Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Det börjar bli dags att investera i ”Big Oil”

Nedgången för oljepriset och att det stannat kvar på de låga nivåerna under en längre tid nu har fått många stora oljebolag att tappa rejält på börsen. När man pratar om ”Big Oil” så pratar man om bolagen Exxon, BP, Total, Shell och Chevron då de är några av de största oljebolagen inom branschen. De har överlag och i snitt tappat ungefär 20-25 % av sitt börsvärde under år 2015 och i längden tycker jag inte att det är rättvist.

Till skillnad mot mindre oljebolag och andra aktörer inom branschen så tycker jag att vi klart och tydligt har fått se att Big Oil-företagen klarar av att hantera det låga oljepriset på ett väldigt bra sätt. De kan hålla marginalerna upp via att stenhårt kontrollera alla kostnader och hela tiden se till att minska dem. Nyutvecklingen går också åt rätt håll då t.ex. kostnaderna för utvinningen också kunnat minskas en hel del och där fortsätter utvecklingen åt rätt håll i ett ganska så högt temp. 

Att de här stora oljebolagen helt klart kan hålla uppe marginalerna, vinsterna samt även löpande minska kostnaderna inför framtiden tycker jag gör att dessa bolag börjar kännas ganska så attraktiva just nu. Det är omöjligt att veta om oljebolagens aktier har nått botten för den här gången eller inte men ur det långsiktiga perspektivet så tycker i alla fall jag att det nu är ett väldigt bra läge för att köpa på sig aktier. Även om aktiekurserna skulle gå ner ytterligare på kort sikt framöver så kan man som långsiktig investerade ta del av utdelningarna under tiden. För det fina med att de här stora oljebolagen är så pass bra på att hålla uppe marginalerna med mera är att det även medför att de kommande utdelningarna är säkra.

Det är svårt att säga exakt vilka av dessa Big Oil-bolag som är mest köpvärda då det beror helt på vad man är ute efter för underliggande tillgångar hos bolagen. Men överlag så anser jag att de flesta av dessa stora oljebolag är köpvärda ur det långsiktiga perspektivet just nu. Jag själv kommer med stor sannolikhet att öka på mitt innehav i Exxon under den här veckan eller i alla fall under den närmsta tiden, bara jag hittar ett bra ingångsläge.

Ett sista tips från mig för den här gången gällande de här oljebolagen är att det är bra att kolla på hur respektive bolags nuvarande och framtida projekt ser ut. Är det t.ex. utvinningsprojekt ute i havet på djupa nivåer är kostnaderna högre än t.ex. för projekt som är lokaliserade på land. Om man kollar lite på hur projekten är fördelade så kommer man ganska så snabbt och enkelt kunna se hur lätt bolaget kommer kunna hålla marginalerna uppe. Även om det här ser bättre ut i vissa av Big Oil-företagen (som t.ex. i Total och Exxon) så tycker jag att det ser mer än okej ut i samtliga bolag men det här är en viktig faktor att kolla på om ni planerar att investera i något av dessa oljebolag. Kolla hur fördelningen ser ut så kommer ni få fram vilket av bolagen som ni gillar mest och som passar just er mest.


David 

 

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Själv tankat exxon, ska ta in mer om vi dyker ner lite till. Fint bolag med bra utdelningshistorik. 

Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

nörden: Själv tankat exxon, ska ta in mer om vi dyker ner lite till. Fint bolag med bra utdelningshistorik. 

 

Jag har också ökat på mitt innehav i Exxon nyligen och kommer göra det igen framöver. Som du säger en väldigt bra utdelning och dessutom så visar de att de kan tjäna bra med pengar även när oljepriset är lågt.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Undrar om vi kommer se mer förvärv inom branschen i närtid. 

Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

nörden: Undrar om vi kommer se mer förvärv inom branschen i närtid. 

 

 Förvärven och den typen av nya investeringar har ju legat på is den senaste tiden på grund av just osäkerheten kring det låga oljepriset. Men nu när det på allvar börjar visa sig att de stora bolagen kan hantera det låga oljepriset så tror jag att vi kommer få igång förvärven igen. Mycket är ju även billigt just nu vilket talar ännu mer för det här och framförallt då gällande de stora bolagen inom branschen.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

"When the going gets though, the tough gets going"

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Vad har Exxon för direktavkastning?

Aktieinkomster's picture
793
1340
66
0
Aktieinkomster

zlaskarn: Vad har Exxon för direktavkastning?

 

Direktavkastningen ligger just nu på cirka 3,65 %!

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

zlaskarn: Vad har Exxon för direktavkastning?

 

Det är den imponerande historiken man vill ska fortsätta:
http://www.dividend.com/dividend-stocks/basic-materials/major-integrated...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar