Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En genomgång av börsen, börslistor och handelsplatser

Har ni koll på börserna, börslistorna och handelsplatserna i Sverige? Det hela kan likna en hel djungel och det är väldigt lätt att bli förvirrad. Men här nedanför har jag gjort en genomgång av de mest kända och aktuella begreppen som förhoppningsvis kan ge er lite bättre koll på allt.

Den nordiska börsen:
Den nordiska börsen är den marknadsplats som vi dagligen kallar för börsen. Här ingår Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavik och varje börs är sedan indelad i tre delar. Det hela beror på hur stora bolagen är och de hamnar på någon av dessa avdelningar, Large Cap (Stora bolag) Mid Cap (medelstora bolag) Small Cap (Små bolag).

Aktietorget:
Handeln på Aktietorget sker nästan exakt som på de ”riktiga börserna” då den sker i samma handelssystem. Hela tanken här är att mindre bolag som vill växa och utvecklas ska kunna få tillgång till kapital från investerare.

First North:
First North-listan och Aktietorget liknar varandra på många sätt men First North-listan är en del av den nordiska börsen. Handeln sker även här som vanligt och som på de andra börserna men reglerna för företagen som handlas där är lite mildare. First North-listan riktar sig också mot mindre företag som vill växa.

NGM-börsen:
Nordic Growth Market (NGM) är en auktoriserad marknadsplats och även en direkt konkurrent till den nordiska börsen. Reglerna och villkoren för NGM liknar de för Stockholmsbörsen på de flesta punkterna förutom att börsen mest är till för små och medelstora företag.

Nordic MTF:
Nordic MTF är NGM:s motsvarighet till First North och riktar sig mot lite mindre bolag som vill få tillgång till kapital, komma i kontakt med investerare och göra det möjligt att dagligen handla med företagens aktier men med lite enklare regler och lägre krav.  

Alternativa aktiemarknaden:
Alternativa aktiemarknaden är lite annorlunda då köpare och säljare enbart förs samman ungefär en gång i månaden. Här är tanken att mindre företag ska kunna hitta nya ägare och få in nytt kapital.

 

Det finns slutligen även en del andra listor och handelsplatser som t.ex. Bequoted där inofficiell handel sker i bolag som inte är noterade på börsen. Sedan har även den riktiga börsen flera underlistor för att dela in och sortera bolagen inom olika kategorier. Det sker t.ex. via sortering i olika sektorer med mera och det är för övrigt en internationell standard.

Det här är alltså de vanligaste och de viktigaste begreppen när det kommer till börsen och handel med finansiella instrument i Sverige. Håller man koll på det här så han överlag väldigt bra koll på handelssystemet och det här är viktigare än vad många tror och det kan ha en stor inverkan på olika investeringar.

 

David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar