Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

FED kanske inte borde ha höjt räntan…

I onsdags valde den amerikanska centralbanken FED att höja räntan med 25 punkter och det är den första räntehöjningen i USA på nästan 10 år. Det här togs till en början emot väldigt positivt både i USA och runt om i övriga världen men den stora frågan nu är om den positiviteten enbart var en väldigt kortsiktig effekt och om FED verkligen agerade rätt när de valde att höja räntan?

De flesta hade förväntat sig en höjning under en ganska så lån tid innan och det medförde att pressen mot FED såklart var väldigt stor. Dessa förväntningar hade även medfört att om FED hade valt att inte höja räntan så hade det beskedet tagits emot väldigt negativt av marknaden och det skulle även ses som ett svaghetstecken gällande den amerikanska ekonomin.

Men om vi åter går tillbaka till frågan huruvida FED gjorde rätt som höjde räntan så anser jag nu efter några dagars efterforskningar att det inte var rätt. USA:s ekonomi är inte tillräckligt stark och stabil i dagens läge och vi har den senaste tiden inte fått se några tydliga indikatorer på att saker och ting är på väg att vända uppåt på allvar inom den närmsta tiden. Det är inte just den här räntehöjningen som jag anser är problemet för den kommer inte påverka helheten speciellt mycket. Utan det är att FED nu måste fortsätta att höja räntan som är det stora problemet för nu har de byggt upp en falsk trygghet och om de inte fortsätter på den banan kommer de riktiga problemen återigen komma upp till ytan och då är vi tillbaka på ruta 1 igen.

Det kan visserligen hända att vi får se kanske en räntehöjning till under den kommande tiden men i längden tror jag att FED kommer få det väldigt svårt, i alla fall så som läget ser ut just nu. Det här medför alltså att man enbart skjuter fram sina problem och den här räntehöjningen verkar det som att man gjorde enbart på grund av alla höga förväntningar och påtryckningar.

Jag tycker slutligen alltså att det var fel av FED att höja räntan i dagens läge och det av den enkla anledningen att det är bättre att göra marknaden besviken nu direkt och ta en mindre smäll än att skjuta fram det och på ett sätt bygga upp en liten minibubbla som kommer slå tillbaka betydligt hårdare när den väl spricker.

 

Vad tycker ni? Anser ni att FED agerade rätt i onsdags?

 

David       

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Tycker ni att FED gjorde rätt som höjde räntan? 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar