Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hur investerar man i Afrika?

Det finns faktiskt en rad olika börser runt om i Afrika som t.ex. i Sydafrika, Ghana, Mauritius, Elfenbenskusten och Nigeria m.fl. (se Afrikas börser på listan här nedanför) och vissa fungerar faktiskt riktigt bra medan andra inte göra det. Som investerare i Sverige går det att komma åt dessa börser men det kan i många fall vara relativt dyrt, krångligt och medföra hög risk då det är svårt att ha samma koll på sådana investeringar som man kan ha på t.ex. den svenska börsen.
 


 

När jag personligen investerar i Afrika så gör jag inte det på någon av regionens börser på grund av just de faktorer som jag nämnde här ovanför. Men jag ser inte det som ett problem då det finns gott om andra alternativ och framförallt ett som jag nu vill slå ett slag för.

Det absolut bästa tillvägagångssättet tycker jag är att man letar reda på t.ex. europeiska eller amerikanska företag som har en hög exponering mot just Afrika och på så sätt rikta sina investeringar mot Afrika. Via det tillvägagångssättet så anser jag att man får en väldigt bra exponering mot Afrika samtidigt som man har mer kontroll och dessutom minskar risken en aning.

Det finns till och med gott om bra alternativ för Afrika-exponering på den svenska börsen. Jag själv har exponerat min privata utdelningsportfölj mot Afrika via investeringar i bland annat Millicom och MTG m.fl. och min företagsägda portfölj tar del av utvecklingen i Afrika via t.ex. Africa Oil. Utvecklingen och potentialen i Afrika är såklart ingen nyhet för företagen runt om i världen och även de vill ha sin bit av kakan. Så tack vare att många företag faktiskt redan i dagens läge har kommit väldigt långt på det här planet så blir det relativt enkelt för oss investerare att ta del av utvecklingen och potentialen.     

Sedan är såklart olika Afrika-fonder också ett alternativ, även om det inte är ett tillvägagångssätt som jag är speciellt intresserad av. Här skulle jag dock rekommendera att man väljer fonder som investerar just direkt i afrikanska företag på börserna i Afrika. På så sätt kan man låta förvaltarna göra det hårda jobbet men självklart får du som investerare betala för det via olika förvaltningsavgifter. I sådana fonder brukar avgifterna vara ganska så höga så det gäller att ta ställning till vad som är värt och vad som inte är det. Men överlag så anser jag att fonder som exponerar sig mot Afrika via de största europeiska eller amerikanska företag mer eller mindre är värdelösa då man kan göra det lika bra och till och med ännu bättre på egen hand.

Dessa tillvägagångsätten är enligt mig alltså de absolut bästa alternativen om man vill investera i Afrika. Som ni även sett så är det hela egentligen inte svårare än att exponera sin portfölj mot Sverige eller någon annan marknad bara man tänker till lite och verkligen kollar ordentligt på företagens verksamheter.

 

Vilket alternativ föredrar ni? Finns det till och med personer här som investerar direkt på börserna i Afrika? Det vore i så fall roligt att få höra lite kring det!

 

 

David     

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Någon här som sitter på några Afrika-investeringar redan nu?

buyandhold's picture
2
14
2
0
buyandhold

Intressant inlägg! Några frågor som du kanske kommer skriva om senare: Hur värderas börserna i afrika? vad handlas bolagen på för p/e tal, vilka yielder köper man fastighetsbolag på? Afrika är stort, vilka marknader som är lite mogna och där risken inte är som störst anses ha en stark tillväxt framöver?

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

buyandhold: Intressant inlägg! Några frågor som du kanske kommer skriva om senare: Hur värderas börserna i afrika? vad handlas bolagen på för p/e tal, vilka yielder köper man fastighetsbolag på? Afrika är stort, vilka marknader som är lite mogna och där risken inte är som störst anses ha en stark tillväxt framöver?

 

Riktigt intressanta förslag från din sida! Det kommer lite mer sådant framöver. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar