Aktieinkomster
Likes
787
Antal inlägg
1324
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju med Jan Bolmeson om privatekonomi

Jag fortsätter med att intervjua intressanta personer som jag tycker har intressanta saker att säga och tillföra gällande olika områden inom ämnet ekonomi. Dagens intervju är med Jan Bolmeson som är en expert på privatekonomi och här nedanför hittar ni lite mer information om honom samt hans svar på mina frågor.  

Jan Bolmeson driver Sveriges största blogg om privatekonomi – RikaTillsammans.se. Han startade bloggen 2008 då han saknade ett sammanhang där man kunde prata om privatekonomi på ett värdigt sätt. Han insåg att bankerna bara driver sin egen agenda och medias bästa spartips var av typen ”drick en kopp mindre kaffe om dagen”. Han saknade något för de som är intresserad av min ekonomi, vill ha en bra avkastning men utan att lägga ner massor med timmar varje dag eftersom många ofta har andra intressen.

Idag är bloggen något som han gör deltid, jämte sina engagemang i lite olika styrelser och företag. Han tycker det är fantastiskt roligt att få vara en liten del av människors resa till ett rikare liv – särskilt kring sparande till barn, ett ämne som ligger honom nära om hjärtat med tanke på sin egen dotter Freja. Det är också ett ämne som han hoppas blir till en bok nästa år.

1. Hur skulle du sammanfatta det privatekonomiska läget Sverige just nu?

Det beror helt och hållet på vilket perspektiv man tittar från. Jag brukar säga att Sverige är ett rikt land med en fattig befolkning. Bortser man från det tvångssparandet i form av pension så sparar vi väldigt lite. Jag har för mig att jag har sett siffror att upp till och med 35 % av svenska hushåll inte har några pengar kvar i slutet av månaden, eller att 16 % av Sveriges befolkning inte klarar en oförutsedd utgift på 8 000 kr utan att ta lån.

Utifrån det andra perspektivet så kan man säga att vi aldrig har varit rikare än vad vi är nu. Det låga ränteläget, bristen på bostäder, jobbskatteavdragen, minskade fastighetsskatten har gjort en väldigt stor del av den svenska befolkningen till vinnare tack vare sitt ägande i bostadsrätter och villor.

Det som skrämmer mig lite är att jag ser inte hur en sådan utveckling med prisökningar om 14 % eller mer per år kan vara uthållig. Tyvärr tror jag att många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar. Men än så länge fortsätter festen. 

2. Finns det enligt dig några tydliga hot mot de svenska hushållen på marknaden just nu? 

Ja, absolut. Jag skulle säga att där finns många hot. Jag själv skulle säga att den svenska skuldkvoten är ett stort hot mot hushållen. Den genomsnittliga skuldkvoten ligger ju på 170 %, men räknar man bort de utan skulder, så kryper den upp mot 300 %. Jag tror de flesta har vant sig med räntor kring 1-2 %, men när räntorna går tillbaka till normalläget på 4-6 % så kommer många få det tufft.

3. Finns det enligt dig några speciella och unika möjligheter på marknaden just nu? 

Det är svårt att säga – jag själv investerar enligt en strategi som går ut på att man inte ska behöva korrigera sina investeringar oavsett vilket ekonomiskt klimat det är. Utifrån det perspektivet är det inte annorlunda nu på marknaden än det brukar vara.

Det som är unikt nu är ju det låga ränteläget, vilket gör att utifrån ett hushållsperspektiv, så är det ju nu man ska fylla ladorna inför sämre tider. Samtidigt om man känner sig mer modig och vet vad man håller på med, så har det ju sällan varit så bra tillfälle som nu att belåna sina innehav till låga räntor och använda sig av billiga pengar som hävstång.  

4. Vad skulle du ge för starttips till personer som vill börja ta kontroll över sin ekonomi? 

Det bästa tipset skulle vara att först och främst skaffa sig koll på nuläget. Det finns en del bra appar för det här – jag själv använder Balansbladet och Tink för att hålla koll på min ekonomi. Utan att veta hur det ser ut idag påstår jag att det är omöjligt att göra en förändring. Många gånger är det dessutom som den amerikanske coachen Tony Robbins säger – ”The truth will set you free, but first, it may piss you off”. Man upptäcker nämligen många konstiga utgifter om man mäter sin ekonomi över en längre period.

Därefter skulle jag ge rådet att börja spara _minst_ 10 %, gärna mer, av alla sina inkomster i en automatisk pengamaskin. Jag själv brukar rekommendera indexfonder med mindre än 0.4 % i avgifter och sedan låta pengarna vara helt i fred (oavsett vad som händer på marknaden) i minst 5 till 10 år.

Sedan vore det ju tjänstefel att inte rekommendera ”Så blir du rik”-kategorin på min egen blogg.

5. Vad gör vi svenskar för fel när vi hanterar vår privatekonomi? 

Det vanligaste felet skulle jag säga är att vi är sugna på att göra en förändring men utan att se hur det ser ut i dagsläget. Vi tycker normalt sett budget är tråkigt och att ekonomi är tråkigt, jag brukar säga – tänk om det inte är ekonomi som är tråkigt, tänk om det är din ekonomi som är tråkig. Då finns det ju nämligen en hel del möjligheter att göra en förändring.

Det andra felet skulle jag säga är att när vi väl börjar spara så vill vi att det ska gå fort. Vi skiljer inte på procent och absoluta tal och tycker att 10 % på 1 000 kr är lite. Vilket det är i absoluta tal, det är ju bara att jobba en timme extra. Men 10 % på 1 000 000 är plötsligt en helt annan sak. Vi tycker att 10 % är lite så då jagar vi mer högrisk investeringar som ska ge mer avkastning, men så blir vi tyvärr lurade och sedan slutar vi spara överhuvudtaget. Jag skulle önska mer träning i uppskjuten belöning. 

6. Hur stor del av sina inkomster anser du är rimligt att spara varje månad?

Jag skulle säga minst 10 % som ett minimum. Men handen på hjärtat så behöver man spara mer än så om man vill bli ekonomiskt fri.

7. Om du skulle ge 5 tips för att minska sina utgifter varje månad utan att man behöver ändra sin livsstil allt för mycket, vilka tips skulle det vara?

Oj… jag brukar snarare vända på frågan och ställa den som – vad skulle man behöva göra för att tjäna lite mer pengar istället? Det är en svårare, men roligare fråga. Jag skulle dock säga, börja följ upp din ekonomi så att du ser vart pengarna går och fråga dig själv sedan – ger den här utgiften mig glädje eller energi?

8. På rak arm, hur lång tid anser du att det tar att spara ihop till en miljon kronor (ungefär)?

Omöjlig fråga, då den helt och hållet beror på arbetsinsats, intresse, ambition och förutsättningar. Jag själv har gjort det på mindre än 5 år, men då har jag också jobbat väldigt hårt för det. Jag vet flera som sparar 10 000 kr i månaden och med 8 % avkastning så tar det 5-10 år. Har man i dagsläget en bostadsrätt för 2 Mkr som är belånad så har det gått på ungefär samma tid. Ska man spara ihop det bara på sin lön, då skulle jag säga 10 – 20 år.

Ett stort tack till Jan Bolmeson!
David  

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (147)
Oct (2)

Taggar