Aktieinkomster
Likes
791
Antal inlägg
1332
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Efterbörsen, onsdag den 9:e december 2015

Dagens viktigaste:

  • Börsöppning uppåt
  • Börsen vände nedåt nästan direkt
  • Fortsatt svaga siffror från Kina
  • En viss återhämtning för oljan under dagen
  • Ett land begärs i konkurs

 

Börsen i Sverige inledde faktiskt dagen svagt uppåt men bara efter några minuters handel så inledde vi en ny resa nedåt och vi stannade kvar under nollstrecket hela dagen. Under morgonen eller natten som vissa säger kom Kina in med inflationssiffror som låg i linje med förväntningarna. Det innebär dock att Kina inte kom in med siffror som övertygade den här gången heller och oron växer sig sakta men säkert större där igen. OMXSPI som är det breda indexet och som visar utvecklingen för samtliga aktier på Stockholmsbörsen avslutade dagen på – 0,75 %.

I Europa och på makrofronten har idag Tyskland och Sverige stått i fokus. Till att börja med så visade tyskarna upp en stark import men en lite svagare export samt även högre kostnader för arbetskraft. Överlag så har tillväxtprognosen för landet även höjts idag och marknaden är ganska så optimistisk inför den kommande tiden.

I Sverige har vi idag fått ta del av en ökad konsumtion, bättre prognoser både gällande arbetslösheten och gällande BNP-utvecklingen. Överlag så ser tillväxtprognoserna väldigt bra ut även för vårt avlånga land och det är helt klart en trend på ganska många håll och kanter runt om i Europa just nu.

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina har idag trappats upp igen och det är faktiskt så att Ryssland kan komma att begära Ukraina i konkurs. Det handlar om ett lån på 3 miljarder dollar och om Ukraina inte betalar det så kommer Ryssland helt enkelt begära landet i konkurs framöver.

Efter några dagars nedgångar för oljan så fick vi faktiskt se en viss återhämtning under dagen idag. Vi har även fått se ett något minskat oljelager i USA under dagen men trots allt så är det fortfarande tydligt att oljepriset är pressat och troligtvis kommer vara det även framöver.

Om vi nu går över till företagsfronten så har såklart dagens stora händelse varit att Fingerprint har presenterat sina prognoser för nästa år. Det hela började med ett kaos då information läckte ut i förhand och aktien handelsstoppades. Men när allt sedan väl var som det skulle så presenterade bolaget överlag betydligt bättre framtidsutsikter men det hade marknaden mer eller mindre räknat med. Försäljningen förväntas uppgå till någonstans mellan 6,5 - 8,5 miljarder kronor under nästa år och även marginalerna kommer att förbättras en del. Jag tycker överlag att bolaget var ganska återhållsamma men även det är ganska så vanligt då bolagen såklart vill kunna överträffa förväntningarna även nästa år och då sätter man sina prognoser en aning lägre.

Fortsättningsvis så kom Clas Ohlson idag in med en rapport som var bättre än förväntat rent omsättningsmässigt och vinstmässigt. Det enda som var en aning sämre var marginalerna men det såg stabilt ut även där.

Även Electrolux har idag återigen kommit med nyheter och idag meddelade de att de kommer inleda ett nytt sparprogram. Sparprogrammet omfattar bland annat dammsugare och andra småapparater och ska årligen kunna spara bolaget 120 miljoner kronor från och med nästa år.

USA-börserna har inlett dagen uppåt men det är väldigt svårt att identifiera någon tydlig trend då marknaderna har rört sig både uppåt och nedåt så här långt idag.             

 

Ha en bra kväll!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar