentbolagen på den svenska börsen.

 

Öresund:
Öresund är investmentbolaget där Mats Qviberg är huvudägare och fokus riktas till största del mot aktivt och långsiktigt ägande i börsnoterade bolag. Innehaven består idag av bland annat stora poster i Bilia, Fabege, Oriflame, SEB, MQ Holding, Svolder, Bulten och Scandi Standard m.fl. 

Sedan Mats Qviberg och Sven Hagströmer gick skilda vägar och då Öresund delades upp mellan de två finansmännen tycker jag att det nya Öresund har blivit mycket mer fokuserat och tagit en mer aktiv äganderoller och det gillar jag. I dagens läge erbjuder Öresund en direktavkastning på mellan 4-5 % till sina aktieägare.

 

Creades:
Investmentbolaget Creades är alltså Sven Hagströmers del av uppdelningen och innehaven här består idag av bland annat Avanza, Lindab, Carnegie, Transcom, Note, Acne Studios, Inet och Global Batterier. Även Creades satsar på långsiktigt och aktivt ägande i både noterade och onoterade bolag.  

Creades har ett lite större fokus mot onoterade bolag än vad Öresund har men Öresund är betydligt större rent innehavsmässigt. Creades erbjuder en motsvarande direktavkastning på ungefär 5 %.   

 

Traction:
Traction är ett investmentbolag som verkligen engagerar sig i bolagen som de investerar i via att på flera sätt vara aktiva i det operativa. Innehaven består idag av t.ex. BE Group, Hifab Group, OEM, Softronic och Drillcon men fokus riktas även mot onoterade bolag.

Tractions aktiva ägande liknar många gånger flera riskkapitalbolags men den stora skillnaden här är att Traction har en mer långsiktig strategi. Direktavkastningen i Traction ligger idag på ungefär 2 %.

 

Svolder:
Svolder fokuserar på små och medelstora bolag och oftast börsnoterade sådana. Innehaven består idag av bland annat Beijer Alma, Acando, Nolato, Saab och B&B Tools. Svolders strategi skiljer sig lite åt då de flera gånger kan vara ganska så kortsiktiga med sina investeringar men i de flesta fall är det lång sikt som gäller även för dem.  

Om man vill komma åt de lite mindre bolagen via en investering i ett investmentbolag så är Svolder ett intressant alternativ. Svolder har också en direktavkastning på ungefär 2 % i dagens läge.

 

East Capital Explorer:
East Capital Explorer är det investmentbolag som skiljer sig mest åt jämfört med de andra. De fokuserar nämligen på lite mindre östeuropeiska bolag med hög tillväxtpotential. Deras strategi kan många gånger likna ett riskkapitalbolags och därför skruvas både potentialen och risken upp markant.

Om man vill komma åt de lite mindre bolagen på den östeuropeiska marknaden så är det helt klart ett väldigt intressant alternativ. Då får man helt enkelt leva med den högre risken och dessutom mindre kontroll. East Capital Explorer erbjuder idag en direktavkastning på mellan 1-2 %.

 

Bure Equity:
Bure Equity satsar på långsiktigt och aktivt ägande i nordiska bolag och med en så diversifierad portfölj som möjligt. Innehaven består idag av bland annat Cavotec, Medcap, Mycronic, Vitrolife, XVIVO Perfusion, Bure Financial Services, Bure Growth, Investment AB Bure och Mercuri International.

Som ni kan se så fokuserar Bure Equity på lite mindre bolag, i alla fall om man jämför med de lite större investmentbolagen. Enligt mig finns styrkan hos Bure Equity i att de är engagerade till högsta grad i alla sina investering så om man vill ha en hög nivå av kontroll och insyn så är det här ett riktigt intressant alternativ. Bure Equity har idag en direktavkastning på mellan 1-2 %. 

 

 

Om ni nu läst både den första delen och den här andra delen så har ni nu en väldigt bra överblick över de svenska investmentbolagen. Som jag sa igår så är det många som är ganska så lika varandra men det finns ändå vissa som sticker ut en hel del. I den tredje och sista delen som kommer att komma ut runt lunch imorgon kommer jag att kika lite på vad man bör tänka på när man väljer investmentbolag att investera i och så vidare.

Det vore även väldigt roligt att höra vad ni tycker om de olika investmentbolagen på den svenska börsen?

 

David 

Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Några åsikter  om Vostok New Ventures och NAXS Nordic Access Buyout Fund?

Brukar kolla in http://ibindex.se/ibi/#/ som listar de flesta svenska investmentbolagen. 

 

Zempire's picture
6
15
4
0
Zempire

Tjenare David!

Jag är lite besviken att du hoppade över Bure Equity som jag tycker är ett av börsens bästa investmentbolag. 
Dom har innehav som Mycronic, Cavotec och Vitrolife samt några dotterbolag som har olika inriktningar.
Moderbolaget är helt skuldfritt,kassan är mycket stor och antagligen får vi en utdelning i år på ca 3%.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Zempire: Tjenare David!Jag är lite besviken att du hoppade över Bure Equity som jag tycker är ett av börsens bästa investmentbolag. Dom har innehav som Mycronic, Cavotec och Vitrolife samt några dotterbolag som har olika inriktningar.Moderbolaget är helt skuldfritt,kassan är mycket stor och antagligen får vi en utdelning i år på ca 3%.

 

Hej!

Ber om ursäkt för att jag missade det. Jag kände på mig att något saknades men kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var, tack för hjälpen, Bure Equity är nu tillagd. Ett riktigt intrssant bolag med som du säger än bra och spridd portfölj. Är du själv ägare? 

Zempire's picture
6
15
4
0
Zempire

Eftersom jag detta året har börjat bygga mig en långsiktig utdelningsportfölj, med inspiration från dig och några andra bloggare valde jag att plocka in Bure i min portfölj på 60kr. 
Jag köpte även lite Investor som har många fina innehav.

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Zempire: Eftersom jag detta året har börjat bygga mig en långsiktig utdelningsportfölj, med inspiration från dig och några andra bloggare valde jag att plocka in Bure i min portfölj på 60kr. Jag köpte även lite Investor som har många fina innehav.

 

Kul att höra och väldigt intressant att du börjat bygga upp en långsiktig portfölj. Ska investmentbolagen fungera som en grund eller hur tänker du?

Zempire's picture
6
15
4
0
Zempire

Tanken är precis som du säger att investmentbolagen ska vara grunden i min portfölj. Mitt kapital är inte vidare stort och då är investmentbolag med alla deras innehav extremt bra för att få en bredd på portföljen.
Tycker även jag valde ut mina två investmentbolag väldigt bra då Investor har de stora stabila säkra bolagen och Bure har de lite mindre bolagen som antagligen kommer ge mig en lite bättre kursrörelse. Helt enkelt två investmentbolag som kompliterar varandra väldigt bra.

Btw har du dina amerikanska aktier i ett KF konto eller ett ISK konto?

Anonymous's picture
Knutte (ej registrerad)

Får vi en översikt av Investmentbolag i övriga Norden ?

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Bra inlägg AI!

Någon som sitter inne med några fina analyser på Bure?

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Zempire: Tanken är precis som du säger att investmentbolagen ska vara grunden i min portfölj. Mitt kapital är inte vidare stort och då är investmentbolag med alla deras innehav extremt bra för att få en bredd på portföljen.Tycker även jag valde ut mina två investmentbolag väldigt bra då Investor har de stora stabila säkra bolagen och Bure har de lite mindre bolagen som antagligen kommer ge mig en lite bättre kursrörelse. Helt enkelt två investmentbolag som kompliterar varandra väldigt bra.Btw har du dina amerikanska aktier i ett KF konto eller ett ISK konto?

 

Det låter som en bra strategi, du har en bra tanke med det hela så ett stort lycka till! 

De amerikanska aktierna har jag i min KF på grund av skatten på utdelningarna, har du koll på det?

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Knutte: 

Det var en bra idé! Den ska jag börja arbeta med så fort som möjligt!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar