Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Banksektorn i Sverige

I dagens lunchanalys tänkte jag ta en titt på den svenska banksektorn vilket jag tycker passar bra med tanke på att många banker har släppt sina rapporter nu under de senaste dagarna. Jag kommer till största dela att kolla på saker och ting ur storbankernas perspektiv men även till viss del väga in aspekter från de mindre så kallade nisch-bankerna.

Till att börja med har vi under de senaste åren och nästan till och med efter att finanskrisen 2008 tog slut vant oss vid att bankerna i Sverige går bättre och bättre och att de är säkra kort som alltid levererar. Det beror på att storbankerna i Sverige har levererat bättre och bättre resultat, tillväxt, utdelningar och då även aktiekurser under de senaste åren men frågan nu är om vi måste börja vänja oss av vid det här fenomenet?
I de senaste kvartalsrapporterna som bankerna har presenterat idag och igår så har Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea visserligen levererat relativt stabila resultat men samtliga har varit under förväntan och då dyker frågan som om vi måste börja dra ned förväntningarna för bankerna framöver upp?

I dagens läge anser jag att de svenska bankerna fortfarande är väldigt attraktiva och stabila ur det långsiktiga perspektivet. Vi kommer behöva många fler rapporter och besked för att kunna göra en korrekt bedömning gällande huruvida vi ska dra ned förväntningarna och framtidsutsikterna för bankerna eller inte. Dessutom så glömmer många bort att de här rapporterna som kom in var långtifrån dåliga men de tolkas lätt så bara för att de var under förväntan. Med tanke på marknadsläget för bankerna som innehåller både väldigt positiva och väldigt negativa faktorer just nu så tycker jag överlag att de får godkänt den här gången.   

Även om jag fortfarande ser bankerna som attraktiva och stabila ur det långsiktiga perspektivet så finns det vissa faktorer som man måste ha koll på och vara beredd på som aktieägare i en bank. Till att börja med så är hela banksektorn både i Sverige och i världen på väg att förändras. I Sverige har vi fått se det klart och tydligt via att flera så kallade nisch-banker har dykt upp på marknaden. Deras styrka är att de tillskillnad från storbankerna enbart vill ha en liten del av kakan och det inom ett specifikt området som t.ex. gällande företagslån eller privat personer som vill låna pengar. Dessa mindre banker har även betydligt lättare att anpassa sig efter marknaden än vad storbankerna har då de helt enkelt har blivit för stora för att snabbt kunna ändra om på saker och ting. Vi har ännu inte fått se den fulla effekten av dessa mindre nischbanker och hur dem kommer påverka marknaden framöver men någonting är på väg att ske, det är i alla fall en sak som är säker.

Den här förändringen medför även att storbankerna mot sin vilja kommer tvingas att driva igenom förändringar och anpassningar och det kommer kosta väldigt mycket pengar. På det viset är storbankernas verksamhet och struktur väldigt känslig och vi pratar om flera miljarder kronor i utvecklingskostnader för storbankerna på lång sikt framöver. Det är just sådana här faktorer som man måste känna till och vara förberedd på om man idag äger aktier i någon av storbankerna eller om man planerar att genomföra en investering framöver. De stora bankerna kommer inte ha lika stor makt i längden framöver och om de inte vill hamna i en fallande trend så måste de börja driva på förändringar och en utveckling förr eller senare.

Avslutningsvis då så tror jag fortfarande på storbankerna i längden. De kommer att fortsätta spela en stor roll i våra liv och i våra samhällen antagligen för evigt och det trots att marknaden håller på att förändras. Det som talar för storbankernas fortsatta framgångar är att de har de resurser, den kunskap och det kapital som krävs för att klara av sådana här förändringar och därför dömer inte jag ut storbankerna helt och hållet framöver som många andra personer redan har gjort, det viktiga här är bara att viljan till att förändras och utvecklas även ökar. Däremot så tror jag att det kommer komma en ganska så rejäl svacka på grund av de här förändringarna men då kan det enligt mig eventuellt uppstå en hel del bra och unika köplägen. På dagens nivåer ur det långsiktiga perspektivet så tycker jag även att storbankernas aktier överlag är ganska så köpvärda. Det kommer bland annat fortsätta att leverera bra utdelningar och bara där kan man i längden få ta del av en väldigt bra avkastning. Så döm inte ut bankerna nu i dagens läge och inte ens ur det långsiktiga perspektivet.

 

David   

 

Taggar (blogg): 
Ekonomiblogg's picture
389
596
81
0
Ekonomiblogg

Ett intressant inlägg...

/Ekonomiblogg

SpinozaTrading's picture
226
235
49
0
SpinozaTrading

Intressant att du tagit upp just banksektorn som är i ropet med ränteläget, amorteringskrav. Lägg till NBGs lilla resa under fredagen så är detta högaktuellt! 

SpinozaTrading

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar