Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju: Alexander Boman, analyschef på Avanza

Vad går ditt jobb ut på?
Att förstå våra kunders beteenden och använda de insikterna i utvecklingen av nya produkter och tjänster. Bland annat låg mycket analys bakom att vi kunde vara först i Sverige att erbjuda aktiehandel från 1 kr.  Jag berättar mer om mitt arbete i det här klippet. Har man frågor kan man också skriva till mig på Twitter där jag heter @BomanAlexander.

Varför väljer du att jobba just på Avanza?
Avanza är ett av Sveriges mest innovativa och kundorienterade företag och är därför den i min mening bästa platsen att vara på om man vill förändra finansbranschen för att skapa en bättre ekonomisk framtid för människor.

Vilken var din första kontakt med finansbranschen?
Som 11-åring flög jag ner till Stockholm för att göra praktik på Lannebo Fonder och Unga Aktiesparare. Var jättekul!

Har du nån investeringsfilosofi?
Långsiktigt, regelbundet sparande i breda portföljer. Statistiskt ser vi att det är den bästa strategin för de allra flesta. 

Din bästa aktieaffär?
Brukar inte göra korta affärer så ofta men när det väl händer är det kul att kunna kolla tajmingen i graferna och känna glädjen om det gått bra eller fundera på lärdomar om det gått dåligt. Här en affär i Lagercrantz från i vintras som gick bra:

Finansbranschen har utvecklat sig väldigt mycket under 2000-talet, tror du att den höga utvecklingstakten kommer hålla i sig?
Det korta svaret är ja. Den generella innovationstakten i världen ökar exponentiellt och inga tecken tyder på att den kommer minska framöver. 

Digitaliseringen möjliggör ökad konkurrens och nya smarta tjänster inom en rad områden. Storbankerna har därför gått från oligopol till flerfrontskrig mot etablerade utmanare som Avanza, Klarna och iZettle å ena sidan, digitala jättar som Apple, Google och Facebook å andra och nya start-ups påhejade av en hittills oöverträffad mängd riskkapital å tredje sidan.

Investeringarna i finansinriktade start-ups tredubblades förra året mot året innan och i Stockholm finns det nu inkubatorprogram specifikt för start-ups inom finans. Goldman Sachs gick häromdagen ut med nyheten att de startar finanslabb i Stockholm och de amerikanska teknkikjättarna Apple, Google och Amazon meddelader nu gemensamt att de ökar sin närvaro i finansbranschen. Antalet start-ups som värderas över $1 miljard (s.k. enhörningar) har vuxit kraftigt sen 2014 och var tionde enhörning verkar inom finans.   

Start-ups som värderas över en miljard dollar och datumet de passerade miljardgränsen:

Att man kan handla på finansiella marknader digitalt via t.ex. en dator eller en mobiltelefon är en del av den utvecklingen, vad tror du kommer härnäst?
Bra fråga! Vår vd Martin sa i ett uttalande för några veckor sedan att ”ingen kan spå framtiden, men tanken är fri”. Jag tycker det är ett rätt nyktert och ödmjukt sätt att se på innovation. På Avanza väntar vi inte på att se om en trend eller innovation ska ta fart bland andra företag utan när vi hittar nåt som skapar tillräckligt mycket värde för våra kunder lägger vi resurser på det. Just nu arbetar vi på flera spännande initiativ. Vi ser verkligen fram emot att få släppa dem till våra kunder och det är, som alltid, först efter lansering det på riktigt går att se vilka initiativ som blir succéer.

Tror du att helt courtagefri handel är framtiden?
För snart 10 år sedan lanserade vi den första helt avgiftsfria fonden i Sverige: Avanza Zero. Med nästan 14 miljarder i förvaltat kapital har den blivit en av de populäraste fonderna i Sverige. Avanza Zero har pressat lönsamheten i fondbranschen och konceptet har på senare år även kopierats av andra bolag vilket drivit på lönsamhetspressen ytterligare. SBAB gjorde exempelvis en satsning på fonder 2013 med Zero-kopian ”SBAB Fri”, men satsningen lades ned efter bara ett år. Zero är en gratisprodukt som vi inte har nån intjäning på överhuvudtaget. Skulle det vara vår enda produkt skulle vi inte överleva. Men vi tycker att produkten är en viktig del i att förändra fondbranschen och ser den som en marknadsföringskostnad.

Under våren lanserade vi också Sveriges första plattform för helt courtagefri handel med börshandlade produkter: Avanza Markets. Sedan ett par år erbjuder vi också courtagefri handel i räntebevis. Även om courtaget tagits bort är produkterna i Avanza Markets dock inte helt avgiftsfria eftersom det finns avgifter i de underliggande produkterna. Vi får nu en del av de avgifterna så trots slopat courtage står vi inte utan intäkter, som i Zero.

För aktiehandel har avgifterna pressats kraftigt, om än inte till noll. För precis ett år sedan blev vi först i Sverige att erbjuda aktiehandel från 1 krona. Prissänkningen gav oss Privata Affärers utmärkelse Årets prispressare och sparar våra kunder en kvarts miljard om året i courtageavgifter.

Privata Affärers prisutdelning. Emma Vikström (projektledare), Alexander Boman (analyschef) & Martin Tivéus (vd)

Under våren sänkte vi också minimicourtaget för USA-handel till 1 dollar. Det är hela 99% billigare än SEB och Swedbank där det kostar minst 950 respektive 900 kr att göra affärer på USA-börserna. Det är också billigare än hos de fem högst rankade amerikanska nätmäklarna, trots att USA är deras hemmamarknad.

Om vi eller någon annan aktör erbjuder helt courtagefri handel eller inte får framtiden utvisa, men den aktör som över tid kan hålla lägst kostnader är också den som totalt sett kan erbjuda lägst priser. Vår ambition är därför att ha så låga kostnader som möjligt eftersom det är en förutsättning för prisledarskap. Just nu har vi lägst kostnader bland de svenska bankerna samtidigt som vi har dubbelt så många avslut på Stockholmsbörsen som den näst största aktören. Kan vi bibehålla det kostnadsledarskapet kan vi också fortsätta pressa priserna på finansiella tjänster i Sverige. Exakt vilka produkter och på vilka sätt det blir får framtiden utvisa, men vi försöker alltid vara lyhörda mot våra kunder och göra insatserna där de bäst behövs.

Vad anser du är det bästa och det sämsta med den här digitala utvecklingen? 
Det bästa med den digitala utvecklingen är att den ger bättre, billigare och smartare verktyg som i slutändan gör kunderna rikare.

Det sämsta är när de gamla aktörerna som inte är vana att konkurrera med produktkvalitet, pris och service tar till desperata inlåsningsmetoder för att försöka behålla sina kunder. Det slår mot kunderna och är inte alls bra. Ett exempel är avgifterna på 5% på som flera aktörer infört för de som vill flytta sina pensionspengar till billigare och bättre alternativ. En sådan avgift hade inte accepterats i nån annan bransch. Tänk om en ICA-handlare hade sagt att ”har du en gång börjat handla hos oss och sen helt plötsligt vill handla på Willys istället måste du först betala en straffavgift på 5% av allt du någonsin handlat hos oss”. Det är ett helt orimligt sätt att försöka låsa in folk och i längden dåligt för alla – även bankerna och pensionsbolagen själva som genom såna här tilltag bara blir än dyrare, får än mer missnöjda kunder och konkurreras ut än snabbare.

Tror du att den här digitala utvecklingen har medfört att fler människor har börjat handla med aktier och fonder med mera? 
Ja! Nu är priserna så låga för både aktier och fonder att avgifter inte längre är ett hinder. Tidigare gjorde enbart avgifterna att det inte var lönsamt för de flesta att handla aktier. Så är det fortfarande hos vissa banker (läs en tusenlapp i avgift för att köpa en amerikansk aktie hos två av storbankerna), men nu finns billigare alternativ. Många studier visar avgifternas negativa effekt på avkastningen över tid så att det blir billigare att investera gör inte bara att fler investerar utan även att kunderna får ut mer av sina placeringar.

Samtidigt har det blivit enklare att investera tack vare bättre beslutsstöd. Idag kan alla sätta upp en fondportfölj på några minuter med hjälp av verktyg som Portföljgeneratorn. Med några enkla klick går det att välja allokering, sätta upp månadssparande och filtrera fram fonder utifrån exempelvis Morningstar-rating, hållbarhet eller avgifter. Med de nya digitala verktygen slipper man ta råd direkt från bankerna.

I arbetet med Portföljgeneratorn lade vi väldigt mycket energi på att förstå framgångsrika investeringsbeteenden bland våra kunder och hade det som utgångspunkt i utformandet av tjänsten. Mycket av det analysmaterialet är sammanställt i det här blogginlägget där jag resonerar kring framgångsrika investeringsbeteenden i formen av 8 frågor att ställa sig själv för bättre placeringar.

Anser du att vi människor hänger med i den här utvecklingen? 
Det har tillkommit en mängd tjänster de senaste åren anpassade för olika målgrupper. Vissa önskar bara logga in någon gång om året och för dem finns nu billiga förvaltningslösningar som gör jobbet åt en. Andra vill skapa egna portföljer och ha smarta verktyg för det, såsom den nya Portföljgeneratorn. En tredje grupp vill vara väldigt aktiva i sina placeringar och hänga med i forumtrådar, analysera finansiell data, göra teknisk analys osv. För denna grupp tillkommer hela tiden en mängd nyheter då vi släpper nya funktioner var nionde arbetsdag. Självklart har inte alla koll på de senaste verktygen så här är en stor utmaning för oss att kommunikativt nå ut med vilka verktyg som finns och hur de ska användas.

I takt med att produktutbudet ökar blir det också viktigare att förstå skillnaden mellan produkter så att rätt kund hittar rätt produkt. Den uppgiften har vi aktörer stort ansvar för.

Avanza Markets sparar våra kunder tiotals miljoner i courtageavgifter och öppnar upp för investeringar i svåråtkomliga tillgångar såsom råvaror och valutor. Produkterna som handlas i Avanza Markets är dock avancerade och inte alls till för alla, även om de är väldigt uppskattade bland våra mest initierade användare. Det försökte vi vara väldigt tydliga med när produkten lanserades och dedikerade ett stycke i lanseringskommunikationen till det med rubriken ”Certifikat och mini futures är inte för alla”. Vi marknadsför heller inte tjänsten brett mot alla våra kunder, även om det kan vara frestande att visa att här finns en courtagefri portal som kan vara ett väldigt bra alternativ för vissa.

Om du slutligen skulle få ta bort en sak eller en funktion på den finansiella marknaden vad skulle det då vara?
En av de bästa sakerna med att arbeta på ett företag som utmanar är att nästan allt är möjligt att förändra. Mycket är dåligt på finansmarknaden idag såsom dyra, krångliga och dåliga produkter, inlåsningsavgifter, fula säljknep osv. Min starka övertygelse är dock att digitala utmanare som Avanza under de kommande åren kommer konkurrera ut de aktörer som inte till 100% strävar efter kundernas bästa.   

 

Ett stort tack till Alexander för att han ställde upp på den här intervjun och för att han tog den på så stort allvar och genomförde den så ingående. Jag hoppas att ni finner den lika intressant som jag gjorde!  

 

David 

Taggar (blogg): 
Aktieinkomster's picture
796
1346
66
0
Aktieinkomster

Vad tror ni är nästa steg när det kommer till utvecklingen på finansmarknaden?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar