Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kan man få för många innehav i sin portfölj? Kolla på Warren Buffett

Jag tror att de flesta långsiktiga investerare någon gång har upplevt dilemmat med att man tycker att sin portfölj börjar få för många innehav, oavsett om man har en långsiktig utdelningsportfölj eller någon annan typ av långsiktig portfölj. Men hur ska man då tänka när man hela tiden hittar nya intressanta innehav som man tror på i längden? Mina tankar kring det tänkte jag nu dela med mig av samt även visa er hur en av världens bästa investerare genom tiderna resonerar och gör i praktiken.

Om vi börjar med mitt tankesätt så resonerar jag så att det handlar om en kapitalfråga. Har man tillgång till en bra pott med kapital och t.ex. ökar på den potten varje månad eller liknande via sparande så ser inte jag något problem med att antalet innehav i portföljen utökas hela tiden. Det hela handlar om att man inte ska ha för små innehav i sin portfölj. Har man t.ex. bara några tusen kronor i kanske tio olika bolag så kanske man ska prioritera att öka på deras värde rent innehavsmässigt istället för att hela tiden köpa på sig nya. Vad som är en ordentlig pott med kapital och hur mycket man minst bör ha i varje bolag låter jag er själva avgöra men det viktiga är som sagt att inte låta innehaven bli för små och för många för det kommer tära på avkastningen från själva värdeökningen i längden. Då är det bättre att börja med att fokusera på ett mindre antal innehav och sedan när de vuxit till sig lite kan man börja plocka in något eller ett par nya.

Men om vi återgår till huvudfrågan om det är dåligt att ha många innehav i sin långsiktiga portfölj så är mitt svar på den frågan, nej. Jag tycker snarare tvärt om, nämligen att det kan vara väldigt bra då det inte bara innebär att man får en bra spridning utan även att man verkligen ser till att ta till vara på de långsiktiga investeringstillfällen som man hittar. Skulle jag ha mer eller mindre obegränsat med kapital så skulle jag ha betydligt många fler innehav än vad jag har idag och just nu sitter jag på 24 stycken i min utdelningsportfölj. Men även jag har löpande det problemet/dilemmat att jag hittar nya intressanta utdelningsbolag som jag skulle vilja plocka in. Ibland gör jag det och ibland avstår jag då jag känner att jag istället vill prioritera mina nuvarande innehav och öka på i dessa istället.

Min ståndpunkt är kort och gott alltså att man inte kan få för många innehav i en långsiktig portfölj, så länge man håller sig till det fundamentala, grundtanken med sin portfölj och inte skenar iväg för mycket. Den här ståndpunkten och dessa tankar kan man även klart och tydligt se hos Warren Buffet som om han inte är den bästa långsiktiga investeraren genom tiderna i alla fall är en av de bästa tänker likadant.

I dagens läge har Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway nästan ett hundratal bolag i sin portfölj, både noterade och onoterade utanför börsen. Även om Warren Buffett själv har sagt att för mycket spridning är att inte veta vad man håller på med så kan man också vända på det och klart och tydligt se att han ser till att utnyttja alla de tillfällen han tycker är intressanta och givande i längden. Att många av hans innehav sedan är enorma och att Berkshire Hathaway är storägare i flera stora bolag på börsen är en annan sak då det enbart handlar om att han har tillgång till den typen av kapital som gör att hans positioner blir så pass stora och tunga.  

Men avslutningsvis så skulle jag rekommendera och jag själv agerar så att jag aldrig låter ett intressant långsiktig investeringstillfälle gå till spillo, även om det medför att jag får ytterligare ett bolag i min portfölj. Det gäller bara att se till att positionerna inte blir för små och utspädda totalt i portföljen och den strategin har bevisligen funkat tidigare och kommer fungera även framöver.  

 

Det vore även roligt att höra hur ni tänker kring det här med antalet bolag i en portfölj?

 

David 

Dan's picture
3
5
0
0
Dan

Hej, för mig är antalet inte så viktigt, men hellre fler än färre, för spridningens skull. Har ca 70 innehav inräknat både fonder och aktier. Dock inte inräknat bolagen ingående i fonderna, det blir ju massor då. Har tyvärr några sämre förhoppningsbolag som legat länge och varit surdegar, vilket drar ner det hela lite. Men värdet hos dem totalt är inte så stort, ca 1,5% av totalt värde. Antalet innehav är relativt stort har jag förstått, men som sagt, spridning är viktigt för mig. Detta för att den totala risken ska vara låg och likaså volatiliteten. Index är ganska oviktigt för mig, det får andra ha som mål. Söker avkastning 7%/år och volatilitet ungefär samma, då blir nattsömnen god. Har 65% aktier och 35% andra instrument. Utdelningar för mig liksom dig är centrala. Är upp 6,9% totalt i år. 

Tack för fina reflektioner, och ha det gott!

Dan

Aktieinkomster's picture
797
1347
66
0
Aktieinkomster

Dan: Hej, för mig är antalet inte så viktigt, men hellre fler än färre, för spridningens skull. Har ca 70 innehav inräknat både fonder och aktier. Dock inte inräknat bolagen ingående i fonderna, det blir ju massor då. Har tyvärr några sämre förhoppningsbolag som legat länge och varit surdegar, vilket drar ner det hela lite. Men värdet hos dem totalt är inte så stort, ca 1,5% av totalt värde. Antalet innehav är relativt stort har jag förstått, men som sagt, spridning är viktigt för mig. Detta för att den totala risken ska vara låg och likaså volatiliteten. Index är ganska oviktigt för mig, det får andra ha som mål. Söker avkastning 7%/år och volatilitet ungefär samma, då blir nattsömnen god. Har 65% aktier och 35% andra instrument. Utdelningar för mig liksom dig är centrala. Är upp 6,9% totalt i år. Tack för fina reflektioner, och ha det gott!Dan

Kul att höra din berättelse. Jag håller med dig fullt ut! Även grymt jobbat med årets utdelningar, du har en riktigt bra siffra där. 

Hur ser din strategi ut? Är det långsiktighet som gäller eller byter du gärna ut innehaven lite då och då?

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar