Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju med Patricia Hedelius om Telia och hennes nyutgivna bok

Fotograf Åsa Liffner
 

Jag har haft nöjet att intervjua Patricia Hedelius om hennes nyutgivna bok om Telia och lite annat smått och gott däromkring. Här nedanför hittar ni först en kort beskrivning av henne och vad hon jobbar med och sedan även de väldigt intressanta svaren på mina frågor.

Jag heter Patricia Hedelius och har arbetat under drygt femton år som ekonomijournalist. Boken Telia Alliansregeringen och korruptionen skrev jag klart i september. Annars har jag de senaste åren kombinerat reporterarbetet på Svenska Dagbladet med börskrönikor och analyser. Tidigare har jag arbetat på tidningar som Dagens Nyheter och Affärsvärlden men också på den internationella nyhetsbyrån Reuters som servar finansproffsen med de senaste. I grunden är jag utbildad civilekonom med inriktning på finans vid Stockholms Universitet.

Din bok om Telia har fått en hel del uppmärksamhet, har du även fått möta ett stort motstånd på grund av den politiska delen (innan bokutgivningen)?

Den har nog varit mer avvaktande, toppkrafterna och de som varit ansvarig över förvaltningen av Telia, däribland finansministern Anders Borg, finansmarknadsministern Peter Norman och hans statssekreterare Erik Thedéen har ju valt att lämna det politiska livet bakom sig och har sökt sig till näringslivet eller som i Thedéens fall - ny generaldirektör på Finansinspektionen. Inställningen från personer i och runt den tidigare Alliansregeringen har präglats av att inte säga för mycket.

Telia har reagerat starkt på din bok, har även den svenska staten gjort det?

Regeringsskiftet var nog en förutsättning för att människor skulle våga börja tala om de missförhållanden som rådde under Alliansregeringen. Det finns kritik mot den sittande regeringen i boken, bland annat det faktum att regeringen inte gör något för att försöka påverka situationen för den av publicistklubben prisbelönta journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan. Khadija Ismayilova sitter fängslad på grund av sin granskning av Telia. Bolaget kontrolleras som bekant till nära 40 procent av svenska staten. Det saknas ord för att kommentera att hennes situation inte uppmärksammats mer av både Telias ledning och regeringens representant Näringsminister Mikael Damberg (S).

Sådana här avslöjande och granskande böcker kan inte vara enkla att skriva är det någon som varit till extra stor hjälp när många andra kanske försökte stoppa dig?

Ingen utanför Telia har tidigare haft möjligheten att gräva fram vad som faktiskt skedde i bolaget under de här åren. Att få Lars Nyberg att faktiskt berätta hur han upplevde sin tid som Telias vd har satt färg på den annars väl svartvita bild över Telia som tidigare framträtt. Men egentligen är hans vittnesmål bara ett av flera. Jag intervjuade över femtio personer för att försöka skapa en så korrekt bild som möjligt över vad som faktiskt pågått i maktens korridorer, i Telias styrelserum såväl som i Rosenbad. Det som inte gick att styrka med flera källor ströks ur boken eller beskrivs tydligt som en enskild uppfattning.

När affärer har sköts på det här sättet i en region, är det inte då troligt att så även har skett på andra håll och kanter? Fick du några sådana indikationer när du gjorde din research?

Överraskande nog så ledde många spår till den nya ledningen med vd Johan Dennelind och styrelsen med Marie Ehrling i spetsen. Deras hantering av Telias affärer kan försiktigt beskrivas som mindre smickrande. I en kultur där man fortfarande motarbetar öppenhet och transparens frodas missnöjet. Förr eller senare kommer kritiken på bredare front och då tror jag att den här ledningen får problem.

Mycket av sanningen gällande Telias affärer har nu kommit ut tack vare dig, tror/anser du att hela sanningen nu är ute?

Det är bara toppen på ett isberg. Telia slår till exempel fast att de följer sin fastlagda policy runt marknadsföring. Den innebär att inget som uppfattas som politiskt stöd platsar som marknadsföring. Samtidigt så stöttar man en av världens värsta regimer, Uzbekistan och president Islam Karimov, med pengar. En sådan schizofren uppfattning om verkligheten är inte hållbar i längden, och så länge man tillåter sig leva med den kommer man agera tveksamt.

Tror/anser du att Telia redan nu har ändrat på sig och på det sättet som de tidigare har gjort affärer på, eller kommer det ta tid att få igenom sådana förändringar?

Telias nya ledning hävdar att regelefterlevnaden förbättrats, vilket var ett av målen man satt upp. I stort kan det stämma. Men samtidigt verkar de själva blivit en del av problemet. I boken lyfter jag fram flera tveksamma affärer som skett under Johan Dennelind och Marie Ehrlings tid.

Har du några åsikter om Muddy Waters rapport om Telias hemlighetsmakeri?

Just den kritiken tycker jag var ganska träffande. Telias ledning tål inte granskning och kritik, därför skiljer sig bolaget från många andra av våra svenska börsjättar.

Vilka är de fem största misstagen som Telia har gjort eller kanske fortfarande gör i och med hela den här härvan?

Utifrån vad de lyckas prestera så var det ett misstag av dem att utlova öppenhet och transparens. Där har man fallerat eftersom man har svårt att vara ärlig. Att påstå att bolaget lever upp till sin policy är ett annat problem. Vid en närmare granskning så verkar Telia vara beredda till en bred tolkning av sin policy, bredare än vad kanske du och jag trodde vilket givetvis öppnar för kritik.

Att annonsera att affärsområdet Eurasia är till salu som Dennelind gjorde i september innan man har en köpare pekar på desperation. De händer i princip aldrig att storbolag agerar på det sätter, och på marknad ses det som en brist på kompetens hos ledningen. På samma konto, bristande professionalism, skriver man även upp den havererade affären i Danmark samt affären med Spotify. Vilka var och en på sitt sätt tyvärr kan recenseras som chimärer i miljardklassen.

 

Ett stort tack till Patricia Hedelius för att hon ställde upp på den här intervjun som enligt mig innehåller många intressanta svar och reflektioner som är värda att tänka på.

 

Ha fortsatt bra helg!
David 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anders (ej registrerad)

Väldigt intressant, jag planerar att läsa hennes nya bok! 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Ja gör det! Den kan jag starkt rekommendera! 

Aktieinkomster's picture
796
1346
65
0
Aktieinkomster

Jag gillar det här citatet: "Telias ledning tål inte granskning och kritik, därför skiljer sig bolaget från många andra av våra svenska börsjättar."

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar