Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju med Christina Söderberg från Compricer om jämförelser i vår privatekonomi

Här nedanför hittar ni min intervju med Christina Söderberg som är sparekonom på Compricer i Sverige. Den här intervjuns fokus har varit riktat mot jämförelser inom vår privatekonomi. Ett stort tack till Christina för att hon ville ställa upp på min intervju. Här nedanför hittar ni en kort beskrivning av Christina samt av hennes arbete och sedan även frågorna och hennes svar.      


Jag bor i Stockholm med min familj och har jobbat på Compricer i snart fyra år. Jag är ekonom men har också studerat en Bachelor i psykologi i Australien. Jag är barnsligt intresserad av hur vi människor fungerar och framförallt hur vi tar beslut när det kommer till pengar.

Som sparekonom på Compricer arbetar jag med att sprida kunskap om privatekonomi. Jag står på konsumentens sida och hjälper dem att spara pengar. Det gör jag genom att skriva artiklar i Compricers nyhetsbrev som kommer ut en gång i veckan och genom att lyfta privatekonomiska frågor i media.


Att jämföra saker i vår privatekonomi blir hela tiden mer och mer populärt, hur stor dela av befolkningen tror du gör det aktivt i dagens läge?

Alldeles för få! Om man ska köpa en telefon eller en dator till exempel så tror jag att många av oss går in på t.ex. prisjakt först för att se var den är billigast. Och här kanske vi kan spara några hundralappar. Men när det kommer till vår privatekonomi så är det många av oss som inte orkar jämföra. Vi tror eller i alla fall intalar oss att det nog inte finns så mycket att spara. Men där har vi fel. Några hundralappar går att spara på att jämföra produkter om vi har tur men när det kommer till vår privatekonomi handlar det om tusenlappar.

Det är endast en tredjedel t.ex. som någonsin har bytt försäkringsbolag till sin bilförsäkring. Över 20 procent av oss har aldrig valt ett elavtal vilket betyder att vi har ett tillsvidareavtal och betalar onödigt mycket varje år för vår elförbrukning. 65 procent av vårt sparkapital har vi fortfarande hos storbankerna som idag ger oss 0 procent i ränta trots att alternativ finns.

Är det den digitala utvecklingen och tjänster som t.ex. ni på Compricer erbjuder som har gjort att vi lägger mer tid på sådana här jämförelser?

Ja det tror jag stämmer. Digitaliseringen gör det lättare att överblicka och hitta företag som passar våra behov – och jämförelsetjänster gör det lättare att jämföra dem mot varandra. De traditionellt trögrörliga marknaderna som t.ex. försäkring och bank löper större risk att tappa kunder idag i och med att kunderna blir rörligare och lättare kan hitta andra bättre alternativ. Sen tror jag att pricerunner och prisjakt har banat väg för själva jämförandet – nu ska vi bara få alla att även jämföra tjänster.

Vad kan man få ut och vad kan man tjäna om man aktivt ser till att göra jämförelser i sin privatekonomi?   

Man kan spara rätt mycket! Jag köpte bil för två år sedan och fick offerter på mellan 2 300 och 4 600 kronor för en halvförsäkring. Och enligt Villaägarna så skiljer det 9 000 kronor om året mellan det dyraste och det billigaste elavtalet för en normalvilla. Och att inte förhandla räntan till sitt bolån är en riktigt dålig idé. Har du ett lån på 2 miljoner blir skillnad mellan listräntan (den ränta du får om du inte förhandlar) och snitträntan (den genomsnittliga ränta kunderna faktiskt får) 7 000 kronor. Som du alltså betalar ”i onödan” varje år om du inte prutar.

Hur många timmar i månaden anser du att man behöver lägga på sådana här jämförelser?

Jag tycker inte man ska behöva lägga flera timmar varje månad. Men att se över sina försäkringar, mobilabonnemang, sitt sparande, sin pension, sitt elavtal mm tar tid och kräver lite jobb. En gång om året tycker jag att man ska se över vilka avtal man har och se om det går att spara något. Några timmar om året tycker jag helt klart är värt de tusenlappar jag kan spara.

Vad jämför den svenska befolkning mest när det kommer till sin privatekonomi?

Jag tror att vi har blivit duktigare att jämföra våra bolån – vi har börjat få upp ögonen för att det finns mycket att spara där. Fast det är fortfarande endast 30 procent som prutar. Vi är rätt trogna våra varumärken/bolag när det kommer till privatekonomi. Pension tror jag vi är sämst på – det är svårast att förstå och känns avlägset för många av oss. 


Vilka områden inom privatekonomi anser du är viktigast att man löpande jämför? 

Många av oss har stora bolån – och därför att det viktigt att se över detta – finns mycket pengar att spara. Sen ser vi att bilförsäkringar är något som man kan spara en hel del genom att jämföra. Eftersom olika försäkringsbolag fokuserar på olika bilar och har olika skadehistorik kan det skilja mycket i pris mellan likvärdiga försäkringar. Sen tycker jag att man ska jämföra sin el, i alla fall om man förbrukar en del. Väldigt lätt att jämföra och byta och mycket att spara. 

Pension är också ett viktigt område. Ofta betalar vi onödigt höga avgifter för vårt sparande där och eftersom vi ofta sparar på lång sikt när det kommer till pensionen ger höga avgifter oss en betydligt sämre pension. Det samma gäller om du sparar i fonder utanför pensionen i en depå eller i ett ISK. Välj fonder med låg avgift! Och se över fonderna då och då.

Vad är ditt bästa knep för att få oss att verkligen blir intresserade av att göra sådana här jämförelser? 

Jag tror att detta är något som de flesta har dåligt samvete över – att man inte riktigt har koll och man har på känn att man kanske inte har det bästa avtalet och att man betalar för mycket. Jag tycker att man ska ta tag i en sak i taget, annars blir det för mäktigt. Kanske ta tag i sitt elavtal nu när vintern kommer, se över sitt sparkonto i januari och jämföra och förhandla sig till en bättre ränta på sitt bolån i vår.

Jag tror att alla skulle bli bättre på detta om de förstod hur mycket pengar man kan spara.


Vilka är dina fem bästa jämförelsetips som kan skapa en stor effekt i vår privatekonomi?

1.    Skaffa ett sparkonto hos en nischbank där du får ränta. Inga höga räntor men vi har ju ingen inflation heller.

2.    Valde du inget elhandelsbolag när du flyttade? Välj ett och du har på 5 minuter troligen sparat 30 procent av din elkostnad. Det samma gäller om ditt bundna avtal har löpt ut.

3.    Jämför och bråka med bankerna om räntan på ditt bolån. Här får du mest effekt på ekonomin om du lyckas.

4.    Har du kreditkorsskulder och/eller smålån? Ofta får man bättre ränta om man samlar dem till ett större lån. Kolla om du kan samla dem till lägre ränta.

5.    Jämför hem- och bilförsäkringen. Se till att du har skyddet du behöver till rätt pris.

 

Ha en trevlig lunch!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar