Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju: Oljerigg-arbetare, ”Mr Offshore"

Jag kan gladligen meddela i och med det här inlägget att jag genomfört en intervju med en person som jobbar som oljerigg-arbetare. Jag skriver en hel del om t.ex. olja och energi här på Aktieinkomster.se så jag tyckte att en intervju med en person i som jobbar i oljebranschens hjärta skulle passa perfekt här på sidan. Totalt så ställde jag 16 stycken blandade frågor, dessa tyckar jag ger en väldigt bra bild av hur livet som oljerigg-arbetare ser ut men det får ni läsare såklart också göra. Jag hoppas att ni gillar den och finner den intressant, intervjun finns här nedanför.

Hur länge har du jobbat som oljerigg-arbetare?

Jag hade min första offshore-tur vid påsken förra året 2012. Alltså ganska precis ett år.

Flyttar du runt mellan olika riggar eller är du stationerad på en?

Jobbade först med brunnservice och då blev det olika riggar varje gång. Nu har jag dock blivit anställd i en borrfirma så där kommer jag få en fast rigg jag blir stationerad på.

Om du kort skulle nämna de 4 bästa sakerna med att jobba på en oljerigg, vilka skulle det då vara?

1. All ledig tid! På ett års tid är man ledig dubbelt så många dagar som "landjobbare", förutsatt att man inte jobbar någon övertid.

2. Branschen är så otroligt speciell. Det finns så oändligt mycket saker du kan lära dig, avancera till, träffa människor från hela världen... Sen satsas det så mycket på dom anställda i form av utbildningar, välfärd på riggen osv. Ett exempel så minns då jag jobbade som elektriker i Sverige så var det alltid gnäll om du tex behövde nya verktyg/kläder men i Nordsjön så är pengar inte något problem. Där får du flexi flygbiljetter till höger och vänster och bo på hotell om du blir tvungen att övernatta på land. Givetvis är det så dom måste göra och det är det jag gillar med yrket. Allt är så speciellt kontra om man springer det traditionella ekorre-hjulet hemma i Sverige (jobbar 7-16 med 5 veckor semester)

3. Lönen och förmånerna. Grundlönen i sig är väldigt bra anser jag men om du sen har turen att få jobba övertid eller under röda dagar så blir det fint klirr i kassan.

4. Allt blir betalt åt dig. Den tiden du reser till jobbet tills att du kommer hem igen så betalar företaget allt från taxi, flyg, mat osv. Så du lever i princip gratis när du jobbar

Och vilka är de 4 sämsta sakerna?

1. Att vara borta från familj och vänner så pass länge

2. När man jobbar ute och det blåser 40 sekundmeter och haglar horisontalt så längtar man till värmen hehe

3. Man vistas i en miljö med mycket tryck, kemikalier och andra saker som kan skada dig ordentligt om du inte är försiktig. Sen är ju norsk sockel inom offshore-industrin den säkraste i världen men saker kan ju fortfarande hända.

4. (Långa arbetsdagar), inget negativt egentligen men det kan vara aningen slitsamt stundtals

Oljeriggs-arbete beskrivs ofta som väldigt hårt och tufft, stämmer det?

Hårt håller jag med om att det är, man har inte direkt problem att somna när man lägger sig efter ett skift. Men tufft kan jag inte påstå? Att bara ha 5 veckor ledighet på ett år det är tufft! =D

Hur ser arbetstiden ut? Hur länge är du ute på riggen i streck?

Standardtiden där ute är 14 dagar. Första veckan jobbar du natt 19-07 sen vänder du och jobbar 07-19 sista veckan..

Vad är din huvuduppgift i ditt arbete?

Jag jobbar på däck vilket innebär mycket kranlyft och lastning på riggen, till- och från båtar samt underhålla det stora området. När man jobbar på däck ingår man även i beredskapslaget och är då ansvarig för MOB-båt (man över bord), brandutryckning, rökdykning och vara helikopterpersonal.

Är det själva borrningen som är huvudarbetet? Eller finns det "runt-om-kring" sysslor somoftast inte nämns?

Borrningen är alltid huvudarbetet. Om du är på en sådan rigg vill säga. Alla som är där "runt-om-kring" är där för just den brunnen. Det är ett väldigt planerande med just servicepersonal och deras grejer som ska till riggen. Eftersom blir det komplikationer i brunnen så måste borr-lagets schema läggas om och även all service också.

Är alla arbetare jämnställda eller finns det vanliga chefer och så vidare? Hur lätt är det att arbeta sig uppåt i hierarkin?

I Norge är alla jämnställda vad jag har märkt. Alla visar respekt för varann. Det händer ibland att nån kommer fram och frågar en saker och efter ett tag förstår du att han är tex plattformschef eller borrchef och det gillar jag verkligen att alla behandlas lika.

Är du arbetsvillig och målmedveten så kan du gå hur långt upp som helst!

Jobbar du på en prospekteringsplattform eller en produktionsplattform?

Borerigg jobbar jag på, alltså prospektering.

Hur fungerar det när man hittar olja, måste man då skifta från en prospekteringsplattform till en produktionsplattform?

Det är olika. Ibland pluggar man igen brunnen och går vidare till nästa brunn så att en produktionsrigg kan komma dit senare. Men vissa riggar har process på riggen så dom kan göra båda delarna. Vissa fält har man även installerat produktionsenheter på havsbotten som styrs ifrån land och är sammankopplade i stora rörsystem längs havsbotten som går till ett raffinaderi på land.

När och ni hittar olja vad går arbetet ut på då?

Handen på hjärtat har jag inte varit med om det ännu så jag vet inte. Har dock varit med två gånger att en brunn varit torr och då går man bara på nästa brunn i planeringen.

När olja väl hitas hur blir stämningen på riggen då?

Osäker som sagt men har hört skrönor om att folk sticker in på datarummet och köper aktier i det företaget men borrar för. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt haha.

Om du skulle uppskatta, hur många borrningar träffar rätt?

Osäker även på denna frågan man har för mig att det ligger kring hälften faktiskt. Då kan man ha i åtanke att en rigg kostar runt 4-5 miljoner per dag att ha i drift så en torr brunn blir en riktig backaffär. Men dom gör ju sånna sjuka belop när dom hittar olja så det väger upp rätt bra vill jag tro...

Hur lång tid tar det i snitt att borra ett testhål?

Det skiljer sig otroligt mycket. Utanför Stavanger tex så är havsbotten inte på så djupt vatten (ca 100 meter) och där ligger reservoarerna högre upp. Medan du uppe i norr kan ha 300 meter havsdjup och sen ytterligare 5000 meter ner till den eventuella reservoaren. Men uppskattningsvis 2 månader och längre. Får man komplikationer kan tiden fort springa iväg

Är riggen/riggarna som du arbetat på moderna eller känner du att hela industrin skulle kunna vara mer effektiv?

Den äldsta riggen jag varit på är från 1986 och den nyaste är från 2012. Generellt så är ju dom äldre mer slitna såklart men det är ändå alltid uppgraderingar längs vägen som gör att det fortfarande är säkert att jobba osv. Vara med effektiv? Ja det beror ju på vad man prioriterar.... Ett exempel är om man jämför med offshorearbetarna i USA. Dom skruvar ihop sina borr-rör med kedjor och mycket för hand medan man i Norge har en maskin som gör detta. Anledningen till att jänkarna gör som dom gör är för att det går snabbare och är billigare. Sen om det ryker några fingrar eller en hand på en arbetare så gör det inte så mycket... Visst kan norsk sektor bli mer effektiv men då tror jag man måste tumma mycket på säkerheten och det vill väl ingen? (möjligtvis dom som betalar).

Slutligen så vill jag bara tacka "Mr Offshore" för att han ville ställa upp på den här intervjun. Om ni finner det här intressant så driver han även en blogg, den heter just "Mr Offshore" och ni kommer till den via länken här nedanför. Där beskriver han väldigt ingående t.ex. hur hans liv har sett ut och hur det ser ut idag, hur branschen fungerar samt mycket mer.

Mr Offshore:s blogg

Hoppas att ni gillar den här intervjun!
David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar