Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju med Alexander Wetterling om läget i Asien

Jag har genomfört en intervju med Alexander Wetterling om läget på marknaderna i Asien. Sedan ungefär 2 år bor och arbetar han i Bangkok. Här nedanför hittar ni lite mer information om honom samt hans tankar och åsikter kring läget i Asien just nu.

Ett stort tack till Alexander Wetterling för att han ville svara på mina frågor och genomföra den här intervju så pass ingående och jag hoppas att ni läsare kommer tycka att den här intervjun är lika givande och intressant som jag tycker.

Alexander Wetterling  arbetar som portföljstrateg på A. Stotz Investment Research. Han har bott och arbetat i Bangkok sedan 2013, efter avslutad magisterexamen i finansiell ekonomi på Handels i Göteborg. Bangkok är en fantastisk stad och Sydostasien är en trevlig och intressant region att leva och verka i. Behavioral finance är något som jag alltid intresserat mig för då det bättre än traditionell finansteori förklarar varför marknader och investerare beter sig som de gör.”At A. Stotz Investment Research we apply our financial expertise to help you finance your “why”.” Ditt ”why” är vad som driver dig att åstadkomma det du vill när det gäller företagande och investeringar. Gällande investeringar är vi specialiserade på aktier i Asien. Vi har utvecklat en unik metod som fokuserar på fundamenta, värdering, momentum och risk (FVMR) för att välja rätt aktier till våra aktiva koncentrerade portföljer. För närvarande har vi tre portföljer: Asien, ASEAN och Thailand. Mitt arbete innefattar bl.a. att analysera de bolag som vi överväger att investera i samt bredare forskning gällande investeringsstrategier för att öka den riskjusterade avkastningen i våra portföljer. Gällande företagande arbetar jag också med vår senaste produkt för företagsledare runtom i världen, World Class Benchmarking som är ett verktyg för att få hela ledningsgruppen fokuserade och kunna arbeta mot ett gemensamt mål att öka värdet på bolaget.

1/2. Hur skulle du beskriva marknadsläget i Asien just nu? Vilka styrkor och svagheter finns på marknaden i Asien just nu? 

Just nu är det REA på de asiatiska marknaderna efter stora utflöden av utländskt kapital och stark uppgång i USA. Kina (Shenzhen CSI 300) är ner mer än 30% sedan toppen den 8:e juni i år. Regeringen med de senaste regleringarna av aktiemarknaden kan ha lyckats med att dämpa fallet, men marknaden har inte vänt uppåt än. Devalverad yuan och det lägsta tillverkningsindustri inköparindex på 6 år har satt fortsatt press. Hong Kong och Taiwan har följt med Kina. Malaysia kämpar med en försvagad ringgit till följd av skandalen runt premiärminister Najib Razak som handlar om att han misstänks ha förskingrat över en halv miljard dollar. Thailand skakades nyligen av bombattacken i Bangkok och har under året rapporterat svag BNP-tillväxt med lägre export. Konflikten mellan Nord- och Sydkorea har blossat upp och satt press på KOSPI.

Samtidigt som oro från olika håll satt press på många marknader så ser många fortfarande fundamentalt attraktiva ut och det innebär att det går att hitta bra företag till attraktiva priser. En sektor som är stark och stabil överlag är Health Care och sektorn i Asien är inget undantag. Om ni vill kan ni ta en titt på det här.

3. Vad tror du om Asien under de kommande 5 åren? 

Asien kommer fortfarande vara den mest attraktiva regionen att investera i. USA och Europa har troligtvis passerat sin tid av hög tillväxt och kommer växa långsamt framöver. Asien har växt mycket och snabbt under många årtionden, men det finns mer att hämta och fortfarande många länder där utvecklingen inte kommit särskilt långt än, exempelvis Myanmar och Vietnam. Samtidigt så ser jag de asiatiska finansmarknaderna som mer utvecklade än i andra regioner som skulle kunna vara intressanta ur tillväxtperspektiv, såsom Sydamerika och Afrika. 

4. Hur ser investeringsvilja utifrån ut i Asien just nu? 

Asiatiska marknader har sett stora utflöden från utländska investerare. Jag tror att kinas retail-investerare fått sig en tankeställare efter det senaste börsfallet. Nyöppnandet av aktiedepåer bland kineser var extremt högt månaderna innan marknaden föll, så många utav dem har definitivt förlorat mycket pengar på sina aktieinvesteringar. För tillfället känns sentimentet överlag negativt bland investerare, men det gör också att många av de asiatiska marknaderna handlas på historiskt låga PE-tal.

5/6. Vilka marknader i Asien är fortfarande ”bra” och stabila? Vilka marknader är mest instabila och riskfyllda i Asien just nu? 

Taiwan, Indonesien och Filippinerna är de marknaderna som vi ser som mest attraktiva just nu. Det bör nämnas gällande Taiwan att de påverkas av läget i Kina vilket har varit negativt den senaste tiden, men det har också gjort värderingen mer attraktiv. De tre är nödvändigtvis inte billigast, men har stark tillväxt och god lönsamhet. Som minst attraktiva ser vi Kina och Hong Kong som inte återhämtat sig från börsfallet de senaste två månaderna. De är också nu de mest volatila marknaderna. Korea och Malaysia är också svaga gällande vinsttillväxt.

7. Anser du som många andra att Kinas ekonomiska situation är det största hotet mot för omvärlden just nu?

Det jag ser som det största problemet gällande Kina i relation till världsekonomin är att jag inte tror att Kina är tillräckligt starkt att dra upp övriga världen vid en ny global kris, såsom skedde efter finanskrisen 2008. Kina har stort inflytande särskilt på asiatiska marknader, vilket vi också har sett den senaste tiden. Jag tror dock inte att endast Kina kan dra ner hela världsekonomin utan det finns andra saker som spelar in, exempelvis läget i USA och Europa. 

8. Om du skulle ge 5 tips om hur man ska agera på marknaden i Asien just nu vad skulle det då vara?

1. Håll koll på det makroekonomiska läget. Även om du köper rätt bolag kan det gå åt fel håll pga makro

2. Leta efter starka bolag som nu blivit billiga enbart pga marknadsläget. Kolla på relativ värdering, relativt till bolagets historiska värdering och/eller till sektorn

3. Håll en diversifierad aktieportfölj (10-15 aktier), ännu viktigare när marknaderna är oroliga

4. Försök dig inte på ”market timing”, det är extremt svårt. Det är bättre att investera i omgångar om du känner dig osäker om läget är rätt just nu

5. Var ödmjuk gällande dina investeringsbeslut. Våga erkänna när du har fel även om du lagt ner mycket tid på din analys och var övertygad när du gjorde investeringen. Ingen person har alltid rätt!

9. Hur tror du att Kina avslutar det här året? 

”The economy depends about as much on economists as the weather does on weather forecasters.” – Jean-Paul Kauffmann

Vi har under åren testat och genomfört många studier gällande hur träffsäkra analytikers riktkurser och vinstprognoser är och kommit fram till att de tyvärr inte är särskilt träffsäkra. I genomsnitt har de 15-20% fel i sina prognoser på marknader runtom i Asien (Det ser inte mycket bättre ut i övriga världen). Vår VD Andrew Stotz genomför just nu en större global studie om just detta, som en del av sin doktorsavhandling i finans. Vi tror oss inte heller kunna se in i framtiden och försöker därför alltid utvärdera investeringar utifrån hur de ser ut i nuläget. I nuläget ser Kina inte attraktivt ut och det finns mycket oro kring deras aktiemarknad. 


David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar