Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

För/efterhandel på börsen och callen

Jag får ofta frågan vad för och efterhandel på börsen innebär och om det är samma sak som det vi kallar callen innan börsen öppnar och stänger. För och efterhandel är inte samma sak som callen men de båda är väldigt enkelt att förstå när man väl vet hur det fungerar. Därför tänkte jag att jag förklarar vad för och efterhandel samt callen innebär så kommer ni som inte redan vet det ganska snabbt att inse att det inte är så komplicerat som det kanske låter.

För och efterhandel:

För/efterhandel på börsen innebär att aktieaffärer sker direkt mellan två parter utan att läggas ut på marknaden som i det här fallet är börsen. Oftast sker sådan här handel mellan en bank/mäklare och sedan direkt till deras kunder.

Den här sortens handel kallas ofta också för OTC-handel som står för Over The Counter, alltså handel över disk och inte handel på börsen. Det här begreppet betyder att två parter en på vardera sidan av disken gör upp affären på egen hand och inte på börsens/marknadens villkor.

I många fall kan för/efterhandel fungera exakt som vanlig handel när börsen är öppen. Det fungerar genom att banker/mäklare erbjuder sina kunder sådan handel när börsen inte är öppen. Men det är långt ifrån alla banker/mäklare som erbjuder det och det är inte alls lika hög omsättning som under börsens vanliga öppettider.

Genom sådan här handel så kan man i princip handla med aktier dygnet runt bara det finns en köpare och en säljare som kommer överens om villkoren och priset på aktierna.

Ofta så kan för/efterhandeln vara väldigt svängig samt att omsättningen inte är så hög. Där av föredrar nästan alla och det är rekommenderat att handla under de tider som börsen har öppet. Som sagt så är det fullt möjligt att handla med aktier dygnet runt men merparten av alla som sysslar med aktiehandel föredrar att handla under normala omständigheter när börsen är öppen.

Callen:

Öppningscallen här i Sverige pågår mellan 08:45 och 09:00. Stängningscallen pågår sedan mellan 17:25 och 17:30.

Callen fungerar så att alla köpare och säljare visas i vardera akties orderdjup. Om det då finns köpare som är beredda att betala mer än vad säljarna lägger ut sina aktier för så kommer marknadspriset att justeras. Men det är inte det högsta priset som en köpare är beredd att betala som blir aktiens öppningspris. Innan öppningen korrigeras priset så att aktie öppnar på den nivå som gör att den får den högsta omsättningen, alltså på det priset som flest säljare och köpare kommer överens. Det öppningspriset kallas jämnviktspris.

Normalt så tar det cirka 15 sekunder efter att börsen har öppnat för att genomföra all den handeln på jämnviktspriset.

Hela syftet med callen både innan öppning och stängning är att få så hög omsättning i aktien som möjligt till ett korrekt marknadspris. För att handla i Callen så behöver man bara se till att lägga sig högst upp i orderboken. Om du t.ex. lägger in en köporder på 100:- kronor för en aktie men att jämviktspriset blir 90:- kronor så kommer du att få köpa aktien för 90:-.

Jag hoppas att alla förstod dessa förklaringar, som ni ser så är det hela ganska enkelt. Om det skulle vara så att något fortfarande är oklart så är det bara att ni hör av er till mig. För övrigt så kommer jag imorgon att publicera en analys av företaget Ratos här på Aktieinkomster.se.

Ha en bra söndagskväll!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar