Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Efterbörsen: Värsta tänkbara start på börsåret?

Efterbörsen, måndag den 4:e januari 2016

 

Dagens viktigaste:

  • Börsnedgångarna i Kina medförde att börserna stängde
  • Börsöppning nedåt i Sverige
  • Svaga industrisiffror från Asien
  • En fortsatt svag råvarusektor (med oljan som undantag)
  • Sämre geopolitiskt läge

 

Som grafen här ovanför visar så öppnade den svenska börsen rejält nedåt idag under årets första börsdag. Nedgångarna höll i sig hela dagen och berodde till största del på rejäla nedgångar på Asien-börserna där bland annat börserna i Kina tappade ungefär 8 % vilket även resulterade i att börserna stängde tidigare än vanligtvis (i Kina). I Sverige avslutade OMXS30 dagen på – 3,62 %.

Utöver oron från Asien och framförallt Kina som för övrigt berodde på sämre industrisiffror från just Kina så har råvarusektorn fortsatt att visa svaghet och oroa marknaden. Där är dock oljan ett undantag då den faktiskt har återhämtat sig en del under dagen.  

I Sverige däremot kom industrisiffrorna in väldigt starka jämfört med tidigare men det var inte mycket värt efter vad Asien hade ställt till med under natten och morgonen tidigare idag. Under eftermiddagen kom sedan USA också in med industrisiffror som inte alls övertygade och inte heller dessa siffror kunde alltså få in någon form av positivitet till marknaden.  

Det spända läget mellan Saudiarabien och Iran har också varit en av de stora negativa faktorerna under dagen. Just nu känns det som att läget där trappas upp och blir mer och mer allvarligt för varje dag som går. Bara det kan bli en stor orosfaktor och det enda positiva därifrån just nu är väl att oljepriset kommer att pressas uppåt mer och mer desto längre den här krisen håller i sig.

På bolagsfronten har det mesta hamnat i skymundan men Formpipe har trots det fått in en order från Stockholms Stad. Active Biotech har dock tvingats avbryta en studie på grund av för stor biverkningar hos flera patienter. Sedan har det även blivit officiellt att Leovegas och Catena Media är på väg till börsen i Sverige. Inga datum är idag satta men så som det ser ut just nu så handlar det om ett par månader och då ser dessa bolag ut att bli några av de första att komma in på börsen i Sverige under år 2016.

Avslutningsvis så har även USA-börserna vänt nedåt ordentligt idag. Det som oroat börserna i Europa och i Sverige fortsätter nu att oroa de amerikanska börserna och dessutom kom det som sagt även in svaga siffror där tidigare idag.    

 

Trevlig kväll!
David      

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar